GONDARCENGIZ Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Esh said: Ben cok rakici degilim ama su migrostaki tarimsal alkolle evde raki tutosu hazirlamak isteyen biri varsa hayir demem. Bizim bi arkadas cok iyi yapiyo ama muhtemelen daha da iyisini yapan vardir o baya dandik oluyo, suma hazırlayıp kendin damıtıp yaparsan en güzel rakı öyle içiliyo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Holy Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Organizasyon hiç sorun değil de mekan sıkıntı :) Gelip kendi biramızı içeceğiz dediğimizde mekanın kabul edeceğini sanmıyorum pek, fikri olan varsa uyar. Hatta caddebostan sahil veya moda sahil de olabilir. Bir burdan yoklama çekelim bakalım kimler katılır tadım ve takas organizasyonuna? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Peregrin Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 ev rakısını bulgar göçmenine yaptırıcan. adamlarda genetik sanırım babadan oğula nesiller bu konuda Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
KillJoy Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 tamam abi işte havalar soğumadan sahiller süper seçenek Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Holy said: Fermantasyon mantığına göre açıklar mısın nasıl overcarbonate oluyor? Koyduğun şeker miktarı belli, içerisindeki maya az-çok belli, koyduğun şekerden üretilebilecek maksimum karbondioksit belli. Şekeri fazla kaçırmadıkça veya fermantasyon bitmeden şişelemedikçe böyle bir sorun yaşamak olanaksız. Ben Bock yaparken mesela fermentasyonda 1,5-2 ay civarı tuttum, gazlanma için de pilsner ile aynı miktarı kullandım ve canavar gibi bira çıktı ortaya. HİÇ şişe şekeri koymasan da gazlanma oluyor bir miktar. Kovada fermantasyon sonlanmıyor ki. içerisinde besin de maya da var. Bottle bomb nasıl patlıyor? Şişeye attığım gazlanma şekeri ile değil henüz çözülmemiş glukoz ve varsa şervet içindeki fruktozun sindirilmesi ile oluşuyor. https://microbewiki.kenyon.edu/images/thumb/3/3c/Ethanol.gif/300px-Ethanol.gif Şişelemeye geçtiğinde glukoz ve diğer şekerler sıfır olmuyor ki? http://www.lisebiyoloji.com/resim/ayxmaz%20monosakkarid.jpg resim lisebiyoloji.com sitesinden. Sıcaklık yükselince VEYA şişeye O2 girişi olusa Co2 üretimi gerçekleşir. Az buz da değil 23 lt kurduğun biranın OG 1.050 civarı ağırlığı 24 kg 150 gr. Şişelerken 1,005'e düştüğünü düşünelim 23 kg 115 gr'a düşüyor. Bir başka değişle durduğu yerde kova kabarcık çıkartarak 1 Kg kadar hafifliyor. Az buz değil. İşte şişede bu tepkime durmuyor, soğutursan yavaşlıyor. İzmir sıcağında dışarda COŞUYOR ve overcarbonated bira oluyor. Çok da iyi anlatamadım ama konuşsak çok güzel açıklayabilirim aslında. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
RamsesII Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Esh said: Ben cok rakici degilim ama su migrostaki tarimsal alkolle evde raki tutosu hazirlamak isteyen biri varsa hayir demem. Bizim bi arkadas cok iyi yapiyo ama muhtemelen daha da iyisini yapan vardir Şeker+su+anason yağı... Her içen tadı çok iyi diyor ama bilemem tabi. Ben yeni batch yapıcam bu arada Holy, coopers ale. Değiş tokuş eder miyiz olunca :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Babam yapıyor onu. 1lt alkole 1.2lt su koyuyor, üstüne de anason esansı bir kaç ml içtim geçen hafta, tadı güzel gerçekten, damağı yakmıyor öyle. Anasonun kokusunu normalden fazla alıyorsun sanki. 2.2 lt rakı 50 liraya falan geliyor, geçen ecza deposundan 5lt almış yapmış 70lik şişe 7-8tl arası fiyata gelmiş ev şişe dolu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NolaxThensbane Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Holy said: NolaxThensbane said: elinde malt değirmeni olan varsa 6kilo çektirsem deneme amaçlı olur mu?