Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İkinci el aracın ayıplı çıkması ve hukuki süreç


Pordakal

Öne çıkan mesajlar

Merhaba herkese, yazım biraz uzun olucak. TLDR arkadaşlar burada bırakabilir 😄

19 Nisan tarihinde bir araç aldım, exper raporunda yağ kaçakları, enjektör bakımı, turbo bakımı gibi klasik şeyler çıktı. Yolda gelirken de biraz gaz yememe problemi vardı ama çok üstüne düşmedim, bakımları yapınca halledilir diye.

Bende onları pek sorun etmedim, kafamın rahat olması açısından zaten tanıdık ustama triger değişimi vs için götürüp hepsini yaptırıcaktım, o masrafı ayırmıştım zaten. Arabayı bayram bitimine kadar hiç otoparktan çıkarmadım, 3 gün boyunca çok daha önceden kiraladığım bi araç ile gezdim bayramda. 24 nisan pazartesi günü ustama bıraktım, durumu belirttim, yeni aldığımı ve kaçaklarına trigere turboya vs bakmasını, arabaya kafam rahat şekilde binmek istediğimi belirttim.

İlk etapta 

Salıncak x2

alt motor takozu

zincir seti

devir daim

anti friz

yedek su deposu

v kayışı

gergi bilyası

şarja avare bilyası

direksyon kayış

yağ pompası

yağ karteri

arka balata

sağ motor takozu

olarak parçalar cuma günü değiştirilerek onarım tamamlandı. Ancak gaz verildiğinde yoğun beyaz duman ve su deposundaki anti frizin yeniden kararması sebebiyle tekrar bıraktım, usta dedi ki bi ihtimal conta yanık olabilir, motoru indirip bakmamız lazım, daha da derin sorunlar olabilir.

Cumartesi öğlen telefon geldi, conta yanık ve araba yatak sarmaya başlamış, motor yapılması lazım dedi. Ve masrafım bir anda 50 bin ve üzerine çıktı. Aracın çalışmasında ufak tefek aksaklık dışında sorun yoktu, istanbul'dan bursa'ya kadar hararet bile yapmadı, exper raporunda motorun bu halde olduğuna dair bir ibare yoktu,zaten %30'luk kısmını araç kredisi ile aldım, öyle bir ibare olsa exper raporuna göre kredi kullandıramazlardı zaten. Ama galeri içten içe biliyordu diye düşünüyorum, çünkü bu araca ne zaman baktırıcağımı söylesem "abi suyunu yağını koy 2 sene arkana bakmazsın" dediler hep. Onun jetonuda dün gece düştü zaten.

Dün akşam böyle durumlar için tüketicinin yanında olan kanunlar varmı diye baktım.

şu linkte epey bi hakkım olduğu yazıyor.

 

Bugün akraba bi avukata sordum, yarın ofisine çağırdı, orda 2 şahit ile beraber arama yaptığım esnada video kaydıda aldırıcam, olur da olayı çirkinleştirip hakarete falan çevirirlerse diye.

Aracı yetkili servise bırakıp orada A'dan Z'ye ne gerekirse, hatta sıfır motor da dahil olmak üzere aracı yaptırmak istiyorum. Ayrıca arabasız kaldığım günler için ek maddi tazminat da istemeli miyim, istersem alabilir miyim. İlk defa başıma böyle bir olay gelmekte.

Olayın uzamasını da istemiyorum çünkü haziran'da eşim işe çocukla beraber gitmeye başlıyıcak, işyerine ait kreşe bırakıcak.

@GERGE daha önce buna benzer bir dava gördün mü veya etrafındaki bir tanıdık avukata geldi mi, süreç ne kadar sürer, benim zararım veya yararım ne kadar olur. 

 

Hem bilgi paylaşımı hem de yardım amaçlı açtım konuyu, yarın birgün sizin başınıza da gelme ihtimali olabilir.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Marka model? Aracı nerden aldınız? Kaç km yaptınız, satıcı garanti verdi mi?

Geçmiş olsun fakat aracı almadan önce konu açsaydınız ya daha iyi olmaz mıydı? Ticaret olmuş bitmiş, 2 hafta olmuş neredeyse, satıcı aracına sahip çıkmazsa bir sürü uğraşacaksiniz ve gereksiz yere sinir stres. 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir de aracın kusurları eksperde çıkmış hocam bile bile lades demişsiniz. Siz belki önemsiz gibi gördünüz ama yarın dava açtığınızda satıcı eksperi öne sürüp kusurları bile bile aldı dicektir 😥 

Emin değilim ama tek çıkar yolunuz alım satım dan cayma hakkını kullanmanız olabilir. Satıcı kim galeri mi şahıs mı?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aracı alalı 12 gün oldu, ben sadece 2 kez kullandım. Araçlardan ve expertiz işlerinden ne kadar anlarsın bilgin var bilemem, ama genelde experler çoğu araca yazarlar, yağ kaçağı yazmışlar ok, ama nerden kaynaklı onun bilgisi yok, turbodan mı, şanzıman yağı mı, fren hidrolik yağı mı, robot yağı mı (araç robotize şanzımanlı otomatik), yoksa direksyon hidrolik sıvısı mı nedir onu bilemezler, sadece gördüklerini söylerler.

Ayrıca arabanın motorunun içini ne exper ne de alıcı bilemez, burada aracı satanın insafına kalınıyor, aldığım yer galeri. Çok büyük ihtimalle onlar alırken o experde çıkan kaçakları sebep gösterip ölü fiyata alıp ilk ciddi alıcıya iteleriz diye düşündüler.

Ama yukarda linkteki haklar böyle durumlarda alıcıyı korumak için var. Arabayı geri vermeyi düşünmüyorum, yaptırıp kullanmayı düşünüyorum. Yarın görüşücem telefonda avukat yanında ve kayıt altında. Bu konuları bilen bi avukat ile ilk duruşmada biticek bişey, ama işte süreç uzamasını istemiyorum, çünkü araç lazım. Süreç uzarsa bu araçsız kaldığım günler içinde bi tazminat istemek durumunda kalıcam.

Ama avukat falan işin içine girince çok üsteleyeceğini düşünmüyorum, zaten yaptıracağı parayı verse bile fazlasını kazanmıştır al-sat yaparak bu aracı.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

okudum uzuldum gercekten, umarim bi sekilde minimum stressle halledersiniz. 

Pordakal, 30.04.2023 20:32 tarihinde dedi ki:

19 Nisan tarihinde bir araç aldım, exper raporunda yağ kaçakları, enjektör bakımı, turbo bakımı gibi klasik şeyler çıktı. Yolda gelirken de biraz gaz yememe problemi vardı ama çok üstüne düşmedim, bakımları yapınca halledilir diye.

Bende onları pek sorun etmedim,

ama bunlarin hicbirisi klasik seyler degil, sorun edilmeyecek seyler hic degil. 

raporda bunlari gorup, razi gelip, ticarete de devam edip  araci ustune aldiktan sonra 2 hafta bekleyince bunda bilmedigim ariza cikti diyince hakli olunacagina ihtimal vermedim ben dogrusu. 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

modelli araçlar için dediğiniz doğru, ama baktığım aralık 2008-2013 aralığıydı, aldığım araç 2012 model 163 binde, benden önceki sahibi ağır bakımlarını yaptırmamış, ben yaptırır kafam rahat binerim dedim. ama matruşka bebeği gibi açıldıkça başka bişey çıktı. önce hararet, sonra conta yanık, sonra yatak sarmaya başlamış olması vs. Çalışan motorda bunları motoru sökmeden bilmek imkansız, sıkıntı orda. Ama gizli ayıp olarak geçiyor işte, sorumlulukta satıcıda.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

modelli arac ne demek ? 

10 yasinda 160 bin km yi birak, 15 yasinda 300 binde bu problemlerin hicbiri olmadan tikir tikir yurur birsuru arac. 

ustelik bakimi yapilmamis, bu bilgiye de sahipsiniz gorunuse gore. 

bundan sonra bu aracin calisan aksaminda cikan seylerin hicbiri ne tesaduf ne supriz, ne de gizli ayip olur maalesef. 

calisan motorda bunlari bilmek de imkansiz falan degil, aksine kondisyonu hakkinda fikir sahibi olmak bilen icin goreceli kolay bisey. 

gecmis olsun tekrar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Postlardan TR gerçeklerini bildiğiniz anlaşılıyor hele ki galeriden bahsediyorsunuz. 

Çok afedersiniz galericiler(işini dürüst yapanları tenzih ediyorum) 1.000 TL kar için ayak üstü onlarca yalan söylerler. Bunu bile bile gidip bakımsız, arızalı araç almışsınız. Motor hararet yapmış daha ne olsun, yağ kaçağı olsa ne olmasa ne. 2012 model 160k+ km de araç eğer km orijinalse tabi! 

Bilmiyorum yazdıklarınizda bir tutarsızlık var kusura bakmayın. Ya çok aceleye getirdiniz ya da akıl tutulması yaşayıp galericinin sözlerine kanadınız.

Geçmiş olsun tekrardan yine de galericiyle bir şansınızı deneyin. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

benim anladığım aracı piyasa fiyatından ucuza bulmuşsun biraz, eksiği gediği için de bir bütçe ayırmışsın yaptırır kullanırım ben bunu çok önemli değil diye düşünmüşsün. ama beklediğinden fazla masraf çıkmış. iade etmek istemiyorsan galerici ile bir orta yolda buluşun. masrafın yarısını falan ödesin anlaşın. ben olsam iade etmeye çalışırdım ama. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Umarım hatalıyımdır ve gerı aldırmayı basarırsınız ancak ; motor contasında yanma varsa satıcı her halukarda haklı cıkar.Yapacagı savunma,biz sattıgımızda yag kaçağı vs oldugu bellıydı,exper raporunda da yazıyordu,muhtemelen alıcı yagını ve suyunu kontrol etmeden dıkkatsızce yola cıktı,olusan hararetle contaları yaktı ve bu sorunlar ortaya cıktı.

Bılırkısı contanın ne kadar sure once yandıgını ne yazıkkı belırleyemez,satıcı exper kontrolu sırasında conta yanık olsaydı motor yagına su karısmıs olurdu,experde bunu görürdü savunması yapar.

Olayı mahkemeye tasıyıp 1-2 yıl ıcınde kazandıgınızı varsayarak: satıcı size ücreti satıs tarıhındekı fiyat uzerınden gerı öder,ustune bu fıyattan kullandıgınız surenın ucretı hesaplanıp dusulur,bu enflasyonla pek mantıklı olmaz.Yaptırmak daha mantıklı gıbı

miyaw33 tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Pordakal, 01.05.2023 08:21 tarihinde dedi ki:

Aradaki bankanın istediği bir yerdi

Bankalar 2.elde en fazla 5-6 yaşındaki araçlara taşıt kredisi kullandirirlar. Hadi diyelim 10 yaş araca  onay aldılar; Ayrıca banka eksper ile çok ilgilenmez, banka kasko sigortası ile ilgilenir. Kasko da da aracın pert kaydı olup olmadığı, hasar kaydı vs. belli olur.

Hala eksik bilgi var hocam, aldığınız aracı kim buldu? Bankacı aracı olup size kredi kullandirabilmek için eksperi ayarladiysa iş baya dallanıp budaklanir.

Aracin marka nedir bu arada? Bu araç size kalacak gibi.. en azından markaya göre yardımcı olalım.

Ustanızi da bir sorgulayın derim, bir dünya masraf açıp sonrasında motor indirmek nedir. lol

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Birde şu var eksi olarak arac hem expertize giriyor hem de sizin usta baya iş yapiyor araç üstünde. Eğer ki ustanıza iş yaptırmadan önce detaylı eksiklikleri experde yazmayan cıkarıp listeleseydniz bunlar ayıplı uurn sayılabilirdi ama garantideki gib bilgisayarın kasasını açtıktan sonra 2. el garantinizde boulmuş oluyor ustanızın eli deydiği an herhangi motorla ilgili yağ filtresi dahi değiştirse siz o yağ filtresinin ucretini almak için ustanın el değmeden önceki size verdiği rapor ile başvurarak aabilrdiniz. sornasında ustanıza baktırtabilirdiniz. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

E iyi de, motor açılmadan pistonların durumu, contalarin durumu anlasilmiyor ki, araç çalışır durumda olduğu için experde sadece görebildiği şeyleri yazmakla görevli.

Bana kalsa aracı yetkili servise bırakıp komple sandık motor yaptırıp mahkemeye giderim, ama işte araç lazım ve süreç 2 yıla kadar uzayabilir, 2 yıl sonunda gelecek para da pul gibi bişey olur, araçsız kaldığımla kalırım.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...