Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kişilik Tipleri Testi


Feamer

Öne çıkan mesajlar

şöyle güzel hazırlanmış bir siteye denk geldim,

https://www.16personalities.com/tr
https://www.16personalities.com/tr/ki%C5%9Filik-tipleri

Test:
https://www.16personalities.com/tr/%C3%BCcretsiz-ki%C5%9Filik-testi

unutuyordum, ben test sonuçlarını oldukça tatmin edici buldum

şunu da alıntılayayım konu zengin gözüksün:

Teorileri - uzun -

https://www.16personalities.com/tr/teorimiz
İnsanların, kişilik testimizi tamamlamalarının ardından ilk sordukları soru: “Şu dört harf ne anlama geliyor” oluyor?. Kastettiğimiz kuşkusuz INJT, ENFP veya ESTJ gibi gizemli kısaltmalar. Sitemizde bulunan ücretsiz Tip Tarifleri veya diğer ek makalelerde de okumuş olabileceğiniz gibi, bu harflerden her biri, makalelerin en sonunda listelenmiş olan bir takım ek değişkenlerle birlikte belirli bir kişilik özelliğini işaret ediyor.

Zamanın başlangıcından bu yana, kendimizi birçok şekilde ifade ve kategorize etmeye çalıştık. Antik medeniyetlerin dört mizacından (sanguine [hafif kanlı mizaç], choleric [sinirli mizaç], melancholic [melankolik mizaç] ve phlegmatic [ağırkanlı mizaç]) psikolojideki son ilerlemelere değin insanlar, oldukça karmaşık ve değişken olan insan kişiliğini düzgün tanımlanmış bir modele sığdırabilmenin iyi ve güvenilir yolunu ararken hep kararsız kaldılar.

Kişilik özelliklerimizin çoğuna açıklama getiren hali hazırdaki modeller, belirli şartlar altında nasıl davranabileceğimiz konusunda büyük oranda güvenilir tahminde bulunurken, insan kişiliğini belli bir modele sığdırma noktasına varmamıza halen biraz daha zaman var. Bununla birlikte, hangi modele bel bağlarsak bağlayalım, kişiliğimizin hareketlerimizi etkileyen çevre, deneyim ve bireysel hedeflerden sadece biri olduğunu aklımızda tutmamız gerekiyor. Tip Tarifleri ve Değer Profilleri bölümlerimizde, belirli bir kişilik tipine bağlı olan insanların nasıl davranabileceklerini açıklıyoruz. Fakat bunların kesin ana esaslar ve yanıtlar değil; sadece göstergeler ve eğilimler olduğunu unutmamız gerekiyor. Bir kişilik özelliği konusunda yüzde 10 skor yapmak ile yüzde 80 skor yapmak arasında büyük bir fark bulunuyor. Bu bilgi, kutsal bir hakikat değil; kişisel gelişim ile diğerlerini daha iyi anlamak konusunda ilham verici olmayı amaçlıyor.

Bizim yaklaşımımızın kökleri iki farklı akıma dayanıyor. 20. yüzyılın ilk yıllarına değin uzanan ilk yaklaşım, Analitik Psikoloji’nin babası Carl Gustav Jung’un parlak buluşu. Kişilik tipolojisi konusunda belki de en etkili eser olan Jung’un Psikolojik Tipler Teorisi, aralarında bizim teorimizin de bulunduğu pek çok farklı teoriye ilham kaynağı oldu. Jung’un hayati katkılarından biri İçe ve Dışa Dönük kişilik tiplerini geliştirmesi idi. Jung, iç ya da dış dünyamıza yoğunlaşarak her birimizin bu iki kategoriden birinin altına düştüğümüzü teorileştirmişti. Bu kavramlar günümüzde, genelde farklı biçimde ifade ediliyorlar. Dışa Dönük, sosyal hünerlere denk olarak kullanılıyor. Ancak, orijinal Jungçu tanım, kişiliklerimizin enerjilerini nereden almaya eğilimli olduğu konusunu merkezine almıştı. Bu bağlamda, İçe Dönük, utangaçlığı ima etmezken, Dışa Dönük de tam olarak iyi sosyal beceriler anlamına gelmiyor.

