Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kasa içi hava akımı hakkında yardım

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Masaüstü bilgisayarı yazlığa taşımadan önce bozulmuş olan kasa fanlarını ve termal macunları yenilemek için baktırayım dedim, yük altında 85 i gören alet yazın sıcağında yanmasın diye.

Fakat, dereceler düşeceğine deli gibi arttı,GPU 95-96c derken tırsıp kapattım en son oyunu.

Aşağıdaki fotolarda göründüğü gibi fanlar,

2 tane fanın arasında motherboarda bağlı, hesapta cpu u soğutan yukarı üfleyen bi soğutucu var, acaba bu mu engel oluyor hava akımına ? (iki fan da dışarı dönük)

İçeri dönük olan fanın da bi kısmı hdd/ssd ile tıkalı sdfg :(

Hiç anlamıyorum bu işlerden, acaba fanların pozisyonları mı yanlış ? motherboarda bağlı olan soğutucuyu çıkarıp fanlar arası engeli kaldırsam daha mı iyi soğur ?

help :(

Mesaj tarihi:
2 fan da içeriye doğru üflüyor görünüyor. Bi kontrol et bence.

Hatta işlemci fanının üzerindeki fan ne alaka ki, hiç takma bence o fanı oraya. Onlar da ters üflüyorsa sıcak hava içerde kalıyo demektir.

Hdd nin oradaki fan havayı çeksin, diğer fanları dışarı üfletmen yeterli.
Mesaj tarihi:
Fotoğrafı çektikten sonra kasa arkasındaki fanı ters çevirdim dışarı versin diye (üstteki fan da dışarı üflüyor). Dediğin gibi motherboarddaki fanı çıkartıp deneyeyim bir de.
Mesaj tarihi:
CPU fanını diğer tarafına al heatsink'in, heatsink'le ekran kartı arasına, yukarı baksın, yukarıdan dışarı üflesin.

Alternatif olarak heatsink çevrilebiliyorsa arkadan dışarı da üfleyebilir o fan.

Şu şekilde ya heatsink'in içinden ekran kartına üflüyor, ya da heatsink'ten çekerek dışarı, yukarıya üflüyor, ikisi de ideal değil. Hatta ekran kartına üflüyorsa ekran kartını yakabilir, 95-96C'ye ondan çıkıyor olabilir GPU.

Arka üstteki fan dışarı üfleyecek yaptığın gibi.
Öndeki, hdd tray'lerin arkasındaki de içeri üflesin.
Tepedeki de yukarıdan dışarı üflesin.
Mesaj tarihi:
şu şekilde olmalı diyorsunuz yani ?

samaella said:

motherborddaki fanı niye çıkartıyon olm öyle bişi demedim :D

heatsinkin pozisyonuna taktım kafayı adam gibi okumadan cevap vermişim pardon :D
Mesaj tarihi:
Ivy Bridge bi işlemcinin 90 üstü görmesi çok akla yatmıyor. BIOS'tan kontrol eder misin bir OC var mı işlemci üstünde? Hep böyle miydi sıcaklıklar? İşlemci problemli olabilir.
Mesaj tarihi:
neyin yardımını istiyorsun abicim atom bilimi değil ki bu
kasanın içine giren havayı kasanın içinden dolandırarak dışarı atacaksın işte bunda kafa yoracak ne var
3 tane fan bağlıyorsunuz beyniniz duruyor
aç oyununu oyna boşver takma bunlara bozulursa alırsın yenisini hayatını şuna kafa yorma yani eğlencene bak
Mesaj tarihi:
CPU ısılarında sorun yok, cpu nun üstündeki heatsink nasıl çalışıyor ondan da emin değilim ki heh, heatsink deki metal CPU ya değiyor , oradan ısıyı ileterek soğutmaya çalışıyor, heatsink in fanından çıkan ısı cpu ısısıyla ile birlikte mi artıyor yanlış anlamıyorsam ?

Eğer öyleyse pozisyonu normal değil mi ?
Mesaj tarihi:
CPU'daki ısı heatsink'e geliyor, fan da heatsink'in içine üfleyip o ısıyı dağıtıyor işte de fan GPU'ya doğru üflüyorsa o ısıyı GPU'ya yüklüyorsun, GPU yanıyor.

O yüzden fan'ı aşağı alıp, üflediği yönü yukarı çevirirsen sen de rahatlayacan biz de.
Kasanın üstündeki fan yukarı, arkasındaki fan arkaya, önündeki fan da içeri üfleyecek.
Mesaj tarihi:
Bence de kesin termal macunda fln sıkıntı olmuş. Heat sink'in oturduğu yerdeki metal plaka kare mi yuvarlak mı? Kareyse sıvamak gerekir onu diye biliyorum termal macunla. En azından ben öyle yapıyorum.
  • 9 ay sonra ...
Mesaj tarihi:
şimdi hacılar durum şu. benim kasanın fiziksel özellikleri dolayısıyla şöyle bi setup'ım var.

-ön tarafa 2 intake fan
-yukarı 2 exhaust fan
-arkaya 1 exhaust fan

bir de bunlardan bağımsız, ram'in kendi fanı var 1 adet (öyle bi fetişim yoktu, kutuyu bi açtım fanlı manlı şekilli ram çıktı. halbüse bana yüksek mhz falan yetiyordu. neyse.)

yani toplamda 6 fan var.

anakartta 4 pin pwm connector sayısı 5. fanların da hepsi çalıştığına ve hiçbiri power supply'a direkt bağlı olmadığına göre, demek ki bi yerde "uzatma kablosu" mantığıyla iki fanı birleştirip tek pwm'e bağlamışım. ki bu da yukarı 2 exhaust fan dediğim cpu sıvı soğutmasının radyatörüne bağlı fanlar oluyor.

şimdi ben istiyorum ki kasanın altına intake için 2 fan ekliyim. ön taraftaki 2 fanı birleştirip bir pwm'e; alacağım yeni fanları da aynı şekilde birleştirip bir diğer pwm'e bağlayarak olayı çözüyorum.

bu fanları birleştirip tek pwm'den yedirmek için almam gereken parçanın adı nedir.

içim şişdi anlatana kadar sgdfs
  • Yeni Oluştur...