Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çok hoş bir sohbet yazısı, mutlaka okuyun.


cetoritto

Öne çıkan mesajlar

Ayşe Arman: Bu hükümetin en beğendiğiniz yönü nedir?
Aydın Boysan: Bir gün gidecek olması.



Bugün Hürriyet Gazetesi’nde Ayşe Arman’ın Aydın Boysan ile bir sohbeti yayınlanmış. Ayşe Arman’ı pek sevmem, yazılarını da pek okumam ama Aydın Boysan ile söyleşisi gözüme ilişince okudum, çok keyifli bir sohbet olmuş. Ben okurken çok eğlendim, buraya da okuyup benim gibi eğlenenler olabilir diyerek koyuyorum. Tamamını buraya koymuyorum ama bazı kısımlarını alıntılayarak aşağıya yazıyorum. İlgilenenlerin de en alta vereceğim linkten sohbetin tamamını okumalarını tavsiye ederim.



ATATÜRK’Ü 4 KEZ GÖRMÜŞ AYDIN BOYSAN, BU ANILARINI ANLATIYOR

Bu kısımları alıntılamıyorum. Ayşe Arman, Aydın Boysan’ın Atatürk’ü kaç kez, nerede ve nasıl gördüğünü anlatmasını dinledikten sonra soruyor:

A.A: Şimdi üzülüyor musunuz, gençler Atatürk’ü hak ettiği kadar tanımıyor diye?
A.B: Hem de nasıl! Kahroluyorum! İlkokulun birinci sınıfında Arap harfleri okudum ben. Alfabeyi değiştirdi adam. Medeni Kanun’u değiştirdi. İmam nikahı kalktı, resmi nikah başladı. Mahalle mektepleri kalktı, liseler, üniversiteler açıldı. Sadece bundan ibaret değil, yaşam bütünüyle değişti. Yüzyıllarca yobazların etkisinde kalmış bir ülke, onun sayesinde ışığa gitti. Bir de bugüne bak! 92 yaşına kadar yaşadığıma fena üzülüyorum. Daha önce ölseydim de bunları görmeseydim. Biz her geçen gün vahşileşiyoruz, geriye gidiyoruz...


FARK ETMİYORSUNUZ AMA DEĞİŞİM VAHİM

Bu kısımları alıntılamıyorum ama özetle 92 yaşındaki Aydın Boysan küçüklüğünden bugüne İstanbul’u anlatıyor. Tabi çok değiştiğini söylüyor. Bunun üzerine Ayşe Arman soruyor:

A.A: Siz bu değişimi nasıl tanımlıyorsunuz?
A.B: Cumhuriyet’in ilk 15 yılında başlayan o ileri gitme arzusu kesildi. Neden biliyor musunuz? Adına “demokrasi” dediğimiz şey yüzünden. Bize “ demokrasi “ diye yutturuyorlar. Oysa bütün insanların aynı haklarla oy vermesi, hele bizim gibi yarı geri ülkelerde toplumu gerileştiriyor.
A.A: Ama insanlara “ sen yeteri kadar gelişmiş biri değilsin, oy veremezsin, senin oyuna itibar edilmez” denemz ki...
A.B: Demokrasi anlayışına sığmıyor değil mi? Valla ben demokrasilerin de ıslah edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Nasıl mı? İlkokulu bitirenler, sadece mahalle muhtarını seçebilecek. Lise mezunları şehir yöneticilerini, üniversite mezunları ise ülkeyi yönetenleri seçebilecek. O da şartlı olarak, insan olmuşlarsa, ahlaken düzgünlerse, bilgi itibariyle yetkinlerse, toplum içinde yaşamaya üst seviyede hak kazanmışlarsa...
A.A: Bunun adı demokrasi değil elitizm!
A.B: Valla adı neyse ne, dediğimi gibi bir toplum düzeni kurulursa işler düzene girer. Yoksa görmüyor musun, geriye gidiyoruz. Sizler fark etmiyor olabilirsiniz ama vahim bir değişim yaşanıyor.


MİMARLIK

A.A: Mimarlık ne sizce? Sanat mı, bilim mi, ne?
A.B: Hepsi...Beş ana sanat var dünyada. Mümarlık, resim, heykel, müzik ve edebiyat. Mimarlık bunların en karmaşık olanı. Çünkü öteki sanat dallarında bir kişi işini yapıyor, bitiriyor. Burada 10 kişi, 1000 kişi karışıyor içine. Öyle bir kepaze iştir mimarlık!


RAKI ADABI

Çok ayrıntılı şekilde rakı içme adabını anlatıyor Aydın Boysan. Ben buraya bir kısmını alıntılıyorum söylediklerinin.

A.A: Rakı içmenin adabı nedir?
A.B: Rakı da, su şişesi de buz dolabında duracak. İçeceğin zaman alınacak. Bardağa önce rakı değil, su konacak.
A.A: Ne kadar su?
A.B: Suyla rakı miktarı birbirinin aynı olabilir. Su, çok daha fazla olmamalı. Önce suyun, sonra rakının konması, daha iyi karışmasını sağlamak için.
A.A: Rakıya neden buz atılmaz?
A.B: İlk yudumla, sonuncu yudum arasında lezzet farkı değişir. Erbabı bundan hoşlanmaz.


SOHBETİN SONU

Sohbeti tamamlamaya yönelik konuşurken Ayşe Arman son soruyu soruyor:

A.A: Bu hükümetin en beğendiğiniz yönü nedir?
A.B: Bir gün gidecek olması.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/20395557.asp?yazarid=12&hid=20395940
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sipeyskeyk said:

2012 senesinde elitizmi destekleyen 92 yaşında insanlar olması normal ama 92 yaşında olmayanlarınız için durum vahim.


he ya çünkü 20. ve 21. yüzyıl halk hareketleri ve seçimleri dünyada parlamenter demokrasi ve evrensel oy hakkının ne kadar işe yarar şeyler olduğunu bize öğretti di mi? lmaolol
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

demokrasi iyidir, bilinçlendirilmemiş halkın kendi kararlarını vermesi gereklidir.

http://i.imgur.com/Ym0Nc.jpg


benim anlam veremediğim şey şu

ya evrime ya tanrıya inanacaksın gibi yargı var insanlarda. ikisi birden olamıyor mu yani? tanrı böyle bir sistem yaratmış olamaz mı mesela? evrim varsa tanrı yoktur diye kestirip atmak falan da ilginç geliyor, direk tanrı var evrim yalan demek de.

her şey saçma geliyor kısacası bana. sonuçta tanrının var olup olmadığını bilmemiz maalesef mümkün değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ABD niye her işgal ettiği ülkeye demokrasi götürüyor? Sebebi çok açık, cahil halka demokrasiyle istenilen insanı seçtirmek çok kolay da ondan. Formül şu, medya aracılığıyla sürekli uykuda kalsınlar, fakir kalsınlar ama seçim öncesi "sosyal yardım" adı altında biraz bişey dağıt.

Eskiden diktatörüydü, kralıydı, radikal görüşlere sahip oldukları için kontrol edilmeleri zordu tabi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...