MartinLGore Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Malezyalı bir bilgisayar tasarımcısı tarafından hazırlanan ve son dönemlerde Türkiye’de giderek yaygınlaşan "Knight Online" adlı oyun, çocukları bilgisayar bağımlısı yapmakla kalmıyor, oyunda kullanılan silahları satın almak için yüklü miktarda para da harcatıyor. AA muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, "Knight Online", çocuklara para kazanma ve sürekli başarı elde etme hırsı kazandırıyor. Online oynanan bu oyunda oyuncular arasında oluşan pazar, bilgisayar karakterlerinin oyunun çok yaygın olduğu yabancı ülkelerde 10 bin dolara kadar yükselen fiyatlarla satılmasına yol açıyor. İnternetten ücretsiz indirilebilen, dünyanın çeşitli noktalarındaki kişilerle aynı platformda oynanabilen Knight Online’de El Morad (İnsanlar) ve Karus (Orclar) ırklarının kıyasıya savaşı söz konusu. Seçilen karakterle şehirlerin civarında bulunan çeşitli yaratıkları öldürerek sanal para, eşya ve puan kazanmayı amaçlayan oyunda, kazanılan puanlarla seviye yükseltilerek daha güçlü özellikler elde edilebiliyor. Seviye arttıkça bölüm atlamak için daha çok puan kazanmak zorunda olan oyuncular, sanal paralarla kendilerine silah ve giysi gibi malzemeler de alabiliyor. Buraya kadar 3 boyutlu oyunlarla altyapısı ve tarzı benzeyen oyunun belirli bir sonu olmaması ve ücretsiz olarak her yaş grubundaki bilgisayar kullanıcıları tarafından oynanabilmesi "bilgisayar bağımlılığına" adeta davetiye çıkartıyor. Birden fazla kişiyle online olarak oynanabilen oyunlarda, sanal evrende bir karakter oluşturup, çeşitli yetenekler ve güçlerle en üst seviyeye ulaşmak hedefleniyor. KARAKTER VE MALZEMELERİN FİYATI Oyunda yaratılan karakterlerden silahlara kadar bir çok unsur, sanal platformda paylaşıldığı gibi gerçek para karşılığında da alıcı buluyor. Bu nedenle para kazanma hırsı veren oyun nedeniyle çok sayıda kullanıcı saatlerini bilgisayar karşısında geçirerek, en üst seviyede, güçlü bir karaktere sahip olmayı hedefliyor. Knight Online’de 60. seviyedeki bir oyuncu karakterini, silahsız ve kıyafetsiz olarak 150-170 YTL arasında, 65. seviyede 300 YTL’ye kadar satabiliyor. Ayrıca, oyunda kullanılan silahların fiyatı 50-300 YTL arasında değişiyor. Silahlar, malzemeler ve karakterler ne kadar sanal olsa da, gerçek paralar kullanılıyor. Bir kullanıcı geliştirdiği karakter için aldığı para karşılığında şifresini ve kodlarını alıcıya veriyor. Alışveriş çoğunlukla yüz yüze olmasına karşın daha önceden birbirlerini tanıyan kullanıcılar, internet üzerinden de ödeme yapıyor. Ancak, kredi kartı veya internet bankacılığı kullanımı için yaşı uygun olmayanlar, alışveriş için internet kafeleri tercih ediyor. Dünya üzerinde 3 milyondan fazla online üyesi bulunan oyunda, kullanıcılar üst düzey karakterlere sahip diğer oyuncuların şifrelerini ve kodlarını kırmaya çalışıyor. Bir Türk hackerin bu yöntemle elde ettiği karakterleri satarak on binlerce dolar kazandığı iddia ediliyor. UZMAN GÖRÜŞÜ Özel Başkent Üniversitesi Adana Hastanesi doktorlarından Psikiyatr Dr. İbrahim Bilgen, günümüzde yaygınlaşan internet ve bilgisayar kullanımıyla çok sayıda çocukta dürtü denetim bozukluğunun gözlendiğini belirtti. Bilgen, çocukların adeta bilgisayar oyunlarının içine hapsolduğunu, sanal dünyanın içinden çıkamaz halde saatlerce ekran karşısında durduğunu söyledi. Birçok bilgisayar oyunu gibi "Knight Online"nin de çocuklarda bağımlılık yaratabileceğini ifade eden Bilgen, şunları kaydetti: "Çocuklar, bu oyunlar karşısında asosyal bir yapıya sahip oluyor. Annesinin odasına bıraktığı yemeğin bile farkına varmadan yaklaşık 48 saat oyun oynamış bir çocuğun ailesi ilk kez yardım için geldiğinde önce şaşırdım. Ancak, son dönemlerde bu tip şikayetler giderek artmaya başladı. Çocuklar odadan çıkmaya, hatta su, tuvalet gibi ihtiyaçlarını bile karşılamaya gerek duymuyor. Yarattığı sanal dünya içinde kendine yer edinmeye çalışıyor. Özellikle çocuklar, yüz yüze iletişim yerine sanal dünyayı tercih ediyor. Bilgisayar kullanıcıları, tüm gün ve gece bilgisayar başından kalkmadan oyundaki karakterini yöneten, hayattan kopuk kişiler haline geliyor." Bilgen, çekingen ve sosyal ortamdan uzak duran bu çocukların, sosyal anksiyete rahatsızlığına sahip olduğunu, internet ve online oyunları bağımlılık halinde kullandığını anlattı. İbrahim Bilgen, ailelerin belli bir ölçüde bu tip oyunlara kısıtlama getirmesi gerektiğini, çocukların sosyal aktivitelere motive edilmesinin bilgisayardan uzaklaşmanın en önemli yolu olduğunu söyledi. http://sondakika.milliyet.com.tr/2006/03/22/son/sonyas08.asp
paspatur Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 yannız milliyetin bu habere son dakika gelişmesi olarak yer vermesi çok enteresan
MartinLGore Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 SON DAKİKA ÇOCUKLARINIZI KONTROL EDİN OYNAMASIN HARUN YAHYACILAR BASMIŞ OYUNU BEYİN YIKIYOMUŞ!!! :) onların subdomaini sistemi bu, sondakika ile alakası yok. Yani Son dakika gelişmesi ama ciddi gelişmeler değil her türlü gelişmeler buraya atılıyor..
Messor Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 doğru bir yazı olmuş, malesef bu böyle. sosyal tedirginlik yarattığı kesin bu oyunların. tabi ki sözüm kendilerini haps edenlere. ölçüyü kaçırmadın mı sorun yok (o zaman bi dota atmak lazım şimdi).
firatram Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 3 topic oncesindede aynı konu var !!!1
EharD Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Malesef ki online oyunlarda ölçüyü kaçıran arkadaşlar çoğunlukta.Hepimiz online oyun oynadık/oynuyoruz.. Ama adeta orda yaşıyormuşcasına dünyadan kopmadım hiçbirzaman. Şu an 20 yaşındayım online oyun oynamaya 14-15 yaşlarında başlamıştım ama sınırımı her zaman bildim. Arada geçen 6 seneyi asosyal olarak geçiren bir insandan yetişkin hale geldiğinde verim beklenmesi çok da mantıklı değil açıkçası. Kaldı ki şu an yeni ergen olan çocuklar için online oyun seçeneği çok daha fazla. Dolayısıyla asosyal olma ihtimalleri bizim jenerasyona göre daha çok. Burda görev ebeveynlere düşüyor kesinlikle. [ Mesaj 22 Mart 2006, Çarşamba - 17:21 tarihinde, EharD tarafından güncellenmiştir ] [ Mesaj 22 Mart 2006, Çarşamba - 17:22 tarihinde, EharD tarafından güncellenmiştir ]
numberten Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 o gerizekalı gazeteciler yüzünden adam gibi wow oynayamaz olduk sanal vebaymıs adi herifler televizyoncularda baktı sağlam rating geliyo bu haberden sanal veba 2 yarın... doktor bilmemkim sanal veba hakkında ne diyor yarın...
Eternal Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Knight Online dan önce bu tip olayların döndügünü World of Warcraft var. Önce onda bi engellesinler hehe Tabi engelleyemiyecekleri için sonuc degişmicek. =) Aklı başında biri herşeyin bir oyun oldugunu ve bunu maddiyata baglamamak gerektigini bilir. Ben şahsen hiçbir online oyun için para harcamadım. Neden mi ? Çünkü hep başarılıydım dfg [ Mesaj 22 Mart 2006, Çarşamba - 17:32 tarihinde, Eternal tarafından güncellenmiştir ]
Xaenin Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Gelip de bizim KO bölümümüze bakarlarsa skandal olur o zaman .
Redeagle Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Kolay hedef buldu televizon kanalları bilgisayar oyunlarını seçerek. Hevesleri geçer birkaç aya.
A-R-E-S Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Auhauahau knight online nasıl olur da bağımlılık yapar arkadaş,benim hayatımda gördüğüm en iğrenç,en dandik görüntülere ve kurguya sahip online oyun!Zaten çoluk çocuğun oyunu olmuş,pek tabii bir ultima online veya Lineage oynamış insan knight online oynamaz.. [ Mesaj 22 Mart 2006, Çarşamba - 18:20 tarihinde, A-R-E-S tarafından güncellenmiştir ]
kingpin Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 ultima da öyleydi ama bağımlılık yapıyordu =) gerçi bana sorarsan uo nun grafikleri ko dan daha güzel 3 boyutlu olcak diye düzgün geometrik şekillere benzeyen insanları yöneteceksek 2 boyutlu uo yu tercih ederim =P
Natanyal Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 knight online zaten aşırı derece iğrenç bir oyun , oynayanların %95'i daha da gereksiz
ShadowFury Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Evet yaa buranın KO bölümüne baksınlar bi... 2 aylık haber malzemesi çıkar gazetelere=) Bağımlı olan da bağımlı olur yani gazetecilere nooluyo hemen? Takılıyo çoluk çocuk.KO zevklerini bozmayın milletin o kadar ***** player UO ya filan dadanırsa işimiz zor yaa. Kalsınlar KO da rahat edelim
PrudenT Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 ama uo çıktığında iyi grafikli süper oyun yoktu. ko çıktığında doluydu
Rewendor Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Açıkçası normal bir insan bir oyuna bir süre takılı kalır, hatta denildiği kadar abartabilir ama bir süre sonra da kendine gelir ilk hevesi aldıktan sonra. Mantığı vicdanı ve aklı konuşmaya başlar. Sonra zaman dilimleri kısalır. Tutup böyle davranan, sürekli yemeyi içmeyi tuvaleti unutup aylar boyu saatlerce oyunda duran insanlar bana göre "zaten zayıf"tırlar, onlar öyle mutlu oluyorsa öyle devam edebilirler ama bana göre kayıp olarak nitelendirilmemeleri gerekir, illa kayıp denecekse zaten bu karakter yapısıyla çoktan kayıp demektir.
BulletRide Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Özellikle Nbl zamanında ki Türkiye ve Uo ufak çaplı bir akımdı...Keşke satsaydım çok teklif ediyordu okulda alt sınıflar karakterime para ama faturasız iş yapmam ben :p.. Bir de guildime yapamadım bu terbiyesizliği,oyunu oyun gibi oynamışın hata mı yapmışım :)
Chasten Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Arkadaşın birinin chara 1000$ verdiler itemleriyle herşeyiyle benım charım daha fazla eder dedi satmadı herkes salak,keriz baskı altına aldı 15 gün sora gitti 1500 e sattı bende ciddi ciddi başlamayı dü$ünmü$tüm =)
senko Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 Mesaj tarihi: Mart 22, 2006 bende diablo2 de 50$'aset satmıştım zamanında :)
sg-1 Mesaj tarihi: Mart 23, 2006 Mesaj tarihi: Mart 23, 2006 Bizim arkadaş okulu bıraktı. Artık, öğlen 12 sabah 7 nansıtap oynuyor. Dersler bayağı aksatıyormuş oyununu (bunun tam tersi olması gerekmez miydi, kafam karıştı şimdi). O yüzden bıraktı okulu.
aquila Mesaj tarihi: Mart 23, 2006 Mesaj tarihi: Mart 23, 2006 oyun kapaninca aldigi darbeyle napicagi belli olmaz o adamin, yanina yaklasmayin pek...
Murtaza Mesaj tarihi: Mart 23, 2006 Mesaj tarihi: Mart 23, 2006 "Uzman görüşünün" egzajere edildiğini söyleyebilirim. Kaldı ki bilgisayar oyunlarına bağımlı olmaya eğilimli insanlar, bu oyundan önce de bağımlıydı. Dönem dönem bu tip yazılar "falan filan oyununa dikkat!" şeklinde, sadece oyunun ismi değiştirelerek gündeme getiriliyor. Günümüzün en büyük sorunlardan ikisi, asosyallik ve depresyonu görmezden gelip , bu sorunun başı degil de son raddesi olan bu tip oyunlar hakkında yine trajikomik bir yazıdır bu. Yorumunu yazmıştım o haberin altına ama hiç bir yorum yayınlamamışlar garip bi şekilde. Edit: Soradan gördüm mesajı Darkrider demiş ki; knight online zaten aşırı derece iğrenç bir oyun , oynayanların %95'i daha da gereksiz 5%'lik kısımda olsam bile yukarıdaki tipte mesaj yazabilen bi insanın ne derece "gerekli" olduğu konusunda düşünürüm. [ Mesaj 23 Mart 2006, Perşembe - 13:15 tarihinde, Murtaza tarafından güncellenmiştir ]
horten Mesaj tarihi: Mart 23, 2006 Mesaj tarihi: Mart 23, 2006 WoW u KO su hepsi bir. dozajını ayarlayabiliyorsan "king" yada "ihale" kadar zararsız yok ama ayarlayamıyorsan --> [ Mesaj 23 Mart 2006, Perşembe - 13:29 tarihinde, horten tarafından güncellenmiştir ]
gellidus Mesaj tarihi: Mart 23, 2006 Mesaj tarihi: Mart 23, 2006 Bunun benzer birseyini benimle ultima online oynadigim zamanlar yapmislardi. Hatta sonra kadinin teki benim hakkimda bir yazi yazmisti. Bos gozlerle bakiyordu objektife fln diye davasi hala suruyor.. :D Vanq katana ve phoenix setleri satiyorduk tabi o zamanlar vanq blessliler 50 phoenix set 125 milyon du :D
Natanyal Mesaj tarihi: Mart 23, 2006 Mesaj tarihi: Mart 23, 2006 Murtaza ben yorumları okumadan en üstteki mesaja göre yazdım.Yorumuna hala bakmadım birazdan bakacağım ama şu kesindir ki o oyunu oynayanların %95'i gerçekten gereksiz kişilikler. Bilgisayar oyunları bölümünde geçti.Gerçekten bazı kişiler var oyundan nefret etmeme rağmen izlemesi bile zevkli olan kaliteli insanlar.Onlara lafım yok ama bu kişiler tüm oynayanların arasında çok az kalıyor. Sen sanırım KO bölümü adminiydin.Kendi bölümüne bak ve oraya gelen kişilere.Ben onlarla uğraşmak zorunda kalsam kafayı yerdim ki sen iyi idare ediyorsun ya da kafayı yedin bize sağlıklı numarası yapıyorsun :)
Öne çıkan mesajlar