Bella Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Buddha said: Bella said: o, halkın oy verdiği kişiler seçicek dediklerin zaten kendileri için yol yapıyorlar. "hiç yoktan iyidir" bakış açısı da bambaşkaymış. Valla ne partiler geldi geçti iktidarda, bırak meclisi TV'de şu boş boğaz tartışma programlarında bile anayasa değişikliği konusu geçmiyordu. Hiçbişey güncellenmedi. AKP'ye herhangi bir konuda evet diyceğimede inanmazdım. Şu anayasa konusundada hep kararsızdım referanduma kalırsa tepkisiz kalırım diyordum. Ancak muhalefetin çingeneliği yüzünden gidip eveti basıcam. Bir kerede süper bir anayasa olmaz. İktidar'da AKP'nin babasının malı değil. En azından göreceğiz ki bu ülkede iyi yada kötü güncellenebiliyor. Yarın CHP MHP bu kadar milletvekliyle gelsin iktidara onlar bir daha güncellesin madem kötü oldu yada olacak. Hayır iktidar olmadığın için bişey yapamıyorsun biliyorsun tek yapabileceğin şeyi yapıyorsun herşeye HAYIR. E valla iktidarda o kadar insanın desteğini almış gelip senin istediğin herşeyi oylamaya sunacak değil. Böyle olmayıncada HAYIR. Ortasıda yok arkadaş. Ben yeni anayasa çok iyidir demiyorum. Fakat herşeyede AKP kopmloları göz korkutma sırf AKP yapıyor kendileri yapmıyor diye karşı çıkmakta baydı artık. Demokraside çareler tükenmez sen bu kadar oyla gel sen doğru bulmadığın kısımları değiştir. Demokraside bu değilmdir? Biz beğenmedik bunu oy verdik ama beğenmedik hele birde "C" partisi gelsin onlar daha mantıklı. "C" partisi gelir birini çıkarır değiştir yada yenisini ekler. "D" partisi gelir bir daha günceller. Ama bişey varki dünya hızla değşiyor millet kendi sorunlarını aşmış artık küresel ısınma dunyanın sonu üzerine hazırlıklar yapıyor. Herşey değişiyor ama biz hala "Size yol yapacam, dokunulmazlığı kaldıracam, Öss'yi kaldıracam" diyip kıvırıyoruz. Sonrada hiçbişey değişmiyor. Ya mantıklı düşününce şu 12 eylül anayasasından bu yana şu anayasayı iyi yada kötü değiştirmeye yada güncellemeye bile yeltenmemiş onca partiye bir daha oy vermem diyorum. Hele bir şans verelim ne olacak. Sonuçta devletin tapusu Tayyip'te değil. Kimler geldi kimler geçti... Biz geç uyansakta bünye bir süre sonra kendi uyanıyor elbette havasını alıyor birileri. şu yazı nerden tutsam elimde kalıyor. o kadar kötü, o kadar saçma olmuş ki. bir kere şuana dek anayasa bildiğim kadarıyla 16 kere değişti.bu 17. olacak. yani 82'yi ilk defa değiştirdikleri külliyen yalan. işte haberi olmayan senin gibi insanların gözünü boyayıp evet dedirtecekler. of varya ilk paragrafın sonu da tamamen fail.benim çoğunluğum var her istediğimi yaparım kafasıyla anayasa düzenlenmez lan, zaten chp'nin 3 maddeyi ayırıp diğerlerini oylamaya sunma önerisini sallamadı, hiçbir sivil toplum örgütü ya da partinin görüşlerini anayasa hazırlanırken dikkate almadı.taleplerini göz önünde bulundurmadı.hangi taslağa bakmış? akp anayasayı kendi başına hazırladı, bu bir demokratik toplum anayasayı değil bu bir baskıcı "akp anayasası". hele bir evet diyeyim de sonra bakarız diyebilecek kadar hafife alınacak bir durum değil bu. eylüle kadar kocaman 1 ayın var oturup biraz maddeleri oku, açıkoturum programlarını falan izle. h Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Sparkcaster said: Ractamainus said: e tamam o zaman, milletvekillerinin dokunulmazlıklarına müdahale edemediğimiz için, ordunun dokunulmazlığına da etmeyelim. iki yanlış, bir doğru etsin. bence sağlıklı bir yaklaşım değil bu. ben milletvekillerinin sınırsız dokunulmazlığını da savunmuyorum zaten. ama milletvekillerini sebep göstererek ordunun, yargının üstüne çıkmasını savunmak da mantıklı değil. sen mi değiştiriyorsun yasaları? milletvekilleri değiştiriyordu sanırım en son pardon bu arada alıntı yapcaktım öm atmışım ahaha ben de burayı görmedim, öm'ye cevap yazdım =P hatta "öm atmak ne alaka" diye düşünüyordum =) öm'de yazdığımı birebir koyamayacağım buraya da, tekrar yazayım; referandumla birlikte ordunun dokunulmazlığına dokunan yasaları değiştirmek bizim elimizde. "ben" demedim zaten. "biz" dedim; tüm türkiye. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 ordunun dokunulmazlığı herkese dert olmuş lan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 aqu, bana sorarsanız dert. yani tek derdim o değil, saplantı falan değil bu. ama türkiye'nin problemlerinden birisi. sebeplerini de önceki mesajlarımda rahatça görebilirsiniz. gayet açık yazmıştım. hani yasama, yargı, yürütme.. güçler ayrılığı falan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 vatandaşın ekmek parası derdi zaten siyasete dahil olamamasına neden olduğu için, evet de çıksa hayır da çıksa onun için değişen bişey olmayacak. macbooklular için de değişen bişey olmayacak aslında, fazla takmayın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Bone said: Trias said: %1-10 seçim barajı bizim için uygun olmadığını düşünüyorum. çünkü bizde 234234 tane parti var. barajı düşürdüğüne meclise girecek parti sayısını, ve kararların nasıl alınacağını bir düşünmek lazım. diğer ülkelerde de var. hatta 234234 diyorsun da bizim ülkede 4-5 parti var toplasan. diğer ülkelerde daha da fazla. çevre partisi var mesela, eşcinsel partisi var, hayvan koruma partisi var, balık tutma partisi felan var. millet dernek/vakıf açarmış gibi parti açıyor. %2-3 gibi bir baraj sınırı olunca da geniş bir topluluklarsa, mecliste söz hakları oluyor. hani klişe gibi "bakın halkın oy verdikleri karar vercek" felan diyorsunuz da, %10 barajı varken hangi halkın temsilinden bahsediyorsunuz? %25 seçmen oyuyla iktidara gelen parti halkın %100'ünün söz hakkını elde etmiş gibi davranıyor, "biz halkız, bize karşı çıkanlar halka karşı çıkanlardır" diye konuşuyor. "bizde olmaz o, %10 barajın altına inilemez" diyorsunuz da, "demokrasi"den bahsedeceksek o %10'un inmesi lazım ki çok sesin siyasete etkisi olabilsin. "hem bakın avrupa'da da böyle". Bu ülkede zamanında seçim barajı yoktu bone, nasıl olduğunu gördük, okuduk hepimiz. Seçilen adam ülkeyi daha iyiye götürmeyi amaçlamıyor ki bizde, seçilmeyi iktidar olmayı istiyor sadece. %10 barajı kalkarsa ne olur bilio musun? x partisi %49 oy alır y partisi %49 oy alır abikbikbikgubik x ve y ile alakası olmayan dolandırıcı bolucu bılımum pislik parti %2 oy alır. x ve y kessen birbiriyle