Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

pi sayısı neden ve ne kadar önemli?

TheRiverBelow

Öne çıkan mesajlar

pi sayısı ilginc kılan bir kaç nokta var;

1. bunlardan en başta gelen hiç bir zaman kendini tekrarlayan bir seri olmaması, bu da sonsuz varyasyon üretmesini saglıyor

yani 3,1415... diye giderken hiç bir zaman hiç sag tarafda benzer şablonlar oluşmuyor, kendini tekrarlamıyor, sanki her seferinde yeni bir şey söyleyen/üreten bir canlı organizma gibi.

2. çember dedigimiz şey aslında sonsuz bir çokgen'dir. çokgenin kenar sayısı sonsuza gittikce cevresinin uzunlugunun yine cevresi üzerinde birbirine en uzak olan iki noktanın birbirine olan uzaklıgına bölünmesi de yukarıda dedigim gibi sonsuz varyasyon olusturuyor.

Bu yukarıda sıraladıgım 2 maddeden ötürü hiç bir çember ideal olarak bilgisayarda veya herhangi bir elektronik ortamda ya da elektronik olmayan ortamda modellenemiyor, bu da çemberin aslında varolup olmadıgı gibi bir felsefi soru getiriyor.

3. Her çemberin çevresinin çapına bölümü her zaman için aynı sayıyı (pi sayısını) verir. Bu çemberin boyutundan bagımsızdır. Bu da bir diger ilginc nokta.

1-2 tane daha vardı bildigim ama unuttum. İrrasyonel sayılarla ilgiydi galiba.
Sosyal ağlarda paylaş

mesela çanta toplıcaksın ve valizin sığmıyor. Ama sen pi sayısını biliosun ve hemen kafada bi hesap yapıosun.

silindir tshirt hacim = pi * r2 ( r= h/2 olsun optimal )*h

küp tshirt hacim = h * h * h

yani şimdi ne oldu küp h*h*h
silindir pi*h*h*h/4

e bu durumda pi/4 < 1 oluyor, haliyle silindirin hacmi daha ufak oluyor. Çantana sığdırıveriosun. Ha katlarken tam h/2 yapamazsan iş değişir :p.

Al SANA FAYDA DAHA NE OLSUN
Sosyal ağlarda paylaş

"nutella yerim" said:

pi sayısı ilginc kılan bir kaç nokta var;

1. bunlardan en başta gelen hiç bir zaman kendini tekrarlayan bir seri olmaması, bu da sonsuz varyasyon üretmesini saglıyor

yani 3,1415... diye giderken hiç bir zaman hiç sag tarafda benzer şablonlar oluşmuyor, kendini tekrarlamıyor, sanki her seferinde yeni bir şey söyleyen/üreten bir canlı organizma gibi.

2. çember dedigimiz şey aslında sonsuz bir çokgen'dir. çokgenin kenar sayısı sonsuza gittikce cevresinin uzunlugunun yine cevresi üzerinde birbirine en yakın olan iki noktanın birbirine olan uzaklıgına bölünmesi de yukarıda dedigim gibi sonsuz varyasyon olusturuyor.

Bu yukarıda sıraladıgım 2 maddeden ötürü hiç bir çember ideal olarak bilgisayarda veya herhangi bir elektronik ortamda ya da elektronik olmayan ortamda modellenemiyor, bu da çemberin aslında varolup olmadıgı gibi bir felsefi soru getiriyor.

3. Her çemberin çevresinin çapına bölümü her zaman için aynı sayıyı (pi sayısını) verir. Bu çemberin boyutundan bagımsızdır. Bu da bir diger ilginc nokta.

1-2 tane daha vardı bildigim ama unuttum. İrrasyonel sayılarla ilgiydi galiba.

ilginçmiş cidden. Sonsuz kenarlı çokgen olarak hiç düşünmemiştim.
Sosyal ağlarda paylaş

pi ile ilgili en ilginç okuduğum şey doğada karşına çıkması.

mesela nehirlerin kıvrımlarını baştan sona ölçüyosun sonra da nehirin başladığı noktadan bittiği noktayı ölçüyosun. bu iki sayıyı oranlayınca 3,14 çıkıyor mesela.

böyle şeyler olunca bazı adamlar da diyor ki lan acaba matrix gerçek mi. biz de beyinleri geliştirdikçe içinde yaşadığımız yazılımın kodlarını fln farketmeye başladık.
Sosyal ağlarda paylaş

abi bütün hayatım yalanmış şu an. altın oranı pi sanıyodum. gg easy

"nutella yerim" said:
bide bu nasıl mesela? neye göre üretiyo kendini ki o? son rakamları toplayıp bişeye mi bölüyon sürekli? öyle bi sistem mi? yoksa allah ve hikmet?
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...