Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Remember remember...


_catastrope_

Öne çıkan mesajlar




Hikaye

Guy Fawkes, (13 Nisan 1570 – 31 Ocak 1606) - tam adı Guido Fawkes'tur- York şehrinde doğmuştu, ve Katolik bir İngiliz askeriydi. 5 Kasım 1605 - Barut komplosunda, Parlamento Binasını havaya uçurmakla görevliydi.
Guy Fawkes'un infazının temsili - V for Vendetta filminden.
Komplocuların o dönemde (17. yy) çizilmiş eskizleri. Hollandalı çizerin bu eskizi, komplocuları hiç görmemiş olmasına rağmen bugün bile en çok kabul gören tasvirdir.

İngiliz tarihinin en büyük "vatan haini" olarak kabul edilen Fawkes, 1593’te Katolik oldu ve İspanyol ordusunun Hollanda’da bulunan birliğine katıldı. Kısa zamanda askeri zekâsıyla sivrilen Guy, 1604’te yurduna döndü. Burada Robert Catesby ve diğer komplocularla tanıştı. Muhafazakâr Protestan Kral I. James'e, kraliyet ailesine ve tüm diğer aristokratlara karşı yapılan ve İngiliz tarihinde "Barut komplosu" olarak bilinen olayda aktif olarak rol aldı. İngiltere devlet yönetiminde ve Katolik monarşik rejimde kökten bir devrime gitmek amacıyla toplanan on iki komplocu, Westminister Sarayı’ndaki İngiliz Parlamento Binasını, o yılki -her sene ekim ya da kasım ayında tekrarlanan- aristokrasi zirvesinde havaya uçurmaya karar verdi. Komploculardan birinin saray çevresinden bir tanıdığına, 5 Kasım 1605 günü saraydan uzak durmasını tavsiye eden bir mektup göndermesi sonucu komplo ortaya çıkınca; Fawkes, 5 Kasım gece yarısı parlamento mahzenlerinde bol miktarda dolu barut fıçısıyla yakalandı. Çeşitli işkencelere maruz bırakılarak yandaşlarının adlarını vermek zorunda bırakıldı. Çıkarıldığı mahkemede vatan hainliğinden hüküm giyen Fawkes, 31 Ocak 1606’da sarayın karşısında asılarak idam edildi.

İngilizler, tarihlerindeki bu olayı ülkenin demokrasi zincirinde önemli bir halka olarak kabul ederler. Her yıl 5 Kasım gecesi, Birleşik Krallık ve krallığa ait diğer eyaletlerde komplonun başarısızlığa uğratılmış olması, Guy Fawkes Gecesi olarak şenliklerle kutlanır. Şenliklerde havai fişekler patlatılır, büyük fıçılar ateşe verilerek caddelerde yuvarlanır ve bu büyük vatan haininin cezalandırılmasını anmak için Guy Fawkes maskesi takılmış kuklalar yakılır. Günümüzde politikadan çok, eğlence amaçlı yapılan bir kutlamadır.




Şiirin (kimi yerlerde ezgiside var) farklı versiyonları var, onlarda şu spoilerda:

Şiir

Remember, remember the Fifth of November,
The Gunpowder Treason and Plot,
I know of no reason
Why the Gunpowder Treason
Should ever be forgot.
Guy Fawkes, Guy Fawkes, t'was his intent
To blow up the King and Parli'ment.
Three-score barrels of powder below
To prove old England's overthrow;
By God's providence he was catch'd (or by God's mercy*)
With a dark lantern and burning match.
Holla boys, Holla boys, let the bells ring.
Holloa boys, holloa boys, God save the King!
And what should we do with him? Burn him!


Remember, remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason, why gunpowder treason
Should ever be forgot.
Remember, remember, the fifth of November,
Gunpowder, treason and plot!
A stick or a stake for King James' sake
Will you please to give us a fagot
If you can't give us one, we'll take two;
The better for us and the worse for you!

Remember, remember the fifth of November
It's Gunpowder Plot, we never forgot
Put your hand in your pocket and pull out your purse
A ha'penny or a penny will do you no harm
Who's that knocking at the window?
Who's that knocking at the door?
It's little Mary Ann with a candle in her hand
And she's going down the cellar for some coal



Bu seneki topic de böyle oldu. Seneye görükürük.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

gayet ciddiyetle gireyim garbıçtaki konuya madem işi yanlış yerlere sürükleyenler var, guy fawkes'in anılmasının ve unutulmamasının gereği yaptığı eylem ve eylemin sebebi değil, eylemin başarısız olduğu halde yarattığı olaylar, kimsenin ön görüsü olmamıştır guy fawkes gibi bir teroristin başarısız eyleminin insanlara bazı düsünceleri tekrar hatırlatmasıdır 5 kasımın önemi, hani türkiye de hep kücümsenen türden fikirler bunlar. ingiliz arap veya papua yeni gineli olması değil önemli olan, basit bir söz ile zaten filmde bütün gunpowder treason'unun asıl sonucunu özetliyor "the ideas are bullet proof." anlayan için anlamlı bir gün anlamayan için amaaan popüler kültürün memelerinden biri yeni yetme ergenler 2 film izleyip coşuyor unut gitsin denilior.. evet öyle.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Che Guevara


Misunderstood By:

Leftists and socialists.

Go to any college campus and you'll find plenty of Che Guevara T-shirts amongst the student body, especially in the social sciences department. Ask a cultural studies major with a minor in White Guilt about Che and you'll hear how he was an anti-imperialist hero. Ask them about Che's time in Congo and you'll probably get a blank stare.


Huh?

While the Motorcycle Diaries and other pop culture representations have covered Guevara's early life and the Cuban revolution, it wasn't until 2001 that Cuba finally released for publication The African Dream, Che Guevara's diary of his failed attempt to export the Cuban style revolution outside of Latin America. Che's Congo adventure, which he himself called an "unmitigated disaster," was the tragic result of his attempt to force Cuba onto places that aren't Cuba.



Che sauntered into Africa after the assassination of Congolese independence leader Patrice Lumumba. Using the political tragedy as a rallying point, he hoped to launch a people's revolution. By "people," we mean "Che Guevara's people," because although the local rebel leaders considered him a white guy and didn't take well to him barking orders, Che insisted on leading the project with a bunch of his own Cuban mercenaries. His lack of faith in the Congolese people being able to learn how to operate guns makes scholars think he just "sounds pretty much like an old-fashioned racist."



Read more: http://www.cracked.com/article_18606_8-historic-symbols-that-mean-opposite-what-you-think.html#ixzz14RP8ocM1
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

vivavale said:

mulgear6 said:

xunn said:

18+




(tu)

(tu)


(td)

niye mi?

NEDEN O KADAR DİRİ GÖĞÜSLERİ SİMSİYAH BANTLARSINIZ? NEDEN? MİNİK OLSALARDI BU YAPTIĞINIZ BİR NOKTAYA KADAR UMRUMDA OLMAYABİLİRDİ AMA NEDEN DİRİ GÖĞÜSLERİ KAPATIYORSUNUZ? DİRİ GÖĞÜSLERE ALDIĞINIZ BU TAVRIN KAYNAĞINDA NE VAR, NEDEN DİRİ GÖĞÜSLERE BUNU YAPTINIZ?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...