İçe ve Dışa Dönük kavramları dışında, Jung birçok başka konsepti bir araya getirmişti. Bunlardan bizimle en alakalı olanlar Yargılayıcı fonksiyonlar (Düşünen ya da Duygusal) ve Algılayıcı fonksiyonlar (Duyusal veya Sezgisel) şeklinde. Jung’a göre, her bir birey, bu algısal fonksiyonlardan birini tercih ediyor ve günlük rutin durumlar karşısında ona bel bağlamayı, en doğal yöntem olarak görüyor. Ama diğer fonksiyonlar da yerlerini koruyorlar ve duruma göre ortaya çıkabiliyorlar. Bu fonksiyonlar ayrıca, bir bireyin İçe ya da Dışa Dönüklüğü tarafından belirleniyorlar. Örneğin, baskın fonksiyonu İçe Dönük Hisler olan birisi, Dışa Dönük birisine nazaran farklı düşünebiliyor.

1920’li yıllarda, Jung’un teorisinden etkilenen Katharine Cook Briggs, daha sonları bugün halen kullanılan ve en popüler kişilik göstergelerinden biri olan Myers-Briggs Type Indicator® (MBTI®) eş yazarlarından biriydi. Kişilik tiplemesi konusunda oldukça hevesli bir öğretmen olan Briggs, Jung’un eserlerinden haberdar olmadan önce kendi tip teorisini geliştirmişti. Kızı Isabel Briggs Myers ile birlikte, her bir bireyin Jungçu tercihlerinin sırasını, açıklamak konusunda ikna edici bir yöntem geliştirmişti. Böylece 4-harfli kısaltmalar da doğmuş oldu. Kişilik özelliklerinin 4 muhtemel çifti vardı:

İçe Dönük (I) veya Dışa Dönük (E)
Sezgisel (N) veya Duyusal (S)
Düşünen (T) veya Duygusal (F)
Yargılayıcı (J) veya Algılayıcı (P)
Bu terimleri, Jung’a atfedilmiş olan yukarıdaki paragraflardan hatırlayacaksınız. Myers-Briggs modeline göre ilk harf, baskın ve takip eden fonksiyonların tutumunlarını belirlerken, son harf ise hangi fonksiyonun baskın olduğunu gösteriyor. Dışa Dönükler için baskın fonksiyon dış dünyaya yoğunlaşmış durumda. J, Yargılayıcı fonksiyonlardan (Düşünen veya Duygusal) birinin baskın olduğu anlamına gelirken, P ise Algılayıcı fonksiyonlara (Sezgisel veya Duyusal) işaret ediyor. İçe Dönükler için J ve P baskın fonksiyondan çok ikincili gösteriyor; zira baskın fonksiyonun kendisi içselleştiriliyor. Tabii ki bu, Myers-Briggs teorisinin oldukça basite indirgenmiş hali. Konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen ziyaretçiler Isabel Briggs Myers’ın “Değişen Yetenekler: Kişilik Tipini Anlamak” kitabını okumalılar.

Basitliği ve kolay kullanımı nedeniyle 4-harf adlandırma modeli, Sosyonik, Keirsey Mizaç Sıralayıcısı, Linda Beren’in Etkileşim Stilleri ve diğer pek çok teori ve yaklaşım tarafından paylaşılıyor. Fakat bu kısaltmalar her ne kadar birebir ve oldukça benzer olsalar da, anlamlarının her zaman örtüşmediğini hatırlamak oldukça önemli. Bu kadar uzun bir giriş yapmamızın nedenlerinden biri, söz konusu tip konseptlerine uygun tek bir açıklamanın olmadığına açıklık getirmeyi istememiz. Her teori, tipleri kendilerine göre tanımlıyor. Her biri “Ben bir INFJ’yim” diyen beş insanla karşılaşsanız, onların INFJ tanımlarının her birinin farklı yönde ilerlediğini görmek oldukça mümkün. Bu tip isimlerini paylaşan teoriler arasında örtüşen birçok nokta mevcut. Fakat tip tarifleri hiçbir anlamda aynı değil.