İstanbuldaysan ben çekebilirim. Değilsen de kargoları sen karşılayacaksan çekerim :) Bursadayım ama bir organizasyon olursa aynı gün içersinde gelir giderim hem bende de 3-4çeşit bira pati tadım yaparız o gün. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Holy Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 @Sostizm Abi güzel anlatmışsın da, kova içinde fermantasyon bitene kadar yeterince beklersen (içerisine koyduğun mayanın, tüm şekeri sindirebilecek kapasitede bir maya olduğundan yola çıkıyorum, kit mayası ile zaten o iş olmuyor) fermantasyon tamamen bitiyor. Bottle bomb olması için bir kaç faktör var, bunların hepsine dikkat edersen istersen 40 derecede tut patlayacak kadar gaz oluşmaz :) Faktörler; -Sanitasyon -Doğru şeker miktarı -Dolum sırasında biranın fazla oksijenle temas etmemesi Ben 3 tane bottle bomb temizledim evde, bu yüzden baya bir araştırdım. Arkadaşınıza şeker dolumunu emanet etmeyin, bazı şişelere çift ölçek gelebiliyor :P Tadım için de önerim önümüzdeki haftasonu cumartesi olsun diyorum. Ayrı bir topic açalım hatta konuyla ilgili. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BlackRose Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Yalnız arkadaşlar burda "oda sıcaklığında bekletmede" şöyle bir püf noktası var; misal benim ev 28 dereceleri gördü, iş yerinde bekliyor bütün biralar, orası 30 da görmüştür ama ben oda sıcaklığında bekletiyorum dediğim şişeleri bile bildiğin meşrubat dolabına koyup termometre ile 22 dereceye getirip bekletiyorum. Yani 5 ay da beklese öyle patlama vs derdi olacağını zannetmem. Butik bira forumlarında da zaten böyle bir duruma rastlamadım. Ancak şişeleme şekerini fazla kaçırınca olabiliyor bir de doğal olarak aşırı sıcağa maruz kalırsa. İki meşrubat dolabımız var. Birinde kovalar mayalanma sıcaklığında (20-22 derece) bekliyor. Diğerinde de şişeler 20 derecede bekliyor. İkisinde de termostata bağlı dolapların fişleri. Kit kurulumları bitince de dolaplardan birini soğuğa ayarlayıp şişeleri ona atıyoruz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
RamsesII Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 ben 1 büyük 1 küçük küp (1000/360 + 750/360) attım tüm şişelere.Bomba yapmadık inşallah... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 ben de öyle yaptım abi bugün 22. günü dışarda duranlarda da, dolaba koyduklarımda da bir patlama çatlama yok henüz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 BlackRose said: Yalnız arkadaşlar burda "oda sıcaklığında bekletmede" şöyle bir püf noktası var; misal benim ev 28 dereceleri gördü, iş yerinde bekliyor bütün biralar, orası 30 da görmüştür ama ben oda sıcaklığında bekletiyorum dediğim şişeleri bile bildiğin meşrubat dolabına koyup termometre ile 22 dereceye getirip bekletiyorum. Yani 5 ay da beklese öyle patlama vs derdi olacağını zannetmem. Butik bira forumlarında da zaten böyle bir duruma rastlamadım. Ancak şişeleme şekerini fazla kaçırınca olabiliyor bir de doğal olarak aşırı sıcağa maruz kalırsa. İki meşrubat dolabımız var. Birinde kovalar mayalanma sıcaklığında (20-22 derece) bekliyor. Diğerinde de şişeler 20 derecede bekliyor. İkisinde de termostata bağlı dolapların fişleri. Kit kurulumları bitince de dolaplardan birini soğuğa ayarlayıp şişeleri ona atıyoruz. Ohoo böyle bir teknoloji varsa elinin altında nefissss... İzmir'de veya diğer sıcak bölgelerde dışarda bırakınca aşırı gazlanma riski var demiştim senin biralarda yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xaty Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 RamsesII said: ben 1 büyük 1 küçük