Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Komünizm neydi, değildi?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Aceace said:

dasaaa said:

kapitalist sistem herkesi çok feci sömürüyor! büyük kötü güç!!

bunlar manasız lakırdılar ya..

hani sistemin içinde bulunuyorsunuz siz de. durumun ne olduğunu babalar gibi de görüyorsunuz.

ama "yok görmeyeceğim, abartacağım! " deniliyor sadece.

gereksiz işte.

Onlar da sistemin içindeler. Evet onlarda durumun ne olduğunu babalar gibi görüyolar ama...
Biraz özel olacak ama sana bir kaç soru sormam lazım bu noktada. Kaç yaşındasın? Medeni durumun ne? Evliysen çocuğun var mı? Aylık ne kadar maaş kazanıyorsun? Cevap vermeni istemiyorum sadece kendi kendine düşünmen benim için yeterli.

Hah işte burada sıkıntı çıkıyor işte. Demokrasinin bize göre daha gelişmiş olduğu pek çok ülkede de protestolar daima gençler tarafından başlatılır. Çünkü bir insanın gelecek kaygısını en çok yaşadığı yıllar üniversite yılları. Ki Türkiye'de bu durum daha da vahim. Okul bittikten sonra askere gidilcek. Sonra iş arancak. İş bulunmadan kız bile vermiyolar. İş bulunduktan sonra işten atılınmayacak. Kabul edilebilir bir refah düzeyi sağlancak vsvsvsvsvs.

Sorun burda işte. İster ergenlik tribi de ister başka bir şey de sorun üniversiteye gelmiş bir insanın her şeyin ergenlikte görüldüğü gibi olmadığını anlamasıyla ortaya çıkıyor. Ha tamam şimdi de benim dürüst olmam lazım. Üniversite'de eylem yapanların büyük çoğunluğu konusunda haklısın :D

O diilde Türkiye'deki Komünüstlerle bırak devrime tuvalete bile beraber gitmem :D

Öyle hiçbir şey yapmadan oturup eleştirerek olmuyor. Bu mücadeleyi gerekli görüyor ama var olanı beğenmiyorsanız buyrun kendi mücadelenizi verin, sonuç alıyorsanız biz de kendi yaptığımızı bırakır size katılırız.
Mesaj tarihi:
valla açıkçası, sistemden memnun bir insan olarak;
ben sonuç alıyorum hehe.

ya bi oturun düşünün agalar
insanların kaybedicek çok şeyleri olduğu, borçlarla(birbirine bağlılık, mutual ilişki ) hayatların yürüdüğü ve silahın bizim tarafta oldugu bir zamanda,neyin devrimi?

bide diyin bakim, hadi bugün devrim yaptınız, oldu bitti.
Peki sonra?
Mesaj tarihi:
kolektifinsan said:

Öyle hiçbir şey yapmadan oturup eleştirerek olmuyor. Bu mücadeleyi gerekli görüyor ama var olanı beğenmiyorsanız buyrun kendi mücadelenizi verin, sonuç alıyorsanız biz de kendi yaptığımızı bırakır size katılırız.

ben gayet kendi mücadelemi veriyorum.
kimsenin de bana eşlik etmesini beklemiyor hatta katılmasını istemiyorum.

ayrıca kolektif bilinci zorlayıcı,kısıtlayıcı ve yargılayıcı buluyorum.
Mesaj tarihi:
coco said:

kolektifinsan said:

ben gayet kendi mücadelemi veriyorum.
kimsenin de bana eşlik etmesini beklemiyor hatta katılmasını istemiyorum.

ayrıca kolektif bilinci zorlayıcı,kısıtlayıcı ve yargılayıcı buluyorum.

Kimse sana 'bu budur' demiyor, kabullenmeyen, örgütü içselleştirmeyen bırakıp gidiyor zaten. Farklı fikirlerin varsa da beğenmiyorsan da örgütlü siyasete girmeden kimse o fikirleri kabul etmez, tek başına vereceğin mücadeleyle de hiçbir başarıya ulaşamazsın malesef. Örgütlü, ülke çapında planlı programlı stratejisi olan bir hareket başarıya gidebilir ama tek tek kişilerin yaptığı bir şey söner gider. Vizyonu, talebi net oluşturulamayan ve mücadelesi bu doğrultuda verilemeyen hareketler söner gider, bunun yakın tarihte de pek çok örneği var.

