Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Cenk ve Erdem - Müebbet Muhabbet

Xenus

Öne çıkan mesajlar

Black-ice said:

Çok sevdiğin birisi nesli tükenen hayvanlardan yapılan postları giymekten vazgeçemeyen biri olsa ne yapardın mesela? Onu da "bireysel olarak" değerlendirip tamam hayvanları sen öldürmüyorsun ama hayvanların ölümüne sebep olan bu kuruma çok küçük de olsa dolaylı olarak destek veriyorsun demez miydin?

Derdim tabiki.. Erdem kürk giyse ona da derdim, Babannem post giyse ona da derdim. Ama senin verdiğin örnek pek uyumlu değil. Babannem İnançlı biri diye isis adam öldürmüyor orada. Ya da babannem namaz kılıyor diye şeriat gelsin de istemiyor. O kendi halinde namaz kılıyor. Her dindar birey, senin yaşam alanını kısıtlamak istemiyor, isteyen dindarlar da olabilir ama genelleme yapamazsın. Çünkü senin verdiğin örnekteki post giyen kadın, fiziksel olarak dolaylı olarak destek vermiştir zaten ama babannem sadece inanıyor hatta inandığı için belki, insanlara iyi davranmaya yardım etmeye din tarafından teşvik ediliyor.

ama sen genelleme yaptığın için din tehlikeli geliyor.

Evet din olmasaydı, muhtemelen dünya daha az savaş görecekti, bu konuda haklısın ama bu da dinin kötüye kullanılmasından kaynaklanıyor. Ben dini düşünce tarzı olarak görürken, sen eylem olarak görüyorsun neyse; en büyük problem aslında "insanlık" , din olmasa da insan olduğu sürece hep bi sıkıntı olacaktır. Din i, ırkçılığı geçtim; "İnsan"a karşı olmalıyız bence.

öncelikle devletin; dini, dili, ırkı olmamalı; savaşan halklar değil ki zaten, savaşan hep devletler. Sadece Laik olabilmeyi başarsak o da yeterdi aslında.
Sosyal ağlarda paylaş

KillJoy said:

Black-ice said:

Çok sevdiğin birisi nesli tükenen hayvanlardan yapılan postları giymekten vazgeçemeyen biri olsa ne yapardın mesela? Onu da "bireysel olarak" değerlendirip tamam hayvanları sen öldürmüyorsun ama hayvanların ölümüne sebep olan bu kuruma çok küçük de olsa dolaylı olarak destek veriyorsun demez miydin?

Derdim tabiki.. Erdem kürk giyse ona da derdim, Babannem post giyse ona da derdim. Ama senin verdiğin örnek pek uyumlu değil. Babannem İnançlı biri diye isis adam öldürmüyor orada. Ya da babannem namaz kılıyor diye şeriat gelsin de istemiyor. O kendi halinde namaz kılıyor. Her dindar birey, senin yaşam alanını kısıtlamak istemiyor, isteyen dindarlar da olabilir ama genelleme yapamazsın. Çünkü senin verdiğin örnekteki post giyen kadın, fiziksel olarak dolaylı olarak destek vermiştir zaten ama babannem sadece inanıyor hatta inandığı için belki, insanlara iyi davranmaya yardım etmeye din tarafından teşvik ediliyor.

ama sen genelleme yaptığın için din tehlikeli geliyor.

Evet din olmasaydı, muhtemelen dünya daha az savaş görecekti, bu konuda haklısın ama bu da dinin kötüye kullanılmasından kaynaklanıyor. Ben dini düşünce tarzı olarak görürken, sen eylem olarak görüyorsun neyse; en büyük problem aslında "insanlık" , din olmasa da insan olduğu sürece hep bi sıkıntı olacaktır. Din i, ırkçılığı geçtim; "İnsan"a karşı olmalıyız bence.

öncelikle devletin; dini, dili, ırkı olmamalı; savaşan halklar değil ki zaten, savaşan hep devletler. Sadece Laik olabilmeyi başarsak o da yeterdi aslında.

abi sırf bunu yazma diye oraya 3 paragraf açıklama ekledim. yine yazdın tebrik ederim.

tekrar yazıyorum: aynı şeyler. sadece ölçekleri farklı.

din'e inanarak bu topluluğun sayısını artırarak dine destek verenle, post giyerek hayvanlara zarar veren iki kişinin ortak noktaları ikisinin de yalnış bir akımın takipçileri olmasıdır.
bu tek başına yetiyor benim eleştirmeme ve karşı gelmeme.

evet dine inanarak o dinin takipçisini +1 artırıp o dinin toplumda varolmasına 1/2milyar ıranında destek veren biri tabi ki post giyeren hayvan haklarına sallıyorum 1/5milyon oranında destek veren birinden daha az etkilidir. ama bu benim dine inanan mükemmel derecede masum birini eleştirmeme bir etken olamaz.

çünkü birinin mükemmel bir müslüman olması onun içinden aynı zamanda işid'i de çıkarmış bir akıma çok çok küçük de olsa destek veriyor olmasını değiştirmiyor. evet yahu ne desteği adam kendi çapında inanıyor diyebilirsin ama bu kadar küçük bireyler bir araya geldiğinde işte ortaya din çıkıyor. din de bu küçük bireylerden oluşmuş kitlelerden alıyor gücünü. eğer buna karşı geliyorsan o zaman oy da vermeyebilirsin nasılsa başkaları verir. senin bir oyunun ne önemi olur? ben de aynı mantıklı 1 inanan bile vazgeçse bu dünya için bir kardır diye düşünüyorum.

bu arada ben dünyada din olmasaydı tadında birşey demedim. hak vermene rağmen bunu yalanlamam lazım :) dediklerimi yanlış anlıyor olduğunun da en büyük göstergesi bu.
ben o konuya kolay kolay girmem paralel evren teorisi gibi birşey çünkü. elektrik keşfedilmeseydi ne olurdu gibi birşey. bilemeyiz. din olmasaydı ne olurdu bilemiyorum açıkçası.

son olarak dini sen bir düşünce ben ise eylem olarak görüyormuşum. yok böyle birşey. bunu yukarda çok iyi anlattığımı düşünüyorum. eylemsizce verilen destek de bir destektir. ama en çarpıcı olanı düşüncelerin eyleme giden yolda en büyük araç olduğu gerçeğidir. düşünceler eylemlerden daha tehlikelidir.
Sosyal ağlarda paylaş

benim ideal dünya görüşüme göre herkes dinden olabildiğince uzaklaşıp bilime ve araştırmaya yönelmelidir.

bireyleri dine inanmaktan vazgeçirerek dünyayı dinlerin boyundurağından kurtarmanın ne kadar zor olduğuna dair bir tartışmaya girmiyorum girmeyeceğim de. çünkü konumuzla alakasız.
Sosyal ağlarda paylaş

Black-ice said:

bu arada ben dünyada din olmasaydı tadında birşey demedim. hak vermene rağmen bunu yalanlamam lazım :)

dini zararlı görüyorsun, dolayısıyla olmamasını istersin diye mantık yürütmek çok tabii değil mi?

Farklı düşündüğümüz kesin de,

sadece düşünce yapını anlamak için soruyorum.
sence hangisi daha zararlı?
A) elhamdüllah Müslümanım demek
B) ne mutlu Türküm demek
Sosyal ağlarda paylaş

KillJoy said:

Black-ice said:

bu arada ben dünyada din olmasaydı tadında birşey demedim. hak vermene rağmen bunu yalanlamam lazım :)

dini zararlı görüyorsun, dolayısıyla olmamasını istersin diye mantık yürütmek çok tabii değil mi?

yani sonuçta olan olmuş. geçmişi değiştiremeyiz bu yüzden o konuya girmedim.

KillJoy said:

Farklı düşündüğümüz kesin de,

sadece düşünce yapını anlamak için soruyorum.
sence hangisi daha zararlı?
A) elhamdüllah Müslümanım demek
B) ne mutlu Türküm demek

http://i2.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/002/145/startrek.jpg

içine milliyetçiliğin ve atatürk'ün girdiği kontroverşıl bir konuya sürükletmeyeceğim bu tartışmayı kusura bakma.

elhamdülillah müslümanım demek baya komik ama.
"allaha şükürler olsun ki müslümanım" diyorsun. sırf bu cümlenin içinde bile tonlarca paradoks, çıkmaz ve safsata var.
Sosyal ağlarda paylaş

Nasıl bir dünya algınız var çok merak ediyorum gerçekten. Ben inandığım için din sömürüsü yapan herhangi bir oluşum(örn:AKP, IŞİD) ya da birey(Nihat hatipoğlu vb.) nasıl bundan faydalanıyor? Mesela 1 milyar inanan sayısına ulaşılınca IŞİD yeni silahlar elde edip, Nihat hatipoğluna +5 hitabet point mi ekleniyor. Cidden inanılmaz mantıksızca birşey ileri sürülmüş.

Ben inandığım için din sömürüsü yapanların nasıl çıkar sağladığını mantık çerçevesinde kanıtlarıyla anlatabilene helalinden bir dürüm.

Hayvan derisi satın alıp sektöre katkı sağlayan insanla bir tutmayın ama o çok saçma çünkü inandığım için hiç bir kişiye veya kuruma para vermedim şimdiye kadar.
Sosyal ağlarda paylaş

Kalten said:

Nasıl bir dünya algınız var çok merak ediyorum gerçekten. Ben inandığım için din sömürüsü yapan herhangi bir oluşum(örn:AKP, IŞİD) ya da birey(Nihat hatipoğlu vb.) nasıl bundan faydalanıyor? Mesela 1 milyar inanan sayısına ulaşılınca IŞİD yeni silahlar elde edip, Nihat hatipoğluna +5 hitabet point mi ekleniyor. Cidden inanılmaz mantıksızca birşey ileri sürülmüş.

Ben inandığım için din sömürüsü yapanların nasıl çıkar sağladığını mantık çerçevesinde kanıtlarıyla anlatabilene helalinden bir dürüm.

Hayvan derisi satın alıp sektöre katkı sağlayan insanla bir tutmayın ama o çok saçma çünkü inandığım için hiç bir kişiye veya kuruma para vermedim şimdiye kadar.

abi aşırı detaylı bir biçimde açıkladım bunu önceki postlarımda.
okumadın büyük ihtimalle.

özet geçiyorum:

>din özünde zarar verici bir yapıya sahip ya da değil bundan tamamen alakasız olarak işid gibi dünyaya zarar veren kurumları ortaya çıkarmaktadır ve çıkarmıştır.

>din'i din yapan ise ona inanan insan topluluğudur.

>kimse dine inanmazsa din diye birşey olmaz.

>bu bağlamda dine inanan herkes iki milyarda bir de olsa o dinin devamlılığına destek vermiş olur.

olay bu.

şimdi aklından geçeni az çok tahmin edebiliyorum. "he he böyle biter zaten din" ya da "ben kendi çapımda zararsız bir inanan olarak bunu kabul etmiyorum"

evet çok aşırı derecede ufak ve önemsiz bir pay gibi geliyor dediğim sizlere o yüzden kabul etmiyorsunuz. ama mantığı bu işte. sordunuz ve açıkladım.

ben de zaten dini insanları eleştirerek bitirmek falan gibi bir amaçla yaşamıyorum. sadece kişisel tavrım bu. umarım dürümü hakedebilirim.
Sosyal ağlarda paylaş

çok alakasız

Valla ben hala inanan sayısı artınca işidin nasıl bir kazanım sağladığını kafamda oluşturamadım. Diğer faktörleri yok sayıp sadece bir iddiaya dayanan inanç söyleminin önplana çıkartılıp sonra bu küçük gruplar üzerinden bütün inananlara sizinde payınız var demek biraz aşırı kaçıyor gibi. Üstüme alındığımı filan da zannetmeyin sadece bağlantıyı kurmaya çalışıyorum.

Kendimi Türk kültürüne ait hissediyorum ama AKP'yi desteklemiyorum. Sırf türk olduğum için AKP'nin yaptıklarından kıyısından köşesinden de olsa sorumlumuyum şimdi aynı mantıkla?

Ya da Galatasaraylıyım ama hayatımda hiç maç yüzünden kavga edip kimseyi bıçaklamama rağmen galatasaraylı olduğunu iddia eden biri yolda fenerbahçeli adamı bıçaklayınca ben de mi suçlu oluyorum?

Bu şekilde uzar gider bu. Kesinlikle anlamsız geliyor bu şekide çıkarım yapmak. Evet işid din adına hareket ettiğini iddia eden bir grup ve militanlarının hepsi din için orada olduklarını iddia ediyorlar fakat bu adamların tek ortak paydası dindarlık mı acaba? Körlemesine cehalet, sıfıra yakın aile ortamı veya aile içinde daha küçüklükten pompalanan hurafeler, şiddet düşkünlüğü vb gibi bir sürü ortak paydaları var. AKP keza öyle. AKP destekçilerinin büyük çoğunluğunun bilinçaltı kendi cehaletlerinin yansımasını ekranlarda görüp mest oluyorlar, biri sorduğu zaman veya kendileri ulan ben bu herifleri niye bu kadar seviyorum diye sorguladığında(Gerçi sorgulama kısmı biraz ütopik oldu ama neyse) bu sevgiyi ilk meşrulaştırma çabası din üzerinden oluyor. Bir kesim zaten sırf maddi çıkar ilişkisi ve güç arzusu ile peşlerinde. Bu insanlara sorsan kendilerini ilk olarak elhamdülillah müslümanız diyerek lanse ediyorlar. Bunun da mı suçlusu biziz mesela?

Bence olay din ya da dinsizlik değil. Bu oluşumlarda ki en büyük ortak payda cehalet ve çıkar ilişkisi. Din örtüsü sadece işi meşrulaştırabilmek için kullanılıyor ve bundan en büyük zararı yine dinin kendisi ve inananlar görüyor. Tabi ki bu benim fikrim. Senin fikrine de saygı duyarım sadece ben kendimce bağlantı kurmayı başaramadığım ve senin kurduğun bağlantının bana çok zorlama gelmesinden dolayı üsteledim konuyu biraz.

Edit: Ya nasıl geldik yine biz harbiden din mevzusuna. İlk mesajı attığımda uyku sersemiydim sonra cevap gelince sıkıntıdan yine post attım ama yine alakasız bir konunun ırzına geçmişiz. Ayrıca şanssızşanslı'nın yorumunu üstüme alındım ben kaçıyorum arkadaş bu konudan. Cenk ve Erdem konusunda benim yüzümden alakasız şeylere maruz kalan arkadaşlardan özür diliyorum asdjh

Sosyal ağlarda paylaş

bu da ana konu ile çok alakasız

Ya da Galatasaraylıyım ama hayatımda hiç maç yüzünden kavga edip kimseyi bıçaklamama rağmen galatasaraylı olduğunu iddia eden biri yolda fenerbahçeli adamı bıçaklayınca ben de mi suçlu oluyorum? -evet

Bu arada bu topağı baştan mı açsak, bunu da garbıça atsak?

@Black, kendi içerisinde gayet tutarlı, bu düşünceleri biri savunabilir kendince çok haklı olarak. Bunu savunduğu için de, inanan herkesi bu kurumun çok uzaktan da olsa bir parçası olarak görüyor ve bu yüzden inanan birini daha az sevmeye, ya da ondan uzaklaşmak istemesine sebep oluyor. Hemde çok sevse bile. Benim takıldığım nokta da zaten en başından buydu. Bunu üzücü buldum :(:( gerçekten. Sırf Erdem inançlı diye (yobaz diye) artık takip etmediğinden ötürü.

Sosyal ağlarda paylaş

Frostbite said:

http://m.t24.com.tr/haber/cenk-ve-erdemin-erdemi-nasil-dindar-oldu,263741

nasil bi kafasi varmis la harbi yobazmis vaybe arkadas

[quote="Sizin bu son 7 yıldaki dönüşümünüze ne diyorlar? -Annem hayatta değil. Babam da pek karışmıyor. Ama ben artık her işimi Kuran’a göre yaptığım ve konuşmalarımda daima ayetlerden referans verdiğim için benimle muhabbet etmek pek işine gelmiyor herhalde. Uzaklaşıyor. Çünkü bu bir tarz meselesi. İnsanlar kendilerini hep haklı zannederler. Olabilir. Ama neye göre haklısınız? Babam bana herhangi bir konuda bir argüman sunduğu zaman ben “Bu Allah’ın kitabına aykırı, dolayısıyla karşıyım” diyorum. O da “Peki peki” diyor, sohbet bitiyor."]

adamı bezdirmiş lan ahahaha
Sosyal ağlarda paylaş

Kalten said:

First, moderate religion primes children — by the millions, if not billions — from an early age to accept without question the authority of the very same books that serve as the basis for fundamentalist ideologies, and it teaches children that the gods described in those books are worthy of worship. This renders these children susceptible to fundamentalist ideology when, as young adults, they begin seeking a purpose for their lives.

Second, moderate religion propagates and legitimizes the vehicles of fundamentalist ideology — both the texts and the rituals. The fact that millions upon millions of Americans believe that the Bible is a holy book drives publishers to print millions upon millions of copies every year. Bibles are available in every home and on the back of every church pew. And all it takes for a fundamentalist to be born is for one lost soul to pick up a copy and find a powerful sense of purpose in a literal interpretation of the text. The same is true of the Koran.

Third, moderate religion lends credibility to fundamentalism by claiming to believe in the very same gods and the very same divinely-inspired texts that are exalted by fundamentalists. If not for moderate religion, the absurdity of fundamentalist beliefs would be much more obvious. But those beliefs are not as easy to identify as absurd when billions of people worship the same god and study the same scripture. The result is that fundamentalist beliefs are seen not as ridiculous, but as merely unorthodox or misguided interpretations of an ideology that is, on the whole, widely regarded as correct. The absurdity of the situation would be comical if it weren’t so tragic. For generations, we have been printing billions of books containing verses that command us to kill idolaters, adulterers, homosexuals, and unbelievers. We teach our children that these books are holy and then cross our fingers in hopes that they won’t take those verses seriously.

http://quillette.com/2016/06/14/the-josiah-effect-how-moderate-religion-fuels-fundamentalism/
dürümü yazara mı yollarsın bana mı açım
Sosyal ağlarda paylaş

µh said:

Frostbite said:

http://m.t24.com.tr/haber/cenk-ve-erdemin-erdemi-nasil-dindar-oldu,263741

nasil bi kafasi varmis la harbi yobazmis vaybe arkadas

[quote="Sizin bu son 7 yıldaki dönüşümünüze ne diyorlar? -Annem hayatta değil. Babam da pek karışmıyor. Ama ben artık her işimi Kuran’a göre yaptığım ve konuşmalarımda daima ayetlerden referans verdiğim için benimle muhabbet etmek pek işine gelmiyor herhalde. Uzaklaşıyor. Çünkü bu bir tarz meselesi. İnsanlar kendilerini hep haklı zannederler. Olabilir. Ama neye göre haklısınız? Babam bana herhangi bir konuda bir argüman sunduğu zaman ben “Bu Allah’ın kitabına aykırı, dolayısıyla karşıyım” diyorum. O da “Peki peki” diyor, sohbet bitiyor."]

adamı bezdirmiş lan ahahaha

ulan cok uzuldum yazik kafayi yemis ya :( her sene daha kotuye gidiyor demek ki dicektim 2014'mus haber.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...