Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Baba Olmak

paparnoz

Öne çıkan mesajlar

senko said:

cocugu doktora da goturme bence
sonucta cocuk doktorlugu uzmani yapmis biri oluyor, paso 4 duvar arasinda fln adam.

"doktorlugu uzmani yapmis biri ?" doktorasını yapmış biri demek istiyorsun sanıyorum veya belli bir konu üzerinde çalışmış ve bu konu üzerinden eser yazmış birinden bahsediyorsun.

Doktorluk paso 4 duvar arasında mı yoksa insanlarla bol bol teması olan bir meslek mi ? Hatta Türkiye'de devlette çalışanlar için iş yükü bir hayli fazla değil mi ?

Benim tanımımda ki uzman ile kardiyologdan,cerrahtan bahsetmediğim aşikar herhalde ?

Kaldı ki bu tip pozitif bilimlerle içli dışlı insanların bile hata payı var değil mi ? Mesela sigara ilk çıktığında doktor tavsiyesi diye reklam veriliyordu. Günümüzde de İlaç mümessilleri ile doktorlar arasındaki ilişkide pek onaylanır bir ilişki değil mesela. Bu yüzden seçme özgürlüğü diye bir şey var, doktoru bile seçmemiz gerekir ve çoğu zaman kendi doktorumuzu seçiyoruz. İlgili, alakalı, tedavi sürecince yardımcı ve tedavi insan sayısı fazla olan doktora talep daha çok olurken diğer tipte doktorlara talep daha az olabiliyor. Kimi doktorda meslek aşkı varken kimisinde olmuyor. Nihayetinde doktorda bir insan moral motivasyonu düşüncesi var, etten ve kemikten bir canlı tutup şeriatçı bir doktora zorunlu olmadıkça muayene olmazsın değil mi ? Yaptığı yanlış tedaviyi kadere bağlayabilir, Allah'ın takdiri diyebilir vs.

Fistan said:

abi gidip rehberlik öğretmenlerinden bahsetmişsin okumadım tamamını o yüzden
yurtdışından makaleler falan oku araştır derken, gidip kıytırık okulun rehberlik öğretmenine sorma
mesela au an en modern sayılan finlandiya eğitim sistemini falan araştır ne biliyim
multimilyoner bilişim sektöründeki insanların cocuklarına cep telefonu bile vermediğini nedenlerini falan oku

Finlandiya ve İskandinav ülkelerindeki eğitim sistemi tam olarak çocuk merkezli zaten. Çocuğu bir birey olarak algılayıp, onun özgürlük alanını daraltmıyorlar. Bizde ise kümülatif-yığın eğitim sistemi yaygın, bireyden çok toplum değerlerine inanan ve bunlara iman eden bir nesil için uğraşılıyor. Bireyselliği kazabilmek için bizim gibi ülkelerde internet ve bilgisayar başat rol oynuyor.

Multi-milyonerlerin çocuklarına verdikleri eğitim onların sosyo-ekonomik koşulları ile alakalı bir durum.

Çocuk yetiştirme kılavuz ile olacak iş değil. Mardin'in bir köyünden nobel ödülüne uzanan Aziz Sancar'ın yolu mesela bambaşka Google ve Garaj hikayesi apayrı müzik gruplarının yolu apayrı. İnsanlar belirli doğrular ve düzlemler üzerinde yürümüyorlar, kendi inandıkları doğrulardan kimi zaman saparak, kimi zaman o doğruları değiştirerek ilerliyorlar ve toplum içerisinde konumlarını elde etmek için uğraşıyorlar.

Çocuk, kurmalı bir oyuncak veya kullanma kılavuzu olan bir elektronik alet değil. Böyle yetiştirilirse çocuk başarılı olur, iyi bir birey olur diye bir şey yok ama her toplumun kendi doğruları ve kendi yanlışları var ve çocuklar genelde toplumların yansımaları oluyor. Siz içinizde bulunduğunuz toplumun yanlışlarını subjektif olarak değerlendirip yanlışlarını çocuğunuza yansıtmazsanız o çocuğa geçmez. Mesela cinselliği bir tabu olarak değil hayatın gerçekliği olarak yaşı gelince anlatırsanız oda cinselliği bir anomali gibi değil bir ihtiyaç ve gerçeklik olarak algılar falan filan.
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan said:

simdi 10-12 yaslara bakıyorum elinde ipad babası eski mmoculardan ama cocuk idiot
sizinki de öyle olmasın da :D

ole..bizimki ustunuze afiyet 8 yasinda 3 senedir ipadi var..allahtan arada su bilgi yarismalarina ben cizdim hadi sen tahmin et turevi seylere sardi da arada oradan yirttik ..bizimki idiot sayilmaz pek bu sene bilsem i kazandi demekki islenebilir bir zeka kapasitesi var.. ..haftanin 2 gunu oraya goturuyorum ..ama tableti eline aldiginda dunyadan koptugu da gercek..o yuzden haftada pazar gunleri ile sinirli kullanimi..

benim hayatimda kucukken bana atari almadilar commodorum olmadi hic..orada takili kaldim sanki..orayi oyun oynayip asmasi lazim bizim cocuklarin diye dusunuyorum..teknolojiyi bilim amacli kullanabilmeleri icin once oyun vs in getirdigi seyi tuketip asmalilar..
Sosyal ağlarda paylaş

abı ben kedi edindikten sonra baya değişti görüşüm.
Bişi ne kadar zorsa o kadar katlanıyor keyfi.
noddle said:

Ben de 30 yasinda evliyim, 2018 de cocuk plani var. Hafif bi endisem var, Haftada bi 10-15 saat bilgisayar zevkim var, en cok bilgisayar oyununa vaktim kalmayacak diye korkuyorum :(
Sosyal ağlarda paylaş

ya bide istanbulda ipad falan biraz kacınılmaz
sınıf arkadası ıstıcek falan fıstık. Çok zor yani.

Dışarı çıkma sorunuda var top koşturcak yeri yok veletin.
Başka şeyler aşılamak lazım aslında, yani daha çocugum yok ama allah nasip ederse unplugged büyümesi için baya uğraşıcam. gerekirse tv yi atarım evden heh
Sosyal ağlarda paylaş

Murray said:

Forum amcalar dolmuş, bebek bezi kokuyor bu ne abi? Hepiniz mi evli çocuklusunuz. Ayrıca yukarıda yazılmış, benim de çocukluğumda en eğlenceli ve güzel zamanlarım ekran başında olmadığım zamanlardı.

2000 de mi ne uye olmusuz, 16 sene gecmis, cocuk sahibi olmayalim da ne olalim.

Ayrica cok fena laflar hazirladim bazilarina, simdi telefondayim yazamiycam.

Sigarayi istesem yarin hemen birakirim diyen tirkyakilerin muhabbetine donmus pcyi, tvyi ,oyun oynamayi savunmak.

Az kendimizden ders cikaralim demek yok:)
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Hocam teknoloji tukaka, zenginler cocugunu oyle mi yetistiriyor filan demissiniz. Esasinda bunlar, bizimde artik eski jenerasyon oldugumuzu kabul etme vaktinin yavastan yaklastiginin isareti. Dile kolay kendinle cocugun arasinda 30 yas fark var, bizimle babalarimiz arasinda oldugu gibi. Bizim avantajimiz(belki de dezavantajimiz), gecis sureci jenerasyon olmamiz. Hani su vaktiyle sokakta/disarda oynayan + internet cagini yakalayan nesil olmamizdan kaynaklaniyor.

Teknolojiyi kotulemek yerine, dogru kullanmayi ogretmek, bizim neslin su andaki gorevi. Mevcut teenager grubunu facebooktan, instagramdan ayirmaniz neredeyse imkansiz. Hal boyle olunca, internetteki her bilginin gercek olmadigini, iyi niyetli paylasilan sayfalarin kotu amaclara hizmet edebilecegi, paylasilan kisisel bilgilerin bazilarinca calinip baska amaclarla kullanilabilecegi, konustugun kisinin gercek olmayacagi gibi aci gerceklerin anlatilmasi lazim. Nasil sokaga cikarken vaktiyle ana babamizin tembihledigi "Oglum yollarda dikkatli ol, hili var hirsizi var, dolandiricisi var, gaspcisi var, sapigi var" gibi bir yaklasimi sanal ortamda da gostermemiz gerekli. Acikcasi internetin sanal bir sokaktan pek farki yok. Malesef bazi anne babalarda, veriyoruz ipad i eline, bize bulasmiyor tarzi bir durum var. Bunun bilincinde oldugun surece sorun olucagini dusunmuyorum. Tabii ekran karsinda gecen zamani limitlemek onemli, bizimkiler hafta ici bilgisayari acmayi yasaklamisti, ise yarayan bir taktik :)

Birde mutlaka teknoloji disinda bir indoor, bir outdoor hobi asilamaya calisin. Herhangi bir spor olur, muzik olur, satranc olur, vs. Hobi beraberinde sosyallikte getirir. Ilerde bir yerde hobileriniz neler kismini andaval gibi Reading, Movies, Travelling, etc. yazip gecmezler en azindan.
Sosyal ağlarda paylaş

Gallant said:

Hocam teknoloji tukaka, zenginler cocugunu oyle mi yetistiriyor filan demissiniz. Esasinda bunlar, bizimde artik eski jenerasyon oldugumuzu kabul etme vaktinin yavastan yaklastiginin isareti. Dile kolay kendinle cocugun arasinda 30 yas fark var, bizimle babalarimiz arasinda oldugu gibi. Bizim avantajimiz(belki de dezavantajimiz), gecis sureci jenerasyon olmamiz. Hani su vaktiyle sokakta/disarda oynayan + internet cagini yakalayan nesil olmamizdan kaynaklaniyor.