Üstelik içine girmeden, görmeden, anlamadan dışardan yapacağın yargı sağlıklı olamaz.
Mesaj tarihi:
GERGE sen iyi bilirsin her ilerici sınıfın zamanla çıkarları doğrultusunda mevcut olanı koruma isteğini yani gericileşmesini. daha önce şemayla da gösterdim insanlığın refahı ve eşitliğinin lineer artmadığını, çelişkiler ve krizler sonucunda ekonomik hayatın düzenlenmesine dair değişiklerin olduğunu. kolektif de bu çatışmalardan, mesela neoliberal politikalardan, yeni yök yasasından falan bahsediyor. sen geliyorsun, gomenislerin şurası şöyle burası böyle diyorsun ve teorik tartıştığını zannederken sadece kafandaki "öcü" olan komünizme eleştiri getiriyorsun. hiçbir ilericilik, reformistlik göremiyorum sende. bu yüzden senin genel olarak tutumun sinizm oluyor. benim de senin takıldığın çevreyle çok yakın ilişkilerim oldu, bilirim o öcü komünizmi ama hiçbir zaman gerici eleştiriler getirmedim, anti-kapitalist tutumumu kaybetmedim.

beni komünist hareketten, gaz komünistlerin dışında, senin gibi adamlar soğuttu abi. esasında kendi çıkarını düşünen ama nesnel gözükmek için binbir türlü takla atan "kafası çalışan" adamlar yani. bunlar anlamayacak da kim anlayacak psikolojisi... bence bilgiler içinde bilgisiz bakıyorsun dünyaya. mesela korsan kullanmamayı gift-economy'e katkı olarak görüyorsun ama koskocaman bir artı değer dünyasını göz ardı ediyorsun. neyse ya.
Mesaj tarihi:
@moncici

Devrim proleterya öncülüğünde olacak zaten küçük burjuva mentalitesinden pek fazla bir şey bekleyemezsin.

Kaldı ki anlatarak olmuyor, mücadele yükseldikçe gelişen süreç içerisinde kendileri görerek anlamaları gerek, bu yüzden mücadeleden soğumana gerek yok
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Abi, cocuklugumdan beri devrim olacak diyorlar, ne zaman olacak bu? Halk ne zaman hazir olacak? Eminimki 50 yil sonra torunlar gelip devrim olacak diyecekler.
Mesaj tarihi:
@kolektifinsan;

içine girerek anlamama gerek yok.
düşünüyorum, analiz ediyorum ve kolektif bilinci kısıtlayıcı buluyorum.

örneğin "şehir yaşamı" gibi. (zorunda bırakıldığımız bir örnek oldu ama en net örnek bu)

elbette, kişinin kendini, sistemi, düzeni öz anlayış ve öz ifade ediş biçimiyle alakalı konular bunlar. dolayısıyla yine kişisel seçimler, kararlar.

ama tek tek kişilerin yaptıkları söner gider mi, işte bunu tartışılır. çünkü tarihte yine birçok örneği var tekil başarıların ve üretimlerin.
kolektif olmayan ama kitleleri etkileyen.
Mesaj tarihi:
GERGE said:

Abi, cocuklugumdan beri devrim olacak diyorlar, ne zaman olacak bu? Halk ne zaman hazir olacak? Eminimki 50 yil sonra torunlar gelip devrim olacak diyecekler.

ya hakkaten mi? yani sen kapitalizmin gelişimini 11.yüzyılda ticaretin canlanmasına, orta sınıfın güç kazanmasına bağlayabilecek bilgiye ve mantığa sahipsin ama böyle bir şey diyorsun şimdi de. ne zaman olacaksa olacak, proletarya yeterince aydınlanınca olacak, öyle olmazsa başka türlü olacak, belki de olmayacak, olmayadabilir, başka bişey olur, favoritismden arındırılmış meritokrasi olur, teknokrat rejimi olur, eşitlik yayılır falan, ya da bambaşka bir şey olur atom bombaları konuşur, duruma göre değişir.
soru şu: o kadar modernizm diyoruz, öngörebilmek, simüle etmek diyoruz. neden toplumdaki çelişkileri azaltacak ilerici bir plan-program yapmıyoruz? devrim ve yeniden yapılanma planları düşüncesi bunu temel alır.
cevabı da çok basit. çünkü bazı insanların işine geliyor.
Mesaj tarihi:
@coco

Kolektif bilinç alttan gelen iç dinamizme dayanan bir şeydir, yani birisi sana 'bu böyle' demiyor tepeden, senin düşüncelerini iletebileceğin kanallar var ve sürekli bir tartışma ortamı var, aklındaki kolektif bilinçle ilgili yargıya ve pek çok konuya bu tartışmalarda cevap bulacağından eminim, bulamazsan da bir şey kaybetmezsin.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Moncici, ciddi moda girsem senle guzelce konusuruz aslinda, oteki arkadasimiz gibi fanatik boyutta yakalsip sofistlige itmiyorsun adami (senle konustugumuzdan beri yaptigim bu kolektif, gerci trolluge dondu artik).

Sonra ama, pek umursamiyorum su anda ciddi tartismaya girmeyi, yarin dnd oynatacagim, onu hazirliyorum yandan.

Ama anarsist olarak kollektuf fikrine ne kadar karsi oldugumu anlatmam gerekmiyor sanirim.
Mesaj tarihi:

kolektifinsan said:

Aceace said:

dasaaa said:

kapitalist sistem herkesi çok feci sömürüyor! büyük kötü güç!!

bunlar manasız lakırdılar ya..

hani sistemin içinde bulunuyorsunuz siz de. durumun ne olduğunu babalar gibi de görüyorsunuz.

ama "yok görmeyeceğim, abartacağım! " deniliyor sadece.

gereksiz işte.

Onlar da sistemin içindeler. Evet onlarda durumun ne olduğunu babalar gibi görüyolar ama...
Biraz özel olacak ama sana bir kaç soru sormam lazım bu noktada. Kaç yaşındasın? Medeni durumun ne? Evliysen çocuğun var mı? Aylık ne kadar maaş kazanıyorsun? Cevap vermeni istemiyorum sadece kendi kendine düşünmen benim için yeterli.

Hah işte burada sıkıntı çıkıyor işte. Demokrasinin bize göre daha gelişmiş olduğu pek çok ülkede de protestolar daima gençler tarafından başlatılır. Çünkü bir insanın gelecek kaygısını en çok yaşadığı yıllar üniversite yılları. Ki Türkiye'de bu durum daha da vahim. Okul bittikten sonra askere gidilcek. Sonra iş arancak. İş bulunmadan kız bile vermiyolar. İş bulunduktan sonra işten atılınmayacak. Kabul edilebilir bir refah düzeyi sağlancak vsvsvsvsvs.

Sorun burda işte. İster ergenlik tribi de ister başka bir şey de sorun üniversiteye gelmiş bir insanın her şeyin ergenlikte görüldüğü gibi olmadığını anlamasıyla ortaya çıkıyor. Ha tamam şimdi de benim dürüst olmam lazım. Üniversite'de eylem yapanların büyük çoğunluğu konusunda haklısın :D

O diilde Türkiye'deki Komünüstlerle bırak devrime tuvalete bile beraber gitmem :D

enerjinizi boşa harcıyorsunuz, mevcut düzenin size veya savunduğunuz davaya karşı geliştirdiği savunma mekanizmalarını besliyorsunuz
Mesaj tarihi:
@coco

Anarşizm? Anarşizmle sosyalizmin ortak özelliği ikisinin de komünizme ulaşma arayışıdır ama ikisi arasında bir fark var, anarşizm çat diye kapitalizmi yıkıp komünizme geçmek ister, örgütlü siyaseti reddeder.

Paris Komünü gibi bir deneyim var ortada, adamlar devrimi yapıyor, bankalardaki paraya dokunmuyor, hemen komünist politikalar uyguluyor, zengin mahalleler de dahil, sonra ne mi oluyor? Eski rejimin başbakanı çektiği parayla kurduğu orduyla ve pariste komün sistemine dahil edilmiş karşı-devrimcilerle ve eski burjuvalarla birleşerek gelip yıkıyor komünü, sol dikta zorunluluğu paris komününün eleştirisiyle ortaya çıkmış bir şeydir. Kolektif tarzın zorunluluğu budur ve biz bu gün sol dikta krizinin eleştirisiyle yürüyoruz(SSCB gibi rejimlerin bürokratikleşmesi ve revizyone olması)
  • Yeni Oluştur...