anlaşmaz, ikisinden birisi abikbikbikgubikle anlaşır, ve her yasa tasaraısında abikbikgubikciler bizim istediğimiz olcak diye diretir, ülkeyi %2 yönetir. Baraj güzel bişey,yo hayır demokrasi güzel birşey değil. ha akp %47 gordu,fazla bile. ülkeyi yönetmek için gayet yeterli bir oran ülkenin %8 inin üni. mezunu oldugunu dusunursek. Gel gelelim Evet, hayıra. Ben aklı selim, vatanını milletini seven bir insanın evet diyeceğini düşünmüyorum. Iranlı arkadaşınız varsa oturun konuşun, olay kesinlikle yeşilcilik dincilik yok şeriat zart zurt deil, olay seçimle gelen adamın kral gibi oraya kurulması. Evet oyu alırsa, AKP tahtından inmeyecek, ciddi anlamda boka sarıcaz. Bu arada, darbeciler evet çıksa bile yargılanamıyor. Bir ara müsaitken yazıcam detaylı gorusuruz =) aksama Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Suark said: %10 barajı kalkarsa ne olur bilio musun? x partisi %49 oy alır y partisi %49 oy alır abikbikbikgubik x ve y ile alakası olmayan dolandırıcı bolucu bılımum pislik parti %2 oy alır. x ve y kessen birbiriyle anlaşmaz, ikisinden birisi abikbikbikgubikle anlaşır, ve her yasa tasaraısında abikbikgubikciler bizim istediğimiz olcak diye diretir, ülkeyi %2 yönetir. Baraj güzel bişey,yo hayır demokrasi güzel birşey değil. roflcopter. çok abartmışsın, ne cevap vereceğim bilemedim. (o %49-%49 meselesi çok fantazi, onu diyim yeter.) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vaniLLe Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 said: Memleketi Soydum,Başucuma Koydum, Ben Bir Anayasa Uydurdum; Duma Duma Dum ; REFERANDUM hahahaha Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 http://www.tbmm.gov.tr/hukumetler/hukumetler.htm Bu siteye girip 1960 1980 arası kurulmuş koalisyon hükümetlerine bi bak istersen, ve bana gelip söyle kaç tanesi AP-CHP arasında olmuş. AP, CHP o zamanın %30 ve uzerı alan partileri, geri kalanı işte cebime para atayım ülkeyi bok edeyim aşırı uçluyum ben partileri. her ne kadar ıkı lıderıde cok sevsemde, bu yaptıkları " ben ıktıdar olacam " muabbetı ulkeyı bok ettı zamanında, %10 luk adamlara guc verdı. Eğer o zaman baraj muabbeti olsaydı ne erbakan soyardı ulkeyı ıstedıgı gıbı ne ulkuculer talan ederdı ortalıgı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Memleketi soydum Başucuma koydum Ben bir anayasa uydurdum Duma Duma Dum REFERANDUM!!! yazmaya gelmiştim, ama yazılmış bile :( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vaniLLe Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 olsun canim, ayni posttan en az 3 tane daha olabilir eheu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 size inat evet dicem Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vaniLLe Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 yurtdisindaki vetandaslar anca hava alanindan oy kullanabiliyor di mi, konsolosluk falan yalan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 otobüs garlarından da kullanabiliyolar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fizban Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 "halkın seçtiği bir kişiye verilen yetki" meselesini pek anlamamış arkadaşlarımız var. arkadşalar demokrasi ve güçler ayrılığı böyle ibrşey değil. böyle olsaydı 5 yılda bir kral seçerdik, o yönetirdi. gerçi dur yahu, başbakan öyle sanıyor zaten: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14513559.asp?gid=373 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
balon Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 şöyle bir bakıyorum da, istikrarlı bir koalisyon hükümeti aklıma gelmiyor. Elbet bir görüş Türkiye'yi ileri adım attırabilirse, kendi isteklerini de bunun ardından yürürlüğe koymak isteyecektir. Her parti için de bu gayet doğal. Bunu bu parti becerebildi, gündeme alabildi. Tabi ki semeresini yiyecek. Bu işler böyle sorry. Yoksa eşsiz bir değişiklik tabi ki değil ki çoğu evet atacakların da eskisinden daha iyi olduğu için bu değişikliğin evet atacağı da ortada. Bu partiyi seçtikleri için şeriat gelmediği gibi, evet oyundan sonra da Tahran'a dönmeyiz yani. Bunun farkında olan yeterince de kalabalık var, sonuç belli yani açıkçası. Bana göre tartışmamız gereken bunun nasıl daha da demokratikleşeceği, istenilen düzeyde demokratik değil çünkü şu anda da. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 fizban said: "halkın seçtiği bir kişiye verilen yetki" meselesini pek anlamamış arkadaşlarımız var. arkadşalar demokrasi ve güçler ayrılığı böyle ibrşey değil. böyle olsaydı 5 yılda bir kral seçerdik, o yönetirdi. gerçi dur yahu, başbakan öyle sanıyor zaten: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14513559.asp?gid=373 fizban, viktor ve daha önce bu iddiayı ortaya atmış diğerleri de üstüne alınabilir. bu nasıl oluyor? bir kere viktor'a sordum. görmedi sanırım(?) anayasa değişikliği teklifinin neresinde tek bir kişiye bu güç veriliyor? iddianızı açık seçik yazın, "şurda şurda" deyin ki anlayalım lütfen. zira değişen şeylerin toplamı 2-3 sayfayı geçmiyor zaten, göstermesi çok zor değil. kendi adıma bahsettiğim her şeyin nerede geçtiğini rahatlıkla söyleyebilirim. aynı şeyi de beklerim, buraya yazanlardan. hayır ondan sonra bir şeyleri anlamamakla itham ediliyoruz. ben ona ayrı bir tav oluyorum. işin güzeli "hayır" diyenlerden kimse analitik bir şey yazmadı şu topic'te. bunu siz haksızsınız diye de söylemiyorum ama söylediklerinizin de tartışma açısından anlamsız olduğunu vurgulamak istiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Ractamainus said: fizban said: "halkın seçtiği bir kişiye verilen yetki" meselesini pek anlamamış arkadaşlarımız var. arkadşalar demokrasi ve güçler ayrılığı böyle ibrşey değil. böyle olsaydı 5 yılda bir kral seçerdik, o yönetirdi. gerçi dur yahu, başbakan öyle sanıyor zaten: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14513559.asp?gid=373 fizban, viktor ve daha önce bu iddiayı ortaya atmış diğerleri de üstüne alınabilir. bu nasıl oluyor? bir kere viktor'a sordum. görmedi sanırım(?) anayasa değişikliği teklifinin neresinde tek bir kişiye bu güç veriliyor? iddianızı açık seçik yazın, "şurda şurda" deyin ki anlayalım lütfen. zira değişen şeylerin toplamı 2-3 sayfayı geçmiyor zaten, göstermesi çok zor değil. kendi adıma bahsettiğim her şeyin