-Deno- Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 selam, topla topic'inde yazmıştım, hafta başında anakart, işlemci, Windows 8.1'e upgrade ve ssd ile donattım bilgisayarı. 250 gb'lık samsung evo ssd'lerden takıldı, işletim sistemi üzerine yüklendi falan. hali hazırda genelde kullandığım programların bir bölümünü yükledim. şu an 190 - 195 gb gibi bir boş olan var. bir de eski ikiye bölünmüş halde duran 1 TB'lık hard disk'im bulunmakta. bunların da içi boş, her şeyi sıfırdan yüklüyor olucam. taze taze olsun dedim, bir sürü oynamadığım oyunu tutuyordum steam'de falan. neyse gelelim ilk defa kendi desktop'ında ssd kullanan biri olarak newb sorularıma; 1) ssd c'de haliyle. yalnız şu an toplam alan 232 gb gözüküyor. bu mantık hard disk'lerdeki ile aynı mı ? yani advertise edilenin her türlü altında kalıyor toplam alan bunu biliyorum da, 18 gb biraz fazla değil mi yav ? 2) ssd tweak guide'ları okudum. hibernation'ı disable ettim, trim'in enabled olduğundan emin oldum, page file ve system restore'u disable etme işine pek girişmedim olası bir crash'de data kaybı yaşanmasın diye. defrag'in disable edilmesini öneriyorlar bir de, bundan emin olamadım. çoğu kişi disable edilmesinden yana olsa da performans ve longevity açısından, birkaç yerde tam tersinin geçerli olduğunu söylenler de var. bundan emin olamadım henüz. bu noktada genel anlamda performans/kapasite anlamında önerebileceğiniz başka şeyler var mı ? 3) asıl soru; steam, origin, uplay gibi programları ve bu programları kullanmadan yükleyeceğim oyunları nerde tutmam daha mantıklı ? ssd üzerine yüklenmesi durumunda, witcher, dragon age, skyrim gibi oyunlarda load süresi çok daha hızlı, hatta instant oluyor sanırsam. fakat sonuçta elimdeki ssd'nin an itibariyle hiç oyun yüklenmeden 190 gb boş alanı kalmış durumda. %75-80'i dolduğunda da daha fazla doldurmayın diyorlar performans kaybı olmaması için. kimisi symbiotic linking tavsiye etmiş, kimisi daha sık oynadığınız büyük çaplı oyunları ssd'ye, gerisini hdd'e yükleyin demiş. sizin genel yaklaşımınız nedir buna ? kesin fark ediyor load time'lar da, çok dramatik bir seviyede mi bu HDD ile kıyaslandığında ? dramatik olsa bile, ssd'nin ömründen yiyen bir hareket mi oyunların sürekli ssd'ye yüklenmesi ? steam için gene çok dert değil hem steam mover hem de steam'in default olarak başka yerde library oluşturmaya izin vermesi sebebiyle, ama uplay, origin gibi uygulamalarda bu var mı emin değilim. yani misal, origin c'de yüklü ise, battlefield d'de yüklü ise kimi zaman ayrı yerlere yüklü olmalarından dolayı sıkıntılar çıkabiliyor diye biliyorum. şimdilik konular bunlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Yukle hepsini ssdye, fakir misin abi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PrudenT Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 dramatik tabii loading farkı ömrü mömrü amma takılmışsın abi doldur işte kafana göre ya sdlkfj Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
WaNTeD Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 sdhfg bu wot ney , yer varsa kur yoksa kurma. trim açtım kunokt kapadım falan boş işler tak kullan geç Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Canım ya nasıl da heyacanlı kıyamams Oyunları hddye kur, loadingleri uzun olanları ssdye taşı steam moverla http://www.traynier.com/software/steammover Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bright Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Samsung'un programı yok mu, yükle ondan, o yapıyor optimizasyonu. İdeal şartlarda pagefile, prefetch ve superfetch'i kapatmak daha iyi olacaktır da RAM miktarı 16GB'ın altındaysa pagefile'i açık bırakman gerekecektir. Defrag'ı kapat direk bütün sistem için. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Deno- Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Bright said: Samsung'un programı yok mu, yükle ondan, o yapıyor optimizasyonu. İdeal şartlarda pagefile, prefetch ve superfetch'i kapatmak daha iyi olacaktır da RAM miktarı 16GB'ın altındaysa pagefile'i açık bırakman gerekecektir. Defrag'ı kapat direk bütün sistem için. samsung magician olabilir mi ? pagefile, prefetch ve superfetch'i kapatabilirim aslında, 16 gb ram var. gene de çok büyük bir artısı olmayacaksa buna dokunmamayı düşünüyorum. defrag'i kapatıcam aynen. ya soruyorum, çünkü normalde aynı anda bir sürü oyunu silmeden bilgisayarda tutan biriyim. şimdi haliyle ssd'nin avantajlarından yararlanmak için otu boku oraya kurmak istiyorum, ama kapasite de limitli. genelde sevmem ben öyle ucu ucuna free space kalmış hard disk'leri, hep galon galon yer bırakmaya çalışırım. ssd'de benzer bir mantık güdeyim dedim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bright Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Eet magician, ondaki otomatik optimizasyonu yap işte. Loading'i uzun oyunlar ve programları SSD'ye atıp (eg. Battlefield 4) single ve loading'i kısa oyunları (ör. Dragonfall) mekaniklere yönlendirebilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Deno- Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Bright said: Eet magician, ondaki otomatik optimizasyonu yap işte. Loading'i uzun oyunlar ve programları SSD'ye atıp (eg. Battlefield 4) single ve loading'i kısa oyunları (ör. Dragonfall) mekaniklere yönlendirebilirsin. eyvallah. samsung magician dediğin gibi hepsini zaten otomatik yapıyormuş. istediğim zaman performans, kapasite arasında seçim yapabiliyorum anladığım kadarıyla. genelde performansta tutup, sıkışınca kapasite ya da reliability'e almak daha mantıklı sanırım. benim manual olarak yaptığım ayarları overwrite ediyor di mi bu program ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bright Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Evet. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Deathblade Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Ömür dediğin min. 5 yıl zaten. Normalde de mekanik diskler 3-4 yıl içinde pert oluyor. Düşünme yani ömür falan, doldur kafana göre. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
scorch Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 ssd icin ideal oyunlar : atilla : TW GTA V doldu ztn sdşfkls Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Auril Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Deathblade said: Ömür dediğin min. 5 yıl zaten. Normalde de mekanik diskler 3-4 yıl içinde pert oluyor. Düşünme yani ömür falan, doldur kafana göre. 3-4 yılda pert olan mekanik hdd görmedim daha 4 tane var en eskisi 8 yıllık falan, daha tık demedi hiç biri Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bright Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Zamanla kullanım miktarını belirtmek pek doğru değil aslen. Yoğun kullanımda 3 seneyle 8 sene arasında değişirken ortalama/hafif kullanımda 5 senenin altında pertleyeceğini sanmam. Ha ama kıytırık PSU'yla zart zurt voltaj dalgalanması yaşayanlar için denklemelr değişebilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Auril Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 mekanikler için söyleyeyim eğer dandik bi marka değilse, fiziki hasar almamışsa - düşme vs- ölene kadar kullanırsın 10 sene+ mekanikler hala ikinci el piyasasında çatur çutur satılıyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Deathblade Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 3-4 yılda pert'ten kasıt; Şehir dışında 100km hızla gider... Düz üniversite öğrenci evi harddiski işte. Sabah akşam açık kalan, ayda yere 1-2 kere düşen, 7-24 download'a bırakılan harddisk. Yavaşlamasından bahsediyorum bu arada, açılmamasından değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Bisi olmuyo mekaniklere. Raad olun Sunucu diski degilse oyle mikro yazmalar cok fazla degil zaten. Mikro yaz-sil ler esas ilk 2-3 nesil ssd lere zarar veriyodu, sunucularda falan kullanmiyilardi da degisti heralde onlarin sistemi de artik sl mlc derken tlc ile bambaska bi yere kaydi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 superfetch kapat, pagefile da kapat. bilizort hots hariç ram bitti diye çöken oyun görmedim daha. windows çok önceden uyarıyor zaten ram bitmeden. trim devrede ve defrag otomatik devredışı olması lazım ssd için win8.1'de, değilse defrag'ı da devredışı bırak, ona ihtiyacı yok ve follofoş eder ssd'yi zaten. böyle "loading yaparken öldürdüler ya" dedirten mmo tarzı bir oyunun varsa onları ssd'ye kur, gerisini hdd'ye. 25gb 50gb oyunlar, ssd dayanmaz ona, zırt pırt kurmakla