Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hayalimdeki Oyunu Yapmak İçin İşten Ayrıldım

Lord_Argos

Öne çıkan mesajlar

Selamlar herkese. Uzun zamandır buralara uğramıyordum malum paticiğe kırgınım. Şimdiki anlatacağım hayat hikayesi kendim ve özelimle ilgili. Buraya yazmaya karar verdim çünkü bir trajediye doğru gidiyorum.

Asıl mesleğin ne deseler, game designer diyebilirim. Sanırım 5 yaşından beridir bu işi yapıyorum, her zaman oyunları ben kurar ben oynatırdım ve bundan da acayip keyif alırdım. 15-20 yaşlarında Ultima online, soldat, gta, minecraft birçok sunucuya kendi sistemlerimi hazırlayıp yönettim. En son minecraft projeminde hala sitesi aktif belki bir ara vakit bulursam revizyon ederim. Hikayesi şurdaydı; http://www.knightsofchalice.com/sahara/kitap/

3 yıldır bankada Ticari Pazarlama görevinde çalışıyordum ve zerre keyif almıyordum. Bu 3 yıl içerisinde de hala oyun fikirleri hazırlamaya devam ettim ve bir developer arkadaşımla multiplayer survival oyunu için Kickstarter projesi çıkarmayı denedik. Bankada çalışırken aynı zamanda Game Design yapıyordum ama işin içine girince client-server senkronizasyonunun bile aylar alacağını fark ettik ve projeyi sonlandırdık.

Ardından daha basit yapabileceğimiz mobil oyunlara yöneldik. Ancak bankada çalışmak benim yaratacılığıma inanılmaz bir ket vuruyordu. Banka, Spor, Kızlar üçlüsünün içinden Unity öğrenmeye vaktim kalmıyordu. Zaten işten de zerre keyif almıyordum. Hayalimdeki oyunu ve işi yapamayacaksam, yaşamamın ne anlamı vardı. Son 1 yılımda bankadan ayrılmayı planlayıp durdum ve temmuz ayında istediğim pozisyona da getirilmeyince istifayı bastım.

Maaşım az olduğu için 6k biriktirebilmiştim. Yol planım en az 6 ay no lifer gibi yaşayıp Unity öğrenmek, Developing'de kendimi geliştirmek ve bir yazılım şirketinde Junior olarak işe başlayıp hayalimdeki oyun için birşeyler yapmaktı ve bu süreçte kız arkadaş edinmemekti. İlk 1 ay'ı da kendime geçen sene yapamadığım yaz tatili olarak geçirmeyi planladım. Ancak 1 ayın sonunda hiç hesabetmediğim birşey oldu ve hayatımın kadını ile tanıştım ve ona aşık oldum. Gece gündüz her saat beraberdik, uzun zaman sonra ilk defa birine aşık oluyordum ve bunun büyüsü ile hayat planıma geri dönmem yaklaşık 2 ayımı aldı.

Biriktirebildiğim 6k'nın %90'inini 3 ayda bitirmiştim ve bu hiç iyi olmamıştı. Tam bu sırada bir arkadaşım çalıştığı firmaya designer aradıklarını söyledi. Mobil tecrübem yoktu yine de görüşmeye gittim ve çalışmak istediler. Sosyal tabanlı mobil oyunlarına game design yanında; community managment, reklam, kosgeb projelerine danışmanlığı, wikia, web site gibi alakasız işlerde yaptırıyorlardı. Maaş olaraksa çok cuzi bir rakama çalıştırıyorlardı ve verdikleri sözlerin haddi hesabı yoktu; reklam gelirlerinden pay vericez, x ülkede ofis açıcaz oraya göndericez, Kosgeb ar-ge projesinden % vericez, maaşını iyileştiricez, sana ev kiralayacağız'a kadar... gibi bir ton startup yalanı dinledim. 3 ay sonra kosgep kurulundan 1 gün önce işten çıkardılar. Sebebi ise dolar artmış... (Developer arkadaşım 1 ay önceden bu durumu anlayıp tüymüştü ama benim başka şansım olmadığı için devam ediyordum). Bu 3 ay süresince de ne para biriktirebildim ne tecrübe ve bir yığın motivasyon kaybı. Şimdi yeniden başlangıç noktasındayım. İşin kötü tarafı kız arkadaşım evlenmek istiyor ama dibe daha ne kadar batabilirim merak ediyorum.

Şimdi 28 yaşındayım ve artık seçeneklerim daralmaya başladı. Aklımda olan şey bir arkadaşımın yanında geçici bir süre çalışıp para biriktirip bu sürede de Unity'e mi odaklanmalıyım? Yoksa iğrenç bankacılık sektörüne dönüş mü yapmalı ya da daha farklı yollar mı aramalıyım.
Sosyal ağlarda paylaş

çok erken ayrılmışsın işten, sana şu an idareten kazandırabilecek ve en az zaman ayırman gerekecek bi iş bul. sakın evlenme. sonra bak unity'ye vakit ayırabiliyor musun ona göre plan yap. plan yaparken de risk analizini doğru düzgün yap, gördüğün üzere baya bir patlamışsın.

bu arada ne kadar iyisin design konusunda
Sosyal ağlarda paylaş

evlilik olayını 1-2 sene öteleyebilirsin.
Aile yanında kalıyorsan barınma yiyecek gibi masrafların olmayacağı için rahatça işine odaklanabilirsin.

hıı kalmıyorsan eğer bu yüzden go go bankacılık
en azından paranı kazanıp boş zamanlarında devam edebilirsin ki bankadan dolayı güzel de boş zaman kalır.

Hsonlarını verimli geçirebilirsin veya akşamlarını her gün 2-3 saat ayırarak.

spor olmazsa olmazın mı? Salona gitme yürüyüş hem tasarruf yaparsın hem formunu etkilemez.
Sosyal ağlarda paylaş

unity kasıym öğreniym kafamdaki oyunu yapıym? niye?!?!
ultimadaki gibi macroya bırakamıosun ki kendini, 2 gün sonra unity bilgin 100 olsun

unity bilen birilerini bul bence, işi bilen adamları toparla etrafına beraber adım adım canlandırın kafandaki projeyi..

maddi durum içinde güzel sunumlarla baba şirketlerden projene sponsor olmalarını isteyebilirsin, sonucda bi startup başlatıyosun

projenin güzelline ve yapabilcene inandırırsan adamları veriyolar parayı

yok projen sadece kendi egonu tatmin etmek için sana özel bişeyse, eş dost yakın cevreye gogo
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...