Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Invert Y Axis


eldar

Öne çıkan mesajlar

Türkçesinin bu kadar açıklayıcı olmayacağını düşünerek İngilizce açtım başlığı. Oyunlarda çok anlamlandıramadığım ama kanıksadığım ileri-geri tuşlarını geri çevirme olayı büyük oranda 80'lerdeki uçuş simülasyonları ve nintendo shooter'larıyla oynamaya başlayanlardan ötürüymüş.

Burada böyle oynayan var mı, merak ettim.

https://www.theguardian.com/games/2020/feb/28/why-do-video-game-players-invert-the-controls?fbclid=IwAR102cB38i3sfXXtMTZ-6KEePr8sNpkdixIAowi_Y5U4cXv-Nffpn1yHnfw

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

In an actual plane, the steering column isn't really pulled up or down. Instead the pilot pushes the steering wheel or joystick away to dive, and pulls it towards him to pull up. Same goes for games which you control with a joystick. You push it away to go forward, and back to go backward.

This forward and backward motion is most probably why inverted controls are intuitive for flying in a game. Leaning forward makes your body face towards the ground , leaning backward lets you face upward. This corresponds to the mental model we have of flying a plane and the associated tilting of the plane itself.

So why have the up and down keys inverted? Arrow Up maps to a forward motion of the joystick/yoke, which maps to a dive in an airplane. Arrow down maps to a backward motion of the joystick/yoke, which maps to pulling up.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

13 dakika önce, Cokomantis dedi ki:

niye invert diyolar? düzü bu, diğerleri ters. bi seçeneğin default olarak gösterilmesi diğerine karşı ayrımcılık. öbürünün ismi invert olsun

ytNLlK3.jpg

Stick icin bu dogru, mouse icin tam tersi; ileri itekleyince yukari bakmak geri cekince asagi bakmak seklinde. O yuzden invert koyuyorlar menulere.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

konsolda oynadığım oyunlarda artık oyunu başlatmadan direk olarak bu ayarı inverted yapıyorum. ben de düşünüyorum bunu normal olarak oynayan var mı diye. y axis'in default'u ztn inverted olmalı abi. aşağı basında yukarı, yukarı basınca aşağı gitmeli. eskiden hep böle değil miydi oyunlarda? ben mi yanlış hatırlıyorum. sanki son bi kaç senede bu düzü normal oldu gibi geliyo bana.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben analog controller ile inverted oynuyorum, şu uçaktaki kol mantığı gibi yorumluyor beynim galiba. mouse'ta aynı gereği duymuyorum. sanki birinde kameranın kıçından itiyorum, diğerinde doğrudan en ön noktasını çekiştiriyorum gibi hissediyorum. W-S ve ok tuşlarında da kamera yönlendirmesini onlarla yapacaksam inverted daha rahat geliyor.

PrudenT tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...