Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
E hadi bakalım. :D

17. günde falan açacam. Şişelemeyi de 7. gün deil 10-12 gün arasında.

Hoş bu hazır kitlerin tadın oturması+aroma anlamında ha 7. gün ha 15. gün farklılığına pek inanmıyorum ama yine de 2-3 gün geç şişeleyecem.
Mesaj tarihi:
Hava kilidi neden sinir etti ki, gaz çıkışıysa ona takılmayın geç başlayabiliyor, gaz çıkışı bitince de fermantasyon bitmiş olmayabiliyor. O yüzden çok bir anlamı yok önemli olan son yoğunluk ölçümü, ölçüm aleti yoksa en az 3 hafta beklemek. 3 hafta beklerseniz mayalanma illa ki bitmiş oluyor herhangi bir zararı da yok sürece.

Şişede de yine en az 1 ay bekletiyorum ben oda sıcaklığında. Hatta 3 ayı bulan kitlerimiz oldu gayet başarılıydı sonuç. Bazı kitlerde 2-3 ay içerisinde tüketmeniz öneriliyor şerbetçiotu ve diğer aromaların kaybolmaması açısından ama misal Smuggler’s için de en az 6 ay şişede bekletin hatta 1 sene beklettim böyle bişe içmedim diyen var B)-
Mesaj tarihi:
DavidMills said:

2 saat 20 dk gaz çıkışı yok. 21 derece.


son yaptığımız ipa'da hiç gaz çıkışı olmadı sanırım hava kilidinden baloncuk şeklinde, gayet de güzel oldu

içerde o2 kalmıyorsa (basınç farkı oluşuyorsa) yeterli bence, havakilidinden baloncuk çıkmamasının başka sebepleri de olabilir
Mesaj tarihi:
@BlackRose

Hava kilidinin üzerindeki çizgilere eşit mesafede su konsun denmiş. Ben o şekilde koydum, ancak 1-2 saat sonra baltığımda sağ taraftaki su miktarı sola hücum etmiş. Basınç farkından yer değiştirmiş yani. O sinir etti :D

Sonra yine butikbira forumlarını okuduğumda, bu eşitleme meselesinin hurafe olduğunu, önemli olan içinde yeterli miktarda su bulunması gerektiği imiş. Neyse kurduktan 4-5 saat sonra gaz çıkışı başladı ertesi gün bayağı yoğun ve hala devam ediyor. Sıkıntı yok gibi.

İlk kit pilsner di, başlangıç ile gelen. Şişeleme sonrası niyetim ya buğday ya da lager kurmak. Bu sefer şeker yerine hazır malt özü kullanacam, deneme amaçlı. Bir de ekstra aroma meselesinde, atıyorum bir tülbent gibi bir şeyin içine tarçın çubuğu koysak sıkıntı olur mu?

@xaty
BlackRose a da yazdığım gibi sıkıntı görünmüyor. Hidrometrem var. 10 gün sonra ölçüm yapacak, bakacaz ne olmuş. Şu an gaz çıkışı bayağı iyi.

Her 15 günde bir yeni mayşelemeyi, rotasyona oturtursam şişelerde 3-4 hafta belki daha fazla tat oturtma lüksüne sahip olacam. İlk kiti şişeleme sonrası 1 hafta sonra direk içerim ben duramam net. ahuahusdfgfsaj
Mesaj tarihi:
Şu hava kilidi su seviyeleri batıl inancı ne yıkılmaz birşeymiş arkadaş. ne koç yiğitler göz yaşı döktü bu uğurda.

HİÇ BİR ilgisi yok içeride olanla o seviyelerin boşverin efendim geçiniz. rahat olunuz.
Mesaj tarihi:
Hava kilidinde eşitşizlik olması zaten beklediğimiz hatta olsun istediğimiz bir şey ki :)-D Zaten o şekilde gaz çıkışı oluyor, bir taraftaki basınç suyu iterek içerideki gazı dışarı çıkarıyor ama içeri hava girmesi engellenmiş oluyor.

Buğday birası demişsin, o konuda biraz araştırma ve forum incelemesi yaparsan iyi olur çünkü elindeki mevcut hava kilidiyle buğday birası biraz zor. Aşırı bir köpürme/çalışma oluyor buğday kitlerinde, dolayısıyla önerilen alternatif hava kilidi çözümlerini gözden geçirmeni tavsiye ederim yoksa sonu facia olabilir ev açısından :S
Mesaj tarihi:
hava kilidinden biranız taşarsa erken görürseniz geçici olarak hava girişini tamamen kapatıp hızlıca temizleyerek tekrar koyabilirsiniz. o coşmalar 1-2 kere oluyor zaten. ama unutup hava kilidini kirli de bıraksanız aşırı problem olmaz. hava girmesin yeterki
Mesaj tarihi:
Ben Kristal hava kilidim yokken buğday kurduğumda, gazlanmayı takip edip başladıktan sonra 2 gün boyunca 2'şer saat aralıklarla kapağa bastırıyordum. Hava kilidindeki votkanın içeri akmamasına dikkat ederek aralıklı bu işlemi yaparsanız taşma olmuyor buğday kitlerinde.
Mesaj tarihi:
Hımm bak bak bu buğday da böyle birşey olduğunu bilmiyordum, iyi oldu söylediğiniz. Bakayım direk alternatif hava kilitlerine.

Bu arada bu hazır kitlerde, Muntons ile Coopers arasında fark var mı? Yani her iki markanında buğdayı, lager i var?

Bir de sorumu atlamayın, mayşeleme esnasında suyu doldurmadan önce, içine şerbetçi otu kesesi ya da tülbent tarzı birşeyle tarçın çubukları atsam sıkıntı olmaz dimi?
Mesaj tarihi:
Muntons çok daha başarılı.

benim top 3'üm:


1- klasik leziz pilsner
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/Pilsner1-90_1024x1024.jpg
+
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/fermentis-safale-s-04-bira-mayasi_e4d23220-6697-42f7-b7f9-712934237a3a_1024x1024.jpg?v=1451835498
+
1 paket şerbetçi otlu açık renk DME + 700 gr şeker

2- ŞAHANE bock. etiket basıyorsan da keçi resmi kullan (bock keçi demek)

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/Bock1-90_1024x1024.jpg
+
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/fermentis-safale-s-04-bira-mayasi_e4d23220-6697-42f7-b7f9-712934237a3a_1024x1024.jpg?
+
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/koyu-kuru-malt-ozu-malt-ekstrakti_1024x1024.jpg?v=1470324213
+
500 gr şeker + AZ SU (kendin ayarla alkol talebine göre ama mutlaka suyu daha az kullan)
+
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/perle-topak-serbetci-otu-1_grande.jpg?v=1454572562
perle - tülbent içi 1 avuç cam meşe (bilye) kova dibine yolla


3- Tortulu, kolay içimli misafir dostu pilnser
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/muntons-export-pilsner-evde-bira-yapimi-kiti-1_1024x1024.jpg
+
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/fermentis-safale-us-05-bira-mayasi_ec3d3599-6058-4bd3-a2d4-60527d5abf73_1024x1024.jpg?v=1451835592
+
şerbetçiotlu veya açık renk 1 paket DME + 1 kilo şeker
Mesaj tarihi:
Ya gaza gelmeyim diyorum da;
İkili kova seti+kristal hava kilidi+muntons bock+lager siparişi geçecem galiba.

10 gün sonra ilk kova boşa çıkacağı için 3 ayrı kitim olcak negzel.

Dur dolar bi 4.50 ye vurdun yapıştırıyım direk.
Mesaj tarihi:
sostizm said:

Asıl YAZ GELİYOR beyler CIDER yapın cider :)

Ohhh mis gibi soğuk soğuk. hem düşük kalorili az kilo yapar hem de kızlar bayılıyor.


>:D<

Tarifler için de ayrıca teşekkürler :)-D
Mesaj tarihi:
Ya beyler (bayanlar) yok mu "home made whiskey" kasan patide. Youtube vs tabii ki bulurum, derdim sizsiniz. Ömrümü yediniz aq. Varsa atsın bi tuto, yürür zaten başlık.


** Ayrımcılık yapmışım "beyler" diyerek, allahta benim belamı versin.
Mesaj tarihi:
imbik kurmak lazım 4000 lira gibi bir maliyeti var. sonra gene malt mayalıyorsun yani neredeyse bira yapıyorsun. Birayı damıtıyorsun biraz da aromalıyorsun meşe yongası, sedir yongası v.b. ile. dinlendiriyorsun. al sana fiski.

İngiliz biracılar kötü çıkan biralarını damıtıp brendi/viski yapıyor
Mesaj tarihi:
Oooo bi dk meseleyi çözdüm. Lam enişte kimya mühendisi mq, alman teknik üni mezunu falan afdsdfsf.. Onla çözerim bu işi.

Ben hani ucuz yollu böyle kolay butikbira tadında basit bişiii varmı diye şeyettim, ama imbik mimbik kralını çözebilirim. Dur biraz utube kasiim ben.
×
×
  • Yeni Oluştur...