Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Cenk ve Erdem - Müebbet Muhabbet

Xenus

Öne çıkan mesajlar

benim yetiştiğim çevrede bi tane bile yobaz insan yoktu. anne tarafının (ananem, dedem, teyzem) hepsi beş vakit namaz kılan, etliye sütlüye karışmayan, hiçbir cemaate veya tarikata üye olmayan, atatürkçü, çağdaş insanlardı. ben büyüdüm hâlâ da öyleler hiçbir şey değişmedi.
demek ki her dindar yobaz olmuyormuş.
Sosyal ağlarda paylaş

µh said:

dindarlık zaten yobazlıktır. yobaz değilsen dindar olamazsın.

-yobaz
1.
din konusunda başkalarına baskı yapmaya yönelen, dinsel bağnazlığı aşırılığa vardıran (kimse).
2.
mec.
bir inanca, bir düşünceye körü körüne, aşırı ölçüde bağlı olan, hoşgörüden yoksun (kimse).

tartismanin cikis noktasi yobaz kelimesine yukledigimiz anlamlarin farkli olmasi.
erdeme baskici dindar yakistirmasi yapmaya devam edenler icin de sunu yapistiriyorum
said:
-Olur mu öyle şey. İbadeti birinin gözüne sokmak vardır, bir de gerçekten ibadet etmek vardır. İkincisinin ritmine birileri ya denk gelir ya da gelmez. Demek ki Cenk gelmemiş ilk 2 sene. Bir gün ezan okunuyordu. Programa gidecektik, Beylerbeyi’nde bir şeyler yiyelim demiştik. Ben camiye gidiyorum dedim. O da ‘Ha iyi tamam’ dedi. Bu kadar.
Sosyal ağlarda paylaş

k1nJo said:

benim yetiştiğim çevrede bi tane bile yobaz insan yoktu. anne tarafının (ananem, dedem, teyzem) hepsi beş vakit namaz kılan, etliye sütlüye karışmayan, hiçbir cemaate veya tarikata üye olmayan, atatürkçü, çağdaş insanlardı. ben büyüdüm hâlâ da öyleler hiçbir şey değişmedi.

hem islama inanıp hem de etliye sütlüye karışmayacağım ben diyemiyorsun işte. dinin kendisi en azından diğer müslümanlara karışmanı söylüyor. Atatürkçülük ve çağdaşlık zaten müminliğin tam tersi.

yani burdan senin ailenin dindar ve yobaz olduğu değil hem yobaz hem de dindar olmadıkları çıkıyor ortaya, istedikleri kadar 5 vakit namaz kılsınlar. İnsanın dini kendince yaşama gibi bir lüksü yok kitaplı dinlerde, sana zaten ben ne diyorsam onu yapacaksın diyor, yorum hakkı yok.
Sosyal ağlarda paylaş

KillJoy said:

@Black, kendi içerisinde gayet tutarlı, bu düşünceleri biri savunabilir kendince çok haklı olarak. Bunu savunduğu için de, inanan herkesi bu kurumun çok uzaktan da olsa bir parçası olarak görüyor ve bu yüzden inanan birini daha az sevmeye, ya da ondan uzaklaşmak istemesine sebep oluyor. Hemde çok sevse bile. Benim takıldığım nokta da zaten en başından buydu. Bunu üzücü buldum :(:( gerçekten. Sırf Erdem inançlı diye (yobaz diye) artık takip etmediğinden ötürü.

artık takip etmiyorum demedim ki abi ben. işidçi fln olmadığı sürece takip ederim. müslümanmış diye takip etmemezlik yapmam yani.

sadece din ile ilgili program yapacak kadar özel ilgisi var erdemin ve bunu fazla öğrenmek istemedim. yani onu sadece müebbet muhabbetteki halleriyle bilmek istiyorum sakallı evliya hikayeleri anlatırkenki halini görmek istemiyorum.

hatta şimdi yukarda bi quote okudum. içim sıkıldı yani. çünkü bu kadar sevdiğim bir insan, hayatını hiç bir zaman olmamış orta çağ arap adetleriyle yaşıyor ve bu beni üzüyor.

Kalten said:

Valla ben hala inanan sayısı artınca işidin nasıl bir kazanım sağladığını kafamda oluşturamadım. Diğer faktörleri yok sayıp sadece bir iddiaya dayanan inanç söyleminin önplana çıkartılıp sonra bu küçük gruplar üzerinden bütün inananlara sizinde payınız var demek biraz aşırı kaçıyor gibi. Üstüme alındığımı filan da zannetmeyin sadece bağlantıyı kurmaya çalışıyorum.

tersten bakıyorsun dediğim şeye. bir de çok dar bir ölçekten bakıyorsun. bahsettiğim değişim 10-20 senelik bir değişim değil. bir kişi dine inanırsa işid ne kazanacak yahu tadında özetlenecek bir şey de değil. çok daha büyük çaplı bir sonlandırmadan bahsediyorum bu bizim ömrümüzde olabilecek birşey değil.

inanan sayısı arttıkça yeni işidvari kuruluşların ortaya çıkma şansı artıyor. işid kuruldu olan oldu. ileriye bakmak lazım.

said:
Kendimi Türk kültürüne ait hissediyorum ama AKP'yi desteklemiyorum. Sırf türk olduğum için AKP'nin yaptıklarından kıyısından köşesinden de olsa sorumlumuyum şimdi aynı mantıkla

elinde olmayan sebeplerle türk olduğun için aynı mantıkla burada suçsuz olursun. oh wait. din de tam olarak bu şekilde doğuştan kendi imkanların haricinde verilir sana. ama bireysel olarak okuyup araştırarak doğru yola girebilirsin.

verdiğin örneğin esas falso yeri şu; akp'ye karşı gelmenin en büyük silahı zaten türk olmak.

said:
Ya da Galatasaraylıyım ama hayatımda hiç maç yüzünden kavga edip kimseyi bıçaklamama rağmen galatasaraylı olduğunu iddia eden biri yolda fenerbahçeli adamı bıçaklayınca ben de mi suçlu oluyorum?

bu örnek dine daha uygun. ve konunun kaçırdığımız ana fikrini anlatacak. hayvan hakları örneğindeki gibi bütün kurum zarar verme üzerine kurulu değil bu yüzden daha çok o kurumun içinde kalman ve düzelmesi için çaba göstermesen bile bir düzgün bir birey olarak orada bulunman bile o kurum için faydalı olacaktır.

ama bi saniye. bunu neden islam için de uygulamayalım.

öncelikle dinle galatasarayın arasındaki en büyük ve ilk fark ;galatasarayın gerçekten olması.

sonraki en büyük fark ise; galatasarayın bir spor kulübü olması ve takipçilerine kadınlarını dövme izni vermek gibi işlere bulaşmaması.

kısacası kurumda sıkıntı yok. destekleyenlerde sıkıntı var.

OH WAIT x2 Din savunucularının en çok söylediği şeyi söyledim kendi kendime.

Dinde sorun yok insanlarda sıkıntı var. Mesela işid!!

malesef öyle değil. eğer kutsal kitap bu kadar komplike, yoruma açık, arapça bilmeyenler için anlaması zor, içinde günümüze kesinlikle adapte edilemeyecek orta çağ arap örf adetleri, birey eşitsizliği gibi şeyler içermeseydi haklı olabilirdin.

bu yüzden adam bıçaklayan fanatik galatasaray taraftarlarını bitirmek için galatasaray spor kulübünü bitirmek bana göre mantıklı değil.
ama din için tek çözüm bu.

quixef said:

Ben de inanmıyorum ama Black-ice ın olaya bakışı da bir ilginç yani demeden geçemedim.

Odin bilir Turkcell aboneliğini de iptal ettirmiştir blekays.

abi neden ilginç açıklar mısın
ateist ateiste tartışalım

ben dünya üzerinde teker teker insanları dinden uzaklaştırarak islamı bitirmek gibi bir amaçla hareket etmiyorum. sadece işin mantığını ve matematiğini anlatıyorum.

din bitmeyecek. en azından bi kaç yüzyıl daha. bunu hepimiz biliyoruz. ama bitmesinin tek yolu onu takip edenlerin azalmasıdır.

ayrıca zaten dünya da bu yöne gidiyor. internetin gelişmesi, iletişimin kolaylaşması ile dünya ateistler gün geçtikte artıyor. bunlar istatiktiksel olarak takip edilen ve görülen gelişmeler.

ne olursa olsun dünyada her zaman ilerleme olur. çünkü bir kere genişleyen ufukları bir daha hiçbir şey tekrar daraltamaz.
insanlara yanardağın tanrının bir cezası olmadığını, volkanik hareketlerin bir sonucu olduğunu öğrendikten sonra bunu onlara unutturamazsınız. sadece onları yavaşlatabilirsiniz (bkz: engizisyon)
ama her zaman tekrar modernlik ve bilim kazanacaktır.

yüzyıllar sonra insanlar bugünkü semavi dinlere bizim zeusa ve pagan tanrılarına baktığımız gibi bakacaklar. objektif bir bakış açısıyla bakabilirseniz bugünkü semavi dinlerin, eski inanışlardan hiçbir farkının olmadığını görebilirsiniz.

o dinlerin takipçileri azaldı ve bitti. ve o dinler de gördüğünüz gibi yok oldu. eski dinler yerini daha sağlam kurulmuş dinlere bıraktı. insanlar heykellere tapmaktan, daha akıllıca tasarlanmış dinlere geçiş yaptı. şimdi aynı geçiş -on sayfadır anlattığım üzere-
daha akıllıca tasarlanmış dinlere değil sekülerizme doğru olacak ve insanlık bu prangadan kurtulup en ileri seviyesine ulaşacak.
Sosyal ağlarda paylaş

Black-ice said:

benim ideal dünya görüşüme göre herkes dinden olabildiğince uzaklaşıp bilime ve araştırmaya yönelmelidir.

.

iyide ikisininde içsel çıkış noktaları farklı.

şöyle deseniz daha doğru olur, gereksiz tartışma da çıkmaz.

"kişinin dini dogmalar ile yaşamasını ve çevresindeki kişilerinde bu şekilde yaşaması yönünde telkin ve baskı yapmasının önüne geçilmesi lazım."

bu örnekte belirtiğim kişi dindar veya dinin karşılığı değildir.

psikologlar ne derler bilmiyorum ama x kişinin dine inanıp inanmaması, bir nevi cinsel tercihi gibidir, buna harici olarak çok etkileyebileceğimizi düşünmüyorum, eğer böyle bir şans olsaydı, sovyetlerin 2. ve 3. kuşak nesilleri bu dürtüden kurtulmuş olurdu.

peki ne yapılabilir? bu dini duygunun, yobazlık ve dinciliğe evrilmemesi için toplum şekillendirilir, parazitler temizlenir ve kişinin dini duygular ile güruhça değil ama bireysel hareket etmesi sağlanır, tıpkı sovyetlerin yaptığı temizliğin modern rusya daki ortama yol açması gibi, veya avrupa din savaşlarının...

peki bu kadar kan ve tantana ile yapılan bu temizlik tam etkili oldu mu?

sanırım ruskiler kadar bilime değer veren başka halk azdır,

http://i.imgur.com/UPK79GT.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-HjHk-YkMplY/UwOZu8llFaI/AAAAAAAAvvs/gWWIZ2pt5K0/s600/800xex.jpg
http://img.joemonster.org/i/2016/05/kult_relig15.jpg

son olarak demek istediğim, bu kafa yapısı, veya dürtü ile mücadele için başka yöntemler izlenmeli, bkz. sovyetler gibi din düşmanı bir yapıdan yetişen nesiller bile ortaçağ kafası ile rahiplere otomatik tüfek kutsatıyor...
Sosyal ağlarda paylaş

µh said:

k1nJo said:

hem islama inanıp hem de etliye sütlüye karışmayacağım ben diyemiyorsun işte. dinin kendisi en azından diğer müslümanlara karışmanı söylüyor. Atatürkçülük ve çağdaşlık zaten müminliğin tam tersi.

yani burdan senin ailenin dindar ve yobaz olduğu değil hem yobaz hem de dindar olmadıkları çıkıyor ortaya, istedikleri kadar 5 vakit namaz kılsınlar. İnsanın dini kendince yaşama gibi bir lüksü yok kitaplı dinlerde, sana zaten ben ne diyorsam onu yapacaksın diyor, yorum hakkı yok.

nasıl yorum hakkı yok, kuranı yorumlayan insanın kendisi.
birkaç sayfa önce feamer atmıştı sanırım, ihsan eliaçık ve örtünme ile alâkalı. aç oradan bak. o adama göre kadının kapalılığı için başörtüsüne gerek yok mesela.
ama sen her dindarı yobaz olarak gördüğün için ışidi baz alıyorsun sanırım yorum konusunda.
Sosyal ağlarda paylaş

Black-ice said:

quixef said:

Ben de inanmıyorum ama Black-ice ın olaya bakışı da bir ilginç yani demeden geçemedim.

Odin bilir Turkcell aboneliğini de iptal ettirmiştir blekays.

abi neden ilginç açıklar mısın
ateist ateiste tartışalım

ben dünya üzerinde teker teker insanları dinden uzaklaştırarak islamı bitirmek gibi bir amaçla hareket etmiyorum. sadece işin mantığını ve matematiğini anlatıyorum.

din bitmeyecek. en azından bi kaç yüzyıl daha. bunu hepimiz biliyoruz. ama bitmesinin tek yolu onu takip edenlerin azalmasıdır.

ayrıca zaten dünya da bu yöne gidiyor. internetin gelişmesi, iletişimin kolaylaşması ile dünya ateistler gün geçtikte artıyor. bunlar istatiktiksel olarak takip edilen ve görülen gelişmeler.

ne olursa olsun dünyada her zaman ilerleme olur. çünkü bir kere genişleyen ufukları bir daha hiçbir şey tekrar daraltamaz.
insanlara yanardağın tanrının bir cezası olmadığını, volkanik hareketlerin bir sonucu olduğunu öğrendikten sonra bunu onlara unutturamazsınız. sadece onları yavaşlatabilirsiniz (bkz: engizisyon)
ama her zaman tekrar modernlik ve bilim kazanacaktır.

yüzyıllar sonra insanlar bugünkü semavi dinlere bizim zeusa ve pagan tanrılarına baktığımız gibi bakacaklar. objektif bir bakış açısıyla bakabilirseniz bugünkü semavi dinlerin, eski inanışlardan hiçbir farkının olmadığını görebilirsiniz.

o dinlerin takipçileri azaldı ve bitti. ve o dinler de gördüğünüz gibi yok oldu. eski dinler yerini daha sağlam kurulmuş dinlere bıraktı. insanlar heykellere tapmaktan, daha akıllıca tasarlanmış dinlere geçiş yaptı. şimdi aynı geçiş -on sayfadır anlattığım üzere-
daha akıllıca tasarlanmış dinlere değil sekülerizme doğru olacak ve insanlık bu prangadan kurtulup en ileri seviyesine ulaşacak.

Abi azalarak bitecek tabi ama bireysel bazda kezbanlık yapmanı gerektirmiyor ki yani bu insanlara

Monumental olaylar bunlar bilginin yayılımı arttıkça elbette "laaan olur mu öyle şey" noktasına gelinecek ama bu noktada doğrudan katkın yoksa konuyla ilgili tepki koyma hakkın da sınırlı.

Ha misal KhanAcademy nin kurucususun diyelim, kitlelere bilgiyi ulaştırma konusunda çığır açtın well alright then, hakkın var. Ama durduğun yerde çok cahilsin keşke ölsen diyerek ne kendine ne karşındakine faydan var diye düşünüyorum ben
Sosyal ağlarda paylaş

Feamer said:

psikologlar ne derler bilmiyorum ama x kişinin dine inanıp inanmaması, bir nevi cinsel tercihi gibidir, buna harici olarak çok etkileyebileceğimizi düşünmüyorum, eğer böyle bir şans olsaydı, sovyetlerin 2. ve 3. kuşak nesilleri bu dürtüden kurtulmuş olurdu.

wow wow wow
http://galeri14.uludagsozluk.com/774/ciplak-yikanan-kiz_1106291.jpg

duymamış olayım.

yazının gerisi için ise:

feamer gerçekten gerek uslübün gerek sakinliğinden ötürü sana böyle girişesim hiç gelmiyor. ama lütfen aşırı saçma şeyler söyleme be.

benim bahsettiğim yöntemin neresini stalin baskısıyla bir tutabiliyorsun anlamıyorum.

ben diyorum ki herkes biraz richard dawkins okumaya, kozmos izlemeye, düşünmeye teşvik edelim. he 300 yıl sürsün. ne yapayım.
Sosyal ağlarda paylaş

Din faydalı bişey o yüzden bitmez. Siz akp boyutundan bakıyorsunuz ama bak adam ışid kuruyor, istediği an hoop terörist saldırı yaptırıyor. Hani cehennemden korkmasa komşusunu öldürüp karısına kızına tecavüz edecek insanları asgari ücret karşılığı çalıştırabilmenin faydaları o kadar ağır basıyor ki hiç bi güç sahibi fraksyon dinin elden gitmesine izin vermez.

Expansete mesela tek gördüğüm eksik belterların allahu ekber / deus vult diyip dalmamaları, o da işte politically correct olmak zorunda kalmalarından. Taaa göbeklitepeden beri böyle, uzaya çıksak da andromedaya gitsek de böyle devam eder.
Sosyal ağlarda paylaş

Black-ice said:

Feamer said:

wow wow wow
http://galeri14.uludagsozluk.com/774/ciplak-yikanan-kiz_1106291.jpg

duymamış olayım.

yazının gerisi için ise:

feamer gerçekten gerek uslübün gerek sakinliğinden ötürü sana böyle girişesim hiç gelmiyor. ama lütfen aşırı saçma şeyler söyleme be.

benim bahsettiğim yöntemin neresini stalin baskısıyla bir tutabiliyorsun anlamıyorum.

ben diyorum ki herkes biraz richard dawkins okumaya, kozmos izlemeye, düşünmeye teşvik edelim. he 300 yıl sürsün. ne yapayım.

Öyle demiyorum, okusa ilgisi olsa zaten teşviğe gerek kalmaz Belek'i 21. ay bir büyük şehrinde... ama içsel bir mesele olduğu için harici telkinler ile giderilemez diyorum. Bu çeşit insan modelinin işletim sistemi bu şekilde çalışıyor, ne kadar modifiye etmeye çalışsan da, ilk fırsatta çöküp, resetten sonra eski sistem başa sarıyor ve gerekli güvenlik duvarları olmadığı için ne kadar zararlı şey varsa bulaşıyor...

İşte bu noktada benim tavsiyem, bu işletim sistemi ile uğraşmak yerine onları sömüren asalak parazitleri temizlemek ağ ortamından.

İlk amaç bu olmalı ama Rus örneğini ondan verdim bu bile ne kadar etkili olur tartışılır.
Sosyal ağlarda paylaş

Black-ice said:

din beni ilgilendirmeyen bir düşünce değil ki. tam tersine çok fazla ilgilendiren; karşı olduğum bir düşünce. ben güzel bir dünyanın din'in boyunduruğundan kurtulmasıyla mümkün olacağını düşünen birisiyim.

k1nJo said:

işte aynısını din manyağı yobazlar da düşünüyor o yüzden farkın kalmıyor.
kimse kimseye karışmasa ve her karşıt düşünceliye saldırmasa her şey çok güzel olacak.

KillJoy said:

öncelikle çok sert girdiğimi kabul ediyorum, çünkü üzüldüm. Abi burada sizler, bizler, patidaşlar, okumuş insanlar bile hoşgörü ile yaklaşamıyosa farklı düşüncelere hiç inancım kalmayacak.

ama saçmalamışsın black, sen şeriattan bahsediyorsun, ben babannemin namaz kılmasından.

"patideyiz, okumuş insanlarsınız" felan diyoruz ama daha karşıdakinin ne anlatmaya çalıştığını okumadan saldırıya geçmeye çalışıyoruz. bu da patinin ilginç bir problemi.

blackice'ın ilk mesajlarına bakarak söyleyebilirim ki, adam "dinin boyunduruğundan kurtulmaktan" bahsediyor, "inanan insanların yokolmasından" değil.
sanki öyleymiş gibi zannedip bu şekilde algılamayı seçmişsiniz.

bunun din manyağı yobazlarla bir ilgisi yok. tam tersine, özgür düşünceyi savunuyor ve özgür düşünce için de "dinin tek egemenlik olması" fikrine karşı çıkıyor.

e bu da şeriatçı kişilere karşı olduğunu gösteriyor, babanenin kimseyle ilgilenmeden namaz kılmasıyla değil.
ancak günümüzde islamın sadece babanenin namaz kılmasından ibaret olduğunu sanıyorsan, o da büyük yanılgı anlamına gelir.

boş yere insanlara suç atıp boş yere tartışmaları uzatıyorsunuz...
Sosyal ağlarda paylaş

Abi ılımlı Müslümanlar zannediyor ki" ben içimde yaşıyorum" diyerek bir kitle hareketi olan dine hiç bir katıları olmuyor...

Halbuki her ben Müslümanım diyen bu din altındaki bütün aksiyonlara 3-5 bir katkı yapıyor farkında olmadan. Onu bunu yontup kendine uygun hale getirmekten bağımsız bir olay bu.

Bir de burada "benim annem böyle tatliş Müslüman babam böyle tontiş inanan, hiç yobaz değiller bi kerem" diyenlerin anne babalarına gidip içkiyi,esrarı,kürtajı,evlilik dışı seksi,eşcinselliği,evrimi falan sorsan alayını günah-münafık ilan ederler, sonra yobaz olmayan inanan derler kendilerine.

Demem o ki, sosyal varlıklarız, her türlü inancınız-zihninizi, dolayısıyla çevrenizi ve etrafınızda oluşturduğunuz kültürü etkiliyor. "Ben inanıyorum ama sadece kendime" demek bu noktada saçma, black-ice'ın mantığı da bu anlamda ihtiyaç olunan bir bakış açısı bence.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Feamer

Bu arada şu da efsanevi paragraflara rahat gider herhalde.. anti-feamer membranımdan geçti ne yazık ki :(

yıl 2017, paticik.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...