huun Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Bugün tl.net te forumları kurcalarken ilginç bir bilgi edindim. ScII Rusya'da 17$'dan satışa çıkacak (Avrupa, ABD vs 60$) ve bir yıl boyunca ücretsiz bnet desteği sağlanacak. Sonrasında belirli bir aylık ücretle bnette oynamak mümkün olacak. Konu ilerledikçe Çin ve Kore'de de durumun böyle olduğunu hatta Wow başta olmak üzere pek çok oyun haklarının zaten bu şekilde yerel firmalara devredildiğini öğrendim. Avantajı, dezavantajı neler olabilir böyle bir konunun? Mesela kendi ülkenizdeki sunucularda daha düşük pingler, kendi dilinizi konuşan insanlarla oynamak? Bununla birlikte kısıtlı bir oyuncu kitlesine saplanıp kalmak, oyun oynamanın maliyetlerinin artması vs. Nedir görüşleriniz?
Xenocide Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 anladığım kadarıyla, standart dedicated server sistemi gibi bişey olacak o zaman bu da? yani orjinal battle.net sunucularında oynamak için aylık ödeyeceksin, ama unofficial serverlarda da istersen bedavaya oynayabileceksin. yanlış mı anladım acaba? bi sakıncası yok gibi görünüyor. yani blizzard mmo olmayan bi oyunu için sunucu desteği sağlamak zorunda değil ama sağlıyor, bundan ücret talep edebilir gayet, tabii tekel olmadığı sürece.
Cuce Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 erişim ülke icinde kalıcaksa cok kısıtlıyıcı olucaktır, hemde oyunun ömrünü cok kısaltıcaktır. sayısız ömrünü tamamlamıl kabul edilebiliniecek oyunun uluslar arası communityler sayesinde multiplayerları hala populer. ayrıca kısıtlı cevre oyun kalitesinide düşürücektir, üstüne regulasyon herzaman kötüdür. Son kullanıcı ıcın fiyatın düşmesi için bi sebep yok
Chemical Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 bizim satın alma gücümüzü takan var mı? yok
Chemical Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 kendi ekonomi ve sanayimiz dahil olmak üzere
xaty Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Domestic firmalar pazarı ve pazarlama imkanlarını daha iyi tanıdıklarından biraz avantajlı sayılabilirler. Oyunculara daha kaliteli hizmet sunamasalar bile bazı beklentileri çok daha başarıyla karşılarlar. Örneğin kendi dillerinde destek verilmesi, uygulamaların yerel saate göre düzenlenmesi, reklamların müşteriye daha uygun yapılması vb. Bu da yeterince nüfusu ve potansiyeli olan ülkelerde, özellikle de yabancı dil ve diğer ülkelerle etkileşim zayıfsa, oyuncu tarafından çok tercih edilir şeyler. Türkiye'de de bunu bazı firmalar f2p oyunlarda denedi/deniyor. Ne kadar başarılı oldukları tartışılır. Çok büyük bir oyuncu kitlesine sahipler ve bunu çok kısa zamanda topladılar. Ancak verdikleri hizmete bakarsanız diğer ülkelerde verilen hizmet kadar başarılı değil. Buna rağmen oyuncular Türkçe içerik, Türkiye'deki düşük ping'li serverlar, Türkçe yardım ve diğer Türkçe konuşan oyuncular için bu firmaların hizmetlerinden yararlanıyorlar. Diğer ülkeleri bilmiyorum ama Türkiye'de bu biraz bölünmüş durumda. Yukarıda bahsettiğim oyuncu kitlesi çok belirgin bir topluluk ve yaş ortalamaları çok düşük, bir de kültür seviyeleri ve eğitim düzeyleri biraz daha zayıf, vaktini internet kafelerde geçiren bir popularite. Bu oyuncu kitlesine çok ters olan bir diğer grup var ki bu kişiler yerel firmalardan ne tür destek alırlarsa alsınlar diğer oyunculardan uzak kalmak için yabancı firmaları tercih edebilir. edit: Yazıda SC, WoW ve bNet'ten bahsetmişsin de ben biraz daha başlığa yönelik yazdım.
Sam Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 cüce en doğrusunu söylemiş, kısıtlı kullanıcı havuzu = yüksek siz daha aldığınız anda mp'si ölü bir oyunla karşı karşıya olma ihtimali.
Bone Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 düşük ping için türkiye serverlarında oynamak güzel. ama farklı ülkelerden oyuncularla oynayabilmek de mümkün olmalı. örneğin cs'den örnek vereyim. türkiye'deki serverlarda 50-100 ping gibi oynuyorsun, aynı bağlantıyla fransa/ingiltere/almanya serverlarında farklı oyuncu kitleleriyle oynama imkanın oluyor, 150-200 ping'li serverlara girsen de performansı yetiyor. yani çeşitlilik önemli bir durum. wow gibi oyunlarda türkiye serverları da görmeyi isterim, ama "illa bunu seçiceksin" gibi bir zorlama oyunlarda güzel olmuyor.
huun Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 zorlama yok bu arada, onu belirtmeyi unutmuşuz tabii. örnek gösterdiğim scII-rusya olayında isteyenler 60$ verip avrupa versiyonuna sahip olabiliyor oyunun. adamlar rusya pazarına böyle bir opsiyon sunmuşlar. işin garipleştği nokta şu: scII single oynayabilmek için bile bnet'e ihtiyaç duyuyor. yani scII'yi single oynamak isteyen birisi 17$ verip 1 sene oynayabilir. aradan 1 sene daha geçtikten sonra single ya da multi fark etmez oynamak isterse aylık ücret ödemek zorunda ve bu durumda sadece rusya'daki bnet serverına gireiblir. hem oyuncuya hem firmaya çalışan garip bir model oluşturmuş adamlar. sonuçta firmanın karlı çıkacağı kesin tabii. aynı bizdeki gsm şebekelerinin "saat 16:30 sonra uyanan üniversiteli tarifesi" gibi bir konuya gidiyor olay sanki.
Cuce Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 yerel firma kumar oynamıs biraz iste, sonucta belliki basta zararına satıcaklar bikac sene icinde kara gecmeyi planlıyolar
Sam Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 single için abonelik? bir yanlışlık olsa gerek, ben hayatımda böyle saçma şey duymadım.
huun Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 zararına satmayacaklarına eminim. bi ara bizde dandirik dvd kutusuna 2 cd sc+bw koyup sattılar 18 liraya. avrupaya örnek gösterdi blizz, "yapan yapıyor olm" diye. nereden duydun derseniz, bak onu söyleyemem şu anda. bu firma xbin dolar para verip rusya'daki bütün haklarını alıyor oyunun. o 17$ ezbere bir rakam değildir yani, ciddi araştırmalar sonunda kararlaştırılmış bir rakam. örnek olaydaki aylık ücret henüz belli değil. açıklarla oyunun çıkışına yakın. o zaman daha net görürüz.
Cuce Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 9, 2010 elbette ezbere değildirde, zararı, ynı yatarımda ortalama kazancın altında kalıcaklardır ilk sene diye söyledim.
arcane Mesaj tarihi: Nisan 10, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 10, 2010 Aracı girmesi daima kötüdür. Developerlar geri bildiriminizi umursamazlar. Beta olur region engeline takılırsınız. Yamalar geç gelir. Müşteri desteğinden de hayır gelmez çünkü insiyatifleri yoktur, herşeyi ana firmadan onaylatmak zorundadırlar. Üzerine bir de o aracı firmanın dertleri size yansır. Hele bu örnekteki Ruslar gibi uzun vadede sub'dan düdüklenmek hiiiç istemem.
razzRaziel Mesaj tarihi: Nisan 10, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 10, 2010 evet baya bir risk almışlar zaten her oyun için de yapılmaz böyle bir şey illa ki uzun soluklu bıktırmayacak başarılı bir oyun olması lazım
eldar Mesaj tarihi: Nisan 10, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 10, 2010 Bence iç piyasayı geliştirir, mesela yerel dağıtıcılar olmasa Türkiye'de oyun reklamı görmezdik. Başkalarının da belirttiği gibi yerel firmalar müşteri kitlesine daha rahat ulaşacaktır, kaldı ki turnuva, lig gibi geri dönüşleri de olur. Ancak cebimizden çıkan para artacak tabii, bence fpslere bile aylık para ödeyeceğz yakında.
ShadowFax Mesaj tarihi: Nisan 10, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 10, 2010 wow'u yerel işletme hakkını ttnet'in aldığını düşün
pronoit Mesaj tarihi: Nisan 10, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 10, 2010 huun said: zararına satmayacaklarına eminim. bi ara bizde dandirik dvd kutusuna 2 cd sc+bw koyup sattılar 18 liraya. avrupaya örnek gösterdi blizz, "yapan yapıyor olm" diye. nereden duydun derseniz, bak onu söyleyemem şu anda. bu firma xbin dolar para verip rusya'daki bütün haklarını alıyor oyunun. o 17$ ezbere bir rakam değildir yani, ciddi araştırmalar sonunda kararlaştırılmış bir rakam. örnek olaydaki aylık ücret henüz belli değil. açıklarla oyunun çıkışına yakın. o zaman daha net görürüz. yalnız merak ettiğim nokta şu ki 3 chapter olacak sc 2. her oyun 1 sene bedava b.net getirecekse nerden baksan 3 sene 17x3=51 dolar. ki tek sc 2 49 dolar olsa zararda firmalar. o zaman şöyle bişi olabilir 6 ayda bir çiksa chapterlar 3. chapteri single dahi oynamak istesen satin almak ve servera para ödemek zorunda kalacaksın. tuhaf. bir de öyle aman aman risklik bir olay değil. rusya falan büyük pazarlar sc title'i da önemli. her türlü kar edecekleri barizde neyden kar etmeyi planladiklarını kavrayamadım. cd satışı olmadığı belli.
Glatheros Mesaj tarihi: Nisan 13, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2010 sonuçta satılan bir hizmet, onu almak zorunda değil ruslarda, gidip uluslararası gönderim yapan bir siteden blizz versyonunu alabilir, rusyadan insanların blizz versyonu ile oynamasını engelleyemiyeceklerine göre, bir zorunluluk değil bir tercih, kaldı ki rusyanın pingleri çok lamer, bence mantıklı, en azından NO RUS oyun görmeyiz.
Wispy Mesaj tarihi: Nisan 13, 2010 Mesaj tarihi: Nisan 13, 2010 Blizzard Çinle hiç yüzgöz olmak istemiyor bildiğim kadarıyla. Bir tane firmayı aracı olarak kullanıyor wow için sanırım. Bir yerlerde okumuştum.
Öne çıkan mesajlar