Teknolojiyi kotulemek yerine, dogru kullanmayi ogretmek, bizim neslin su andaki gorevi. Mevcut teenager grubunu facebooktan, instagramdan ayirmaniz neredeyse imkansiz. Hal boyle olunca, internetteki her bilginin gercek olmadigini, iyi niyetli paylasilan sayfalarin kotu amaclara hizmet edebilecegi, paylasilan kisisel bilgilerin bazilarinca calinip baska amaclarla kullanilabilecegi, konustugun kisinin gercek olmayacagi gibi aci gerceklerin anlatilmasi lazim. Nasil sokaga cikarken vaktiyle ana babamizin tembihledigi "Oglum yollarda dikkatli ol, hili var hirsizi var, dolandiricisi var, gaspcisi var, sapigi var" gibi bir yaklasimi sanal ortamda da gostermemiz gerekli. Acikcasi internetin sanal bir sokaktan pek farki yok. Malesef bazi anne babalarda, veriyoruz ipad i eline, bize bulasmiyor tarzi bir durum var. Bunun bilincinde oldugun surece sorun olucagini dusunmuyorum. Tabii ekran karsinda gecen zamani limitlemek onemli, bizimkiler hafta ici bilgisayari acmayi yasaklamisti, ise yarayan bir taktik :)

Birde mutlaka teknoloji disinda bir indoor, bir outdoor hobi asilamaya calisin. Herhangi bir spor olur, muzik olur, satranc olur, vs. Hobi beraberinde sosyallikte getirir. Ilerde bir yerde hobileriniz neler kismini andaval gibi Reading, Movies, Travelling, etc. yazip gecmezler en azindan.

film izlemek / ilgilenmek neden andavallik oluyor bi anlatir misin?
Sosyal ağlarda paylaş

Asteroth biraz aciklamis. Ben Turkiye ye gore biraz genelleme yaptim. Hobileriniz nedir sorusuna film izlemek cevabini verdikten sonra gelen "En sevdiginiz yonetmen hangisi?" gibi spesifik bir soruya "Ehuehueh, hepsini seviyorum canim" diyorsan hobi degil o. Bosluk doldurmak icin(uzmanlar mutlaka bisi yazin diyor ya) verilen andaval bir cevap.

Eger "Bilmem kimin filmlerinin hastasiyim", "Her sene film festivalini takip ediyorum", "Belli bir turdeki butun basyapitlari izledim" tarzi seni motive edebilen cevaplar verebiliyorsan, o zaman hobidir ve andaval bir cevap degildir.
Sosyal ağlarda paylaş

yok gayet haklı adamlar. ideal normu casual olmaya çekersen onu bile olamıyor insanlar. bir alanda semi pro uzmanlaşması, daha detaycı yaklaşması herhangi bir birey için gelişim. elitistlik bunu sadece birkaç sanat dalıyla kısıtlamakla olur bana göre, hani uzmanlaşacaksa magic oyuncusu da olabilir kart biriktirebilir, veya filmleri tüketici gibi izlemek yerine tartışma gruplarıyla üstünde kafa patlatıyor, festival takip ediyor vs olabilir. yoksa ortalama bir plaza kızını çevirince (ki bunlar üst eğitim <%5 grup olarak falan görülüyor ülkede) hobilerim gezmek, yeni yerler görmek, dizi film izlemek, kitap okumak demesi yetmemeli. standart bu olmamalı. 1-2 tane gruplu-bireysel hobi aşılamaya çalşın, bu diğer aktiviteler zaten "casual" seviyede yapılıyor herkes tarafından.
Sosyal ağlarda paylaş

• 4 hafta sonra ...
Uzun süre iş dolayısıyla oğlandan ayrı kalmıştım. Nihayet bugün kavuştum gün geçtikçe daha olgun bir çocuk görüyorum karşımda. Öğretmeni, zeki çocukların yönlendirildiği bilim ve sanat merkezine yönlendirdi bizi gittik konuştuk bakalım başvurular başlamış umarım sınavda başarılı olur.

Şimdilik hem etüt öğretmeninden hem sınıf öğretmeninden olumlu geri dönüşler alıyorum. Diğer arkadaşlarına göre ödevlerini hızlı bitiriyor, çabuk kavrıyor vs. deniyor. Yabancı dillere ilgi duysun diye önceden çabalamış ancak başarılı olmamıştım. Şimdi kendisi internetten arayıp tarayıp öğrenmeye başlamış kelimeleri ve anlamlarını söylüyor, cümleden ne demek istediğini çıkarmaya çalışıyor. Zorlamanın mantıksızlığını daha iyi kavramaya başlıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

paparnoz said:

bakalım başvurular başlamış umarım sınavda başarılı olur.

basvurular baslamis mi?? bizimkilerin basvurusu bitti 2 posta sinavi oldu sonuclari aciklandi kayitlar yapildi kaynasma egitimleri bitti 3 posta veli toplantilari bile yapildi..milli egitim bakanligina bagli bilim sanat merkezlerinden bahsediyorsak bu sene icin durum bu sekilde..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...