Ama gelin tipolojik teorileri şimdilik bir kenara bırakalım. İnsanların kişiliklerine tip bazlı modelden ziyade kişilik özellikleri lensinden bakan farklı bir yöntem bulalım. Bununla ne demek istiyoruz? Dört (ya da 8, 16, 32…) tip yapılar yaratıp, insanları bunların içine sıkıştırma girişiminde bulunmak yerine, bir takım kişilik özelliklerini basitçe tanımlayabilir; insanların tercihlerini iyi tanımlanmış ölçütlerle ölçebiliriz ve onları kategorize etmek yerine skorlarına bakabiliriz. Bu konuda müthiş bir örnek olan Ambivert kavramını duşmuş olabilirsiniz. Ambiversiyon, İçe Dönük-Dışa Dönük skalasında aşağı-yukarı tam ortada olma hali anlamına geliyor. Ne çok sosyal veya girişken ne de içe kapanık olma durumu, yukarıda anlatılan Jungçu modelin ensesine iniyor. Skorları, bölünme sıralarında doğru yere denk gelen insanları, kaç tane bölünme sırası olduğuna bakılmaksızın kategorize eden her tip merkezli teori yüksel ihtimal güçlüklerle karşılaşabiliyor.

Kişilik özelliklerini temeline alan teoriler ise bir Ambivert’in kişilik tipi atamaksızın, onun sadece ılımlı bir Dışa Dönük birey olduğunu basitçe söylüyor ve bu şekilde bırakılmasını istiyor. Böyle bir yaklaşım, kişilik özellikleri ile diğer karakteristik (örneğin politik çizgi) özellikler arasındaki korelâsyonu hata payı olmaksızın ölçmeyi daha kolay bir hale getiriyor. İşte tam da bu nedenle özelik bazlı yaklaşımlar, psikometri araştırmalarına aşağı-yukarı hükmediyor. Fakat sadece bu kadar. Tip odaklı teorilerle olduğunun aksine, daha sonra tartışma ve öneriler için kolaylıkla ulaşılabilir konseptler haline gelebilecek olan kategori ve tipleri tanımlamak imkânsız hale gelebiliyor. Dolayısıyla kaçınılmaz olarak sınırlandırıcı olan İçe ya da Dışa Dönük gibi kategoriler aynı zamanda, bize insan kişiliğinin büyük bir kısmını tarif edebilme ve neyi, neden yaptığımızı açıklamaya çalışan teoriler ortaya atma şansı veriyorlar. Bu, bilimsel anlamda daha güvenilir ama “Yüzde 37 Dışa Dönüksün” şeklindeki tanımı muğlâk bir ifade benzer şansı yaratamıyor.

Teorimizle biz, iki dünyanın en iyilerini birleştirdik. Basitliği ve uygunluğu nedeniyle Myers-Briggs tarafından sunulan kısaltma formatını kullandık. Fakat birçok Jungçu kişilik özelliğini yeniden tanımladık. Ek bir kısaltma daha ekleyip, modelimizi basitleştirdik ve onu Büyük Beş kişilik özellikleri olarak anılan güncel kişilik boyutlarına daha yakın bir hale getirdik. Ayrıca, Myers-Briggs ya da Jungçu model merkezli birçok teorinin aksine, Dışa Dönük Düşünme veya İçe Dönük Sezgisel veya onların öncelik sıralaması gibi algısal fonksiyonları dışta tutup, aksine 5 bağımsız ölçüt belirlerken, tiplerimizi bunlar üzerine inşa ettik.

Şimdi gelin bu beş kişilik boyutları üzerinden geçelim ve daha sonra tip gruplarına bakalım.

BEŞ KİŞİLİK BOYUTU

Bu bölüm, bir araya getirildiklerinde kişilik tipini tanımlayan beş kişilik boyutunu tarif edecektir: Us, Enerji, Tabiat, Taktikler ve Kimlik. Çift yüzlü süreçler olarak görülmesi gereken bu boyutların her birinin ortasında “nötr” seçeneği yerleştirilmiş durumda. Testi bitirdikten sonra göreceğiniz yüzdeler, sizin hangi kategorinin altına düştüğünüzü ve tercihlerinizin ne kadar güçlü olduğunu gösterme amacında.

Haydi, kişilik boyutlarının üzerinden tek tek geçelim:

US
Bu boyut diğer insanlarla nasıl etkileşim kurduğumuzu gösterir:

İçe Dönük (I) bireyler, kendi başlarına yaptıkları aktiviteleri tercih ederler; konuşmadan önce düşünürler; sosyal etkileşim onları yorar.
Dışa Dönük (E) bireyler, grup aktivitelerini tercih ederler; düşünürken konuşurlar; sosyal etkileşim onları daha enerjik kılar.
ENERJİ
İkinci boyut, dünyayı nasıl gördüğümüzü ve bilgiyi nasıl işlediğimizi belirler:

Sezgisel (N) bireylerin hayal gücü kuvvetlidir; sezgilerine güvenirler; fikirleri kendilerine katarlar; ne olabileceğine yoğunlaşırlar.
Gerçekçi (S) bireylerin ayakları daha çok yere basar; duyularına güvenirler; nesnel meselelerin içine geçerler; ne olduğuna yoğunlaşırlar.
TABİAT
Bu boyut kararlarımızı nasıl verdiğimizi ve onların sonuçlarıyla nasıl baş ettiğimizi belirler:

Mantık merkezli (T) bireyler daha sağlamdır; akıllarını takip ederler; tarafsızlık ve mantık üzerine yoğunlaşırlar.
Prensip merkezli (F) bireyler daha hassastır; kalplerini dinlerler; uyum ve işbirliğine yoğunlaşırlar.
TAKTİKLER
Bu boyut iş, planlama ve karar alma mekanizmasına yaklaşımımızı belirler:

Planlı (J) bireyler nettir; kati kuralları ve esasları tercih ederler; zaman sınırı onlar için kutsaldır; işim bitimini gözlerler.
Araştırmacı (P) bireyler iyileştirme konusunda oldukça iyidir; seçeneklerini açık tutmak isterler; işleri hakkında rahattılar; özgürlük ararlar.
KİMLİK
Son olarak Kimlik boyutu, diğer tüm boyutlara destek sağlar ve kabiliyetlerimiz ve kararlarımız konusunda kendimizden nasıl emin olduğumuzu gösterir:

İddialı (-A) bireyler duygusal olarak dengeli, sakin ve rahattırlar; çok fazla endişe etmeyi reddederler.
Temkinli (-T) bireyler, içine kapanıktırlar; görünümlerine önem verirler; başarıyı esas alırlar; mükemmeliyetçidirler.
TİP GRUPLARI

Artık hangi tipin neleri içerdiklerini biliyorsunuz. Ama bunlar bir araya nasıl gelirler?

Sistemimizin iki katmanı vardır: İlki (içsel), Rolleri; ikincisi (dışsal) Stratejilerimizi tanımlar.

ROLLER
Rol katmanı, hedeflerimizi, çıkarlarımızı ve tercih edilen aktivitelerimizi belirler. Dört adet rol mevcuttur:

ANALİZCİLER (SEZGİSEL VE MANTIK MERKEZLİ [ _NT_ ] TİPLER, HEM İDDİALI HEM DE TEMKİNLİ DEĞİŞKENLER)

Bu kişilik tipleri mantık ve tarafsızlığı kucaklarlar; entelektüel ve bilimsel veya teknolojik tartışmalarda başarı gösterirler. Müthiş bir şekilde bağımsızdırlar; açık görüşlüdürler; iradeleri güçlüdür ve hayalperesttirler. Birçok şeye faydacı perspektiften bakarlar ve herkesi neyin tatmin ettiğinden ziyade, neyin sorunsuz işlediğiyle çok daha fazla ilgilidirler. Bu kişilik özellikleri, Analizcileri mükemmel stratejik düşünürler yapar, ama iş, sosyal ve duygusal arayışlara geldiğinde zorluklar çıkarır.

DİPLOMATLAR (SEZGİSEL VE PRENSİP MERKEZLİ [ _NF_ ] TİPLER, HEM İDDİALI HEM DE TEMKİNLİ DEĞİŞKENLER)

Diplomatlar, empati ve işbirliğine yoğunlaşır; diplomasi ve danışma konularında parlarlar. Bu gruba dâhil olan insanlar işbirliğine yatkındır ve hayalperesttirler. İş yerinde veya sosyal ortamlarda, uyum sağlayıcı rolünü oynarlar. Bu özellikler Diplomatlar’ı sıcakkanlı, empatik ve etkili bireyler yapar. Ama bu özellikler, soğuk mantığa dayanmaya veya zor kararlar vermeye ihtiyaç duyulduğunda, mesele çıkarırlar.

GÖZCÜLER (GERÇEKÇİ VE PLANLI [ _S_J ] TİPLER, HEM İDDİALI HEM TEMKİNLİ DEĞİŞKENLER)

Gözcüler, işbirliğine yatkındır, yüksek derecede pratiktirler; nereye giderlere gitsinler düzen, güvenlik ve istikrarı sağlar ve kucaklarlar. Bu gruba dâhil olan insanlar, çok çalışmaya, titizliğe ve geleneğe meyillidir; lojistik ve özellikle net hiyerarşi ile kurallara bağlı yönetim alanlarında başarılıdırlar. Bu kişilik özellikleri, planlarına bağlıdırlar ve zorlu görevlerden çekinmezler, fakat görüş açılarını kabul etmek konusunda oldukça katı ve isteksiz olabilirler.

KÂŞİFLER (GERÇEKÇİ VE ARAŞTIRMACI [ _S_P ] TİPLER, HEM İDDİALI HEM DE TEMKİNLİ DEĞİŞKENLER)

Bu tipler, diğerlerine nazaran en spontane olanlardır ve diğer tiplerin kapsama alanı dışında kalan çevrelere ulaşma kabiliyetini paylaşırlar. Kâşifler, faydacı ve pratiklerdir; hızlı reaksiyon gerektiren durumlarda parlarlar ve kendi ayakları üzerinde durmak konusunda hünerlidirler. Alet ve teknik ustasıdırlar; fiziki aletlerde usta olmaktan diğer insanları ikna etmeye değin bu imkânları birçok şekilde kullanırlar. Şaşırtıcı olmayacak şekilde, bu kişilik tiplerinin yeri kriz durumları ile zanaat ve satışta doldurulamaz. Fakat kişilik özellikleri, onları riskli serüvenlere çıkmaya zorlayabilir veya sadece nefsi tatminlere yoğunlaşabilirler.

STRATEJİLER
Strateji katmanı, bazı şeyleri yapmak ve başarıya ulaşmak konularında tercih ettiğimiz yolları gösterir. Dört adet strateji mevcuttur:

KENDİNDEN EMİN BİREYSELCİLİK [İÇE DÖNÜK VE İDDİALI [ I___-A ] TİPLER)

Kendinden Emin Bireyselciler, işlerini yalnız başlarına yapmayı tercih ederler; diğerleriyle iletişim içine girmektense kendi maharetleriyle içgüdülerine güvenirler. Ne konuda iyi olduklarını bilirler ve yüksek özgüvene sahiptirler. Bu kişilik özellikleri, kişisel sorumluluk ile kendine güvenin oldukça mühim değerler olduklarına sıkıca inanırlar. Kendinden Emin Bireyciler, diğerlerinin düşüncelerine çok dikkate almazlar ve kendi düşüncelerine güvenirler.

İNSAN SARRAFLARI (DIŞA DÖNÜK VE İDDİALI [ E___-A ] TİPLER

İnsan Sarrafları, sosyal iletişim ararlar ve oldukça iyi iletişim kabiliyetlerine meyillidirler; güvenme ihtiyacı duydukları ya da diğer insanları yönlendirmek istedikleri sosyal etkinlik ile durumlarda gayet rahattırlar. Bu tipler, kendi meziyetlerinden emindirler ve düşüncelerini ifade etmek konusunda çekinmezler. Toplumda aktif rol almak ve diğer insanları neyin işlettiğini bilmek İnsan Sarrafları için büyük şeyler ifade eder. Fakat diğer insanların ne düşündüğünü hiç umursamazlar.

KESİNTİSİZ GELİŞENLER (İÇE DÖNÜK VE TEMKİNLİ [ I___-T ] TİPLER)

Kesintisiz Gelişenler, sessiz ve bireyci insanlardır. Mükemmeliyetçi ve başarı esaslı olmaya meyillidirler; yaptıkları işin sonuçlarının olabileceğinin en iyisi olması için çok fazla zaman ve efor harcarlar. İsmiyle müsemma, Kesintisiz Gelişenler zanaata adanmış yüksek başarılı bireylerdir. Fakat performansları konusunda çok fazla endişe etmeye meyillidirler.

SOSYAL KATILIMCILAR (DIŞA DÖNÜK VE TEMKİNLİ [ E___-T ] TİPLER)

Bu son strateji, sosyal olarak girişken, enerjik ve başarı esaslı tipler tarafından kullanılır. Sosyal Katılımcılar, huzursuz olmaya meyillidir; mükemmeliyetçi bireylerdir ve hem olumlu hem olumsuz duygulara karşı kurşungeçirmezler. Sessiz insanlar olsalar dahi çok çalışmaya merak ve istekleri yüksek başarılı oldukları anlamına gelir. Bu stratejiyi sahiplenen tipler, diğerlerinin düşüncelerine çok fazla önem vermeye meyillidirler; sosyal statülerine çok fazla önem verirler ve yaptıkları her şeyi başarmak konusunda isteklidirler.

TİP TABLOSU

Bu tablo olası tüm tipleri roller ve stratejileriyle birlikte gösterir:

Analizciler Kendine Güvenen Bireycilik INTJ-A, INTP-A
İnsan Sarraflar ENTJ-A, ENTP-A
Kesintisiz Gelişenler INTJ-T, INTP-T
Sosyal Katılımcılar ENTJ-T, ENTP-T
Diplomatlar Kendine Güvenen Bireycilik INFJ-A, INFP-A
İnsan Sarraflar ENFJ-A, ENFP-A
Kesintisiz Gelişenler INFJ-T, INFP-T
Sosyal Katılımcılar ENFJ-T, ENFP-T
Gözcüler Kendine Güvenen Bireycilik ISTJ-A, ISFJ-A
İnsan Sarraflar ESTJ-A, ESFJ-A
Kesintisiz Gelişenler ISTJ-T, ISFJ-T
Sosyal Katılımcılar ESTJ-T, ESFJ-T
Kâşifler Kendine Güvenen Bireycilik ISTP-A, ISFP-A
İnsan Sarraflar ESTP-A, ESFP-A
Kesintisiz Gelişenler ISTP-T, ISFP-T
Sosyal Katılımcılar ESTP-T, ESFP-T

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

INTJ-T

Yükseklerde yalnız yaşamak, az rastlanır olmak ve kişilik özelliği olarak en stratejik kapasiteyi bulundurmak. Bunların hepsi INTJlerin çok iyi bildiği özelliklerdir. INTJler, toplumun yüzde ikisini oluşturur ve bu kişilik tipinin kadınları yüzde 0,8 bir oranla özelikle az rastlanır cinstendir. Bu nedenle kendilerine benzeyen ve entelektüel birikim ile satrancı andıran manevralarına ayak uyduracak bireyleri bulmak onlar için genelde zorlu bir görevdir. INTJ kişilik özelliği taşıyan insanlar bir yandan hem hayalperest hem de kararlı; öte yandan hem hırslı hem de kendilerine özeldirler. Şaşırtıcı derecede meraklı olmalarına rağmen enerjilerini israf etmezler.



Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

pati intj dolu zaten sasicak bisi yok, herkes muhendis zaten ahaha

INTP en lesi ya :( evet zirvede manzara cok guzelde kimsecikler yok burda :( #beingmustardraceishard

said:
FAMOUS INTPS

Famous INTPs include Albert Einstein, Thomas Jefferson, Rene Descartes, Charles Darwin, Marie Curie, C.G. Jung, Socrates, and Abraham Lincoln.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Laurelin said:

Onceki topiclerden lonklenmis duzgun biryerden yapin bunu bide, ceviri les ve 30 soru cok az tam turk mantigi yapmislar ahahahah

Cahilce :(


iletişim adresleri burada bence onlara bir mail at

https://www.16personalities.com/tr/bizimle-ileti%C5%9Fime-ge%C3%A7in

[email protected]
NERIS Analytics Limited

27 Old Gloucester Street
London
WC1N 3AX
United Kingdom

Registered in England and Wales
Company number 8646330
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...