küp (1000/360 + 750/360) attım tüm şişelere.Bomba yapmadık inşallah... olmaz ondan bişey, hep öyle yapıyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GONDARCENGIZ Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 8, 2017 bi tane kovanın sonundan doldurduğum tortulu soda şişesini buzluğa atıp 30-40 dk soğutup açıp bakim dedim gazlanmaya, baya baya olmuş bu bira fdsfsd, hafif maya kokusu var galiba tek şeyi o, oda ev birasının imzası olsa gerek, bekledikçe geçiyomuş galiba. bide abi normal tortusuz şişelerin dibinde bu tortulu şişeninkinden daha az bi katman oluşmuş. Bu iyi bişey mi kötü bişeymi gazlanma açısından? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xaty Mesaj tarihi: Eylül 9, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2017 Tortuyu buzdolabindan sonra mi karsilastirdin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GONDARCENGIZ Mesaj tarihi: Eylül 9, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2017 yok abi koymadan karşılaştırdım, hani kovanın dibinde rengi dandik en dipteki tortulu bölüm varya, ordan koyduğum şişenin dibinde daha çok katman oluşmuş, normal temiz tarafından koyduğum şişede daha az var, onu sorduydum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xaty Mesaj tarihi: Eylül 9, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2017 yanlış anlamışım, normal senin dediğin. az yoğun ve çok yoğun yerden doldurmuşsun, yoğun yerden doldurduğun doğal olarak daha çok çökmüş Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Eylül 9, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2017 Bugün ilk birami actim.. Tek kelimeyle enfesss. Tuborg ve efesten cok daha iyi tadi var. Iyi gazlanmis köpüğü lezzeti yerinde. Hafif bi maya kokusu var ve normal bira kadar berrak degil o kadar kalani efsane Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Eylül 9, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2017 merak ettim bardakta bir fotoğraf çeksene, köpüğünü, saydamlığını, rengini falan görelim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
applev0dka Mesaj tarihi: Eylül 9, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 9, 2017 ilk açtığım şişe daha fazla köpürmüştü, bardağa fazla hızlı boşalttığım için de olabilir bilmiyorum bardağın neredeyse yarısı köpük olmuştu. söyle bir sıkıntı var dolaya dik değil yan koydum, tortu yanda birikti, koyarken bir miktar tortu girdi engel olamadım, ondan dolayı da bulanık olabilir bir miktar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Holy Mesaj tarihi: Eylül 14, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 14, 2017 Tortuyu koyup koymamak zevk meselesi ya. Ben seviyorum o tortunun verdiği maya tadını, belki de alıştığım için öyle geliyor ama bilerek dolduruyorum bardağa Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GONDARCENGIZ Mesaj tarihi: Eylül 14, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 14, 2017 abiler, bazı biraların köpüğü az veya hemen gidiyo nedendir? buzlu pet şişe koyduydum bi ufak straforun üstüne soğutma amaçlı, ona yakın duran şişeler daha mı az köpüklü oldu banamı öyle geliyo, 2 tane 750/360 azmı geldi, kafamda deli sorular tadı süper bu arada ona lafım yok, dibindeki tortuyu karıştırınca daha da güzel hatta fdsfsd Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
neutrino Mesaj tarihi: Eylül 14, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 14, 2017 Gazi az oldugundan az kopuruyor olabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GONDARCENGIZ Mesaj tarihi: Eylül 14, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 14, 2017 gazı var abi hissedilir seviyede Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar