Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

wikipedia's western bias

hollwanderrr

Öne çıkan mesajlar

Civcivhead said:

Buram buram aşağılık kompleksi kokuyor. 3 yıl harcamışlar bir de. İnanılmaz.

>muh müzlamik mağduriyet

ben anlamıyorum ne kastettiğini, oxfordun ne aşağılık kompleksi olacak western-bias ile ilgili, hindistanda mı oxford?

"For those familiar with Wikipedia, this information might seem unsurprising."
demiş adamlar, bakın mal değiliz bi bildiğimiz var ki araştırıyoruz diyorlar

"Wikipedia’s non-Western readership seems to be slowly growing. But, even as its readership becomes more diverse, the perspectives informing the website’s content continue to be dominated by Western users."

"... the average contributor to the site is “a male graduate student who programs, supports open source, plays online games, and lives in the US or Europe.”

bunlar değerli bilgiler mesela, konuyu irdelemeyen insanın bilebileceği şeyler değil, bu veriler gamingle, male dominance in culture'la vs ilgili araştırmalara da veri olabilecek nitelikte.

her şeyi siz biliyorsunuz arkadaş inanılmazsınız ya.
Sosyal ağlarda paylaş

hollwanderrr said:

"Wikipedia’s non-Western readership seems to be slowly growing. But, even as its readership becomes more diverse, the perspectives informing the website’s content continue to be dominated by Western users."

bu misal, kendi başına bir şey ifade etmiyor olabilir ama farklı alanlarda farklı sonuçlara yol açacak çalışmalara da vesile olabilir.

misal, buraya da paylaştığım bir kitap vardı, rus düşmanı bir macar yahudisi, rusların batılılara kapatığı asyaya gizlice girmek için, müslüman din adamı kılığına giriyor ve karşılaştığı durumları rapor edip İngilizlere veriyor.

ingilizlerin buradaki amacı o zaman ki rakibi rusyanın neler çevirdiğini bulmak. ingilizler veya rapor ile muhatap olanlar düz adam olsalardı belki raporun sadece bu kısmı ile ilgilenebilirlerdi . ama onlar "doğuluların" "la bunlarda bilgimi beya, zaten biliyoruz biz bunları" dedikleri ayrıntılara girerek, anadoludan asyaya müslüman ahali ilgili önemli bilgiler elde etiler

ve o bilgiler ile yaptıkları faaliyetleri yazmaya gerek duymuyorum
Sosyal ağlarda paylaş

hollwanderrr said:

Civcivhead said:

Buram buram aşağılık kompleksi kokuyor. 3 yıl harcamışlar bir de. İnanılmaz.

>muh müzlamik mağduriyet

ben anlamıyorum ne kastettiğini, oxfordun ne aşağılık kompleksi olacak western-bias ile ilgili, hindistanda mı oxford?

uk'in yarısı hindu, yarısı paki, yarısı bengladeşli, öbür yarısı da ingiliz aksanlı zenci. o yüzden might as well hindistan'da da olabilirdi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
2-3 sene önce de Wikipedia'yı şu büyük ansiklopedilerle karşılaştırmışlardı, Gırand Larus, Biritanika filan. Wikipedia daha kapsamlı ve güvenilir (kaynaklar, kaynakların atıfları filan gibi şeylere bakmışlardı bunda sanırım) çıkmıştı.

En kapsamlı genel ansiklopedi yine de kendisi. Geçen bağış bile yaptım sussun diye. Susmadı.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...