silmekle uğraşırsın 5-10sn loading yapmayacağım diye onlarca dakikan gider. diğer bütün programları ssd'ye kur windows utility, browser vs. bunların cache dosyaları da onda dursun Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Deno- Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2015 ben de sam'e katılıyorum aslında. şimdi update'leri falan da yaptım, hala office ve belli başlı programlar dışında oyun moyun bişi yok. zaten resim, fotoğraf, medya, müzik her bişi hard disk ve external'da. 178 gb yer kalmış vaziyette. bottleneck kullanmayacağıma göre de, open world 2 - 3 oyuna zaten dolar bu ssd. steam, origin, uplay'i falan hdd'ye kurup, loading time'ları fazla olacak oyunları ssd'ye kaydırmak daha mantıklı gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dworgian Mesaj tarihi: Nisan 9, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 9, 2015 axedice said: Canım ya nasıl da heyacanlı kıyamams Oyunları hddye kur, loadingleri uzun olanları ssdye taşı steam moverla http://www.traynier.com/software/steammover bu ne ya, bi komutla hallolan şey için program mı yazmış adam jksahdskahdsa Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dworgian Mesaj tarihi: Nisan 9, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 9, 2015 GTA V i ssd ye mi atmak lazım cidden. O kadar daraltıcı mı loading süreleri? Hani yeni download ediyorken sorayım dedim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GONDARCENGIZ Mesaj tarihi: Nisan 9, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 9, 2015 beyler bende ssd nubuyum,http://www.eksenbilgisayar.com/urun/corsair-force-ls-cssd-f120gbls-25-120gb-sataiii-ssd-disk.aspx şunu almayı düşünüyom,şu sıcaklık değerleri falan çok önemli mi yoksa alim geçim mi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Deno- Mesaj tarihi: Nisan 9, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 9, 2015 Dworgian said: GTA V i ssd ye mi atmak lazım cidden. O kadar daraltıcı mı loading süreleri? Hani yeni download ediyorken sorayım dedim ps 3'de oyunun açılışı uzun sürüyordu sadece. onun dışında oyunda loading'lik pek bir şey yoktu ya. yeni göreve falan başladığında belki, çok net hatırlamıyorum. ama benim bundan sonra genel mantığım open World oyunları mümkün mertebe ssd'ye kaydırmak olacak. steam mover okuduğum kadarıyla her türlü oyun için kullanılabiliyor, ama yine de genel olarak steam oyunları için kullanmak daha mantıklı demişler. deneyen var mı origin, uplay için falan da düzgün çalışıyor mu diye ? bu defrag olayından emin misiniz bu arada ? dün kapattım, ama sanırım ssd'de disable, hdd'de enable kalsın gibi bir seçenek yok. toptan kapatıyor. bazı blog'larda Windows'un zaten ssd'yi algıladığını, defrag yapmadığını ya da yapıyorsa bile işini düzgün yaptığını yazmışlar. işini düzgün yapmaktan kastım da ssd'de trim kullandığı, defrag etmediği. hatta bu yüzden ismi defrag değil optimise olarak değişmiş. belki 8'den 8.1'e upgrade edenlerin buna dikkat etmesi gerekebilirmiş, ama enabled kalması yönünde birçok guide okudum. magician da güzel programmış. rapid mode'u enable ettim, ama çok büyük bir artısını günlük kullanımda görmüyoruz sanırsam. bir de kapalı tutulmasını önermiş genel çoğunluk, birçok bsod'nin sebebiymiş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dworgian Mesaj tarihi: Nisan 9, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 9, 2015 anladım abi sağol. bu arada steammover vs kullanmaya gerek yok. burada bir yerde yazmıştım. bir komut var, o komut ile diyorsun ki bilgisayara, "sen d:gamesgtaV" klasörünü açmak istediğinde, içindeki dosyayı "c:ssdgamesgtaV" de bulacaksın oraya bak. böylece sen sadece dosyaları copy paste ile istediğin yere koyuyorsun, uninstall a fln gerek kalmadan bilgisayar orada buluyor dosyayı vs. esas mantığı, folderın eski yerinde o adda bir shortcut yaratıyor, o shortcut da folderın yeni yerine targetlı işte. komutu unuttum gerekirse akşam yazarım edit: buldum mklink miş http://www.windows7home.net/how-to-create-symbolic-link-in-windows-7/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
WaNTeD Mesaj tarihi: Nisan 9, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 9, 2015 symlink Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar