Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Star Wars: Andor

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi: (düzenlendi)
Aceace, 15.05.2025 07:16 tarihinde dedi ki:

Rogue One'a laf mı attın sen?

uzgunum ama...

bunu nasil soyliycegimi gercekten bilemiyorum...

kelimeler bogazimda dugumleniyor yazarken...

ama...

spark hakli bu defa (I know... I know...! )

Rogue one cok feci corporate meddling ile sabote edilmis bir yapim. donemin trendleri, focus grouplar vs vs ile kitleye yonelik yapim.

ama rogue one a laf etmem ben kolay kolay, rogue one emeklediki andor kosabilsin.

seviliyorsun tony gilroy

Laurelin tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

Star Wars evreni normalde steril, tek boyutlu, cocuksu bir evren. Adamlar kafalarindaki konuyu isleyebilmek adina koskoca evrenin nuansini, look & feelini degistirip katman katman boyutlar ekliyor. Ayagina oturmayan topu ayagina oturtup oyle doksana takiyor.

Ve isin guzel tarafi, bundan daha iyi bir anlatim medyumu olamazdi sanirim. Sunu ne bileyim - Iskoc Isyani, Spartakus, Filistin Mucadelesi, Kurt Sorunu falan uzerinden anlatmaya calissan insanlar kacari yok hep 2'ye bolunur, her daim bir grup insan verdigin mesajin disinda kalir yahut mesaji reddeder. 

Dunyanin tamamina hitap etmeyi"kizim sana soyluyorum, gelinim sen anla" misali hic varolmamis bir evreni hizaya sokarak vermisler. Kimsenin su mesaji reddetme sansi yok. Ayakta akisliyorum.

Bu arada; nasil ki WW1 evresindeki depresifligi sanatta Dadaizm'in baskinligi uzerinden gozlemleyebiliyoruz, ileride de cagimizin otorite ve somuru altinda kapana kisilmisligini gunumuzde yayginlasan bu tip temalar uzerinden gozlemleyebilecegiz. Andor, Arcane bu konuda zannimca basi cekmekle beraber Fallout da otorite nuansina odaklaniyor. Dusunsek daha da ekleriz bu listeye - Walking Dead'in son sezonunda bile kotucul otorite ile mucadele esaslarini goruyoruz. Herhangi bir sorunu ele alinca mecburen oraya kayiyor yani konu.

Gunumuz insaninin bilincaltini yoneten korku bu demek ki artik. Artik dogaustu olaydan korkamiyoruz mesela; aksine bircogumuz ofkesini ve cikis arayisini disavurabilmek adina zombilerin, hayaletlerin, vampirlerin vs icten ice gercek olmasini diliyor. Kanunlarin ve mevcut sistemin, magdurun ofkesinden korumadigi antagonistlere ozlem duyuyor. Gunumuz Homo Sapieni'nin tanrilari ve anti-tanrilari ileride antropolojik olarak okunabilecek sekilde yavas yavas yeniden sekilleniyor.

• Like 2
Mesaj tarihi:

george lucas 68 kusagi ya direk. 

Hani basindan bri mucadele var corporate interestler ile. Lucas in en zor cektigi empire strikes back (ki en iyisidir o creative tension yuzunden) ancak ROTJ ile lucas kapitalizme veriyor kendini. Fox ile yaptigi kavgada 50.000 dolar gibi komik bir ucret + IP ve franchise haklarini kopartiyor. Fox basindan uclemenine basarili olacagina veya lucas in bir oyuncak imparatorlugu kurabilicegine inanmiyor.

Ironik aslinda, turkiyedede reklam ajanslarinin alayi 68 kusagi eski komunistlerdi bir donem. sistemi elestirirken buglarini en iyi kesfeden bu kusak oldu, felaket paralar yaptilar lucas gibi. 

Lucasin amaci devrimci manifesto vs degildi, campbell "heroes journey" in kahramanin sonsuz yolculugu konseptini kullanip modern bir mitoloji yaratmak istiyordu.

Turkiyede yasiyanlariniz pek anlamayabilir ancak uluslararasi ortamlarda, sirketlerde bir ornek vericek iseniz star wars herkesin kullandigi bir sey populeritesi yuzunden. Odysseus kim, herkul kim, athena neyi temsil ediyor herkes bilmiyor gunumuzde. Dini karakterlerde cok relevant diil. Turkiyede nasil bir is toplantisinda metafor kullanicakken "faithin karadan gemileri yurutmesi" dediginizde, ortak egitim sisteminden cikan monomyth sayesinde herkes anliyorsa, disardada star wars, matrix metaforu yaptiginizda anliyor insanlar. 

bu cok guclu bir sey. insanlari birlestiriyor cunki. 

4 kitada 1200 kusur kisinin calistigi mega projenin kickoff meetingine acilis yapmam istendi sahnede, direk proje yonetimi, death star dan baglayip su sekilde actim o kalabaligin onunde:

"We are on the verge of greatness, we are *this* close"

Spoiler

eHjYV3C.jpeg

Bugun tum proje ekibi o meetingi ve konusmami hatirliyor cunki bir hikaye anlatimi var. Modern mitolojiye tapledim bilincli olarak.

Andor bu yuzden cok heyecan verici ve cok destructive, lucas in aksine "anti-heroes journey" 

Bu dekonstruksiyonu ama ayni temaya sahip Frank Herbertin Dune u gibi yapmiyor. Ayni mesaji farkli yoldan anlatiyor. 

Koskoca imparatorlugu cokerten secilmis kisiler degil, random tramvatize olmus insanlar. 

dga49axardee1.jpeg

"Freedom is a pure idea"

hani daha iyi anlatilamazdi. bu "main character energy" yi deconstruct ediyor seri. 

Syril ve Dedra ikilisi bu yuzden cok iyi, bakinca "main character vibe" veren bu ikisi. Dedra isini yapmaya calisiyor, Syril ise adalet pesinde ancak mevcut sistemin icinde nasil heba olduklarini gosteriyor. 

Buna karsilik asiler gercekten ragtag bir grup ama oradada goruyoruz benzer sorunlari.

Partagaz ilk sezon kendisini elestiren, insiyatif alan Dedra yi ovmustu. Diger ise yaramaz ISB supervisorlara "hepiniz isinizi bu kiz gibi yapsaniz bokta bogulmazdik" diye firca cekmisti, ayni insiyatif alma, ayni bagimsiz takilma Dedra nin sonu oldu.

Isyancilardada goruyoruz bunu. Andor insiyatif alabildigi icin death star patlatilabiliyor. Rogue One da gene, amiral emirleri hice sayip donanmayi scarif e goturebildigi icin death star planlari cikabiliyor. 

"force" u sanirim lucastan daha iyi oturtmayi becerebilmis. "secilmis kisi" veya "kader" den cok random eventlerin, random insanlarin bir sekilde basinabuyruk hareketleri ile olusan bir "akis" var

Isyani kuran adamin PTSD den harap olmus bir asker olmasi hani tesaduf ama tesaduf diil, olmasi gerek ve oluyor bir sekilde. 

Ghormanda babasi tarkin tarafindan katledilen random isimsiz bir otel calisaninin "rebellions are built on hope" lafini soyleyen ilk kisi olmasi gene tesaduf degil.

Nemik in manifestosu bu yuzden cok guclu. Nemik kendisi bir nobody ama biraktigi manifesto ideolojiden bagimsiz tiranliga karsi yapilmis en saf, en pure cagrilardan biri kolektif insanlik tarihinde. 

Alıntı

The Imperial need for control is so desperate because it is so unnatural. Tyranny requires constant effort. It breaks, it leaks. Authority is brittle. Oppression is the mask of fear.

Imparatorun 20 sene butun galaksinin kaynaklarini akittigi death star in operational olduktan 10 gun sonra yokolmasi da

1000 sene surmesi gereken Reich in total 12 senede pert olmasida

"insanligi ozgurlestiricek" diye leninist vanguard ile baslayip stalin ile ideolojik olarak biten sovyet imparatorlugunun 80 senede cokmeside...

