Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Danimarka da yasamak hakkinda bilgi sahibi olan?


LuNiZ

Öne çıkan mesajlar

Sevgili dostlar,

arama tarama yaptim, baktim ettim ama bulabildigim veriler ya guncel degil, yada topyekun yok.

Simdi soyle bir durum var gerci gezdim gordum e acacaktim topaki ama gezipde gormedim henuz o yuzden buraya acayim dedim.

Bir kisminiz beni taniyordur zaten, yasim 35, meslek bilgi guvenligi diyelim, uni mezuniyeti de var, iste 3 yasinda ikizlerimiz var vs vs..

simdi onumuze ciddi bir opsiyon geldi, degerlendiriyoruz, kopenhag da yasamak soz konusu olabilir.

oralarda 3+1 falan eve kiraya ciksak, cocuklarin "daycare" masrafinin ortalama 800-1000 euro oldugunu biliyorum, kira tum giderlerle 2000 eur. hesapliyorum, mutfak ulasim ivir kivir a da 1000 euro koyuyorum..

bana bunlarin disinda aman abi unuttun, su olur bu olur vs diye ozellikle belirtmek istediginiz birseyler varmidir?

- oncelikle ekonomik olarak..
- sonrasinda sosyal olarak... hani 2. sinif adam muamelesi vs gibi durumlar ne sekilde orada?
- daha evvelden cevrenizde boyle ev tasiyan olduysa giderken unutulmamasi gereken biseyler, masraflar vs varmidir?
- edit: is aramak icin, ve kiralik evlere bakmak icin ozellikle tavsiye ettiginiz bir site vs varmidir? ben genel olarak google amcanin isaret ettiklerine bakiyorum.

vs vs.. cevrenizde yada sizin iskandinav ulkelerine yonelik genel veya danimarka ya ozel tecrubeler varmidir bana aktarmak isteyeceginiz. bunu sormak istedim,

sevgiler. simdiden tesekkurler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kopenhag güzel baya, insanları insan gibi davranıyor. Irkçılık 2.sınıf vatandaş konusunda ingiltere gibi değil yada ne bileyim bir Fin gibi. Belki başka şehirleri öyledirde Kopenhag zaten baya çok uluslu.
Para olarak zaten oraya davet ediyorlarsa iş sebebiyle merak etme hertürlü kurtarır maddi olarak. Türkiye gibi değil hakkını veriyorlar fazlasıyla.
Dil vs.problemi yaşayabilirsin belki biraz eşin için sıkıcı olabilir ilk zamanlar birde.
Çocuklar için zaten iyi bişey kaç dil öğrenirler orada diplomat olurlar büyüdüklerinde.
En kötü 1 sene kalır gelirsin yapamazsan.
Hayırlı olsun şimdiden tebrik ederim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hava: Iklimi soguk ve yagmurlu. Insan gunese hasret kaliyor. Gunes cikinca kaldirimlarda oturuyor millet:) Bazen acaba yagmursuz bir gun olacak mi dedigin oluyor.

Vergi: Gelirinin asagi yukari %45 ini devlet vergi olarak aliyor. Sanirim yurtdisindan gelen researcher lara ve belli gelirin ustundekilere vergi indirimi var. SKAT in sitesinden bakabilirsin. Bizdeki gibi net maas gibi bir kavram yok, her sey brut uzerinden donuyor. Ama buna karsilik saglik, egitim bedava. Eger kisa sureli kalicaksan odedigin vergiye degmez, para filanda biriktiremezsin(insan gibi yasarsin o ayri). Uzun surede verdigin vergiler karsiliginda hizmet aldigini anliyor insan.

Masraflar: Danimarka standardlarinda 3 oda bir salon dedigin ev 100m2 civaridir genelde. Metrekare olcusu duvarlarin distan disa olcumuyle hesaplanir. Kisacasi sen google a o kadar guvenme. Ayrica depozitoydu, yeniden boyama masrafiydi isler uzar gider. Gunluk hayat Turkiye nin asagi yukari 2 ila 3 kati pahali.

Irkcilik: Biraz jenerasyonla alakali. Gunumuz gencleri daha acik goruslu(hepsi degil tabii ki), 40 yas ustunun bir kisminda gizli irkcilik mevcut, gocmenler sagolsun. Beyaz tenli olmanin avantaji yok desem yalan soylemis olurum.

Kultur: Danimarkalilarin bir kismi dunya uzerinde en iyi sosyal sistemin kendilerinde oldugunu ve yabancilarin bunu somurmeye geldiklerini dusunuyor. Haliyle bunu asmak icin o topluma adapte olmak gerekli. Herkes ingilizce bilse dahi, dil ogrenmek bunun basinda geliyor. Devlet yabancilara kaldiklari ilk uc yilda bedava dil kursu olanagi sagliyor. Cocuklari kucuk oldugu icin hizli dil ogrenip kolay adapte olabilirler. Genelde en cok adaptasyon sorununu 8-10 yaslarinda cocugu olan aileler yasiyor. Dil ogrendikten sonra 2. sinif vatandas muamelesi gorme olasiligin cok az.

Is Yasami: Haftalik calisma suresi 37 saat. Genelde 4 gibi insanlar isten cikiyor. Bunun sebebi cocuklari okuldan almak zorunda olduklari icin. Gunluk yasam cocuklari okula birak, ise git, cocuklari okuldan al, cocuklarla ders calis(evet, bazi odevlerde cocuklariniza yardimci olma zorunlulugu var), aksam yemegi yeme, cocuklari yatirma, ucuk kacik Danimarka reality showlarini izleme ve yatma olarak geciyor. Onun icin haftasonu millet acaip dagitiyor. Sanirim sokakta en cok insan gorebilecegin saat cumartesi yi pazar a baglayan gece 4-5am arasidir. Is hayati kulturu Turkiye de cok farkli. Oncelikle insan yerine konuyorsun, kendini gelistirmene yardimci oluyorlar, vs. vs.

Is arama: Kanimca pozisyonu garantileyip gitmeni tavsiye ederim. Danimarka kanunlarina gore oncelikle kendi vatandaslarini ve EU vatandaslarini ise alma zorunlugu var. Sonucta expatriate lere %100 acik bir ulke degil. Oraya gidip birde danca bilmiyorsan is ararken helak olabilirsin. Kendi isini kuracaksan ayri tabii.

Ozetle, huzurlu ve guvenli bir hayat istiyorsan yasanacak yer(Havasi ve vergisi haric:)).
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

super olmus bu yazilanlar tam istedigim veriler abi.

simdi esime teklif geldigi icin, benim orda is bulma sorunum var,
bu durumda gorunen o ki cok ciddi bir sorun olacak.
ona gore degerlendirelim biz bunu.

cok tesekkurler, daha yorumu olan varsa da merakla beklemekteyim,
bu bilgileri ileteyim bir esime, ona gore sorular olursa yine yazarim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abim gitti birkaç sefer. çook çok güzel bir ülke diyor ancak yaşam çok pahalıymış. ucuz diye gittikleri burger king'de kişi başı 30 euro ödemişler yani mutfak masrafın aylık 1k'yı aşabilir. ancak oranın vatandaşları için çok güzel imkanları var keza turistler için de. mesela bir armatörle gitmişlerdi ilk seferinde. adamın tırnağının yanında şeytan tırnağı mı derler ondan çıkmış ve iltihaplanmış. hastanede küçük bir operasyonla temişlemişler ve ödeme kısmına gelince 'biz sağlık hizmetinden para almayız buna turistlerimiz de dahildir' demişler. kısacası medeniyet tavan ancak memleket pahalı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bak mesela simdi bisey okudum.

Es de work permit olsa bile, bana verecekler diye bi kaide yokmus.

yerim lan bole is mi olur. ben burda evi barki birakcam, gidicem oralara bide herifler yok biz seni almayiz turist gibi git gel mi cekicekler.

ulan abraham siz caardiniz bizi buraya derim yani :)
o yuzden oyle kolay olmuyor, 2 cocuk, bunca zamandir yaptigin kariyer bilmemne hepsini sifirla bas git olmuyor yani.
:)


heyecan falan duymuyosun o yuzden ;)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hanim calisiyorsa, cok sikinti cekmezsin. En azindan sabit geliriniz var, gecinir gidersiniz, sana da cok is arama stresi binmez. O arada sende dil ogrenmeye calisirsin. Dil kursulari genelde aksam saatleri haliyle cocuklari birakip ikiniz birden gidemezsiniz. Biriniz Ptesi-Carsamba kurunu, digeriniz Sali-Persembeyi alicak. Sanirim haftada 4 saatti kurs. Kursun butun kurlari 2 yilda tamamlanabiliyor.

Ayrica bir sekilde sosyal hayatini sifirdan insa etmen gerekli, yeni arkadas, vs. vs. Bu konuda Danimarkalilardan ziyade diger avrupa halklariyla daha rahat kaynasirsin. Italyan, Fransiz, Ispanyol, Alman, vs. daha kolay yakinlasabilecegin kimseler. Danimarkalilardan da yurtdisina cikmis, ama turistik olarak degil, yurtdisinda 1-2 sene yasamis birisiyle cok daha rahat ahbaplik kuruluyor.

Biraz dil ogrenip cocuklarda daycare a alistiktan sonra toparlasiniz. Zaten day care in community gunleri filan oluyor, butun veliler geliyor, vs.

Is ararken de yabancilar icin bedava CV seminerleri oluyor, onlara katilmani tavsiye ederim. Firma olarakta uluslararasi bir firmada is bulursan daha kolay adapte olursun.

Eger giderseniz, kesinlikle surasi soyle kotu, ay adam sokaga isedi, duzgun sucuk yok, her yerde domuz eti var, Turk cayi nereden alirim, memleketimin tv sini izleyeyim, gibi gurbetci triplerine kapilmak yerine adapte olmaya bakin.

Sanirim bana boyle bir teklif gelse kabul ederdim:) Biraz gelir-gider, vergi olaylarini arastir, en azindan gidince herhangi bir surprizle karsilasmazsin. Sonucta dunyada en cok vergi alinan ulke:)

Not: Yukarida Burger King te kisi basi 30 Euro odemisler notu var. Kesinlikle gercekci degil, 30 Euro = 223.5 DKK yapar, ki kisi basi bu paraya standard bir restaurant ta bir tabak yemek + 1 icecek alirsin. Sonucta 6-7 Euro ya sokakta durum satiliyor. Barlarin genelinde 1 bira 50 DKK civari, oradan kafanda bir oranti kurabilirsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...