Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Usenet Rehberi


GERGE

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici
Soyledigim gibi, gec de olsa basliyorum. Ama calisir bir Usenet sisteminin bir suru parcasi oldugundan tum programlari kullanmayi tek tek anlatmayacagim, hepsini de kullanmiyorum zaten. Sitelerinde guzel dokuman var hepsinin. Temel olarak neleri bir araya getirmeniz gerektiginden bahsedecegim burada. Yine de uzun olacak gibi geliyor ama gorecegiz bakalim.

Ilk once Usenet'in (Usenet derken bilgisayarinizda kurulu olan Usenet ile ilgili her seyi ve sunuculari kastediyorum, Usenet kullaniminin desem daha dogru olur gibi) Usenet kullaniminin dort temel parcasi var:
[list]
[*] Sunucula
[*] Indiriciler
[*] Indexerlar
[*] Otomasyon programlari
[*] Medya sunuculari (optional)
[/list]
Basta karisik gibi gorunse de degil. Kurulumdan sonra her sey otomasyon programi ile hallediliyor. Ilk once otomasyon programina ne istediginizi soyluyorsunuz, Doctor Who'nun yeni bolumlerini indir gibi. O da indexerlarla yeni bolumleri ariyor, buldugunda indiriciye haber veriyor, indirici sunucuya baglanip indiriyor ve indigini otomasyon programina soyluyor, otomasyon programida ineni alip kutuphanenize ekliyor klasorleyip, isimleyip, yerine gore altyazi indirip, Plex'e bunu edindim abi diyip. Bunlarin hepsi API'leriyle baglaniyor birbirine.

Otomasyon programina bir ornek verirsem daha iyi anlarsiniz durumu, suna bakin: https://sonarr.tv/

Adim adim baslayalim simdi.

Once sunucular edinmeniz lazim. Sunucular diyorum cunku tek sunucu ile verimli calismak mumkun degil. Ama bu oyle dusundugunuz gibi bir suru sunucuya bir suru para vererek olmayacak, o konuda rahat olun. Bir ana sununucuz, bir de oradaki eksikleri tamamlayacak (DMCA filan ile silinen) bir yedek sunucunuz olacak. Ana sunucuya aylik ucret vereceksiniz (ya da yillik, 3 aylik, ne isterseniz iste), yedek sunucu ise kota yontemiyle calisacak. Suradan saglayici listesine bakabilirsiniz: https://www.reddit.com/r/usenet/wiki/providers

Biraz daha detaya girersem, 4 buyuk Usenet sunucusu var, bu saglayicilar farkli farkli sartlarla onlara erisim sagliyor. Bunlarin en buyugu Highwinds, sonra XS News. Ardindan Astraweb ve Giganews geliyor. Sizin isteyeceginiz en azindan Highwinds ve XS News'e erisim elde etmek olamali. Bunun en iyi yolu sinirsiz bir Highwind hesabi alip, bunun yanina kotali bir XS News hesabi koymak.

Highwinds icin Newsgroup.ninja, kotali icin de Usenet.Farm en iyi hizmeti verenler su anda. Indirim buldugunuzda Usenet.Farm 10 Euro'ya 500GB veriyor, bu aylarca yeter (Bir yildan fazla bile gidebilir guncel seyler indiriyorsaniz). Ne de olsa eksikleri tamamlayacak sadece, 10GB'lik bir filmde 100MB indirecek gibi. Newsgroup.ninja Highwinds'in en buyuk uc sunucusuna baglanti veriyor ( alin size recurring indirimli link: https://www.newsgroup.ninja/?promo=unlimitedsale ), Usenet.Farm da 60 gun kadar geriye giden kendi bagimsiz sunucularindan hizmet verdikten sonra XS News'e bakiyor, orada da bulamazsa Highwinds'in Newsgroup.ninja'da bulunmayan alternatif bir sunucusuna bakiyor. Kisaca epey epey sunucuya erisiyorsunuz minimum ucret ile.

Bunlara ek olarak param var, dahasini istiyorum derseniz Astraweb aliyorsunuz 180GB filan. Ozellikle eski seyleri indireceksiz Astraweb faydali olabilir. Ama gerekli de degil yani. Luks seviyesinde artik o.

Evet, sunucunuzu edindiniz. Aylik VPN'den biraz daha pahaliya, seedbox'dan epey daha ucuza mal oldu bu size. Ama Usenet kullanirken VPN'ye gerek olmadigini da unutmayin. Su anki kanunlarimizda upload ceza aliyor, Usenet'te upload yok. Ayrica baglanti SSL uzerinden oldugundan guvenli, acik degil.

Simdi sirada indirici var. Bu isi yapan bir suru program var ama sadece iki tanesi tum bu sistemimizle etkilesime girebiliyor, bu nedenle onlardan birini kullanacagiz. Ilk bakmaniz gereken SABnzbd. Standard bu. Ikinci NZBGet. Bu ek scriptlerle SABnzbd'nin yaptigi her seyi yapar hale geliyor ama Python yerine C ile yazildigindan Raspberry Pi 3 gibi bir sey kullaniyorsaniz Usenet icin performansi daha iyi oluyor.

Sitelerine bakin, secin, kurun. Ben ugrasmak istemiyorum diyorsaniz SABnzbd kurun. Sunucu bilgileri bu indiricilere giriliyor. Priority'ler filan, her sey var.

Ucuncu siradaki de sunucu kadar onemli. Indexerlar. Bunlar olmadan Usenet kullanamazsiniz. Eskide kaldi gruplara girip indirme yapma, indexer var artik. Listesi burada: https://www.reddit.com/r/usenet/wiki/indexers

Bunlarin ucretli (tek seferlik ya da abonelik seklinda) ve ucretsizleri var. Ucretsizlerle verim alamazsini cok. Nedeni uploaderlarin Avengers 2 diye upload etmemesi, fnjkldSFHLJKZHDJLKASfhglKJDBFSDKJLFH gibi isimlerle upload ediyorlar, indexerlar uploadlardan aldiklari algoritmalarla bunlari taniyor. Ucretsizler bu konuda yetersiz kaliyorlar iste. Tavsiyem tek odemeli olan indexerlardan birini alip, sonra kafaniza gore ilerlemeniz. Bunlardan en populerleri su ikisi: https://althub.co.za/ ve https://nzb.cat/

Pahali ve epey kaliteli indexerlar arasinda da sunlar var: https://dognzb.cr , https://nzbgeek.info/ ve https://omgwtfnzbs.me/

NZBgeek burada trial sunan tek indexer, o nedenle once ona uye olup ne varmis bu pahalilarda diye bakin bir. omgwtfnzbs ile release gruplari beraber calisan bir indexer oldugundan otekilerde olmayan filmleri filan barindirabiliyor.

Basitce sunu da bilin, private trackerlardaki P2P release'lar genelde ucretli indexerlarda oluyor, DOGnzb en iyisi diyorlar P2P konusunda.

Simdi sirada otomasyon programlari var. Indexerlarin API adresleri ve sifreleri var, kisiye ozel sifreler. Uye olunca API sayfalarinda, profil sayfanizda filan gorunuyor iste. Bu API'leri otomasyon programina giriyorsunuz, bu sayede otomasyon programi otomatik olarak indexerda arama yapiyor. Bulup, indirtip, kutuphaneye ekliyor iste.

Ama en onemli ozelligi otomasyon programlarinin DMCA ile gures tutmasi. Sizin belirlediginiz (defaultlari var hepsinin iyi dusunulmus) ayarlara gore en iyi release'i bulup indiriciye yolluyor, indirici indirmeden once sunucudan kontrol ediyor indirebiliyor mu (Usenet'ten indiriler seyler binlerce parca icinde gelir, indirici birlestirir bunlari), tum parcalar var mi (tum parcalara gerek yok aslinda, %90 olsa yetiyor). Eger indirilemez olduguna karar verirse otomasyon programina abi ben bunu indiremiyorum diyor, otomasyon programi da ikinci en iyi belirledigi release'i yolluyor al bir de buna bak diyerek. Bu inene kadar tekrarliyor. Usenet'te neredeyse tum scene release'leri ve cogu P2P release'i oldugundan er-gec inen bir tane buluyorlar. Indexer'in onemi de burada tekrar ortaya cikiyor aslinda, indexer ne kadar farkli release verirse otomasyon programina, inme ihtimali o kadar artiyor.

Arada sunu da soyleyeyim, saglam bir sistem ile indirilmeyen sey yok. Ugrasi da siz yapmiyorsunuz zaten, arkada donuyor hepsi.

Otomasyon programlarini sayayim simdi, fazla fazla yok bunlardan, her isi yapan bir tane oturmus program var gibi gibi:
[list]
[*] Cizgiroman: https://github.com/evilhero/mylar Benim Usenet ile iliskim temel olarak bu program. 200'e yakin cizgiroman takip ediyorum, bu hepsinin yeni sayilarini yapip YAC'a (cizgiroman serveri, iPad'de filan okuyucusu var) ekliyor benim icin. Persembe sabahi kalktigimda tabletten okumak kaliyor bana sadece. Aylardir ugrasmadim hic yeri seri eklemek disinda.
[*] Dizi: https://sonarr.tv/
[*] Film: https://radarr.video/ ve https://couchpota.to/
[*] Muzik: https://github.com/rembo10/headphones
[*] Kitap ve Dergi: https://github.com/DobyTang/LazyLibrarian
[/list] Bunlar otomasyon programlari. Oyun ve program gibi seyler icin Usenet kullanmiyoruz. Spor icin bilmiyorum, vardir belki.

Simdi kurulum icin biraz tavsiye. Eger harcayacak paraniz varsa ve biraz Linux'dan anliyorsaniz tavsiyem Raspberry Pi 3 alip hepsini oraya kurmaniz. Indiricinize sadece 02-08 arasi indir diyip kotadan da siyrilirsiniz rahatca. Daha guzeli Plex sunucusu kurarsaniz Raspberry Pi 3'e, sonra inenleri TV'den izlersiniz. Bilgisayara gerek yok. Otomasyon programlari telefondan guzelce calisir. Otomasyon programlarini yonetmek icin soyle bir Android programi var hatta: http://nzb360.com/ Nginx ile filan bu otomasyon programlarini ev aginin disina acip telefonla her yerden erisirsiniz. Erisim icin guzel guvenlik yontemleri var, API'ler, sifreler filan iste. Isterseniz hepsini acmak yerine Raspberry Pi 3'e bir VPN sunucusu kurup onunla da baglanabilirsiniz. Kolay hepsi.

Kolay gelsin. Detaylari ogrenmek size kalmis, bunu yazmak yordu zaten, bir de her programa tek tek girersem novella yazarim burada =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
  • 7 ay sonra ...
  • 2 yıl sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...