huun Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 kapalı sistem bir gaz tesisatımız var. ben sisteme entegre etmek için bir vortex debi metre ararken işler karıştı, yardım istediğim konu burada. aradığım özellikleri sağlayan bir ürün buldum ve üretici firmanın önce istanbul, sonra amerika'daki mühendisleriyle anlaşamadığımız bir nokta ortaya çıktı. üniversitede tanıdığım bir prof. arkadaşa dün sordum, bu sabah ben pes ettim beni aşar dedi. elimizde 4 farklı kriyojenik sıvı var (oksijen, azot, argon, karbondioksit). biz bu sıvıları bir pompa vasıtasıyla evaporatöre yolluyoruz, atmosfer ısısıyla bu sıvılar gazlaşıyor ve tüplere doluyor. tüplerin toplam kapasitesi 750 Lt. dolum sırasında basınç 0'dan başlıyor ve 260 bara çıkınca dolum işlemi bitiyor. evaporatörden sonra tüplere giden hattaki borunun iç çapı 8 mm. şimdi işin karıştığı noktaya geldik. benim elimdeki her türlü veri bu 8 mm çapı olan borudan saatte 400 m3 gaz geçtiği yönünde. ancak firmanın mühendisleri saatte 400 m3 gazın içinden geçebileceği bir borunun çapının en az 50 mm olması gerektiğini, 8 mm çapında bir borudan bu miktarda gazın geçebilmesi için hızının pratikte gerçek olamayacak bir değere çıkması gerektiğini iddia ediyorlar. haliyle istediğim özelliklerde bir ürün bana tavsiye edemiyorlar ve konu şu anda kilitlenmiş vaziyette. standart ve normal değerler üzerinden bir yere varmaya çalıştık olmadı. şimdi bilimi inkar edecek birisi değilim; ama yıllardır yaptığımız işlemin hakkındaki verilerin yanlışlığını da kabul etmem mümkün değil. firma beni trollüyor mu diye düşündüm, olmaz herhalde. mühendisler dandik işi mi bilmiyorum diyecek oldum, termal kütle debi metreyi, vortex debi metreyi 80'lerde icat edip sanayiye sokan firma bu. o değil, bu değil peki ne? biz bu adamlarla nerede anlaşamıyoruz? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Komodo Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 borunun içinden geçen gaz miktarında *gaz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Birimlerde hata vardir, rakamlarda degil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Peregrin Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 adamlar turk degilse olmaz cekmislerdir. turk muhendislere danis sen Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fin Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 8mm borunun 260bar a dayanması 45''lik boru bile hidrotestlerde yamuluyor peak basıncımız 100bar bile değil yada ben olayı anlamadım tam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
µh Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 öncelikle bu tarz konular için arayacağın şey ilk olarak makine mühendisi-fizikçi vs. değil kimya mühendisi. o flow rate'i kaldırabilmesi lazım borunun, adamlar niye olmaz demiş bilmiyorum. edit: yalnız şimdi hesabı yaptım cidden çok yüksek çıktı m/s olarak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Archangel_ Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Fin said: 8mm borunun 260bar a dayanması 45''lik boru bile hidrotestlerde yamuluyor peak basıncımız 100bar bile değil yada ben olayı anlamadım tam 8mm et kalınlığı değil, borunun iç çapı demiş? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
deadwoll Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 İİBF'ciyim en son PV=nRT'de kaldım ama borunun uzunluğu da önemli değil mi burada? Tek önemli olan işlevi mi yoksa? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Fin said: 8mm borunun 260bar a dayanması 45''lik boru bile hidrotestlerde yamuluyor peak basıncımız 100bar bile değil yada ben olayı anlamadım tam o zaman ben sana birşey diyeyim daha çok kafan karışsın. kullandığımız boruların et kalınlığı 4mm, bakır. hatta bu borularla bizim hidrostatik test ünitemizde 450 bara vuruyoruz. µh said: öncelikle bu tarz konular için arayacağın şey ilk olarak makine mühendisi-fizikçi vs. değil kimya mühendisi. evet eskiden benim de bu tip sorularda aklıma ilk kimyacılara danışmak geliyordu; ama ilk pes edenler de hep kimyacılar oluyor gaz konusunda. genelde "ya akışkanlar mekaniği ama bu" falan deyip dodgeluyorlar sdf gaz işin içine girince hemen hiç kimsenin bir fikri olmuyor zaten, ona alıştım. hatta dün tartıştığımız mühendislere de sordum neye dayanarak bu olmaz diyorsunuz, yaptığınız hesabı görebilir miyim diye (sanki görsem anlayacağım da), "ya bizim simülasyon için kullandığımız bir program var o diyor, öğrenip dönelim dediler sdf bakalım bugün dönerlerse paylaşayım burada da. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
µh Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 kimyacı değil abicim kimya mühendisi, dikkat et bıçaklarlar asdsdf fluid mechanics heat-mass transfer process konuları kimya mühendisliğinin ana konularıdır 150 yıldır. ayrıca hesaplamayı ben de yaptım ses hızının 2 katına çıkması gerekiyor sanki gazın? sen kaç buldun velocityi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bright Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Et kalınlığı 4'se çapı nasıl 8 oluyor borunun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 iç çap 8 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Akhlaur Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Hesaba katmadığınız bir değişken vardır. Doğru dediğin şeylerden biri yanlıştır abi. Konuya uzun zamandır uzağım yönlendiremem ama kullandığın gazların özelliklerinden tut ölçüm yaptığın şeylere kadar bir daha gözden geçir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Akhlaur Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Ne boş bi post atmışım ya. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 huun said: üniversitede tanıdığım bir prof. arkadaşa dün sordum, bu sabah ben pes ettim beni aşar dedi. ... o yüzden geldim Paticik'te sordum, belki Ordinaryüs vardır :p Abi bence de hesapları bir gözden geçir, dedikleriniz arasında 6 kat fark olacak kadar cahil veya scammer değildir heralde adamlar da. Olmadı bir firmadan daha teklif/inceleme isteyin, oradan belli olur az çok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Deathblade Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/41dwwO6bLmL._SX395_BO1,204,203,200_.jpg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bright Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Bir sorun yok herhalde hesaplarda ya. Yukarıda 50 mm çelik yazmışlarda o boruların et kalınlıkları da bahsi geçen 16 mm boruyla aynı civarda. http://puu.sh/ssOIR/88c271b356.png Şurada metrik çelik borular için tablo verilmiş, 16 mm çap 2.5mm et kalınlığıyla 480 bar denmiş. 16mm çap 4mm et kalınlığıyla bakır borunun 260 bar'a dayanması anormal gelmedi. Standardı, tablosu birşeyi varsa bulun bakın tabi, yorum şu an yaptığım sadece de testlerini zaten kendiniz yapıp sıkıntı yaşamadıysanız sorun yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mrlee Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 huun said: şimdi işin karıştığı noktaya geldik. benim elimdeki her türlü veri bu 8 mm çapı olan borudan saatte 400 m3 gaz geçtiği yönünde. ancak firmanın mühendisleri saatte 400 m3 gazın içinden geçebileceği bir borunun çapının en az 50 mm olması gerektiğini, 8 mm çapında bir borudan bu miktarda gazın geçebilmesi için hızının pratikte gerçek olamayacak bir değere çıkması gerektiğini iddia ediyorlar. tüpler boşaldıkça basınç düşecek onu hesaba katıyorlar büyük ihtimal Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Holy Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 huun said: Fin said: 8mm borunun 260bar a dayanması 45''lik boru bile hidrotestlerde yamuluyor peak basıncımız 100bar bile değil yada ben olayı anlamadım tam o zaman ben sana birşey diyeyim daha çok kafan karışsın. kullandığımız boruların et kalınlığı 4mm, bakır. hatta bu borularla bizim hidrostatik test ünitemizde 450 bara vuruyoruz. µh said: öncelikle bu tarz konular için arayacağın şey ilk olarak makine mühendisi-fizikçi vs. değil kimya mühendisi. evet eskiden benim de bu tip sorularda aklıma ilk kimyacılara danışmak geliyordu; ama ilk pes edenler de hep kimyacılar oluyor gaz konusunda. genelde "ya akışkanlar mekaniği ama bu" falan deyip dodgeluyorlar sdf gaz işin içine girince hemen hiç kimsenin bir fikri olmuyor zaten, ona alıştım. hatta dün tartıştığımız mühendislere de sordum neye dayanarak bu olmaz diyorsunuz, yaptığınız hesabı görebilir miyim diye (sanki görsem anlayacağım da), "ya bizim simülasyon için kullandığımız bir program var o diyor, öğrenip dönelim dediler sdf bakalım bugün dönerlerse paylaşayım burada da.Kimyacılar reaksiyonu bilirler en fazla, borudan geçen gazın hesabını yapamazlar. Makine mühendisleri de yapar aslında ama konu direkt kimyasal proses tasarımına dayanıyor. Ben de hesabı yaptım şöyle bir eski bilgilerle, cidden baya yüksek bir hız çıkıyor ve bu hıza sistemin dayanması çok mümkün değil gibi. 400 m3 olduğuna emin misiniz saatte geçen gazın? Bana problem kullandığınız birimlerden kaynaklanıyor gibi geldi. Başka türlü 8 mm borudan 400 m3 gazı bir saatte geçirmek çok mümkün gözükmüyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 o kadar eminim ki, emin olduğum yollardan hangisini anlatayım bilemedim ehe bak şimdi, bizim sektörde hemen her firma ki linde, air liquide vs dünyada devleri dahil olmak üzere, 50 lt su hacmi olan bir tüpün 200 barda 10,6 m3 ( .7 ya da .5 yazanlar da var ama birşeyi değiştirmiyor) gaz fazda oksijen ihtiva ettiği hesabıyla müşteriye fatura keser. bunun hesabı da çok basit ama ben hatırlamıyorum, z diye sıkışma faktörü de içeren basit bir formüle dayanıyor. bak şimdi 1.45 kilo sıvı oksijenin normal şartlarda 1 m3 gaz yaptığını biliyorum. 10,6 m3 x 1,45 = 15,37 kg çıkıyor ya, bir tüpün boş ve dolu hali arasında da gramlar hariç yaklaşık 15 kg fark var. kaç tüpü kaç dakika doldurduğumu falan hep biliyorum. likit tanklarımızda kantar var, gün içerisinde doldurduğum tüpü hesaba vurduğumda tankın sabah ve akşam ağırlık farkı hava sıcaklığına göre %3-5 fark ile tutuyor ekipmanların speclere bakıyorum vs yani eminim 400 m3'ten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Holy Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 8 cm olmasın boru çapı =D Yok abi bakıyorum, hesap kitap yapıyorum baya baya 8 mm iç çapı olan borudan o miktar geçmesi mümkün gözükmüyor. Canlı canlı fabrikayı da gezdirsen mantıklı gelmeyecek muhtemelen. En temizi sen adamları çağır, getir göster prosesi ancak öyle ikna olup öneride bulunurlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 abi şimdi elektrik mühendisi olarak hesap yapıyorum borunun iç çapı 0.08m borunun alanı 0.0064m^2 saatte 400 m^3 saatteyse saatte 62500 metre gaz geçmesi lazım o botunun içinden bu da saatte 625 km hızda gitmesi gerekiyor gazın borunun içinde demek ben böle bi hesap yaptım hacı afushfuhasuhfas cevap veriyorum boru ısınır aga Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
µh Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 8 mm = 0,08 metre mi abi xd Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Malibu Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 BonePART said: abi şimdi elektrik mühendisi olarak hesap yapıyorum cevap veriyorum boru ısınır aga ROFL! xD Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2016 µh said: 8 mm = 0,08 metre mi abi xd dogru lan ohoo o zaman tamam abi boru cayır cayır yanar aga o zaman 6250000 m eder saatte 62500 km eder vay anasına Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar