Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

sözelci olmak


Saeros

Öne çıkan mesajlar

selam

her şey bugün facebookta aşağıda paylaşacağım videoya denk gelmemle başladı

http://www.youtube.com/watch?v=m01ICYfdLsA

arkadaşa da gönderdim sonra "la ne komik lol best movie ewr" diye, güldük falan
ama sonra kafasına takılmış bunun, geldi "abi otobüsün içindeki tip otobüs düşerken neden ön cama yapışıyo, arkaya yapışması gerekmez mi" dedi
bi an düşündüm, tekrar izledim falan
izlerken bi mantıksızlık sezmiyorum, ama nedenini çözemedim tam olarak

bi kere kütle çekim yasası diye bişey yok muydu abi? yani otobüsün daha hızlı düşüyor olması gerekmez mi
yoksa herif minik olduğu için daha mı çabuk ivme kazanıyor? o yüzden mi hop diye ön cama yapışıyor, otobüsün içinde savrulmak yerine?

evet
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Otobüse de adama da etki eden ivme eşit.
Büyük kütleler birbirini daha çok çeker(daha fazla çekim kuvveti) ama aynı şekilde büyük kütleyi ivmelendirmek için daha fazla kuvvet gerekeceği için büyük kütlenin daha fazla ivmelenmesi gibi bir şey söz konusu değil. Bunun gibi bir durumda kütleye göre kuvvet etkimesi gibi düşünmeye gerek yok yani, yerçekimi ivme alanı gibi düşünebilirsin.

Aşağı yöndeki kuvvetler aynı olduğuna göre problemi ters yöndeki kuvvetlere göre düşünmek lazım yani.
Nedir bu? Sürtünme. Hava sürtünmesi için de kütle, hacim ve hız hepsi önemli. Otobüs için sadece hava sürtünmesi var, ki çok fazla etkisi olmaz o mesafede, hem çok yoğun, hem de kısa sürede düşüyor. Adama etkiyen hava sürtünmesi de var, ayrıca koltuklara çarpıp duruyor, ki koltukların sürtünmesi de var. Pek emin değilim ama otobüsün kapısı açık olduğundan içeri oluşacak hava akışı yüzünden bir kuvvet daha eklenebilir hava tüneli gibisinden. Bayağı bi ters yönde kuvvet etki ediyor adama. Ön cama yapışması mantıksız yani. Yerçekimi ivmesi aynı olsa da adamın hızı daha fazla kesilmesi gerekli.
Otobüs daha düşmeye başlamadan öne eğildiği sırada adam ön tarafa doğru düşebilir, ama otobüs düşmeye başladıktan sonra cama yapışması mantıksız.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yerçekimi ivmesi bütün kütleler için sabittir. şişko da otobüs de aynı hızla dünyanın merkezine doğru yol alır. burda karşı kuvvet olarak hava sürtünmesi var. otobüs daha fazla sürtünmeye maruz kaldığı için şişkonun içerde daha hızlı yol alması mantıklı olabilir ama normalde öne doğru veya arkaya doğru çok fazla fark etmemesi lazım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ondan emin değilim dedim zaten. Çok hızlı değil ama minimal de olsa kuvvet kuvvettir diye ekledim.
ki çok az da olsa otobüs önünde havayı sıkıştıracak, arkasında da vakum oluşturacak bir parça, basınç farkı kesinlikle var yani. Hava akımının hangi yolu izleyeceğine göre değişebilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...