nerede geçtiğini rahatlıkla söyleyebilirim. aynı şeyi de beklerim, buraya yazanlardan. hayır ondan sonra bir şeyleri anlamamakla itham ediliyoruz. ben ona ayrı bir tav oluyorum. işin güzeli "hayır" diyenlerden kimse analitik bir şey yazmadı şu topic'te. bunu siz haksızsınız diye de söylemiyorum ama söylediklerinizin de tartışma açısından anlamsız olduğunu vurgulamak istiyorum. şu yemekten sonra oturup uzuuun uzun yazıcam bısıler, cidden aklı selim bir insan evet demez. Tek güç olayı şu; Geldiğimde detay vericemde, ondan önce kısaca sunu yazabılırım iktidarı denetleyen organ olan yargıyı iktidar atayacak / yönetecek. Bu yolla, yasama yürütme ve yargı iktidarın elinde olacak. Yani, istediği gibi kanun çıkarıp yürütüp sonrada engel olunmasına engel olucak. Ayetullah ayetullah ise, bu sayede olmuştur, seçildikten sonra kimse ( Konuştuğum bütün iranlılar iktidardan nefret ediyorlar )iktidarı deviremiyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 butun yuksek yargiyi yurutme seciyor daha ne olsun KHK larla ve secim sistemiyle yasama zaten yurutmenin kontrolu oaltinda bu degisiklikle yargida yurutmenin altina giriyor yurutme yasamaninda ve yargininda ustunde, daha ne olsun? 12 eylul anayasasinin en kanser eden kismi guclu yurutme iken bu degisiklik yurutmeyi dahada guclendiriyor demokrasi gucler ayriligi ile isleyebilir ancak, yasama yargi ve yurutmenin birbirinden bagimsiz esit gucte olmasi gerekir turkiyenin basina butun darbeler islemeyen gucler ayriligi yuzunden geldi neredeyse, siaysi iktidara sistem icinde alternatif denge unsuru cikmayinca bu boslugu asker doldurmustur, osmanliya kadar gider bu surec, sistem iktidara denge unsurunu kendi yaratmamissa soylu olsun, burjuva olsun, asker olsun, ulema olsun bir sekilde dogal olarak cikar bu unsur cikan denge unsurunun iktidar tarafindan yokedilmesine ise fasist bir yaklasimdir, diktaya giden yoldur guc bende, ne istersem o olucak yasalardan bile ustunum yaklasimi 1215 de ingilterede magna carta ile asilmistir, krallar bile kendi koyduklari yasalara uyma yukumlulugu altian girmis, soylular krala karsi denge unsuru olmustur 1215 - 2010 sayarsak bizim milletin kafalar bi 800 sene geriymis demek, cokta sasirtici degil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
balon Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 85 yıldır bu memlekette yargı yasamadan üstün. Zaten bir ideolojiye bağlı olarak dönüp dolaşıp devam ediyor. Biraz da yasama üstün olsun, iktidarın olsun yargı. Bakın bu iktidarın demiyorum, iktidarların. Ek olarak başkanlık seçimi de gelsin. Oh mis. Bitsin artık kim yönetiyorsa yönetsin bu ülkeyi. Eğer saçmalarsalar, tam aksisi seçilsin ve ne istiyorsa yapsın dursun. Yeter ki iktidarlı dursun, düzenli adımlar atılsın. Bundan sonra zaten dincisi dinsizi hiç farketmiyor benim için. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 balon said: 85 yıldır bu memlekette yargı yasamadan üstün. Zaten bir ideolojiye bağlı olarak dönüp dolaşıp devam ediyor. Biraz da yasama üstün olsun, iktidarın olsun yargı. SAcmaliyo musun yoks aironi mi bu? Ciddi ciddi bu kafada insanlar va rmi internete girebilicek kadar IQ ya sahip? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 elektrik yüksek mühendislerinin siyasetle ilgili yorum yapmaları yasaklanmış. tutuklusunuz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mani Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Hayır! Ama bir sor neden?!? Abasakur (Papua New Guinea) Oya Abenaki (Maine USA, Montreal Canada) Nda Abenaki (Maine USA, Montreal Canada) Ôda Abun (Indonesia) Nde Acateco (San Miguel Acatlán Guatemala) K'amaj Acateco (San Miguel Acatlán Guatemala) C'am Achí (Baja Verapaz Guatemala) N...taj Achuar (Ecuador) Tsaa Adyghe (Middle East) Haw Adyghe (Middle East) Hawaa Afar (Ethiopia, Eritrea, Djibouti) Maley Afrikaans (Southern Africa) Nee Afrikaans (Southern Africa) Geen Agua Caliente (California USA) Gai Aguaruna (Peru) Atsá Aguateco (Huehuetenango Guatemala) Ci [Akan, see Asante and Fante] Akha (Thailand) Mah nguh Aklanon (Philippines) Indi Alabamu (Texas USA) Ánkobi Albanian (Albania, Yugoslavia) Jo Alsacian (Alsace France) Ne Altai (Russia) Jok Alyawarr (Australia) Arangkwa Alyawarr (Australia) -iyanga Amharic (Ethiopia) Yelem Amharic (Ethiopia) Aydelem Amharic (Ethiopia) Aye Amharic (Ethiopia) Ie Ami (Australia) Way Amis (Taiwan) Cuwa Amuzgo (Oaxaca & Guerrero Mexico) Ti Anindilyakwa (Australia) Nari [Anishinaabe, see Ojibwe] Anglo-Saxon (England) Na Apache (Arizona USA) Dah Apabhramsha (India) Ma Apuchikwar (India) Poyeda Arabic (Middle East, North Africa) Lay Arabic (Middle East, North Africa) Laa Arabic (Middle East, North Africa) La Arabic (North Africa) Lela [Arawak, see Taino] Arberesh (Hora e Arbereshevet Italy) Jo Arberesh (Sicily Italy) Jo Ariti (Brazil) Maiçá Armenian (Armenia, Russia, Middle East) Voch Armenian [Eastern] (Armenia) Che Aromunian (Greece, Balkans) Nu Asante (Ghana) Daabí Ashkun (Afghanistan) Ma Assyrian (Iran, Iraq, Syria) La Asturian (Spain) Non Asturian (Spain) Nun Atayal (Taiwan) Iyat Ateso (Uganda) Mam Auca (Ecuador) Ba Auca (Ecuador) Wín [Aukan, see Ndjuka] Awa (Papua New Guinea) Ahq áho Awa (Papua New Guinea) Aqa Awakabal (Australia) Keawai Aymará (Bolivia, Peru, Chile) Janiwa Aymará (Bolivia, Peru, Chile) Janiw Aymará (Bolivia, Peru, Chile) Jani Aymará (Bolivia, Peru, Chile) Janixay Aymará (Bolivia, Peru, Chile) Janixä Ayticha Yokuts (California USA) Gatu Azerbaijani (Azerbaijan, Iran) Yox [Azeri, see Azerbaijani] [Aztec, see Náhuatl] Bagandji (Australia) Gila Bagesu (Central Africa) Sinalubiri Bagesu (Central Africa) Ah ah Bakitara (Central Africa) Nangwa Balochi (Pakistan) Enna Bambara (Mali) Ayi Bandjalang (Australia) Yagam Bandjalang (Australia) Yugam [Bangla, see Bengali] Bankalachi (USA) Hais Basabei (Central Africa) Katai Basabei (Central Africa) Kutai [Basa Sunda, see Sundanese] Bashkir (Russia) Yok Basque (France, Spain) Ez Batak (Indonesia, Sumatra, Philippines) Daong [Bavarian, see German (Bavaria)] Belorussian (Belarus) Ne Belorussian (Belarus) Nie Bemba (Zambia, Congo) Awe Bengali (India, Bangladesh) Na Bété (Cameroon) Bobo Bidyara (Australia) Gara Biloxi (Mississippi Valley USA) Ni [Bisayan, see Visayan] Bislama (Vanuatu) No Blackfoot (Alberta Canada, Montana USA) Saa Bobangi (Upper Congo West Central Africa) Te Boboda (Burkina Faso, Mali) Ao [Bobo Fing, see Boboda] Bojigiab (India) Poi-e Bosnian (Bosnia and Hercegovina) Ne Bosnian (Bosnia and Hercegovina) Hm Boyubi (Bolivia) Awíje Brahui (Afghanistan) All- Breton (Brittany France) Nann Breton (Brittany France) Ket Brigidian (western Ireland) Nope Bru (Thailand) Taah Bugi (Indonesia) Mu- Bugotu (Solomon Islands) Teo Bukusu (Mt. Elgon Kenya) Taawe Bulgarian (Bulgaria) Ne Bulu (Cameroon) Momo Bunaba (Australia) Ngai Burmese (Myanmar) Mahou'hpu Burmese (Myanmar) Mahou'pabu Burarra (Australia) Gala Burushashki (Northern Pakistan) Bee Burushashki (Northern Pakistan) Be Burushashki (Northern Pakistan) [emphatic] Bee ya [Byelorussian, see Belorussian] Cahita (United States) [said by men] E Cahita (United States) [said by women] Ee Cahita (California United States) É'e Cahto [Kato] (California United States) Doo-yee Cahuilla (California United States) Kily Cahuilla (California United States) E Cahuilla (California United States) Kí'i Cakchiquel [Kakchiquel] (Guatemala) Ma...ta Cakchiquel [Kakchiquel] (Guatemala) Maan [Cambodian, see Khmer] Cantonese [Chinese] (China) Mhai Cassubian (Northweast Poland) Nie' Catalan (Andorra, France, Spain) No [Cebuano, see Visayan] Cham (Southeast Asia) Ô Chamorro (Guam) Ahe' Charagua (Bolivia) Ándi Chatino (Tataltepec Mexico) Ná Chawchila (Chowchilla California USA) Ohò'm Chechen (Northern Caucasus) Haan-haan Chechen (Northern Caucasus) Haa-ha' Chechen (Northern Caucasus) Dac Chemehuevi (California USA) Ka'c Chemehuevi (California USA) Ka'cu Chemehuevi (California USA) Katcokma Cherokee (North America) Tla Cherokee (North America) V'-tla Cherokee (North America) Tla-hv Cheyenne (United States) Hová'âháne Chichewa (South Africa, Malawi) Iyayi Chichewa (South Africa, Malawi) Iyaye [Chinese, see Cantonese, Hakka, Hoi San, Hokkien and Mandarin] Chinook Jargon (North America) No Chinook Jargon (North America) Halo Chinook Jargon (North America) Wake Chinyanja (Africa) Íài Chinyanja (Africa) Iyayi [Chippewa, see Ojibwe] Chiriguano (Bolivia) Ani Chitonga (Zambia) Pepe Choctaw (Oklahoma United States) Keyu Choctaw (Oklahoma United States) Ahanh Choctaw (Oklahoma United States) Chikimba Choctaw (Oklahoma United States) Iksho Chol (Mexico) Mach Chol (Mexico) Ma' Chol (Mexico) Ma'anic Chontal (Guatemala) [before consonant] Ma Chontal (Guatemala) [before vowel] Mach Chontal (Guatemala) Xá'ñí Chontal (Guatemala) Hañí Chorti (Guatemala) Ma Choynok (California USA) Ohom Choynimni Yokuts (Kings River Calif. USA) K'amu Chuj (Guatemala) Ma Chukaimina Yokuts (California USA) K'amu Chukchansi Yokuts (Fresno California USA) Ohóm Chumash (Santa Barbara California USA) Sewilx Chumash (Santa Barbara California USA) Amo Chumash (Santa Barbara California USA) Se Chumash (Santa Cruz California USA) Anictu Chumash (Santa Cruz Island California USA) Museil Chumash (Santa Ynez California USA) Pwo Chuvash (Russia) Chuk Chunut Yokuts (California USA) Ohom Cochimi (Mexico) Nyi Comanche (United States) Kai Comanche (United States) Keka Comanche (United States) Ko Comanche (United States) Tocusé Comori (Comoros) La Congo (Zaire) Vê Congo (Cuba) Nani [Conibo, see Shipibo] Cora (Mexico) Kai Cora (Mexico) Kamu Cora (Mexico) Kepu Cornish [Kemmyn] (Great Britain) Nag eus Cornish [modern] (Great Britain) Na Cornish [unified] (Great Britain) Nag usy Corsican (Corsica) Non Corsican (Corsica) Innò Costanoan (Monterey California USA) Kue Costanoan (San Francisco California USA) Akwi Costanoan (San Jose California USA) Akwe Costanoan (San Juan Bautista California) Ekwe Costanoan (Santa Clara California USA) Elekic Costanoan (Santa Cruz California USA) Eka Cree (Canada) Mwâc Cree (Canada) Namôya Cree (Canada) Mola Creek [Muskogee] (United States) Kus Creek [Muskogee] (United States) Mónkos Creek [Muskogee] (United States) Hekúst Creole (Haiti) Non [Creole (Seychelles), see Seselwa] Croatian (Croatia, Bosnia) Ne Crow (United States) Sa Crow (United States) Su Crow (United States) Déta Czech (Czech Republic) Ne Dagaare (Ghana, Burkina Faso) Ai Danish (Denmark, Greenland) Nej Dawan (West Timor Indonesia) Kaha' Dekelh [Lheidli, Saik'uz] (Canada) 'Andooh Dekelh [Nak'albun] (Canada) 'Awundooh [Delaware, see Lenape] Dhangu (Australia) Yagu Dhivehi (Maldives) Noon Diegueno (United States) Umaaw Dinka (Sudan) Aliu Diola (Senegal) Hani Diyari (Australia) Wata Djamindjung (Australia) Guran Djapu (Australia) Yaga [Dohema, see Eudeve] Dumna Yokuts (San Joaquin River Cal. USA) Ohóm Dusun (Sabah Malaysia) A'ou Dutch (Netherlands, Belgium) Nee Dutch (Netherlands, Belgium) Neen Dyirbal (Queensland Australia) Yimba Ekegusii (Kenya) Aa Emakhua (Africa) Kha- Emdimbich (California USA) Gadu Enga (Papua New Guinea) Daá English (Britain, Australia, America) No English (America) [informal] Nope English (America) [informal] Uh-uh English [Strine dialect] (Australia) Nut English [Texan] (Texas United States) Naw English [Michigan slang] (Michigan USA) Nah English [Michigan slang] (Michigan USA) No way English [Middle English] (old Britain) Na English [old English] (older Britain) Nese [Eskimo, see Inuktitut and Inuttut] Esperanto (international use) Ne Esselen [Henshaw] (California USA) Me'-tea Esselen [Henshaw] (California USA) A'na Esselen [La Perouse] (California USA) Maal Estonian (Estonia) Ei Estonian (Saaremaa Estonia) Ep Estonian (Saaremaa Estonia) Es Estonian (Viru-Nigula Estonia) Eiba Estonian (Võrumaa Estonia) Eih Estonian (Võrumaa Estonia) Õih Etruscan (old Europe) Ein Eudeve (Mexico) Quéta Even (Russia) Aan Even (Russia) Aach Evenki (Russia) Aachin Ewondo (Cameroun) Koa Fang (Gabon) Koko Fante (Ghana, Burkina Faso) Aaha Faroese (Faroe Islands) Nei Farsi [Persian] (Iran, Afghanistan) Nah Farsi (Tajikistan) Ne Fernandino (Southern California USA) Xai Fijian (Fiji) Sega [Filipino, see Tagalog and Visayan] Finnish (Finland) Ei [Flemish, see Dutch (Belgium)] Fon (Benin, Togo) Eo Fore (Papua New Guinea) A'a French (France, Africa, America) Non Frisian [Westerlauwer Frisian] (Germany) Nee Friulian (Italy) Nò Fulani [Pular] (West Africa) Ala Futuna-Aniwa (Vanuatu) Jikai Gaam (Eastern Sudan) Wà Gabrielino (California United States) Xai Gagauz (Moldova) Diyl yola Galician (Spain) Non Gallo (Britany Northern France) Nenni Gallo (Britany Northern France) Nona Gallo (Britany Northern France) Nani Gamilaraay [Kamilaroi] (Australia) Gamil Ganda [Luganda] (Uganda) Nedda Ganda [Luganda] (Uganda) 'Aa Ganda [Luganda] (Uganda) 'Aaà Gascon (France) Nani Gashowu Yokuts (Dry Creek California USA) K'amu Gaviao (Brazil) Áo Gaviao (Brazil) Óhv Georgian [Kartuli] (Georgia) Ah-ra Georgian [Kartuli] (Georgia) Ara German (Central Europe) Nein German (Central Europe) [slang] Nö German (Central Europe) [slang] Nie German (Vienna Austria) [slang] Naa German (Berlin Germany) [spoken language] Nee German (Switzerland and Lichtenstein) Nei German [Südhessisch] (Germany) Naa German (Bavaria) [spoken language] Na Giramay (Queensland Australia) Maya Gitanemuk (California USA) Nau Greek [Hellenic] (Greece, Cyprus) Ochi [Greenlandic, see Inuttut] Griko (Salento Italy) De'ngje Guaja (Brazil) Nã'ã Guarani (Paraguay, Brazil, Bolivia) Ahaniri Guarani (Paraguay, Brazil, Bolivia) Nahániri Gujarati (Gujarat State, India) NahiiN Gujarati (Gujarat State, India) Naa Gujarati (Gujarat State, India) Ma Gumatj (Australia) Yaka Gumbaynggir (Australia) Biway Gundungurra (Australia) Gurrangung Guniyandi (Australia) Manari [Gypsy, see Romani] Haida (United States) Aya Hakka [Chinese] (China) Mo Harari [Adare] (Ethiopia) Me Hausa (West Africa) Babu Hausa (West Africa) A'a Hawaiian (Hawaii) 'A'ole Hebrew (Israel) Lo [Hellenic, see Greek] [Heve, see Eudeve] Hidatsa (North Dakota USA) Desa Hidatsa (North Dakota USA) Nesats Hindi (India, East Asia) Ji nahi Hindi (India, East Asia) Nahin Hindi (India, East Asia) Hye Hindi (India, East Asia) Ji nahin Hindi (India, East Asia) Naheen Hindustani (India) Na Hmong [Miao] (Laos, Thailand) Tsis Hmong (Vietnam) Chúi muá Hñähñu (Mexico) Hina Hoi San (China) M hai Hokkien [Chinese] (Taiwan) M si an-ne Hokkien [Chinese] (Taiwan) Msi Hokkien [Chinese] (Taiwan) Bo Hokkien [Chinese] (Taiwan) M tioh Hokkien [Chinese] (Singapore, Indonesia) Mmsi Hometwoli Yokuts (Kern Lake Calif. USA) Uhun Hopi (United States) Qa'é Hopi (United States) Gae' Hopi (United States) K'ae' Houailou (New Caledonia) Aè Huambisa (Peru) Atsa Huastec (Mexico) Ib Huave (Mexico) Ngwüy Huave (Mexico) Ngome Huave (Mexico) Ngo Huichol (Mexico) Ka- Hungarian [Magyar] (Hungary) Nem Icelandic (Iceland) Nei Icetot (Uganda) Ntondo Ido (international use) No [Ik, see Icetot] Ilokano [Ilocano] (Philippines) Saan Ilokano [Ilocano] (Philippines) Haan Indo-European (old Europe) Ne Indonesian (Indonesia, Suriname) Tidak Indonesian (Indonesia) [informal] ndak Indonesian (Indonesia) [informal] nggak Indonesian (Indonesia) [informal] kagak Indonesian (Indonesia) [don't] Jangan Indonesian (Indonesia) [not yet] Belum Indonesian (Indonesia) [for things] Bukan Ingush (Russia) Aa Innu (Quebec Canada) Maawaach Interlingua (constructed) No Interlingua (constructed) Non Inuktitut (Canada, Alaska) Naaga Inuktitut (Canada) Naamik Inuktitut (Canada) Aagaa Inuktitut (Baffin Island Canada) Aakka Inuktitut (Alaska) Naagga Inuktitut (Alaska) Naaka Inuttut [Greenlandic] (Greenland) Naamik Irish (Ireland) [it isn't] Ní hea Ishkashmi (Tajikistan) No Ishkashmi (Tajikistan) Ne Italian (Central Europe, E Africa) No Itbayaten (Batanes Philippines) Engga Itzá (Mexico) Ma' Ivasayen (Batanes Philippines) Omba Ixcatec (Mexico) 'A Ixcatec (Mexico) Na Izoceno [Tapii] (Bolivia) Ani Ixil (Guatemala) Ye' Jacaltec (Guatemala) Mach Jacaru [Jaqaru] (South America) Isha Japanese (Japan) Iie Japanese [Kumamoto] (Japan) Nne Japanese [Kyo Kotoba] (Kyoto Japan) Iya Japanese [Sendaiben] (Sendai Japan) Yanda Japanese [Tosaben] (Shikoku Japan) Ingeno Javanese (Indonesia) [high Javanese] Mboten Javanese (Indonesia) Ora Javanese (Indonesia) [for things: not] Sanes Jèrriais (Jersey) Nannîn Juaneño (Southern California USA) Kayon Kabuverdianu (Cape Verde) Nau Kabyle (Algeria) Ak Kadazan (Sabah Malaysia) A'ou Kaingwa (South America) Ahani Kaipipende (Bolivia) Áni Kala Kawaw Ya (Australia) Lawnga Kalamai (Australia) Kuru Kalasha (India) Ne Kalasha (India) Moh Kaliai-Kove (New Guinea) Mao Kaliai-Kove (New Guinea) [emphatic] Mako Kalmyk (Russia) Uga Kamayura (Brazil) Anité [Kamilaroi, see Gamilaraay] Kamviri (South Asia) N'a'i Kanjobal [Q'anjob'al] (Guatemala) K'amaq Kanjobal [Q'anjob'al] (Guatemala) C'am Kannada (India) Beda Kannada (India) Illa Kanuri (Nigeria) A a Kapampangan (Philippines) Ali Kapingamarangi (Pacifc Islans) Deeai Karaim (Trakai Lithuania) Jo Karawatarenda (Bolivia) Áni Karelian (Finland, Russia) Ei Karen (Burma) Mwe é [Kartuli, see Georgian] Kashmiri (Pakistan) Ne-keh Kashmiri (Pakistan) Ma Kâte (Papua New Guinea) Aricne Kathlamet (Oregon United States) Ka'ya Kaurareg (Australia) Lawnga Kawaiisu (California United States) Kètô Kawesqar (Chile) Kiép Kayabi (Brazil) -eém Kazakh (Kazahkstan, Central Asia, China) Zhoq Kechayi Yokuts (San Joaquin River Ca. USA) Ohom Kekchi (Guatemala) Ink'a Kekchi (Guatemala) Ma Kekchi (Cahabon Guatemala) Ink'a' Khakas (Russia) Chox Khakea (Botswana, Namibia) Taku Khakea (Botswana, Namibia) ||ka Khmer [Cambodian] (Cambodia) Te Khmer [Cambodian] (Cambodia) Ot te Khmu (Laos) Pa Khowar (Central Asia) No Khowar (Central Asia) Moh Kiga (Africa) Ingaaha Kikongo (Congo Africa) Vê Kikuyu (Kenya) Aca Kikuyu (Kenya) Tiguo Kiluba (Zaire) Aa Kinyarwanda (Rwanda) Oya Kipsigis (Kenya) Acha Kirgiz (Kyrgyzstan) Jok Kirundi [Rundi] (Burundi) Oya Kisanga (Bunkeya Congo-Kinshasa) Yo Kiswahili [Swahili] (Africa) Hapana Kiswahili [Swahili] (Africa) A-a Klallam (Washington United States) ?awa Koasati (Alabama & Oklahoma United States) Íniko Kohistani (Central Asia) Ni Koiari (Papua New Guinea) Bebe Komi-Permyak (Russia) Aga Komi-Zyryan (Russia) Abu Konkani [Konknni] (India) Naa Korean (Korea) Aniyo Korean (Korea) Animnida Koromfe (Burkina Faso) Ajo Koromfe (Burkina Faso) Ajej Kosraean (Micronesia) Moh Krèyol (Haiti) Non Kriol (Northern Australia) Nomo Kukatja (Australia) Wiya Kuna (Panama) Suli Kung-ekoka (Angola) |kúa Kung-ekoka (Angola) |kúi Kurak (northwestern California USA) Pûuhara Kurdi [Kurmanji] (Iran, Iraq) Na Kurdi [Kurmanji] (Iran, Iraq) Ne Kurdi [Kurmanji] (Iran, Iraq) Neu Kurdi [Kurmanji] (Iran, Iraq) No Kurukh (India) Mala Kutenai (BC Canada, Idaho & Montana USA) Mats Kutthung (Australia) Gooran Kwanyama (Angola, Namibia) Aaye Kwanyama (Angola, Namibia) [emphatic] Ahawe Kwanyama (Angola, Namibia) [emphatic] Ahowe [Kweyol, see Creole] =/Kh'au//'e (Botwana, Namibia) |ka =/Kh'au//'e (Botwana, Namibia) |kwa =/Kh'au//'e (Botwana, Namibia) ka: Ladakhi (India, Pakistan) Man Ladakhi (India, Pakistan) Biduk Ladin (Italy) No Lagunillas (Bolivia) Áni Lahu (Thailand) Mah hey Laiman (North America) Ñi Lakhota (North America) Hiya Lakhota (North America) Shnee Lao (Laos) Bo [Lappish, see Sami] Latin (ancient Rome, Vatican) Non Latin (ancient Rome, Vatican) Nullus Latin (ancient Rome, Vatican) Minime Latvian (Latvia) Ne Lenakel (New Hebrides Pacifc Islands) Kapwa Lenape [Delaware] (United States) Ku Lenape [Delaware] (United States) Mata Lenape (Delaware United States) Kuta Lenape (Delaware United States) U mayay Lenape (Delaware United States) Ta hashi Lenape (Delaware United States) Ta chich Lenape (Delaware United States) Mahchikwi Lenape (Delaware United States) Alalan Lenape (Delaware United States) Ku kesi Lenape (Delaware United States) Ku nkesi Lenape (Delaware United States) Ku ktakohchi Lenape (Delaware United States) Ku ntakohchi Lenape (Delaware United States) Okeksene Leningitij (Australia) Ngga' Lingala (Congo, Angola) Té Lingua Franca (Mediterranean) No Lingua Franca (Mediterranean) Non Lithuanian (Lithuania) Ne Lithuanian (Lithuania) [very informal] A'a Lithuanian (Lithuania) [very informal] M'm Livonian (Latvia, Estonia) Äb Livonian (Latvia, Estonia) [you] Ät Livonian (Latvia, Estonia) [me/I] Äb Loglan (international) No Low Saxon (Eastern Friesland) Nee Low Saxon [Northern Low Saxon] (Germany) Nee Low Saxon [Westphalian] (Germany) Ne [Luganda, see Ganda] Luiseño (Southern California USA) Qay Luiseño (Southern California USA) Gai Lunda (Zambia) Inehi Lunyankole (South Uganda) Ngaaha Lunyoro (West Uganda) Nangwa Lunyoro (West Uganda) Kwaha Luo (Sudan, Kenya) Ooyo Lushootseed (Seattle Washington USA) Xwí? Luvale (Zambia) Kagute Luxemburgish (Luxemburg) Neen Luxemburgish (Luxemburg) Nee Mabuiag (Australia) Lawnga Macedonian (Macedonia) Ne Mae [Emwae] (New Hebrides Pacifc Islands) Ikai Magindano (New Guinea) Dele [Magyar, see Hungarian] Malagasy (Madagascar) Tsia Malagasy (Madagascar) An, an Malay (Malaysia, Brunei) Tidak Malay (Malaysia, Brunei) Bukan Maltese (Malta) Le Mam (Guatemala) Mi Mam (Guatemala) Min Mampruli (Ghana) Ai Mamu (Queensland Australia) Yimba Manchu (China) Waka Manchu (China) [not] Aku Mandarin [Chinese] (China) Bu shi zhe yang Mandarin [Chinese] (China) Bu dui Mandarin [Chinese] (China) Meiyou Mandarin [Chinese] (China) Bu shi Mandinka (Senegal, Gambia) Hani Mang (China, Thailand, Vietnam) Ham Mansi [Vogul] (Russia) Aat Maohi (South Pacific) Aita Maori (New Zealand) Kao Maori (Cook Islands) Kare [Mapuche, see Mapudungun] Mapudungun [Mapuche] (Chile) Mü Marathi (Maharashtra India) Nahi Mari (Russia) Uke Maridjabin (Australia) Ampi Marimanindji (Australia) Mampi Maringgar (Australia) Ampu Marshallese (Marshall Islands) Jaab Masai (Kenya, Tanzania) Mme Mashi (Bukavu Congo-Kinshasa) Nanga [Mayan, see Yucatec Maya] Mayupampa (Bolivia) Aepotá?a Mende (Sierra Leone) A-a Meriam Mir (Australia) Nole [Miao, see Hmong] Michahay Yokuts (California USA) Gâmu Michif [Turtle Mt. Chippewa Cree] (Canada) Noo Michif [Turtle Mt. Chippewa Cree] (Canada) Pa miyeur Mien (Laos, Thailand) Mv [+ subject] Mien (Laos, Thailand) Maiv [+ subject] Mien (Vietnam) M´i mái Mikmaq (Canada) Moqwa Mina (Togo) Ao Minangkabau (West Sumatra Indonesia) Indak Mingo (North America) Hë'ë Miskito (Nicargua, Honduras) Apia Miwok [Amador] (NE Sierra California USA) Ewutû Miwok [Bodega] (West Coast California USA) Hama Miwok [Lake] (N Coast Califorina USA) Hella Miwok [Marin] (S Coast Califorina USA) Huma Miwok [Mariposa] (S Sierra California USA) Ken Miwok [N Sierra] (N Sierra California USA) 'Ewyty' Miwok [N Sierra] (Calif. USA) [informal] 'E'eh Miwok [Plains] (NW Sierra California USA) Hela Miwok [Tuolomne] (Central Sierra Cal. USA) Ewutu Mixe (Mexico) Ka'p Mixe (Juquila Mexico) Kiáp Mixe (Totontepec Mexico) Ka Mixtec (Santa Catarina Estetla Mexico) Ña d+u Mixtec (Xicayan Mexico) Koó Mixtec (Oaxaca Mexico) Tú' Mixtec (Oaxaca Mexico) Túu Mlabri (Laos, Thailand) Met Mobilian (North America) Ekshu Modoc (Northern California) Q'ay Möhineyam (California United States) Nau Mon (Burma) Hùe;' Mon (Thailand) Ha Monegasque (Monaco) Non Mongolian (Mongolia) Ügüi Mongolian (Mongolia) [not this] Bish Mono (Inyo California USA) Karu Mono (North Fork California USA) Gadu Mono (North Fork California USA) Garu Mòoré (Burkina Faso) Ayo Mopá-maya (Guatemala) Ma' Mordvin (Russia) Aras Mordvin (Russia) Ajaš Mordvin (Russia) Aš Mullukmulluk (Australia) Akana Náhuatl [Aztec] (Mexico, El Salvador) Amo Nakota (USA, Canada) Hiya Nanai (Russia) Edi Nanai (Russia) Ana: Nandi (Kenya) Achicha Nangikurrunggurr (Australia) Minta Nauruan (Nauru Oceania) Iòk Nauruan (Nauru Oceania) Deò ei Navajo (United States) Dooda Navajo (United States) Ndaga' Naxi (Yunnan China) Me waq Ndebele (Southern Africa) Hayi Ndjebbana (Australia) Koma Ndjuka (Suriname) Nono Nenets (Russia) Ya'ngo Nepali (Nepal) Ahaa Nepali (Nepal) [definition] Hoina Nepali (Nepal) [location] Chaina Newari (Nepal) Makhu Ngadjonji (Australia) Ngarru Ngadjunma (Australia) Jowandjan Ngbaka (Africa) Ùú Nhirrpi (Australia) [lit. don't] Warrayi Nigerian Pidgin (Nigeria) No Norwegian [Nynorsk, Bokmaal] (Norway) Nei Norwegian [Sortlandsk] (Sortland Norway) Næi Nukuoro (Pacific Islands) Deai Nupe (Africa) Áà Nupe (Africa) Àwâ Nutúnutu Yokuts (Kings River Calif. USA) Ohò'm Nyungar (Australia) Juat [Occitan, see Provencal] [Ocuilteco, see Tlahuica] Ofo (North America) Ni Ojibwe [Chippewa] (United States) Gaawesa Opata (Mexico) Kai Orok (Russia) Ana Osage (North America) Hon'-ka-zhi Osage (North America) On'ka-zhi Ossetian (Caucasus) Nö Ossetian (Caucasus) Næ Ossetian (Caucasus) Noun Otetela (Lodja Congo-Kinshasa) Mbu !O!ung (Angola) |kwa !O!ung (Angola) |kwi !O!ung (Angola) Kwi Paamese (Vanuatu) Vuo Paamese (Vanuatu) Vuol Paamese (Vanuatu) Vuel Pakanh (Australia) Ya'a Palewyami Yokuts (Poso Creek Calif. USA) K'ami [Palpamadramadra, see Nhirrpi] Pame (Mexico) Mwi Pame (Mexico) Pame Pangan (Ulu Aring Malaysia) Ning Pangan (Kerbat Malaysia) Neng Papago (United States, Mexico) Pia'a Pappua (Papua New Guinea) Roba Parana (Bolivia) Aní Parintintin (Brazil) Nãhã Pashto (Afghanistan, Pakistan) Na Pashto (Afghanistan, Pakistan) Nakhayr Passamaqoddy (Maine USA) [polite] Kotama Passamaqoddy (Maine USA) [slang] Konotiri Passamaqoddy (Maine USA) [slang] Ne Paumarí (Brazil) [answer to question] Iniani Paumarí (Brazil) [forbidding] Hari'a Pauserna (Bolivia) Áni Paviotso (California United States) Karu Pende (Congo-Kinshasa) M'khu [Penobscot, see Abenaki] [Persian, see Farsi] Phorhépecha [Purépecha] (Mexico) Ámbe Phorhépecha [Purépecha] (Mexico) Ástarhu Phorhépecha [Purépecha] (Mexico) Ási [Pidgin English, see Nigerian Pidgin, Pijin and Tok Pisin] Pijin (Solomon Islands) No Pijin (Solomon Islands) Nomoa [Pikanii, see Blackfoot] Pima (Mexico) Pia'a Pipil (El Salvador) Inte Pipil (El Salvador) Tesu Pipil (El Salvador) Tee Pitjantjatjara (Australia) Wiya Pikern (Pitcairn Island) Eeno Plattdeutsch (Germany) Nau Plattdeutsch (Germany) Nee [Plautdietsch, see Plattdeutsch] Pocomam (Guatemala) Ma Pocomam (Guatemala) Ntaj Pocomam (Guatemala) Ntax Pocomam (Guatemala) Ta Pocomchi (Guatemala) Maa Pocomchi (Guatemala) Ma...ta Polish (Poland) Nie Polynesian (Polynesia) Si'ai Polynesian (Polynesia) Siei Pomo (California USA) Kui Popoloca (Mexico) Da' Popoluca (Mexico) Caj Portuguese (Portugal, Brazil) Não Potawatomi (North America) Co Provencal [Occitan] (France) Non Provencal [Occitan] (France) [formal] Nani [Pular, see Fulani] Punjabi (India) Naheen Punjabi (India) Nahi Pulawat (Micronesia) Yaapw Pulawat (Micronesia) Mmm Pulawat (Micronesia) Yeehee Puoc (Australia) Pa Quechua Ancashino (Ancash Peru) Manam Quechua Cochabambino (Cochabamba Bolivia) Mana Quechua Cuzqueño (Cuzco Peru) Manan Quechua (Andes South America) [forbidding] Ama Quiché [K'iche] (Guatemala) Ma- Quiché [K'iche] (Guatemala) Man...taj Quichua (Ecuador, Argentina) Mana Rapanui (Easter Island) Ina [Rarámuri, see Tarahumara] Rarotongan (South Pacific) Kare Redondo Tupi-Guarani (South America) Haeñum´ Resígaro (Peru) Nií Resígaro (Peru) Niíkó Resígaro (Peru) Niíkámí Romani [Vlax] [Gypsy] (Europe) Na Romani [Sofia Erli] (Bulgaria) Na Romanian (Romania) Nu Romansch (Switzerland) Na Rotuman (Pacific Islands) 'Igka'i Rotuman (Pacific Islands) 'Igke'i [Runasimi, see Quechua] [Rundi, see Kirundi] Russian (Russia) Nyet Saanich (Vancouver Island Canada) ?ewe Sacapultec (Guatemala) Taj Saami [Lappish] (Scandinavia, Russia) Ále Saami [Davvi Saami] [Lappish](Scandinavia) Ii Saami [Inari Saami] [Lappish](Scandinavia) Ij Saami [Skolt Saami] [Lappish](Scandianvia) Ij Sa'dan Toraja (Indonesia) Tae Sakai (Sungai Raya Malaysia) Täto to Sakai (Sungai Raya Malaysia) Tahatna Sakao (Espiritu Santo Vanuatu) Meré Sakao (Espiritu Santo Vanuatu) Öhö Samoan (Samoa) Leai San Juan Capistrano (California USA) Kai Sango (Central Africa Republic) Ipo Saramaccan (Suriname) Nõnö Saramaccan (Suriname) Ná Sara-Ngambay (Chad) Waà Sardinian (Italy) No Sarnami (Suriname, Holland) Na Sasak (Indonesia) Nde Savonian (Ylä-Savo Finland) Ee Scots (Scotland) Naw Scots (Scotland) Nae Scots [Ulster Scots] (Northern Ireland) Na Sema (India) Mo Sepedi (South Africa) Aowa Serbian (Bosnia, Yugoslavia) Ne Seri (Mexico) Saate Serrano (California United States) Nou Seselwa [Seychelles Creole] (Seychelles) Non Sesotho (Lesotho, South Africa) Tjhe Sesotho (Lesotho, South Africa) Tjhee Sesotho (Lesotho, South Africa) Aikona Setswana (Botswana, South Africa) Nyaa Setu (Estonia) Õiõ Sherpa [Helambu] (Nepal, Tibet) Ahha Sherpa [Helambu] (Nepal, Tibet) Mecheye Sherpa [Solu] (Nepal, Tibet) Me sheki Shimasiwa (Comoros) Uh uh Shikaviyam (California United States) Gè Shina (India, Central Asia) Neh Shipibo (Peru) Icáma Shona (Zimbabwe) Aiwa Shona (Zimbabwe) Kwete Shoshoni (United States) Kai Shuar (Ecuador, Peru) Atsa Sicilian (Sicily Italy) Nuddu Sicilian (Sicily Italy) Nessunu Silozi (Zambia) Baatili Sindhi (Pakistan) Na Sindhi (Pakistan) Ma Sinhalese (Sri Lanka) Natha Sipacapa (Guatemala) Qa Siswati [Swazi] (Swaziland) Ha Slovak (Slovakia) Nie Slovenian (Slovenia) Ne Solresol (old; international) Do Somali (East Africa) Maya Soninke (Mali, Senegal) Ayi Sorbian (eastern Germany) Ne Spanish (Spain, America) No Spokane (United States) Tá Sranan (Suriname) Nono Sundanese [Basa Sunda] (Indonesia) Heunteu Sundanese [Basa Sunda] (Indonesia) Sanes Sundanese [Basa Sunda] (Indonesia) [don't] Ulah Sursilvan (Switzerland) Na Swabian (Central Europe) Noe [Swahili, see Kiswahili] [Swazi, see Siswati] Swedish (Sweden, Finland) Nej Tachi Yokuts (Tulare Lake California USA) Ohom Tagalog (Philippines) [to elder] Hindi po Tagalog (Philippines) [same age/younger] Hindi Tahitian (Tahiti) Aita Taino (Caribbean, Florida USA) U'a Taino (Caribbean, Florida USA) [emphatic] Wu'a Tajik (Tajikstan) Ne Taki-taki (French Guyana) Nono Tamashek (West Africa) Kala-kala Tamil (India, Southeast Asia) Illai Tamil (India, Southeast Asia) Venda Tapiete (Argentina, Bolivia, Paraguay) Baety Tarahumara [Rarámuri] (Mexico) Ké Tarahumara [Rarámuri] (Mexico) Que Tarahumara [Rarámuri] (Mexico) Quetasi Tarahumara [Rarámuri] (Mexico) Tásirapé Tarahumara [Rarámuri] (Mexico) Tasi Tarahumara [Rarámuri] (Mexico) Tarapé [Tarasco, see Phorhepecha] Tarawan (Oceania) Akêa Tashkorghani (Central Asia) Nay Tatar (Russia) Yuk Tay (Vietnam) Boomi Tehuelche (Argentina) Gom Telefol (Papua New Guinea) Umbae Telefol (Papua New Guinea) Bae Telugu (India) Kaddu Telugu (India) Ledu Tepehua (Mexico) Maitague Tetum (East Timor) Lae Tetum (East Timor) [before a verb] La [Teuso, see Icetot] Thai (Thailand) Mai Thai (Thailand) Maidai Thai (Thailand) Maichai Thai (Thailand) Maioua Thangmi (Himalayas) Ma-ja Tibetan (Tibet, China) Yo Tibetan (Tibet, China) Marey Tibetan (Tibet, China) Meyin Tigre (Ethiopia) La' Tigre (Ethiopia) [emphatic] Lala' Tigrinya (Ethiopia) Ay-[+verb root]-n Tjalkadjara (Australia) Tailpa Tlahuica [Ocuilteco] (Mexico) T'akwha Tlingit (Canada) Klek Tlingit (Southeastern Alaska) Tleix Tojolabal (Chiapas Mexico) Miyuc Tojolabal (Chiapas Mexico) Mi Tok Pisin (Papua New Guinea) Nogat Tongan (Tonga Pacific Islands) 'Ikai Tongva (USA) Hí-ekh [Torres Strait Broken, see Yumpla Tok] Totonac (Veracruz Mexico) Nichuna Trobes Tokples (Trobriand Papua N. Guinea) Gala Tsafiqui (Ecuador) Te [Tsalagi, see Cherokee] Tschiluba (Kasai Occidental Region, Zaire) To Tseshaht (British Columbia Canada) Wik Tübatulabal (California United States) Haic Tukang Besi (Indonesia) Mbe'ae Tulamni Yokuts (Buena Vista Lake Cal. USA) Anhan Tulu (India) Ijji Tulu (India) Iddi Tupi [Nheengatu] (Brazil) Mbaa Tupi [Tembé Tenetéhar] (Amazon Brazil) Naani Tupi [Tembé Tenetéhar] (Brazil) [emphatic) Naanikwaw Tupi [Tembé Tenetéhar] (Brazil) [by women] Naani-mia Turkish (Turkey, Northern Cyprus) Hayir Turkmen (Turkmenistan) Yok Tuvan (Russia) Chok Twi (Ghana) Daabí Tzeltal (Chiapas Mexico) Ju'uk Tzeltal (Chiapas Mexico) Ma'yuk Tzotzil (Chiapas Mexico) I'i Tzotzil (Chiapas Mexico) Mo'oj Tzotzil (Chiapas Mexico)[before consonant] Mu Tzotzil (Chiapas Mexico)[before vowel] Muc Tzutujil (Mexico) Ma Tzutujil (Mexico) Maan Udmurt (Russia) Övöl Ukrainian (Ukraine) Ni Ulcha (Russia) Ana Urdu (Pakistan, India, Central Asia) Nahin Urdu (Pakistan, India, Central Asia) NehiiN Urubu (Brazil) Anin Uspantec (Guatemala) Ta' Ute (Colorado and Utah USA) Kach Ute (Colorado and Utah USA) Ka- Uyghur (Central Asia) Jyok Uyghur (Central Asia) Yaq Uzbek (Uzbekistan, Afghanistan) Yuk Uzbek (Uzbekistan, Afghanistan) Yöq Valencian (Spain) No Veps (Russia) Ei Vietnamese (Vietnam) Không Vietnamese (Vietnam) Thua không Villamontes Tupi-Guarani (Bolivia) Awigi Visayan [Cebuano] (Philippines) Dili Visayan [old Cebuano] (Philippines) [old] Tifale [Vlaams, see Dutch (Belgium)] [Vogul, see Mansi] Votic (Russia) Ei Votic (Russia) EB Votic (Russia) Ep Wagiman (Australia) Wihya Waigali (India) Mi Wakhi (Central Asia) Neis Wali [Wa] (Northern Ghana) Aye Waljen (Australia) Wandi Walpiri (Australia) [literally: 'nothing'] Lawa Walpiri (Australia) [in negative commands] Walku Wangaaybuwan-ngiyambaa (Australia) Wangaay Wangaaybuwan-ngiyambaa (Australia) Wayil Washo (California United States) Ès Waura (Brazil) A Waura (Brazil) Aitsa Wayilwan (Australia) Wayil Wechihit Yokuts (Sanger California USA) Ohòm Welsh (Wales) Na Welsh (Wales) [no I didn't] Naddo Welsh (Wales) [no I didn't] Nage Welsh (Wales) [no I don't want] Nagoes Welsh (Wales) [no I am not] Nac ydw Wik-mungkan (Australia) Ya'a Winnemem Wintu (California United States) El-eh-oh Wintu (California United States) Min Wintu (California United States) Mina Wiradjuri (Australia) Wirraay Wiyot (California United States) Kia Wo'lasi Yokuts [Wo'ladji] (Calif. USA) Ohom Wolof (West Africa) Deedeet Wükchamni Yokuts (Kaweah River Calif. USA) K'amu /Xam (South Africa) |na //Xegwi (South Africa) K'au //Xegwi (South Africa) K'auki Xerente (Brazil) Anrê Xetá (Brazil) Ñiá Xhosa (South Africa) Hayi Yamagata (Japan) Nne Yao (Africa) Ngava Yaqui (Mexico, United States) 'É'e Yawdanchi Yokuts (foothills Californ. USA) K'amu Yawelmani Yokuts (Kern River Calif. USA) Ohom Yiddish (Europe) Nit Yiddish (Europe) Neyn Yindjibarndi (Australia) Mita Yokuts [Buena Vista] (foothills Calif.) Anhan Yokuts [Poso Creek] (foothills Calif. USA) K'ami Yokuts [Tule] (foothills California USA) K'amu Yokuts [Kings River] (foothills Calif.) K'amu Yokuts (north valley California USA) Ohom Yolngu Matha (Australia) Yaka Yoruba (Benin, Nigeria) Rara Yoruba (Benin, Nigeria) Oti Yoruba (Benin, Nigeria) Béè kó Yucatec Maya (Yucatán Mexico) Ma' Yucatec Maya (Yucatán Mexico) Maa Yugur [Western Yugur] (Gansu China) Yahq Yuki (California United States) Tan Yuki (California United States) Mi-tang-keh Yumpla Tok (Torres Strait Australia) No Yupik (Alaska USA) Ganga Zapotec (Oaxaca Mexico) Que Zapotec (Oaxaca Mexico) Ka'á Zapotec (Oaxaca Mexico) Ko' Zapotec (Oaxaca Mexico) Akti Zapotec (Yatzachi Mexico) Bi Zapotec (Yatzachi Mexico) Bito Zapotec (Yatzachi Mexico) Cabi Zapotec (Yatzachi Mexico) Abi Zapotec (Zoogocho Mexico) Bi Zapotec (Zoogocho Mexico) Bibi Zapotec (Zoogocho Mexico) Bitw Zapotec (Zoogocho Mexico) Cabi Zhuang (China) Bow Zhurzhen (China) Ejxe Zoque (Mexico) Watkáh Zoque (Mexico) Ja'ne Zoque (Mexico) N@7tti Zulu (South Africa, Lesotho) Cha Zulu (South Africa, Lesotho) Tsha Zulu (South Africa, Lesotho) Haai ngeko Zuñi (Southwest United States) 'Ella Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… Suark Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 @balon öyle bir durumda yönetim diye birşey olmayacak, sen köle olacaksın. şu durum esasen 1919 daki halimizden daha fenadır, işin en kötü tarafı da insanların gönüllü teslim olmaları. hazırlıorm şimdi bi WOT, yeni başlık açıcam, umarım okur gençlik Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… Laurelin Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 adam siyasi iktidar icin "yasama" dedi daha ben bu saatten sonra ne yazsam bos cidden haber sitelerindeki yorumlar bazen patiden daha kaliteli oluyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… Önceki 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sonraki 5.sayfa (Toplam 88 sayfa) Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır. Paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… Takipçiler 0 Konu listesine dön Paticik Tum Konular Paticik - Pati Tech Paticik - Pati Zone Paticik - Ilgi Alanlari Paticik - Yasam Paticik - Pati Do Paticik - Spor Paticik - Oyunlar Paticik - MMORPG turleri Paticik - Garbage Son Mesajlar Ana Sayfa Pati Zone Konu Dışı 12 Eylul referandumu × Üye misin? Giriş yap Kaydol Bağış Hedesi Yönetim Kurallar × Yeni Oluştur...
Suark Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 @balon öyle bir durumda yönetim diye birşey olmayacak, sen köle olacaksın. şu durum esasen 1919 daki halimizden daha fenadır, işin en kötü tarafı da insanların gönüllü teslim olmaları. hazırlıorm şimdi bi WOT, yeni başlık açıcam, umarım okur gençlik Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 2, 2010 adam siyasi iktidar icin "yasama" dedi daha ben bu saatten sonra ne yazsam bos cidden haber sitelerindeki yorumlar bazen patiden daha kaliteli oluyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar