Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dinler uygarlığı geri mi götürüyor ?


Karea

Öne çıkan mesajlar

günlerdir bir islam oruc vs muhabbeti gidiyor forumda
benimde aklıma 3-4 sene önce seyrettiğim bir belgesel geldi

Religulous (2008)

çok kısa özeti: adam belgeselde kendi kültürü olan hiristiyanlık başta olmak üzere dinler le testis geçiyor ve ne kadar anlamlı olduğunu sorguluyor, sonucu da izleyiciye bırakıyor.

evet ana özet bu , bir sürü saçma sapan başlık altında dönen din muhabetlerini tek başlık altında toplamaya çalıştım.

buyrun burdan devam edelim. din nedir gerek varmıdır bundan sonra insanlık için ?
yoksa insanları sömürme aracımıdır
cennette hurilerle aşık mı atıcaz
yoksa cehennem ateşinde yanacakmıyız
nedir
ne değildir
tartışalım içimizi dökelim
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

insanlar doğru olanı, sadece doğru olduğu için, başka sebep, ödül, ceza aramadan yapana kadar eldeki en iyisi bu.

Öyle birşeyin olması için, hep doğruların yapılması için aptallık ve (veya değil) çıkar çatışmasının kalkması lazım. Aptallık havuzdan random seçmeye devam ettiğimiz sürece baki; çıkar çatışması kaynak sınırsız olmadığı için (ve hadi utopik bir şekilde herkesin herşeyi var diyelim çok sıkıcı olup vazcayacağımız için) baki.

o yüzden robortlar/alienler bizi yokedene kadar böyle devam pls.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

din vardır yoktur iyidir kötüdür tartışmasına girmeyecem de,

kafası çalışan ve objektif bakan herkes geri götürdüğünü görür.

dünya dönüyora, hayır dediler, ateistlere cadı avı başlattılar, uçağa kafirlik dediler, TV şeytan icadı oldu, şu anda evrim'i yalanlamaya çalışıyorlar. Örnekler sınırsız.

Din bilim için çok bariz bir ayak bağı. Her gelişmeye karşıt, her gelişmeye muhalefet. Bazen bu iyi bir şey, içten içe vicdan oluyor, yapılmaması gereken şeylere sınırı çekiyor. ama genel olarak bilim için bir gerilik.

Günlük hayat olarak bakarsak kısıtlayıcılığı, dar görüşlülüğü arttırıyor, medeniyeti daha doğrusu medeni insanı engelliyor. Din yüzünden kavgaları geçtim savaşlar çıkıyor, din yüzünden sırf sigara su içti diye insanlar linç ediliyor, torpil dönüyor, siyaset yapılıyor (sırf bunlar müslüman diyip de partiye oy atan kaç milyon kişi var hesap edin), evlilikler engelleniyor, insanlar zorlanıyor. İşin aslı öyle değil, onlar anlamamış falan demeyin. Sonuçta genel uygulama tarzı bu.

İnsanın ne yiyeceğine, ne giyeceğine, ne zaman ne yapacağına karışıyor din.

Bundan 1000 sene evvel gerekliymiş, düzensiz insana düzen getirmiş, toplum refahı sağlamış vb. Ama 1000 senede insanlık çok değişti, din aynı kaldı.

Objektif olarak bakarsak hem bilimsel hem de kişisel kısıtlamalarıyla evet geriye götürüyor. Daha doğrusu "ilerlemesini engelliyor".
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet. dinin özünde midir bu bilmem, ya da din yanlış uygulandığı yüzden midir. Ama tarihe dönüp baktığımızda dinlerin uygarlığa verdiği zararlar yararlardan fazla. Tersini savunmak için genelde ilk üniversiteyi kilise açmıştır, antik yunan eserlerini kilise saklamıştır gibi yanıltıcı ama doğru bilgiler verilir. Fakat kilise saklanandan çok daha fazla antik yunan eserini yok etmiştir mesela. Ayrıca üniversite olmasa bile antik yunanistandan gelen benzeri bir akademi geleneği vardır vs.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zaman dilimine göre değişiyor. Müslümanlık ortaya çıktığında, daha doğrusu Kuran'ın yazıldığı yıllarda toplumda düzensizlik, adaletsizlik oldukca yüksekti. Bundan 1400 sene önce çölün ortasında yönetim diye 10 adamın yüzlerce kişi yönettiği bir dönemde Kuran ilerici sayılırdı ve öyleydi de zaten. O dönem mahkeme diye bir kavram olmadığından düzeni sağlamak için adamlar bir nevi yasaya ihtiyaç duydu. Kuran da bunu sağladı. Zaten Kuran bu yönden etkileyici bence.

Şimdi o döneme geri gittiğinde, zaten "lüks" kavramının olmadığı bir dönemde tek ihtiyacın "adalet" iken Kuran bu işlevi gayet iyi gördü. Zamanla "insan hakları", "hukuk", "yasa" kavramları ortaya cıktıkca bunlar dinlerle kesişti. Aşırı dindarlarla-Yenilikciler bu noktada birbirlerine girdiler zaten. Avrupa şanslıydı ki aynı dönemde birçok olgu birbirini tetikledi ve laiklik kavramının ortaya atılmasına ve test edilmesine nedne oldu.

Müslüman dünyası bundan etkilenmediği için şu an Dinler uygarlığı geri götürüyor diyebiliriz, yani evet. Herkes'in dini kendine olsa din zararlı olmayacak. Ama müslümanların çoğu "herkes benden olsun, benden olmayan düşmandır" kafası olduğundan, ve buna neden olanın da din olduğundan medeniyetler doğrudan etkileniyor bundan.

Müslümanlık diyorum çünkü modernleşmeden etkilenmeyen en büyük din İslam.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...