Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Parmak İzli Personel Takip Sistemi


BonePART

Öne çıkan mesajlar

Giriş çıkışın saatini alacaksın diye adamın parmak izini alma hakkın olmamalı, polis misiniz arkadaş, kamu kuruluşu bile olmayan yere neden parmak izimi vereyim. Çalışanınız üniversiteli gibi kartını ve/veya şifresini başkasına verip giriş-çıkış loglarını yanıltıyorsa bunu başka türlü yakalayıp ihtarını verirsiniz, tekrarlarsa çıkartırsınız. Hem özel hayat/kişilik hakları ihlali, hem köle baskıcılığı oluyor parmak izi.

Bu benim görüşüm aslında ama mahkemenin de böyle karar vermiş olması güzel :p

Link
Mahkeme "olabilir ne var" diyor, Danıştay "olur mu olm bir daha bakın" diyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

axedice said:

Parmak izi okuyucuları çabuk bozuluyorlar, biz kartlı sisteme döndük sürekli arızalarla baş edemeyince.

Bide gerge evet sen hangi bağlamda söylüyorsun parmak izi yasak diye? Bi link at okuyalım.



parmak izi okuyucuların çoğunda kart okuyucuda var, bi elemanla tanışıp direk tüm idlere kart alıp itlikte yapılaibliyor :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Simdi parmak izi kisisel bilgi, kisiyi belirlemekte kullanilabiliyor. Vucud butulugunun ayrilmaz bir parcasi.

Ikinci olarak parmak izi alma ve kaydini tutma yetkisi ozel sartlar altinda, sinirli olarak kolluk gorevlilerine ve yeni cikan bir kanunla hastanelere verilmis. Kafana gore gidip almaya kalkarsan (nedeni ne olursa olsun) ozel yasamin gizliliginin korunmasina takilirsin. Anayasal guvence o, ve ayni zamanda BM sozlesmeleri ve AIHS ile de korunuyor ki TUrkiye taraf onlarda.

Ozel hayatin korunmasi ile parmak izinin ne ilgisi var dersen bu konuda tartisilacak bir sey yok. Turkiye icin sonuc doguran AIHM kararlariyla, Danistay kararlariyla ve yukarda soyledigim gecen ay cikan kararla hep parmak izinin de ozel hayatin korunmasina dahil edildigini goruyoruz.

Sonuc olarak iste yasal dayanak olmadan (Anayasa 13 ve 20) parmak izi alamazsin. Eger alirsan hem basin derde girer, hem de bir sorun ciktiginda is mahkemesinde bunu delil olarak kullanamazsin. Kullanmaya kalkarsan basin iyice derde girer.

O son karara mahkeme direndi. Danistay'da genel kurula gidiyor simdi. Gecmez oradan ama. Okulda hocalarin filan da genel kanisi bu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle iPhone şu anda uygulamaları parmak izi verisine eriştirtmiyor. İlerideki versiyonlarda eriştirmeyi düşünüyorlar diye okumuştum ama muhtemelen shared kısımdan eşleştirmeyi falan yapıp bırakacaklar, upload vs. imkanı vermeyeceklerdir. Yoksa zaten olmaz.

İkincisi, birinde kendine kolaylık olsun diye gönüllü veriyorsun, vermezsen 4 haneli şifre giriyorsun, telefonda parmak izi vermediğin için yapamayacağın hiçbir şey yok. Diğerinde işe girebilmen için sana dayatılıyor. "Ekmek parası kazanmak istiyorsan parmak izini benimle paylaşacaksın" deniyor. Hem İş Hukuku'na, hem kişisel hak ve özgürlüklere aykırı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:

Kendi isteginle vermek ayru bu arada ama is hukukuna gore isci kendi istegi ile verse bile yasak. Orada guclu is veren-gucsuz isci iliskisi var. Bu arada muhendis filan da isci sayiliyor, yaka ayrimi yok bu konuda.


"Kendi isteğimle verdim abi valla billa yemin beyan kabul taahhüt ederim" yazan kağıdı önüne koyup "imzala şunu, e mecburi herkes imzalıyor" derler çünkü evet. Ülkemizdeki işsizlik sağolsun herkes de imzalar. Mahkeme bunları kabul etmez.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Karını kişisel haklarının önüne koyan ve/veya umursamaz insan profilidir, nolacak. İş ortağı ile işveren aynı değil ayrıca. "İstemiyorsan gelme satma kardeşim" diyebilirler muhtemelen. Belki telekomünikasyon, güvenlik çok önemli vb. diye izinleri de olabilir, günahların almayayım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...