Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hızlı Arabayı Durdurmanın İpuçları (!)

Lord_Argos

Öne çıkan mesajlar

Lord_Argos said:
fren bakımı gecikmiş aniden akan trafikte hiçbir sebep yokken durmuş

Bunları geçelim şimdi her şeyden önce. Ya daha hızlı gidiyormuşsun, ya takip mesafen azmış, ya da dikkatin başka yerdeymiş. Bunların ikili-üçlü kombinasyonları da olabilir. Adam fren yaptığında da ayağın gazdadır muhtemelen, frene geçene kadar iş işten geçmiştir.

Gelelim esas soruna;

Lord_Argos said:

Sonra acaba el freni çekmek yerine motor frenimi yapsaydım diye düşündüm. Birde öyle birşeyde el freni çekip sağ kırmayı önerenler olmuştu ama araba takla atarmı emin olamadım, fikirlerinizi almak istedim.

1. Debriyaja frenle birlikte basılmaz, araba iyice yavaşladıktan sonra stop etmesin ve/veya stop etme sürecinde son 2-3 dişlide araba frene rağmen öne doğru öksürmesin diye basılır. O an kısa sürede vitesi küçültüp verimli bir motor freni yapamazsın zaten ama en azından debriyaja basmasan olurmuş.

2. Orta sınıf ve üzeri bir binek araca (ticari, jeep vs. demiyorum, düz binek) takla attırmak için özel uğraş sarf etmen lazım. Öyle 80'den 40'a inerken sağa kırdın diye takla atmaz. Fazla film izlemeyin, onların altında roketimsi basınçlı gaz düzeneği oluyor.

Fakat öyle manav gibi el freni + tam sağ yaparsan arabanın kontrolünü kaybedip ön tamponun yerine sol kapınla vurabilirsin adama, ya da sağ arkadan gelen biri duramayıp çok rahat sana girebilir.

En güzeli debriyaja basmadan sert fren yapıp, ABS'li araba olduğunu kabul ediyorsak, ölçülü bir şekilde minik minik sağ-sol yaparak lastik-yol arası sürtünmeyi arttırarak fren mesafesini kısaltmak. Bunu profesyonel bir eğitim/bilgi olmadan sadece tecrübe olarak söyüyorum ama, topiğin geri kalanını da okumadım, belki daha verimli bir tekniği de olabilir.

Gerisi kısmet artık. Takip mesafesi ve fren yapmaya hazırlıklı bir kafada olmama durumlarında zaten ne kadar uğraşsan boştur genelde, arabadan sağ çıkmaya ve mümkün olduğunca faturayı az tutmaya bakarsın işte :p
Sosyal ağlarda paylaş

120km/s ile giderken eger 30metre mesafe ile takip ediyorsan, frenlerin seramik brembo olsa bile o kadar kisa mesafede duramazsin.

Zaten 33.3m/s bir hizla gidiyorsun ve 1sn'den az bir suren var. goz gorecek de, beyine iletecek de sen de yusuflayin fren yapacaksin.
Sosyal ağlarda paylaş

Baggio said:

1. Debriyaja frenle birlikte basılmaz, araba iyice yavaşladıktan sonra stop etmesin ve/veya stop etme sürecinde son 2-3 dişlide araba frene rağmen öne doğru öksürmesin diye basılır. O an kısa sürede vitesi küçültüp verimli bir motor freni yapamazsın zaten ama en azından debriyaja basmasan olurmuş.

ani frende 2sine birden abanmıyor musun
Sosyal ağlarda paylaş

el frni her koşulda gereksiz modern araçlarda. paramecium'un dediği gibi artistik bir şekilde 180 derece dönüp aksi istikamete tam gaz fırlamayacaksanız unutun aracı durdurma konusunda.

tabi frene basarken şerit değiştirmek aracı devirmez diye bir şey de yok modern araçlarda. bu tamamen hız, yol durumu, hava durumu, lastik durumu vs bir çok etkene bağlı. yoldaki bir çukur siz şerit değiştirirken direksiyon kontrolünü kaybetmenize neden olur bırak arkadan gelenin şöför veya yolcu direğine girmesini sana takla attırır.

Takip mesafesi + önündeki 2. aracın stop lambalarını kontrol etmek işte bu yüzden önemli. Hadi sen durdun arkandan gelen kuşsa ne yapacaksın ? Arka koltuğa gelir oturur valla sen farketmeden. Modern araçlar güven veriyor tabi de arkadan geleni asla unutmamak lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

el freni nasıl gereksiz modern araçlarda? park ederken nası park etcez mesela?

bi de virajlarda kaydıra kaydıra nasıl dönülüyo bu elektronik el frenli arabalarda ya. ben çok seviyorum o hareketi.

aralikta bir buz tuttu burda yerler, cumartesi aksamiydi. ciktim disari. 20km ile gidiyorum, her donuste kayarak donuyorum. istemesen de kayiyo zaten. acaip keyifliydi. butun aksam kaydirdim
Sosyal ağlarda paylaş

dana22 said:

ilginc ama tourneo hic hissetmemis de golf dagitmis gibi duruyor

Normal abi orası. Ağır fren durumunda arabanın önü yere yaklaştığı için vurunca tam tampon değil de neredeyse ön ızgara + radyatörle vuruyorsun, oranın dayanıklılığı daha düşük. Bir de ön tarafı özellikle tank gibi yapmıyorlar ki ciddi kaza yaparsan motor bloğu buruşarak momentum emebilsin, yoksa eylemsizlikten iç kanamadan ölürsün.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Bright said:

Debriyaja basmayacan öyle bir durumda, sırf fren abanacaksın, yeterince yavaşlayınca da durmak için el freni çekilip direksiyon kırılabilir ama hakim değilsen arabana yapmamak lazm.

Benzer durumlarda yana kırmak falan gerektiğinde (frenleyip duramayacağınız kesinse) freni bırakıp direksiyonu kırıp manevra yapın ki araba kontrolden çıkmasın.

absnin en güzel olayı frene basılıyken manevra yapabilmen zaten niye bırakıyorsun freni.
Sosyal ağlarda paylaş

CthuLhu said:

Bright said:

Debriyaja basmayacan öyle bir durumda, sırf fren abanacaksın, yeterince yavaşlayınca da durmak için el freni çekilip direksiyon kırılabilir ama hakim değilsen arabana yapmamak lazm.

Benzer durumlarda yana kırmak falan gerektiğinde (frenleyip duramayacağınız kesinse) freni bırakıp direksiyonu kırıp manevra yapın ki araba kontrolden çıkmasın.

absnin en güzel olayı frene basılıyken manevra yapabilmen zaten niye bırakıyorsun freni.

Belli bir hızın üstünde yapamazsın, kontrolden çıkar araba.
Sosyal ağlarda paylaş

bence frene asılıp ayna kontroluyle sağ şeride geçmen gerekirdi eğer boşluk varsa. ama yine de ucuz atlatmışsın geçmiş olsun.

120 km ile giderken şehirler arası iki şeritli yolda, önümdeki doblo tarzı bi arabayı sollamak için sol şerite geçtim.

doblo aşırı bi fren yaptı, hafif yüksek oldugundan da önünde bişey mi var göremiyorum tam olarak.

ben sollamak için hızlandığım anda doblonun önünden köpek geçiyormuş.

ben yanından geçerken köpek benim şeride geldi. ama sabit hızla hiç sagına soluna bakmadan gidiyor hayvan, gelin bana vurun gibi.sdfsdf

ilk şehirler arası yolculugumda oldu bir de hafif frene dokunup sag-sol hamle yapıp sıyırdım köpeği. doblo da bi anda yavaşladıgı için sağ şerit de boşluk vardı.

araç da peugeot 206 çarpsam takla falan atar araba heralde.sdfsdf
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...