Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Evde Bira Tutosu


neutrino

Öne çıkan mesajlar

Hava kilidi neden sinir etti ki, gaz çıkışıysa ona takılmayın geç başlayabiliyor, gaz çıkışı bitince de fermantasyon bitmiş olmayabiliyor. O yüzden çok bir anlamı yok önemli olan son yoğunluk ölçümü, ölçüm aleti yoksa en az 3 hafta beklemek. 3 hafta beklerseniz mayalanma illa ki bitmiş oluyor herhangi bir zararı da yok sürece.

Şişede de yine en az 1 ay bekletiyorum ben oda sıcaklığında. Hatta 3 ayı bulan kitlerimiz oldu gayet başarılıydı sonuç. Bazı kitlerde 2-3 ay içerisinde tüketmeniz öneriliyor şerbetçiotu ve diğer aromaların kaybolmaması açısından ama misal Smuggler’s için de en az 6 ay şişede bekletin hatta 1 sene beklettim böyle bişe içmedim diyen var B)-
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

DavidMills said:

2 saat 20 dk gaz çıkışı yok. 21 derece.


son yaptığımız ipa'da hiç gaz çıkışı olmadı sanırım hava kilidinden baloncuk şeklinde, gayet de güzel oldu

içerde o2 kalmıyorsa (basınç farkı oluşuyorsa) yeterli bence, havakilidinden baloncuk çıkmamasının başka sebepleri de olabilir
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@BlackRose

Hava kilidinin üzerindeki çizgilere eşit mesafede su konsun denmiş. Ben o şekilde koydum, ancak 1-2 saat sonra baltığımda sağ taraftaki su miktarı sola hücum etmiş. Basınç farkından yer değiştirmiş yani. O sinir etti :D

Sonra yine butikbira forumlarını okuduğumda, bu eşitleme meselesinin hurafe olduğunu, önemli olan içinde yeterli miktarda su bulunması gerektiği imiş. Neyse kurduktan 4-5 saat sonra gaz çıkışı başladı ertesi gün bayağı yoğun ve hala devam ediyor. Sıkıntı yok gibi.

İlk kit pilsner di, başlangıç ile gelen. Şişeleme sonrası niyetim ya buğday ya da lager kurmak. Bu sefer şeker yerine hazır malt özü kullanacam, deneme amaçlı. Bir de ekstra aroma meselesinde, atıyorum bir tülbent gibi bir şeyin içine tarçın çubuğu koysak sıkıntı olur mu?

@xaty
BlackRose a da yazdığım gibi sıkıntı görünmüyor. Hidrometrem var. 10 gün sonra ölçüm yapacak, bakacaz ne olmuş. Şu an gaz çıkışı bayağı iyi.

Her 15 günde bir yeni mayşelemeyi, rotasyona oturtursam şişelerde 3-4 hafta belki daha fazla tat oturtma lüksüne sahip olacam. İlk kiti şişeleme sonrası 1 hafta sonra direk içerim ben duramam net. ahuahusdfgfsaj
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hava kilidinde eşitşizlik olması zaten beklediğimiz hatta olsun istediğimiz bir şey ki :)-D Zaten o şekilde gaz çıkışı oluyor, bir taraftaki basınç suyu iterek içerideki gazı dışarı çıkarıyor ama içeri hava girmesi engellenmiş oluyor.

Buğday birası demişsin, o konuda biraz araştırma ve forum incelemesi yaparsan iyi olur çünkü elindeki mevcut hava kilidiyle buğday birası biraz zor. Aşırı bir köpürme/çalışma oluyor buğday kitlerinde, dolayısıyla önerilen alternatif hava kilidi çözümlerini gözden geçirmeni tavsiye ederim yoksa sonu facia olabilir ev açısından :S
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben Kristal hava kilidim yokken buğday kurduğumda, gazlanmayı takip edip başladıktan sonra 2 gün boyunca 2'şer saat aralıklarla kapağa bastırıyordum. Hava kilidindeki votkanın içeri akmamasına dikkat ederek aralıklı bu işlemi yaparsanız taşma olmuyor buğday kitlerinde.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hımm bak bak bu buğday da böyle birşey olduğunu bilmiyordum, iyi oldu söylediğiniz. Bakayım direk alternatif hava kilitlerine.

Bu arada bu hazır kitlerde, Muntons ile Coopers arasında fark var mı? Yani her iki markanında buğdayı, lager i var?

Bir de sorumu atlamayın, mayşeleme esnasında suyu doldurmadan önce, içine şerbetçi otu kesesi ya da tülbent tarzı birşeyle tarçın çubukları atsam sıkıntı olmaz dimi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Muntons çok daha başarılı.

benim top 3'üm:


1- klasik leziz pilsner
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/Pilsner1-90_1024x1024.jpg
+
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/fermentis-safale-s-04-bira-mayasi_e4d23220-6697-42f7-b7f9-712934237a3a_1024x1024.jpg?v=1451835498
+
1 paket şerbetçi otlu açık renk DME + 700 gr şeker

2- ŞAHANE bock. etiket basıyorsan da keçi resmi kullan (bock keçi demek)

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/Bock1-90_1024x1024.jpg
+
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/fermentis-safale-s-04-bira-mayasi_e4d23220-6697-42f7-b7f9-712934237a3a_1024x1024.jpg?
+
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/koyu-kuru-malt-ozu-malt-ekstrakti_1024x1024.jpg?v=1470324213
+
500 gr şeker + AZ SU (kendin ayarla alkol talebine göre ama mutlaka suyu daha az kullan)
+
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/perle-topak-serbetci-otu-1_grande.jpg?v=1454572562
perle - tülbent içi 1 avuç cam meşe (bilye) kova dibine yolla


3- Tortulu, kolay içimli misafir dostu pilnser
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/muntons-export-pilsner-evde-bira-yapimi-kiti-1_1024x1024.jpg
+
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0732/0991/products/fermentis-safale-us-05-bira-mayasi_ec3d3599-6058-4bd3-a2d4-60527d5abf73_1024x1024.jpg?v=1451835592
+
şerbetçiotlu veya açık renk 1 paket DME + 1 kilo şeker
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

imbik kurmak lazım 4000 lira gibi bir maliyeti var. sonra gene malt mayalıyorsun yani neredeyse bira yapıyorsun. Birayı damıtıyorsun biraz da aromalıyorsun meşe yongası, sedir yongası v.b. ile. dinlendiriyorsun. al sana fiski.

İngiliz biracılar kötü çıkan biralarını damıtıp brendi/viski yapıyor
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...