chicagolu Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Gündem ile alakalı olarak, Roma'nın 5 baskentinden birisi olan Iznik hakkında yazmadan önce.Meksikalı arkadaşlar, İspanyolların 16. y'da yaptığı su kemerlerini gösterip; "Biz Roma İmparatorluğu'nun devamıyız, Roma -> İspanya -> Meksika hattı bizim mirasımızdır" diye gururla sahipleniyorlar. Roma lejyonunun ayağının bile değmediği okyanus ötesinden, dolaylı bir mimariyi "kimlikleri" yapıyorlar. Etnik benzerlik bile çok az. Yoruma bakın : "Meksika İspanyol kimliğini sahiplenmeli, Roma mirası, Batı medeniyetinin, edebiyatın, Hristiyan değer sisteminin varisi olmaktan gurur duymalı. Meksika kendi olduğu şeyle gurur duymalı: Dünyada en fazla Hispanik’in yaşadığı yer. Batı tarihi Hispanizm olmadan anlaşılamaz. Meksika ile gurur duyuyorum " Sorum Özellikle Anadolu İnsanı, 1071 ve Yöresiyle Övünenlere :"Ben Anadoluluyum, 1071'den beri buradayız", "Has Karadenizliyim/Akdenizliyim" diyen insanımıza sormak isterdim. Tarlanızdan çıkan küpü/sütunu "bizim tarihimiz" olarak değil de "kırılacak gavur icadı" olarak görmek.. O Meksikalı o kemeri "kendi malı" gibi sahiplenirken, biz İznik Gölü'nün kıyısında çekirdek çitlerken ayaklarımızın ucunda yatan tarihe "taş parçası" muamelesi yapıyorsak; kusura bakmayın ama Romalı olan onlar, turist olan biziz.
ahmedinejad Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Ben anlamadım Romalı olmak isteyen kim? Son Roma başkentini ele geçirip kendi imparatorluğunu kuran milletin çocukları niye Romalı olmak istesin? Ayrıca Anadolu'da o parçalanan tarihi eserlerin çoğunu Hristiyan Romalılar parçaladı put bunlar diye. Yıkılmış taştan da hamam yapsın bizimkiler ne olmuş.
Sam Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 öyle bir meksikalı duymadım da bizans larper bir nesil türedi alt-right reee deus vult'tan modifiye olarak, devamlı kendine yeni bir 'batı medeniyeti' aidiyet arayışı yapanlara biz payitaht ümmet muhabbeti yapanlara nasıl çemkiriyorsak sen de öyle çemkir geç. internet üzerinde cehaletle dezenformasyonun tepkimesi hep bunlar. bu bitince başka birşeyi sahiplenirler o anda moda olan.
Llama Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 ahmedinejad, 04.12.2025 10:09 tarihinde dedi ki: Ben anlamadım Romalı olmak isteyen kim? Son Roma başkentini ele geçirip kendi imparatorluğunu kuran milletin çocukları niye Romalı olmak istesin? Ayrıca Anadolu'da o parçalanan tarihi eserlerin çoğunu Hristiyan Romalılar parçaladı put bunlar diye. Yıkılmış taştan da hamam yapsın bizimkiler ne olmuş. para ? turizm ? pazarlama ?
Fistan Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 turist olsak bile, burada kalıcı olan herkes, bu toprakların tüm katmanlarına dokunma hakkına ve sorumluluğuna sahiptir
ahmedinejad Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Llama, 04.12.2025 10:39 tarihinde dedi ki: para ? turizm ? pazarlama ? 20. Yüzyılda ortaya çıkmış değerler için 18. Yy'da hamam yapan adamı mi suclayalim? 1
axedice Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Bence bu konuya balıklama atlayıp ciddi ciddi cevap yazanları suçlayabiliriz 1 1 1
chicagolu Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 ahmedinejad, 04.12.2025 10:09 tarihinde dedi ki: Ben anlamadım Romalı olmak isteyen kim? Son Roma başkentini ele geçirip kendi imparatorluğunu kuran milletin çocukları niye Romalı olmak istesin? Ayrıca Anadolu'da o parçalanan tarihi eserlerin çoğunu Hristiyan Romalılar parçaladı put bunlar diye. Yıkılmış taştan da hamam yapsın bizimkiler ne olmuş. İkonoklazm döneminde "put diye kırdılar" Yahu adamlar MS 700'de dini fanatizmle kırmış, bizim dayılar 2025 yılında 'içinden altın çıkar mı' diye dinamitle patlatıyor ya da ahıra temel yapıyor. Arada niyet - çağ farkı var, yapmayın etmeyin Fatih Sultan Mehmet, Sehri alınca ilk iş kendine Roma İmp. unvanını yapıştırdı., 3. Roma olarak imparatorluğun başına geçip mirası devralmaktı. Bunu her kaynaktan görebilirsiniz objektif değil. Ykılmış taştan hamam yapsın ne olmuş ' kısmı ise o taş dediğin şey dünya mirası, senin petrolün yoksa en büyük kaynağın bu. Elin Meksikalısı çakma kemerle PR kasıp turist çekiyor, bizdeki gerçek hazineye "inşaat malzemesi" muamelesi çekiyoruz. Futbol Siyasete devam dostlar bu konu aştı bence forumu 1
Flassh Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 ahmedinejad, 04.12.2025 10:09 tarihinde dedi ki: Ben anlamadım Romalı olmak isteyen kim? Son Roma başkentini ele geçirip kendi imparatorluğunu kuran milletin çocukları niye Romalı olmak istesin? Ayrıca Anadolu'da o parçalanan tarihi eserlerin çoğunu Hristiyan Romalılar parçaladı put bunlar diye. Yıkılmış taştan da hamam yapsın bizimkiler ne olmuş. baskenti ele geciren adam bile romalı olmak istemiş kendine sezar falan demiş. herkes romalı olmak istiyo demek ki
Bone Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Sam, 04.12.2025 10:25 tarihinde dedi ki: öyle bir meksikalı duymadım da bizans larper bir nesil türedi alt-right reee deus vult'tan modifiye olarak, devamlı kendine yeni bir 'batı medeniyeti' aidiyet arayışı yapanlara biz payitaht ümmet muhabbeti yapanlara nasıl çemkiriyorsak sen de öyle çemkir geç. internet üzerinde cehaletle dezenformasyonun tepkimesi hep bunlar. bu bitince başka birşeyi sahiplenirler o anda moda olan. Avrupa dünya tarihini Roma ve Yunan merkezli okuyor. Diğer kültürlerin tarihi yokmuş gibi davranıyor. Özellikle Naziler antik Roma ve Yunan kültürünü "ideal kültür" olarak görür. Onlardan yeni her şey "dejenere" olarak görülür. Amerikalılar, hatta alt-right kesimleri de oradan köken alıyor. "Na... Roma selamı yaptık" da yine o takıntılar hep. Bizim sağcılarımızın da Arap-İslam tarihini kutsallaştırması ve "Türk" tarihinin Yüce Sultan Abdülhamit ile başlamış olması gibi davranmalarına benziyor... 1
Bone Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Flassh, 04.12.2025 21:20 tarihinde dedi ki: baskenti ele geciren adam bile romalı olmak istemiş kendine sezar falan demiş. herkes romalı olmak istiyo demek ki Kayser-i Rum
ahmedinejad Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 chicagolu, 04.12.2025 21:17 tarihinde dedi ki: İkonoklazm döneminde "put diye kırdılar" Yahu adamlar MS 700'de dini fanatizmle kırmış, bizim dayılar 2025 yılında 'içinden altın çıkar mı' diye dinamitle patlatıyor ya da ahıra temel yapıyor. Arada niyet - çağ farkı var, yapmayın etmeyin Fatih Sultan Mehmet, Sehri alınca ilk iş kendine Roma İmp. unvanını yapıştırdı., 3. Roma olarak imparatorluğun başına geçip mirası devralmaktı. Bunu her kaynaktan görebilirsiniz objektif değil. Ykılmış taştan hamam yapsın ne olmuş ' kısmı ise o taş dediğin şey dünya mirası, senin petrolün yoksa en büyük kaynağın bu. Elin Meksikalısı çakma kemerle PR kasıp turist çekiyor, bizdeki gerçek hazineye "inşaat malzemesi" muamelesi çekiyoruz. Futbol Siyasete devam dostlar bu konu aştı bence forumu ciddi cevap vereyim o dönemde eskiden hep roma toprağı olan yerler alındığı için elbette meşruiyet için bu ünvanları kullandı fatih. trabzonu fethetti adam 8 sene sonra bizans kalıntısı kalmasın ortada diye. sonraki sultanlarda böyle bir şey görülmüyor. ağır savaşlardan mağlup çıkmış, nüfusunun çoğu tükenmiş, kırk vilayetten muhaciri olan ülkede yine iyi dayanmış bu kalıntılar. keyfi olarak veya zenginlik için kıranın canı cehenneme, ama zamanında yokluktan bina yapımında falan kullananlara kızmam ben.
Gizli Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Bone, 04.12.2025 21:25 tarihinde dedi ki: Kayser-i Rum Kayserinin ismi buradan mı geliyor?
Sam Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 caesaria asıl ismi, oradan geliyor. sebastian ismi sivaslı demek mesela lol. 1
chicagolu Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 ahmedinejad, 04.12.2025 21:40 tarihinde dedi ki: ciddi cevap vereyim o dönemde eskiden hep roma toprağı olan yerler alındığı için elbette meşruiyet için bu ünvanları kullandı fatih. trabzonu fethetti adam 8 sene sonra bizans kalıntısı kalmasın ortada diye. sonraki sultanlarda böyle bir şey görülmüyor. ağır savaşlardan mağlup çıkmış, nüfusunun çoğu tükenmiş, kırk vilayetten muhaciri olan ülkede yine iyi dayanmış bu kalıntılar. keyfi olarak veya zenginlik için kıranın canı cehenneme, ama zamanında yokluktan bina yapımında falan kullananlara kızmam ben. Adamın kütüphanesinde Homeros'un İlyada'sı, Batlamyus haritaları var. Bellini'ye portresini yaptırıp rönesans prensi gibi yaşıyor. Bu adam sadece "Haçlıları böleyim" diye rol yapan bir pragmatist değil, kendini gerçekten o medeniyetin meşru varisi gören bir entelektüel. Hadi size bir sır vereyim araştırın hatta.. Fatih, öldüğünde nereye gömüldü? Bizans imparatorlarının Büyük Konstantin dahil hatta Justinyanus olduğu söyleniyor,yüzyıllardır gömüldüğü Havariyyun Kilisesinin olduğu tepeye. Fatih kiliseyi yıktırdı, evet. Ama yerine ne yaptırdı? Fatih Camii ? Sana soruyorum, sen kendini Sırf siyaset olsun diye mezar yeri seçer miydin?
ahmedinejad Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Hatta mezar yeriyle ilgili de güzel rivayetler var. Özel türbe odası varmış. Toprağa gömülü değilmiş.
Shadow Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Flassh, 04.12.2025 22:09 tarihinde dedi ki: adanus komikmiş çek ordan bi buçuk acılı adanus
axedice Mesaj tarihi: Aralık 6, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 6, 2025 chicagolu, 04.12.2025 21:17 tarihinde dedi ki: Bunu her kaynaktan görebilirsiniz objektif değil. Eğer bir bilgi her kaynaktan görülebilecek şekilde yaygın olarak ortaya çıkıyor/yorumlanıyorsa , bu doğrudan objektif bir durum yaratmaz mı? Epistemolojik bir hata var sanki bu cümlede. Ne düşünüyorsunuz arkadaşlar?
Öne çıkan mesajlar