Lucas episde 1-3 u yazarken 11 eylul sonrasi amerikan imparatorlugunun giderek tiranlasmasina ve cumhuriyetin sadece isminin kalmasina kopuruyordu. Cogu insan bu mesaji anlamadi veya "bizim ulkemizde olmaz" dedi. (palpatine iktidara geldiginde cumhuriyet zaten ismen vardi sadece)

hep ayni sonuclari observe ettik. 

Bu yuzden Andor post ww2 era da yapilmis en tehlikeli devrimci yapimlardan biri olabilir. Hangi ulkede yasarsaniz yasayin nemik in manifestosu oturuyor cunki evrensel. Hangi ideolojiye inaniyorsaniz inanin, partagaz in son dinlerken aglamasi gibi bir noktada hayatinizda dank edicek veya ediyor. 

d63ad31514ee96dc0114bbc9901c57858572a702

Ben 2015 de tayland da iken hunger games yasakti, filmdeki isareti yapani cunta yonetimi paketliyip iceri aliyordu. Siam plazada "ozgurluk icin sandevic" dagitan ogrencileri "amaci disinda sandevic dagitma" sucundan tutukliyorlardi. 

Andor un kulturel etkisi bundan cok cok daha fazla olucak star wars monomyth i yuzunden.

Muhtemel bir kusaga "cav bella" si olabilicek basitlikte ve gucte bir slogan hediye etti tony gilroy

598851-20;1747197652y.jpg

dunyanin her ulkesin dogal bir sekilde "ozgurluk" icin mucadele eden her birimizin kullanabilicegi, hepimizi birlestiren, nemik gibi saf ve pure bir slogan.

Benim eklemem ile:

Alıntı

Remember this

We have friends everywhere

ver enternasyoneli

• Like 5
Mesaj tarihi: (düzenlendi)

ben 9'u izleyip orada bitirmiştim kafamda diziyi. öyle bir bölümdü çünkü. meğer 10-11-12 de varmış sgsdg. dün gece izledim üçünü. dizideki herkese bir şekilde üzülebiliyorsun. canın cehenneme iyi oldu puşta diyemedim kimseye. dizinin iyiliği biraz da bundan. 

ahmedinejad tarafından düzenlendi
  • Like 1
Mesaj tarihi:

dizi hakkaten çok iyiymiş, bu zamanda her boku şaka malzemesi yapmayan bir yapım görmek güzel geldi

oturup 2-3 bölüm izleyesim geliyor her gün ama kendimi frenliyorum hemen bitmesin diye. ilk sezondayım hala 7. bölüme geldim dün

• Like 1
Mesaj tarihi:

hanım cumartesi sabah kalktığında ben de andor'u izlicem dedi. gaza gelmiş dediklerimden dasdas tekrar başladım ben de onunla, ilk sezon üstüne ara vermeden ikinci sezon izleyince çok daha anlamlı oluyor her şey. unuttuğun, hatırlamadığın her şeyle daha iyi anlıyorsun.

Mesaj tarihi:

mon ve parti grubu derhal teroru kinasin. Teroristbasi Kont Dooku nun avaneleri iste bunlar ama hevesleri gene gursaklaridna kalicak. Galaksiyi anarsi ve terore teslim etmiycez, sehitler olmez galaksi bolunmez.

qj9pbxttn70f1.png?width=1024&auto=webp&s

• Haha 1
Mesaj tarihi:

bu dizinin sezon 2'si çıkmadan önce sürekli, "sjw, woke, Disney, Disney shit" felan diye ortada dolananlar bile diziyi beğenmiş.

Andor'a ben bayılmıştım. tamam o yapım kalitesiyle Kyle Katarn'ı görmek isterdi gözlerim, ama Star Wars Episode 4-5-6'dan sonra çekilmiş en iyi film olduğunu da kabul etmek lazım.

Nigger_of_the_sand, 15.05.2025 14:00 tarihinde dedi ki:

Star Wars evreni normalde steril, tek boyutlu, cocuksu bir evren. Adamlar kafalarindaki konuyu isleyebilmek adina koskoca evrenin nuansini, look & feelini degistirip katman katman boyutlar ekliyor.

"çocuksu" demeyelim de "masalsı". Sonuçta ilk Star Wars, Arthurian mitolojisinden esinlenip yapılmış  bir film. elbette bir hard boiled dedektif filmi veya political thriller gibi içiçe geçmiş grilikler vaadetmiyor. ama o "tek boyutlu" denilen olayların bile içinde birçok nüans, felsefi ve politik gönderme var. insan doğasını anlamak için net siyahlıklar ve net beyazlıklar gerekiyor ki, bu kontrastın içinde yaşanan gri alanların anlamı daha iyi hissedilsin.

prequel ve sequel filmlerinde bu atmosferi verememişlerdi mesela. çok fazla ışın kılıçlarına ve force büyülerine odaklanınca, arkadaki metaforları ve göndermeleri çıkardıkları basit aksiyon komedi filmlerine döndürmüşlerdi.

Rogue One yine bu açıdan birkaç adım önde film olmuştu.

Mesaj tarihi:

günde bir bölüm izleye izleye dün bitirdim ben de, güzeldi (yazılmış zaten ghorman arc çok iyiydi baştan sona özellikle setup olarak) ama önemli noktalarda time skip'lemek yerine bir sezon daha yapsalarmış bence karakterlerin değişimi daha organik olurdu. mesela bana biraz havada geldi 1-2 kısım:

Spoiler

stalkerlıktan "seni şu balkondan aşağıya atarım"a nasıl gelindi yani, off-screen time skip going native pek olmamış. hani o karakterin undercover rol yapıyorken yaptığı rolün noktasına taşınması, sadece andor gelecek de yakalanacak da başka ghorman'lıya birşey olmayacak mı sanıyordu, neyse.

komutan yazmış gene mon mothma'nın ailesi ve çevresi screen-time alırken total unutuldu, sonda 5sn sessiz gösterildi kocası öyle. dedra gene 5sn sessiz, ne oldu bütün death star sızıntısı ona ve amirine mi patladı onlarla alakasız başka adam sızıntıyken. hani öyleyse bile gösterin 5dk.

stellan skarsgard gene ağır taşımış, dizinin adı luthen olmalıydı net. imperial kısmında da oyunculuklar iyiydi ama diego luna ııh. ilk sezon, ikinci sezon, film komple silik. ya da pedro pascal'ı almaları lazımdı en baştan bu yola çıkarken. neyse gene öbür charların çoğu taşıdı başta stellar stellan. bence sezonun zirve noktası:

Spoiler

893e13e535c8d4faf166b67f05e99afc51737879

arattım da bu replik hiç konuşulmamış nette. "başlatmasalardı öyle otursalardı" denen mevcut devam eden bir olay düşünülünce

ironic.jpg

yalnız cidden bu hikayenin dönüp dolaşıp en sonunda "somehow palpatine returned"e bağlandığını bilmek. 😬

Mesaj tarihi:

izledim diziyi. çok kaliteli yapım olmakla birlikte sw evreninde olmasa politik denemeli, mesajlı sci-fi olarak epey küçük bir kesime hitap eder. 

Spoiler

olayların sonunu bilince insan üzülüyor. yıllarca süren bir proje, onca emek, çaba. sen koca bir uydu yap, hizmet getir, dirlik düzen getir. polis katili bir zat ve etrafında toplananlar, DEI hire bir başka zatın beceriksizliği ile birleşip hepsini çöpe atsın. çıkarılacak çok ders var.

dizinin en sevdiğim anı:

Spoiler

calibrate-your-enthusiasm-v0-jxn677xojr2

• Haha 1
Mesaj tarihi:
Laurelin, 20.05.2025 00:12 tarihinde dedi ki:

andor also fixed that

L0kZpjX.png

MASTERPIECE

İşte bunlar hep tek adam rejimi sıkıntıları. Vatansever monşerleri hapse atmayacaklardı kumpasla.

• Haha 1
  • Yeni Oluştur...