Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Evde Bira Tutosu


neutrino

Öne çıkan mesajlar

Organizasyon hiç sorun değil de mekan sıkıntı :)

Gelip kendi biramızı içeceğiz dediğimizde mekanın kabul edeceğini sanmıyorum pek, fikri olan varsa uyar.

Hatta caddebostan sahil veya moda sahil de olabilir.

Bir burdan yoklama çekelim bakalım kimler katılır tadım ve takas organizasyonuna?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Holy said:

Fermantasyon mantığına göre açıklar mısın nasıl overcarbonate oluyor?

Koyduğun şeker miktarı belli, içerisindeki maya az-çok belli, koyduğun şekerden üretilebilecek maksimum karbondioksit belli.

Şekeri fazla kaçırmadıkça veya fermantasyon bitmeden şişelemedikçe böyle bir sorun yaşamak olanaksız.

Ben Bock yaparken mesela fermentasyonda 1,5-2 ay civarı tuttum, gazlanma için de pilsner ile aynı miktarı kullandım ve canavar gibi bira çıktı ortaya.


HİÇ şişe şekeri koymasan da gazlanma oluyor bir miktar. Kovada fermantasyon sonlanmıyor ki. içerisinde besin de maya da var. Bottle bomb nasıl patlıyor? Şişeye attığım gazlanma şekeri ile değil henüz çözülmemiş glukoz ve varsa şervet içindeki fruktozun sindirilmesi ile oluşuyor.

https://microbewiki.kenyon.edu/images/thumb/3/3c/Ethanol.gif/300px-Ethanol.gif

Şişelemeye geçtiğinde glukoz ve diğer şekerler sıfır olmuyor ki?

http://www.lisebiyoloji.com/resim/ayxmaz%20monosakkarid.jpg
resim lisebiyoloji.com sitesinden.

Sıcaklık yükselince VEYA şişeye O2 girişi olusa Co2 üretimi gerçekleşir.

Az buz da değil 23 lt kurduğun biranın OG 1.050 civarı ağırlığı 24 kg 150 gr. Şişelerken 1,005'e düştüğünü düşünelim 23 kg 115 gr'a düşüyor. Bir başka değişle durduğu yerde kova kabarcık çıkartarak 1 Kg kadar hafifliyor. Az buz değil. İşte şişede bu tepkime durmuyor, soğutursan yavaşlıyor. İzmir sıcağında dışarda COŞUYOR ve overcarbonated bira oluyor.

Çok da iyi anlatamadım ama konuşsak çok güzel açıklayabilirim aslında.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Esh said:

Ben cok rakici degilim ama su migrostaki tarimsal alkolle evde raki tutosu hazirlamak isteyen biri varsa hayir demem.

Bizim bi arkadas cok iyi yapiyo ama muhtemelen daha da iyisini yapan vardir


Şeker+su+anason yağı...

Her içen tadı çok iyi diyor ama bilemem tabi.

Ben yeni batch yapıcam bu arada Holy, coopers ale. Değiş tokuş eder miyiz olunca :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Babam yapıyor onu.

1lt alkole 1.2lt su koyuyor, üstüne de anason esansı bir kaç ml

içtim geçen hafta, tadı güzel gerçekten, damağı yakmıyor öyle.
Anasonun kokusunu normalden fazla alıyorsun sanki.

2.2 lt rakı 50 liraya falan geliyor, geçen ecza deposundan 5lt almış yapmış 70lik şişe 7-8tl arası fiyata gelmiş ev şişe dolu
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Holy said:

NolaxThensbane said:

elinde malt değirmeni olan varsa 6kilo çektirsem deneme amaçlı olur mu?
İstanbuldaysan ben çekebilirim.

Değilsen de kargoları sen karşılayacaksan çekerim :)


Bursadayım ama bir organizasyon olursa aynı gün içersinde gelir giderim hem bende de 3-4çeşit bira pati tadım yaparız o gün.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Sostizm

Abi güzel anlatmışsın da, kova içinde fermantasyon bitene kadar yeterince beklersen (içerisine koyduğun mayanın, tüm şekeri sindirebilecek kapasitede bir maya olduğundan yola çıkıyorum, kit mayası ile zaten o iş olmuyor) fermantasyon tamamen bitiyor.

Bottle bomb olması için bir kaç faktör var, bunların hepsine dikkat edersen istersen 40 derecede tut patlayacak kadar gaz oluşmaz :)

Faktörler;
-Sanitasyon
-Doğru şeker miktarı
-Dolum sırasında biranın fazla oksijenle temas etmemesi

Ben 3 tane bottle bomb temizledim evde, bu yüzden baya bir araştırdım. Arkadaşınıza şeker dolumunu emanet etmeyin, bazı şişelere çift ölçek gelebiliyor :P

Tadım için de önerim önümüzdeki haftasonu cumartesi olsun diyorum. Ayrı bir topic açalım hatta konuyla ilgili.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yalnız arkadaşlar burda "oda sıcaklığında bekletmede" şöyle bir püf noktası var; misal benim ev 28 dereceleri gördü, iş yerinde bekliyor bütün biralar, orası 30 da görmüştür ama ben oda sıcaklığında bekletiyorum dediğim şişeleri bile bildiğin meşrubat dolabına koyup termometre ile 22 dereceye getirip bekletiyorum. Yani 5 ay da beklese öyle patlama vs derdi olacağını zannetmem. Butik bira forumlarında da zaten böyle bir duruma rastlamadım. Ancak şişeleme şekerini fazla kaçırınca olabiliyor bir de doğal olarak aşırı sıcağa maruz kalırsa.

İki meşrubat dolabımız var. Birinde kovalar mayalanma sıcaklığında (20-22 derece) bekliyor. Diğerinde de şişeler 20 derecede bekliyor. İkisinde de termostata bağlı dolapların fişleri. Kit kurulumları bitince de dolaplardan birini soğuğa ayarlayıp şişeleri ona atıyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

BlackRose said:

Yalnız arkadaşlar burda "oda sıcaklığında bekletmede" şöyle bir püf noktası var; misal benim ev 28 dereceleri gördü, iş yerinde bekliyor bütün biralar, orası 30 da görmüştür ama ben oda sıcaklığında bekletiyorum dediğim şişeleri bile bildiğin meşrubat dolabına koyup termometre ile 22 dereceye getirip bekletiyorum. Yani 5 ay da beklese öyle patlama vs derdi olacağını zannetmem. Butik bira forumlarında da zaten böyle bir duruma rastlamadım. Ancak şişeleme şekerini fazla kaçırınca olabiliyor bir de doğal olarak aşırı sıcağa maruz kalırsa.

İki meşrubat dolabımız var. Birinde kovalar mayalanma sıcaklığında (20-22 derece) bekliyor. Diğerinde de şişeler 20 derecede bekliyor. İkisinde de termostata bağlı dolapların fişleri. Kit kurulumları bitince de dolaplardan birini soğuğa ayarlayıp şişeleri ona atıyoruz.


Ohoo böyle bir teknoloji varsa elinin altında nefissss...

İzmir'de veya diğer sıcak bölgelerde dışarda bırakınca aşırı gazlanma riski var demiştim senin biralarda yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bi tane kovanın sonundan doldurduğum tortulu soda şişesini buzluğa atıp 30-40 dk soğutup açıp bakim dedim gazlanmaya, baya baya olmuş bu bira fdsfsd, hafif maya kokusu var galiba tek şeyi o, oda ev birasının imzası olsa gerek, bekledikçe geçiyomuş galiba.

bide abi normal tortusuz şişelerin dibinde bu tortulu şişeninkinden daha az bi katman oluşmuş. Bu iyi bişey mi kötü bişeymi gazlanma açısından?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş



ilk açtığım şişe daha fazla köpürmüştü, bardağa fazla hızlı boşalttığım için de olabilir bilmiyorum bardağın neredeyse yarısı köpük olmuştu.

söyle bir sıkıntı var dolaya dik değil yan koydum, tortu yanda birikti, koyarken bir miktar tortu girdi engel olamadım, ondan dolayı da bulanık olabilir bir miktar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abiler, bazı biraların köpüğü az veya hemen gidiyo nedendir?

buzlu pet şişe koyduydum bi ufak straforun üstüne soğutma amaçlı, ona yakın duran şişeler daha mı az köpüklü oldu banamı öyle geliyo, 2 tane 750/360 azmı geldi, kafamda deli sorular

tadı süper bu arada ona lafım yok, dibindeki tortuyu karıştırınca daha da güzel hatta fdsfsd
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...