MrLevie Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Redeagle said: "Üremiyorlarsa yanlış yapıyorlar" diyerek insanların ve hayvanların yüzyıllardır yaptığı birşeyin doğal olmadığını iddia ediyorsun yaf. Yoksa sadece hayvanlar üreme iç güdüsüyle bile olsa eşcinsel kuleler yapınca doğal oluyorda insanlar yapınca mı garip oluyor yani sdf. Tek eşli eşcinsel hayvan olmayabileceğinden yola çıkıp, gayler mutant, biseksüeller doğal mı diyelim? Adam her gün 30 herifle sevişip günün birinde bir kadını hamile bırakınca tamam mıyız? :D gibi sorunlar var işte hehe. Hiçbir insan özenerek eşcinsel olamaz yahu. Doğuştan gelen bir switch bu. Çocuğun eşcinsel dürtülerle doğmuşsa da sen kaç takla atarsan at ya eşcinsel bir hayatı olur ya da baskıdan korkudan gizli eşcinsel olur. Başkasından gördü diye erkeklerle yatağa girecek hehe, sigaraya başlıyor sanki. hocam dön yazdıklarımı oku allahaşkına milyonkez cevabı verilmiş şeyleri argüman diye sürüyosun önüme. gece gece tartıştığımız konuya bak be. @Gimli : ara bul bana tek eşli eşcinsel hayvan. ciddiyim. bu şunu kanıtlıyor, hani diyorsunuz ya milyonlarca hayvan var eşcinsel, bu aslında onların eşcinsel değil, çiftleşme ihtiyacını giderdiğinin göstergesi. mastürbasyon yapmak gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Peki eheh. Piskolojide homofobi diye bir terim var ama tıpta homoseksüellik adında bir hastalık yok yalnız :) İyi geceler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Mammals Main article: List of mammals displaying homosexual behavior Selected mammals from the full list: * African Elephant[16] * Brown Bear[17] * Brown Rat[18] * Buffalo[19] * Caribou[20] * Cat (domestic)[21] * Cheetah[22] * Common Dolphin[23] * Common Marmoset[24] * Common Raccoon[25] * Dog (domestic)[26] * European Bison[27] * Human * Prea[28] Birds Main article: List of birds displaying homosexual behavior Selected birds from the full list: * Chicken (Domestic)[29] * Common Gull[30] * Emu[31] * King Penguin[32] Fish * Amazon molly[34] * Blackstripe topminnow[35] * Bluegill Sunfish[36] * Char[37] * Grayling[33] * European Bitterling[38] * Green swordtail[39] * Guiana leaffish[40] * Houting Whitefish[41] * Jewel Fish[42] * Least Darter (Microperca punctulata)[43] * Mouthbreeding Fish sp.[44] * Salmon spp.[45] * Southern platyfish[46] * Ten-spined stickleback[47] * Three-spined stickleback[47] Reptiles * Anole sp.[48] * Bearded Dragon[49] * Broad-headed Skink[50] * Checkered Whiptail Lizard[49] * Chihuahuan Spotted Whiptail Lizard[49] * Common Ameiva[49] * Common Garter Snake[51] * Cuban Green Anole[48] * Desert Grassland Whiptail Lizard[49] * Desert Tortoise[52] * Fence Lizard[49] * Five-lined Skink[50] * Gopher (Pine) Snake[53] * Green Anole[48] * Inagua Curlytail Lizard[49] * Jamaican Giant Anole[48] * Laredo Striped Whiptail Lizard[49] * Largehead Anole[48] * Mourning Gecko[54] * Plateau Striped Whiptail Lizard[49] * Red Diamond Rattlesnake[55] * Red-tailed Skink[50] * Side-blotched Lizard[49] * Speckled Rattlesnake[56] * Water Moccasin[57] * Western rattlesnake (Crotalus viridis)[58] * Western Banded Gecko[54] * Whiptail Lizard spp.[49] * Wood Turtle[59] Amphibians * Appalachian Woodland Salamander[60] * Black-spotted Frog[61] * Mountain Dusky Salamander[60] * Tengger Desert Toad[62] Insects and other invertebrates * Acanthocephalan Worms[63] * Alfalfa Weevil[64] * Australian Parasitic Wasp sp.[65] * Bean weevil sp.[66] * Bedbug and other Bug spp.[67][68] * Blister Beetle spp.[69] * Blood-flukes (Schistosoma)[70] * Blowfly[71] * Box Crab[72] * Broadwinged Damselfly sp.[73] * Cabbage (Small) White (Butterfly)[74] * Checkerspot Butterfly[74] * Clubtail Dragonfly spp.[75] * Cockroach spp.[76] * Common Skimmer Dragonfly spp.[75] * Creeping Water Bug sp.[77] * Cutworm[78] * Digger Bee[79] * Dragonfly spp.[75] * Eastern Giant Ichneumon (wasp)[65] * Eucalyptus Longhorned Borer[80] * Field cricket sp.[81] * Flour beetle[82] * Fruit Fly spp.[83] * Glasswing Butterfly[74] * Grape Berry Moth[84] * Grape Borer[80] * Green Lacewing[85] * Harvest Spider sp.[86] * Hawaiian Orb-Weaver (spider)[86] * Hen Flea[87] * House Fly[88] * Ichneumon wasp sp.[65] * Incirrate Octopus spp.[72] * Japanese Scarab Beetle[89] * Jumping spider sp.[86] * Larch Bud Moth[84] * Large Milkweed Bug[90] * Large White (Pieris brassicae)[91] * Long-legged Fly spp.[92] * Mazarine Blue[93] * Mediterranean Fruit Fly[83] * Mexican White[94] * Midge sp.[92] * Migratory locust[95] * Mite sp.[92] * Monarch Butterfly[74] * Narrow-winged Damselfly spp.[73] * Parsnip Leaf Miner[92] * Pomace fly[92] * Queen Butterfly[74] * Red Ant sp.[92] * Red Flour Beetle[96] * Reindeer Warble Fly (Hypoderma tarandi)[92] * Rose Chafer[92] * Rove Beetle spp.[97] * Scarab Beetle (Melolonthine)[98] * Screwworm Fly[92] * Silkworm Moth[84] * Sociable Weaver[92] * Southeastern Blueberry Bee[79] * Southern Green Stink Bug[99] * Southern Masked Chafer[92] * Southern One-Year Canegrub[92] * Spreadwinged Damselfly spp.[73] * Spruce Budworm Moth[84] * Stable Fly sp.[92] * Stag Beetle spp.[100] * Tsetse Fly[92] * Water Boatman Bug[101] * Water Strider spp.[102] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 30 sayfa ne yazdiniz be arkada$. kizlar tamam da erkekler opu$mesin bi zahmet. bunun yorumu bu kadar olacakti, 30 sayfa ne Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrLevie Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 @Cuce: MrLevie said: tek eşli eşcinsel hayvan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 tek esli ne abi, insan tek esli mi? tek eslilikte toplumun baskisi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Ahah harbiden. Tek eşli olmak neyin kıstası onuda anlamadım ki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
barnacle Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 evet islama bile ters lan. nerenizden çıkarıyonuz tek eşli filan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 hayir anlamadigim, neden boyle hirsli, atarli savunuyosun homoseksuelligin yanlis oldugunu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrLevie Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Redeagle said: Peki eheh. Piskolojide homofobi diye bir terim var ama tıpta homoseksüellik adında bir hastalık yok yalnız :) İyi geceler. açıkçası diğer postlarımda da yazdım, iki tipin sokağın ortasında yiyişmesi beni rahatsız etmez. sallamam. ama orada olmamalarını tercih ederim. de söylediğin laf ne amaçla yazılmış neye cevaben yazılmış birşey onu anlamak zor. iyi geceler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrLevie Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 displaying homosexual behaviour diyor. yani kendi cinsine de tıklatıyor diyor. tek eşliliğe bağlamamın sebebi buydu. burdaki hayvanların hepsi cinsel dürtüler nedeniyle bunu yapıyorlar. gerçekten eşcinsellik sözkonusu olsa hayvanın ayırt ettiğini görürsün. eşcinselse hayvan gidip dişisine tıklatmaz sonra. aquila said: hayir anlamadigim, neden boyle hirsli, atarli savunuyosun homoseksuelligin yanlis oldugunu. homoseksuellik doğru yani? öeh. yattım ben neyse. iyi geceler, sizlere homolu rüyalar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gimli Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 tek eşli derken? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Helcaraxe Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 16, 2010 gayipten_gelen_ses said: ohoo öpüşmedikten sonra pankart tutmaya mı gelicez , madem çağırıyor hepimize bulucak bi partner sen önce verecek 10 dolar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Kaede said: yanlız erkek eşcinseller daha üstün varlıklar olabilirler. Gılgamışın bile buttbuddysi vardı malum http://images.encyclopediadramatica.com/images/a/ab/Girugameshguy.jpg and gayman Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Diamor Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 argümanlarınızı çıkartın vurun masaya Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Erkek gay arkadaşlarımızın bi faydası var aslında, bize bazen kadınlara karşı ne kadar hayvan olduğumuzu hatırlatıyorlar. insanın kesilmesi kadar iğrenç bişi yok tamam kadınlar kesebilir ama üff yaa Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 MrLevie said: nasıl kimseye zararı yok? benim çocuğumun önünde örnek teşkil ediyor bu insanlar. üremek bir haktır. ve buna bir kız bir erkeğin cilveleşmesi de dahildir çünkü başka türlü üreyemezler. ama üreme amacıyla alakalı olmayan bir olaydan bahsediyoruz. dolayısıyla bir hak değildir bu. Molla rejimlerindeki ahlak polisleri gibi davrandığınızın farkında mısınız çok merak ediyorum. bugün "Üreme amaçlı olmayan faaliyetler sokakta yapılmasın, çocuğumun ahlakını bozuyor" yarın "üreme amaçlı bile olsa o tip faaliyetler sokakta yapılmasın, çocuğumun ahlakını bozuyor" Red said: kadın gibi güzel varlık varken onu opup sevmeyip gidip erkeği sevmek tamamen mallıktır.eğer öyle dürtülerin varsa cinsiyet degiştir.ama erkek kalıp erkekle olma.ben bunu igrençlik ve farklı olma çabası olarak goruyorum. lezbienlik ise her erkeğin fantezisi oldugundan normal karsılanıyor :) gay hakkı falan diye birşeyde yok.dışlanmak istemiyorsan gayliğini yatak odasında yaşa sokağa taşıma. :/ paticikte böyle düşüncelerin olduğunu görmek üzdü açıkçası beni. daha geniş pencereden bakabilmeniz lazım ve olaylara daha açık fikirli yaklaşmak lazım. eşcinselleri savunanlara "savunuyorsan sen de gaysin" gibi yaklaşılmış ki bu yanlış. birisini savunmak için illa onlardan biri olmak gerekmiyor. mesela ben zencilere karşı yapılan ırkçılığa da karşıyım, ama zenci değilim, olmam da gerekmiyor. esasında erkek erkeğe sevişilmesinden ve öpüşülmesinden tiksinirim. bunu "gay" gibi değil de "manly" bir şekilde yapsa bile hazzetmem. ama bundan hoşlanmıyor olmam, tamamen yasaklanmasını desteklememe neden değil. benim beğenmediğim kızlarla evlenen erkeklerin ne kadar yaşam hakkı varsa, benim beğenmediğim bir türden cinsi münasebet kuran erkeklerin de o kadar yaşam hakkı var. "benim göz zevkimi bozuyor, o zaman ona her şey müstahak" demek normal bir bireyin söyleyebileceği bir laf değil. olmaması da gerekli. hani sürekli "Hollanda değiliz biz tamam mı!" deniyor da, insanlar sokakta uyuşturucu kullansın demiyoruz ki. "Çağdaşlaşabilmek" için illa "Hollanda" olmaya gerek yok, ama öteki türlü "İranlaşmak" da gerekmiyor. "Aaa adam eşcinselmiş, o zaman ölsün" gibi. MrLevie said: sevişmenin temel hedefi üremektir. doğadaki eşcinsel hayvanlar tamamen sevişme içgüdüsüyle hareket etmektedir. ve hiçbiri tek eşli değildir. yanlış. sevişmenin temel hedefi üremek değildir. bizde aşk, hoşlanma ve sevişme dürtüleri olmasının nedeni üremektir. biyoloji dersinde öğretilmiştir lisede okuduysanız, bir canlının belirli doğal dürtüleri vardır, bunlar nefes alma, karnını doyurma ve üreme. ancak biyoloji dersinde anlatılmayan, felsefe ve sosyoloji gibi alanlara giren, burda kafa karışıklığı yaratan bir konu var. o da bu doğal dürtülerin canlılarda (ya da insanlar diyebiliriz) yarattığı etkiler. örneğin bizim daha çok para kazanmayı istememizin nedeni karnımızı doyurma içgüdüsünden kaynaklı. daha çok para kazanacaksın ki, karnını doyurma işi o kadar garanti olsun. karmızı doyurma, biyoloji alanına giren ve temel güdülerden olan bir iş. ama sosyal yaşantımızın getirdiği koşullar, bu temel güdüleri de etkiliyor ve bizde farklı hisler, farklı arzular, farklı emellerin oluşmasına neden oluyor. şöyle açıklamaya çalışayım; annenin yeni doğan çocuğunu korumak istemesi, babanın yuvaya yiyecek getirmesi üreme içgüdüsünden gelen bir hadise. üreme olayı soyunu devam etme zorunluluğundan kaynaklı. bu sadece çocuğu doğuracak ilişkiyi kurmaya değil, onun devamını sağlama güdüsüne de neden oluyor. doğanın şart koştuğu üreme güdüsü evet, ama bu üreme güdüsünden etkilenen canlı "aile" kavramını kendisi yaratmış oluyor. üremeyi getiren doğa, aileyi çıkartan canlı. yoksa aile doğal bir şey değildir, üreme güdüsü yüzünden ortaya çıkan bir hadisedir. benzeri bir sistem sevişmede de var. sevişme de "doğal" bir hadise değildir, ancak üreme güdüsünün yarattığı bir sonuçtur. sevişmek için karşıdakinden hoşlanması gerekmektedir. gene üreme güdüsünün yarattığı bir mekanizmadır. burdan eşcinselliğe gelelim. üremek için sevişmek, sevişmek için hoşlanmak lazım dedik. ürememiz için dürten doğa, hoşlanmamıza neden yaratan ise vücudumuz. karşımızdaki kişinin şekli, kokusu ve kimyası bizim hormonlarımıza etki ediyor. herkesin beyni, hormonları ve geçmiş yaşantısından gelen alışkanlıkları farklı olduğu için hoşlanma mekanizmasının farklı sonuçlar yaratmasına neden oluyor. diyelim ki içinde on erkek olan bir bara, bir kadın giriyor. bu erkeklerin hepsi kadına dönüp baktı diye varsayalım. sadece bir tanesi bu kadından hoşlanıyor, diğerleri kafasını tekrar çeviriyor, ilgilenmiyor. şimdi, sizin bakış açınıza, mantalitenize göre, o kadından hoşlanan erkek, diğerlerine göre "daha erkek" olduğu için o kadından hoşlandı. kafasını çeviren erkekler ise "daha eşcinsel" olduğu için bu kadından hoşlanmadı. ama bu yanlış. üremeyi getiren doğa olabilir, ama hoşlanmamıza neden olan ise bizim vücudumuz. o kadına bakma durumunda vücudumuzda bir sürü farklı işlem gerçekleşiyor, bir sürü input ve output oluyor. yani hoşlanıp hoşlanmama işinde bir sürü etken oluyor. sırf biyoloji değil, kimya, fizik, matematik, sosyoloji, felsefe gibi bir çok alan dahil oluyor. her birinin bir parça etkisi oluyor. hoşlandığımız zaman yaptığımız işlem de aynen böyle. kimisi anında çarpılır, ayağa kalkar ilanı aşk eder, kimisi çaktırmadan izlemeye çalışır, kimisi ise hoşlanmasına karşın umursamaz. topic boyunca insanlar "genetikse kanıtla hadi, kanıtlayamıyorsun çünkü genetik değil". böyle bir şey denmesinin nedeni, işin içinde bir sürü farklı unsurun olduğunun göz ardı edilmesi. genetik denildiğinde illa mutasyon, bozukluk felan gibi algılanıyor ki zaten bazıları eşcinselliği mutasyon gibi algılamış. bir işe yatkın olup olmadığımızı genetik belirleyebilir evet, ama bizim toplumdaki hayatımız, deneyimlerimiz ve okul hayatında edindiğimiz bilgiler bu temelin üstünde inşaa edilir. yani eşcinselliğin nedenlerinden biri genetik olabilir evet, ama hayat siyah-beyaz'dan ibaret olmadığı için "sadece genetik değilse ve ispat edemiyorsan bu iş genetik değildir" gibi bir mantaliteye oturtulamaz. Gimli çok güzel izah etmiş aslında gerçi ama ben biraz uzattım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Oha abi ondan sonra faşist diyince kızılıyor. Yok abi isterseniz banhammer indirin de amma çok faşist varmış patide ya. Gidin İran'a ahmedinejadla "gay hunt 2010" oynayın, üstelik şimdi gerçek silahlarla! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 heyoo wot yaptım :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arkasokak Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 eşcinsellik anne karnında başlar. o yüzden haktır değildir diye tartışmanın alemi yok kanımca. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Anne karnında başladığı da bilimsel gerçek değil teori sadece. Fizyolojik etkenler harici psikolojik faktörlerin de eşcinselliğin ortaya çıkışında etkili olduğunu söylüyor bilim insanları. Yolda öpüşen 2 eşcinsel görmeyi psikolojik faktör sayıyorsanız o başka tabi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kane&Lynch Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 bone, takdir ettim valla. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Doğan çocuğunuza ilk öğreteceğiniz şey "her gördüğünü tekrar etme" olmalı. Bunu başarabiliyorlar da. Ben yere tüküren birini gördüğümde anneme şikayet edermişim kendi kendime, gidip ben de tükürmezmişim. Aynı şekilde öpüşen gay görüp de hemen erkek bi arkadaşıyla öpüşüyorsa çocuk, ailesi her gördüğünü tekrar etmemesi konusunda eğitememiştir. Hiç de çocukluk hali, çocuk psikolojisi falan demeyin yani gayet de eğitilebilir. Sana göre yanlış olanı öğretirsin. Görünce çocuk kafasında "aa yanlış yapıyor bunlar" der, "ben de öpüceeeem" demez sdfsdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Red Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 bone topicde 4-5 tane mesajım var kırpa kırpa cevap atmıssın.ben gayler öldürülmeli taşlanmalı demiyorum.gaylik kavramı bana itici geliyor tamam.sokakta görsem bas git lan demem.yada bir mekanda görsem tiplre bak der geçerim.ama bunu öteki boyutlara taşıyanlar olabilir gayler tabiki sokakta gezicekler.ama opusme sevişme gibi eylemlerini yatak odasında yaşamalılar bence.bir kadınla erkeğin opusmesinden dolayı insanları döven bir millet var hala.onu bile kavrayamamış milletimiz.iki erkeği hiç kaldıramıyor :) sonuçta normal olmayna bir hayat.herkes cemil ipekçi gibi forslu değil tabi.bu yuzden ben aslanlar gibi gayim ve gayliğimi sokakta yaşarım sevişiirim kucak dansı yaparım diosan işin zor ayrıca gayliğin emoluga yakın oldugunu düşünüyorum.illa doguştan gelen bir içgüdü ile değilde kendi kendine kafanda oluşturdugu birşeymiş gibi.giyim tarzına duygusallıgına sonra kadınlara karşı bi önyargı sonrasına büyüyerek gelişen . bir nevi eziklik.ve güçlü bir erkeğin kollarına sıgınma.emolar gay demedim aramızda varsa kusura bakmasın Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aket-Atum Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2010 bi düşündüm de..rob halford'da gay takılsınlar kafalarına göre ya Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar