fedaykin Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Eski Tahran Büyükelçisi Korkmaz Haktanır'ın eşi Handan Haktanır'dan uyarı var: "İran'da örtü okula sinsice girdi; 3 yılda herkes örtündü" Önceki gece NTV'de akademisyenlerle türbanı tartışıyorduk, ki internet adresimize bir mektup düştü. Tahran'da yaşamış, "adının açıklanmasını istemeyen" bir diplomat eşi, İran'daki örtünme konusundaki deneyimini aktarıyor, Türk kadınlarını uyanık olmaya çağırıyordu. İsmi kontrol ettik; doğruydu. Mektup, 1991-94 yılları arasında Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği'ni yapan Korkmaz Haktanır'ın eşi Handan Haktanır'dan geliyordu.Yayında isim vermeden, mektuptan bölümler okudum. Yayından sonra da kendisine ulaşıp mektubun tamamına bu köşede yer vermek için iznini istedim. İşte Handan Haktanır'ın "türban uyarısı": "Ruj süreni sopaladılar" "Tahran'da görev yapmış bir diplomatın eşi olarak, türban konusunda düşündüklerimi bir iki cümleyle ifade etmek isterim: Tayin yerimiz olan Tahran'a uçağımız inerken 'hicab'ımı başıma geçirdiğimde kendimi şöyle teselli ediyordum: 'Nasıl olsa burası benim ülkem değil. Birkaç yıl dişimi sıkar katlanırım. Çok şükür ki biz Atatürk kızlarıyız ve böyle şeyler bizim başımıza gelmez.' Tahran'daki görev süremiz boyunca (gayrimüslimler de dahil olmak üzere) 'hicab'sız dolaşan tek bir kadın görmedim. Bir yabancı diplomatın eşi, şapka takarak bu yasağı delmeyi denedi, ancak devrim polisleri kendisini derhal ikaz ettiler. Bir başkasının eşi ruj sürdüğü için karakola alındı ve ellerine sopalarla vuruldu. Bu hanım bir keresinde 'Eğer Müslümanlık buysa, Hıristiyan olduğum için çok şanslıyım' demişti. "Süreç 3 yılda tamamlandı" "Tayinimizin ilk günlerinde İranlı hanım dostlarım bana sürekli olarak Türk kadınlarının dikkatli olmalarını ve erkeklerin bilinçaltındaki güvensizlik duygularından ve endişelerden kaynaklanan bu uygulamanın, sinsice ve adım adım geldiğini söylüyorlardı. Bir gün okullarına gittiklerinde kapıda 'Bundan böyle hicabsız derslere giremeyeceklerine' dair bir kâğıt bulmuşlardı. Dedikleri kadarıyla, sürecin tamamlanması üç yıl almıştı. Ondan sonra ise çok geç olmuştu. İtiraz edenlerin sayısı giderek azalmış, sonuçta yıllar sonra bu ortam içine doğan kızlar için 'hicab'lı olmak son derece doğal ve yerine getirilmesi gereken bir şart olarak algılanmaya başlanmıştı. Bu uyarıları ben o zaman masal dinler gibi dinlemiştim. Evet, ben de onlar gibi giyiniyordum, ama bu benim değil onların sorunuydu. Bizim ülkemizde böyle şeyler olmazdı. "Rüyamda korkuyordum" Ancak, bir süre sonra vestiyerden 'hicab'ımı alıp taktığımı, ancak sokağa çıktıktan sonra fark ettiğimin ayırdına vardım. 'Hicab', benim için de artık bir refleks haline gelmişti. Öyle ki, bazen rüyalarımda bile kendimi başı açık olarak gördüğümde korkuyla uyanıyor 'Devrim polisleri geliyor, ben ise hicabımı takmamışım' diye paniğe kapılıyordum. İşte o zaman, 'hicab'ın aslında buzdağının görünen parçası olduğunu; asıl amacın, kadının ezilmesi, kontrol altına alınması ve korku altında yaşayan, ikinci sınıf insanlar olduklarına inandırılması olduğunu anladım. O nedenle Türk kadınlarının çok dikkatli olması ve son derece masumane bir şekilde, özgürlük adı altında gelen bazı uygulamaların, ileride çok daha baskıcı bir rejimin ayak sesleri olabileceğini asla akıllarından çıkarmamaları gerekmektedir. En içten saygılarımla..." Can Dündar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
malik Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 türkiye ' de müslüman fazla , islamiyette baskı yok . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 hıhı yoktur tabi canım, hiç olurmu... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 malik said: türkiye ' de müslüman fazla , islamiyette baskı yok . Senin gibi cahiller sayesinde yuz buluyor zaten bu yobazlar.Al dinini basina cal piyon. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bodrack Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Soulless sakin lütfen Türkiyede din üzerine baskı olmadığını iddia etmek komik bence.Ben dinsiz olduğumu söylediğimde bazı insanlar lan sen türkiyede yaşıyosun nasıl müslüman olmazsın layn diye tepki gösteriyorlarsa(ki bunu yaşadım bizzat) baskı vardır.He bencede iran gibi olmayız olamayız ancak bu temkinli olmamız gerektiği gerçeğinide değiştirmez Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Türkiye'de dini baskı olmadığını ve islamiyette genel olarak baskı olmadığını iddia eden ya yalancıdır ya cahil. Soulless doğru demiş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eaglewingg Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 İslamiyette baskı yok diyen ya cahildir yada gercekten cok sinsi ve aşşağılıktır. Ayrıca ağzına sağlık soulless Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 önce köylerde sonra ilçelerde sonra ufak illerdeolarak giyim kuşam değişecek bu şekilde giderse.lamicimi yok Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mahmut tuncer Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 rumlar, ermeniler, museviler, süryaniler buradan kaçırıldığı için türkiye'de müslümanlar fazla. baskı görmemiş olsalardı müslümanların oranı daha düşük olurdu. islamiyet'te baskı olmasaydı dünyada kimse müslüman olmazdı şu an zaten. araplar bile. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dory Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 şuan bile bazi okullarda baski var. bilmemne anadolu lisesinde kiz ogrencileri ortunmeye zorladiklari icin ceza alan ogretmenler daha gecen gun haberlerdeydi. hangi "baski yok" dan bahsediyorsunuz ki? şaka gibi ya, resmen islam ulkesi oluyoruz ve durduramiyoruz. sonra "gencler ulkeden gidiyo" ulan ben kalip senin ulkemi mahfettigini mi izliyim? zaten elim kolum bagli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ancalagan Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Şimdi bu konuda şöyle bişey söylemek istiyorum. epeydir yazmıyorudum bu forumda geri dönüşü bu başlıkla yapıyorum işin komiğide :) Her Uyanış ve akım bir zıttını oluşturur. Bop un bizi muhafazakar ve kendi politikası olmayan bir ülke yapma çabası kendi başlarına bela olacak. Muhafazakar olacaz.. olmasınada... Çok ters tepicek bu millet batıya.Umarım yeni oluşumlar fakirhalkın akımlarını ardına alır Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PhysX Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 aklımdan tuhaf tuhaf şeyler geçiyor. kahrımdan ölmektense açlıktan ölürüm diye bir pankartla gidip başbakanlığın önünde açcık grevi sonunda ölsem ne olur acaba Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Miraul Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 öldügünle kalirsin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
totenkopf Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 bu konudaki düşüncelerimi ayrıntılı olark önceki yazılarımda bahsetimiştim hatta açtığım bir türban konusu daha başında "üüf yine mi türban diye kapanmışı" gerçi kapanması önemli deil okunması önemli benim için. şimdi islamda baskı yoktur demelimiz iyide islam dediğimiz şey ne, peki müslüman neye denir. bunun ayrımının farkında olan varmı aranızda. Hz Muhammede gönderilen ve aslında Hz Adem den beri var olan kuralar bütününe uyanlara müslüman denir diyorsak evet burda zorlama yoktur. araf 26. ey adem oğulları! size ayıp yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise yarattık. takvâ elbisesi... işte o daha hayırlıdır. bunlar allah'ın âyetlerindendir. belki düşünüp öğüt alırlar diyen bir tanrı ve onun dininde nasıl bir zorlama olduğu ileri sürüle bilir, aksi cahilliktir. ha derseniz onu çoban muhammet yazdı ozaman adam bakın ibret alın diye yazmış... günay diyemem inamıyanlar için ama ahlak felsefesi içinde bu bek ahlaklı bir tanım olmaz... evet asıl konuya gelirsek: islam dini müslüman olmak şartı dışında bir takım mesep imamları ve şehlerinin emirlerine göre yaşayanlar için ise, bu bağlam içinde evet dinde zorlama vardır ve o inadıklarını söyledikleri kitap, peygamber, Allah a ortak koşmaktır ki bu en büyük günahın ta kendisidir. ama onlar için en büyük günahlar ne dir: baş ötüsü takmamak, içki içmek, faiz almak... gibi ıvır zıvır. yetim hakkı yok, fahişelik var, büdün eyüp gibi bir yerde 12 yaşında kız hamile kalıyor, bamasımı amcasımı dayısından mı belli değil. işte biz böyle ıvır zıvır ile ilgilenirken dinin asıl olması gerektiğini anlatmazken adamlar başımıza nasıl hıkanmış beyinler le geliyor. sonuç ne oluyor, şeyler trilyonluk villalarında haremelr kuruyor oğulları holanda amerikada geziyor. son dönem zenginleri burada din sömürüsü ile kazanılan paraları yine benzer yöntemlerle yiyor. "Baş örtüsü şart" diye tartıştığım bir ada bakıyorum "abi tai kızları çok rahatlar ya" diye biliyor. buna din diyen inamayan olsada, bunlara dindar demek, mantık dışıdır. ha kendi dinleri vardır ama islam ve müslümalık ile nasıl bağdaşa bilir ki bu. son olarak: inamadığı söyleyen arkadaşlar burdan size sesleniyorum. İslam dinin doğru dürüst uygulanmasını isteyenlerin başında sizin de olmanız lazım, neden bu tiplerin elinde yrni nesillerin nasıl yetişdiği ortada. Hitler den bir alıntı: kurulacak milliyeti devletlet ile iyi anlaşa bilirim çünkü onlar benim ne istediğimi çok iyi anlıya bilirler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 soulless +rep Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LathspeLL Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 totekopf, sen dünyada yaşamıyorsun muhtemelen. İslam zorbalık dini değildir diye nasıl denilebiliyor? Dönüp baktın mı islam alemine? Ne görüyorsun? Ne kadar demokratik, ne kadar çağdaş yaşıyorlar dimi? Muhteşemler yani. Dün biri başka konuda yazmıştı, "islam kaybetmiş bir dindir". Sonuna kadar doğrudur. İslam aleminde 100 kişi varsa 97'si zorba, yobaz resmen. Ve islam bu yobazların kontrolünde tamamen. Böyle bir durumda da hiçbir çağdaş, akıllı varlık bu yobazların yönetimi altına girmek istemez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 benimle aynı görüşte olmayan ya cahildir, ya salaktır, ya aşağılıktır ya da sinsidir!!11bir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mumu Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 islam kaybetmiş bir dindir diyen arkadaşa sevgilerimi gönderiyorum. hangi din kaybetmemiş ki ona göre? bence sorun o arkadaşın kendini kaybetmiş olmasıyla ilgilidir. burada zorbalığa hayır diyenler geçen gün birisi kız arkadaşıma salça oldu ağznı gözünü patlattım çocuğun diyene aferin diyorlardı ne ilginç islamiyet benim dinimdir ve yüzde 97 beni hiç ilgilendirmemektedir. ben zorba değilim, ben müslümanım ve gereklerini kendimce yerine getirerek ibadetimi yaparım. boş boş konuşanlara da gözümle güler geçerim. okuyun arkadaşlar biraz okuyun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 neyse ki bizde sinsice girmiyo, basbaya 411 milletvekilinin kararıyla, tamamen hukuki yöntemlerle giriyo. ne zaman ki bizde de "devrim polisi" olur, anayasamıza kur'andan ayetler girer o zaman sizinle hemfikir olurum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LathspeLL Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Diğer dinlerde kaybetmiştir tabi ama dipte islamiyet var. Bunu göremiyorsanız zaten konuşmayalım. Kültürden geçilmiyor dimi islam ülkelerinde? Özgürler, demokratikler... Çağdaş, uygar, muhteşem yaşam standartlarına sahipler. Siz oturun kendinizi kandırın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Bir araba düşünün, son model, eski modellere göre kat kat artısı var. Kaza yapmamış, eski modeller gibi yedek parçalarla değiştirilmemiş, tamamen orjinal. Ama gelgelelim kullanan şoför boktan. Olacak kazalarda suç arabanın mıdır, şoförün mü? Müslüman dünyası bugün bu haldeyse suç İslam'da değildir, müslümanlardadır. Koyun olarak güdülmeyi, hor görülmeyi, yaşamayı kabullenmelerindedir. Ben bir müslüman olarak "İslam'da reform olmalı, Kuran yeniden yorumlanmalı" dediğimde "sus, kapa çeneni, sana mı kaldı" yorumlarını aldığım sürece müslümanlar kaybetmiş olmaya mahkumdurlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aiko Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 sg-1 said: Ben bir müslüman olarak "İslam'da reform olmalı, Kuran yeniden yorumlanmalı" dediğimde "sus, kapa çeneni, sana mı kaldı" yorumlarını aldığım sürece müslümanlar kaybetmiş olmaya mahkumdurlar. bide bonus olarak şeriatçı yobaz gerikafalı cahil oluyosun Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Bizde böyle bir tehlike yok çünkü.. Bu ülkenin %105.2 si müslüman bi kere! Türbanda binlerce yıldır giydiğimiz, kadınlarımızın kendi özgürlüklerini ifade edebildiği süper bişe! Yoksa dış ülkelerden sadece bölücülük olsun diye ithal edilmiş bir olay değil. Sırf yeni bir baskı unsuru olsun diye ortaya atılmış birşey değil. Yakın tarihte kesinlikle hiçbir yobaz, aydınları "dinsizler" diye itham ederek yakmadı. Hiç kimse kendi kızına baskı yapmadı "örtünceksin yoksa orospu olursun" demedi. 13 yaşındaki kızlara çarşaf giydiren sapkınlar yok bu ülkede. Bu ülkenin üniversitelerinde kesinlikle aşırı sağcılar kızların nasıl giyineceğinin polisliğini yapmaya soyunmadı. Kesinlikle kavgalar, ölümler olmadı. Hükümetimiz kesinlikle bütün dini değerleri düşündüğünden bu yasayı çıkarıyor. Yoksa sadece türbanlı oyları alayım diye bakmıyor olaya. Kesinlikle başka dinden, başka düşünceden olanlara saygısı var başbakanın. Onlarıda türbana paravan diye kullanmıyor. Bütün akp'nin alayının geçmişte laiklikle, demokrasi ile ilgili vatana ve değerlerine ihanet denilebilecek şeyler söyledikleri yalan. Onlara şakşak tutan adamlara "sıkıysa böyle konuşmayın" diye göz dağı verdikleride yalan. Bütün bu türban için ölürüz ayaklarının ülkenin gidişatını maskelemek için kullandıklarıda safsata.... Wallahi yalanla yalanla bitmiyor, sayfalar doldurulurmuş. Adamların işide zor. Ben bir kere yaptım daha ilk paragrafı bitiremeden yoruldum. Kolay gelsin size. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MacLeod Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 heheh bazıları demişte islam zorbalıkla kabul ettirilmemiştir diye de daha kendi tarihini bilmiyosun o zaman. evet islamiyet özünde baskıya zorbalığa başvurmayı yasaklamıştır fakat araplar 4 halife döneminden sonra dini yozlaştırmışlardır zaten. kaç türk şehrini yakmışlardır kaç masum türkü öldürmüşler dinlerini değiştirsinler diye. şimdide bu adamlar kalkmış islam tarihinde zorbalık örneği yok diyor.allah akıl fikir versin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 9, 2008 Tarihe girersek işin içinden çıkamayız zaten, sağa sola saldırılarla dolu tarihleri ama günümüze baktığımızda bile o yere göğe sığdıramadıkları islam hukukunu uygulayan ülkeler dünyanın en zorba, en barbar ülkeleri. İran a bakın, herifler kendi dininin kurallarına uymayan kişileri yere gömüp taşlayarak öldürüyolar ya, var mı ötesi? Bu mudur medeniyet? Gerçi Türkiyede de var bunlar, otel yakanından zorlayanına, linç edeninden cinayet işleyenine tonla barbar dolu. İslami terör konusuna da hiç girmiyim, 3 paragraf yazı yazılır. Yani zorlama yoktur demeyin, komik oluyo. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar