Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İlk kez Ayı'n yüzeyine kapsamlı bir mission


akirafes

Öne çıkan mesajlar

Evet şu an Mars'a nasıl insanlı gidilip gelinebilir noktasındayız belki. Ama Ay'da hala bazı gizemlerin olduğu tahmin ediliyor. Her ne kadar kendi şahsi düşüncem bu görevlerin asıl amacının Uzay madenciliğinin ilk adımları olduğunu düşünsem de Çin'in Ayın karalık Yüzeyine göndereceği iniş aracının Çang'ı-4 ün bir tane Rover taşıdığı karanlık yüzeyinin ve jeolojisini tanımlamak ve ayrıca iki çeşit tohumları patates ve Fare Kulağı Teresi (biyolojide rol model olarak kullanılan yaygın olan bir bitki türü) nin ve hatta bazı böcek yumurtalarının dahi bu deneye katacaklarını ve bitki ve böceklerin ayın karanlık yüzeyinde ki toprakta hayat bulup, bulamayacaklarını inceleyecek.
Ayrıca beraberinde götürdüğü Rover, Ayı'n karanlık yüzeyini panaromik olarak görüntüleyecek bir kameraya ve yerin altına bakabilecek radar aletleri ile donatılmış. Bir adet spektrometre tayfa ölçer de ayın karanlık yüzeyini okumak için yerleştirilmiş.
lunar mini biosphere deneyi (bitki tohumu ve böcek yumurtaları) 28 Çin üniversitesi tarafından düzenlenmiş.
Ay'ın karanlık yüzüne daha önce herhangi bir misyon düzenlenmedi.
Cin'in ilk aya gönderdiği Rover olan yutu iki sene ayda başarılı işlemlerini yürüttü. Bu ikinci kez ziyareti olacak.Keşif aracının ocak başında Ay'a inmesi, Dünya'nın uydusunun karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplaması da bekleniyor.
Von Karman krateri, Ay'ın en büyük ve en eski havzasında yer aldığından bilim insanlarının ilgisini çekiyor. Havzanın, büyük olasılıkla milyarlarca yıl önce dev bir asteroitin çarpması sonucu oluştuğu düşünülüyor. Ayın karanlık yüzeyine iletişimi kurmak icin daha önce özel bir yörüngeye yansıtıcı uydu yerleştirmişlerdi. Çin'in Longciang-2 uydusu, kasım ayında Ay'ın karanlık yüzündeki krater ve çeşitli yer şekillerini görüntülemişti. Çang'ı-5'i de gelecek yıl Ay'a yollamayı planlayan Çin, Mars'a ilk keşif aracını 2020'de gönderecek. Çin, 2029'da da Jüpiter'e keşif misyonu yollamayı planlıyor.
Ayrıca çin uzay askeri operasyonları için milyar dolar yatırımlar yapıyor. ve 2022 de tayfalı bir uzay istasyonu planlıyor. Çin'in gelecek içinse ayda insanlı bir üs planları var.
Kaynak
Kaynak2
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

neutrino said:

Önce ay nasıl yazılır onu öğren bence.

Ben tr ye geldiğim an Kadıköy Anadolu lisesi ile geldim. Zaten orada da fizik matematik biyoloji derslerini İngilizce gördüm yani sizin kadar Türkce görmedim. sonra Zaten londraya geri gittim. iki vatanlıyım. Eleştirine teşekkür ederim. Daha da özen gösteririm imlaya.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Forumda okuduğum en okunaksız yazı. Bonepart'ın eski yazıları bile daha rahat okunuyordu.
İmlayı ve anlatım bozukluklarını geçtim, düşünce akışı bile sorunlu.
Biraz kitap oku bence,Türkçe gündelik şeylerin ötesinde derdini anlatabilecek seviyede değilsin.
İngilizcen eğer düşüncelerini anlamlı bir şekilde yazıya dökebilecek kadar iyiyse İngilizce yazıp Google translate'le Türkçe'ye çevirirsen bundan daha anlaşılmaz olmayacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...