roket adam Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 yıllardır güzide ülkemizde yurtdışından alınan güneş panellerini plastik aksama monte edip bi takım güneş enerjisiyle çalışan araba yapalım, onları yarıştıralım tarzı şeyler var biliyosunuz. hani biz çok yenilikçiyiz, acayip cool bir şeyiz güneş falan filan tarzında takılıyo güzide üniversitelerimiz. hani bi yıl yaparsın, iki yıl yaparsın tamam, yıllardır devam ediyor. sonucunda prototip ötesinde bir şey çıkarma gereği de duymuyorlar. öyle kenarda kalıyo araçlar. her neyse. ben şu habere takıldım: http://ekonomi.milliyet.com.tr/gunes-enerjisiyle-calisan-arabaya/ekonomi/detay/1752347/default.htm 1) bu aracın nasıl %80'i yerli olabilir? ülkemizde güneş paneli üretilemiyor, hiç sanmıyorum ki kalan parçalar değerin %80'ini oluşturacak kadar değerli olsun. yanılıyor muyum? 2) 2013 türkiyesinde üniversitelerin halen bu yarışlara kasması, sonra da tüm projeleri rafa kaldırması mantıklı mı? neden son kullanıcıya ulaşabilecek bir şey yapılmıyor halen? 3) üçüncü maddeyi unuttum her neyse. çok feci propaganda, göz boyama tarzı bi olay, acayip fasafiso geliyor bana ama, belki de benim cahilliğimdir diyerek burada paylaşayım dedim. yanılıyorsam düzeltin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fizban Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 universitelerde bunu lisans ogrencileri yapiyorlar. butceleri sponsorlarla kendileri buluyorlar falan. onda bir sakinca yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
chrome Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 Bir ara cevap vereyim bu konuya. O arabalrin yapim ekiplerinden birinin uyesi olarak. Bu mesaj burada kalsin. Telefondan sikis tepis yazmak istemiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
marksman Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 nick entry uyumu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tatar Ramazan Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 bilim yapmakta suç oldu arkadaş, atom fiziğine de profesörlüğe de lanet olsun Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 her sene yarismasi oluyo bunun uniler arasinda. neyine takildin? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mal Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2013 evet banada pamukta fasülye yetiştirmenin üniversite versiyonuymuş gibi geldi topiği okuyunca. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
neutrino Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Amaç zaten o teknolojiden yararlanıp normal araba üretelim, trafiğe salalım değil ki. Basit bişey abi zaten, paneller elektrik üretir, o elektrik motoru besler. Kalanı tasarım sorunları. Mühendislik fakültelerinde öğrencilerin bu işlere aşina olmasını sağlar bu yarışmalar, piyasadaki firmalarla bağlantı kurarlar bir de. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 neutrino'nun dediğinden olay burada ar-ge veya yenilik yapmak değil mevcudu yani temeli öğrenmek know-how çalışması yapmak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 fizban said: universitelerde bunu lisans ogrencileri yapiyorlar. butceleri sponsorlarla kendileri buluyorlar falan. onda bir sakinca yok. her okulun elektrik bölümü yapar bunu bi tür turnuva bu bi çok ülkede yarışmaları var hiç bir şey değilse öğrencilere proje yapma geliştirme bir şey üzerinde uzun soluklu çalışmayı disiplinler arası iletişimi öretiyor bence gayet güzel ve yararlı bi proje bu arada plastik gövde değil genelde meshi kendileri yapıp üstünü fiber kaplıyolar felan yane tamamen örenciler yapıyo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 bu arada vurmayin öldü herif hatta mesela şu aralar İstanbul Unide güneş enerjisinin yanına birde hidrojen arabası projesi eklendi 2 ayrı ekip var bence çok güzel keşke bizim zamanda böle aktif olaydı düşündümde olsa ben gene katılmazdım lan kim uraşcak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tambjk Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Olay da medyanın abartması var fakat bu projeler önemlidir, zaten boktan olan eğitim sistemimiz içerisinde yapılan nadir güzel işlerdendir. Bu projeler çeşitlendirilmeli tabiki, arkası getirilmeli, ancak o zmn gerçek bir katma değer yaratacaktır. Ayrıca iş hayatı öncesi güzel bir hazırlıktır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 şu projelerin lise düzeyinde ypıldığını düşünün bir de.. hani amerikan dizilerinde görüyoruz ya "fen projeleri" o tür çalışmalar bizde çok az yapılıyor, bazı özel okullarda anca ki bir yenilik ortaya çıkartmasa bile temel uygulamanın öğrenilmesi açısından her okulda yapılması gerekiyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Feamer Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 denildiği gibi sanayide kullanılacak bir şeyler yapılsa daha iyi olur aslında Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xaty Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 "2013 türkiyesinde üniversitelerin halen bu yarışlara kasması, sonra da tüm projeleri rafa kaldırması mantıklı mı? neden son kullanıcıya ulaşabilecek bir şey yapılmıyor halen?" bu yarışlar tüm dünyada yapılıyor, sadece tr'de değil. üniversitelerde bu tip etkinlikler yetersiz bile, arttırılması gerek. ilgili öğrencilere büyük motivasyon ve güzel takım çalışması örneği. üniversitelerin piyasaya çalışmasını bekleyemezsin. son kullanıcıya nasıl bir şey ulaşmasını istersin? rafa kaldırılan hangi proje? üniversitelerin arge yapıp sonra ürün çıkartmasını mı bekliyorsun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sparkcaster Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 tam bir çevre mühendisine yakışır başlık hll team Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ad3m Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Topicde direk enerji kelimesine odaklandım lan noyan hipnoz etmiş :/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Feamer said: denildiği gibi sanayide kullanılacak bir şeyler yapılsa daha iyi olur aslında çünkü üniversite öğrencisi sıfır sanayi tecrübesiyle sanayiye yarıcak bişi üretemez o tip şeyleri genelde masterda sanayi kurumlarıyla sanayi ile iç içe çalışan öğretmenlerin danışmanlığında yüksek lisans öğrencileri yaoıyo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
KidLazer Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 1) bu aracın nasıl %80'i yerli olabilir? ülkemizde güneş paneli üretilemiyor, hiç sanmıyorum ki kalan parçalar değerin %80'ini oluşturacak kadar değerli olsun. yanılıyor muyum? Güneş paneli biz üniversitedeyken piyasada yoktu yani hep ithal ürünlerdi şimdi var mı bilmiyorum ancak güneş arabasının içinde öyle deli dehşet bir sistem yok. bir elektrik motoru gerekli teçhizatlar vs. yani gerçekten de aşağı yukarı güneş paneli aracın %20'lik kısmını oluşturuyor. Zaten arabanın için genelde alüminyum profilden üretiliyor (hoş KOU'daki elektronikçi hıyarları saymazsak - öküzler dökme demirden gövde yapmıştı niye gitmiyor bu araba diyorlardı -_-) ve paneldeki enerjiyi motora ileticek bir teçhizatlar dizisi yerleştiriliyor olayı bu. 2) 2013 türkiyesinde üniversitelerin halen bu yarışlara kasması, sonra da tüm projeleri rafa kaldırması mantıklı mı? neden son kullanıcıya ulaşabilecek bir şey yapılmıyor halen? üniversite mühendislikleri için güneş otosu başlangıçtır sakarya üniversitesi bu konuda çok iyidir mesela artık güneş arabası onlar için bir kıstas değil çünkü adamlar hidromobil yarışlarına katılıyorlar. bu aslında bir iddia değil tamamen öğrencinin plan proje geliştirmesine yönelik bir hareket. bence gayet de mantıklı bir hareket. son kullanıcıya ulaşması için de yeni yeni elektrikli otomobiller üretiliyor ancak biliyorsun siyasi dengeleri kimse petrol varken kazancını bırakmak istemez. öte yandan güneş panelleri çok hassas devrelerden oluşuyor o yüzden oyle otomobilin üstüne koyim de gideyim abi işte olmuyor. normal bir güneş arabasının üstündeki panellere elle bile zarar verme ihtimalin var.. son bir şey: güneş enerjisinden elde edilen enerjiyle de çok fazla bir hız elde edemiyorsun. ITU'nün dü galiba ist-ankara arası gidecek bir aracı vardı haberlerde 120km/h'a çıktı diyordu doğrudur ancak mevcut enerjisiyle 120'de uzun süre seyahat edemez. yarışlarda bile 60 70'km kasıyorlardı yanlış hatırlamıyorsam.. 3) üçüncü maddeyi unuttum cevabı unuttum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 bi vize bi final yapsınlar yeter Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Feamer Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 şimdi uydurdum, mesela sanayi bakanlığı hazırladığı kalkınma planı çerçevesinde yatırım yapılacak alanlar ve araştırılacak ve fonlanacak projeler çıkarsa, örneğin -tamamen örnek olsun diye yazıyorum cevap vermeyin saçma diye- örneğin, güneş enerjisi ile çalışan tarım aletlerinin kullanılması gibi bir şey olsun, ilgili üni.lere bunun araştırmasını yapın densin, ilgili sanayiye de bunların yapın diye teşvik edilsin, onların sponsorluğunda üni.ler bunları araştırsın, çıkan sonuçlar sanayide kullanılsın, daha iyi olmaz mı? güneş panelli araba çok fantastik bir şey ve üni. düzeyinde pek vakit harcanmaması gereken gibi bir şey geliyor, bilenler aydınlatsın gerçi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Feamer Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 BonePART said: Feamer said: denildiği gibi sanayide kullanılacak bir şeyler yapılsa daha iyi olur aslında çünkü üniversite öğrencisi sıfır sanayi tecrübesiyle sanayiye yarıcak bişi üretemez o tip şeyleri genelde masterda sanayi kurumlarıyla sanayi ile iç içe çalışan öğretmenlerin danışmanlığında yüksek lisans öğrencileri yaoıyo erken yazdım biraz, yukarıda ki cevap olur mu? ek olarak zaten, bu tür şeyleri ne üni, ne özel sanayi kendi başına yapamaz, devlet planlaması ve teşvik gerekli tabi bizimki beyincimlastiği ile bilgi edinme çabası, yoksa içinde ne braşımız ve olayın içindeyiz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Feamer said: şimdi uydurdum, mesela sanayi bakanlığı hazırladığı kalkınma planı çerçevesinde yatırım yapılacak alanlar ve araştırılacak ve fonlanacak projeler çıkarsa, örneğin -tamamen örnek olsun diye yazıyorum cevap vermeyin saçma diye- örneğin, güneş enerjisi ile çalışan tarım aletlerinin kullanılması gibi bir şey olsun, ilgili üni.lere bunun araştırmasını yapın densin, ilgili sanayiye de bunların yapın diye teşvik edilsin, onların sponsorluğunda üni.ler bunları araştırsın, çıkan sonuçlar sanayide kullanılsın, daha iyi olmaz mı? güneş panelli araba çok fantastik bir şey ve üni. düzeyinde pek vakit harcanmaması gereken gibi bir şey geliyor, bilenler aydınlatsın gerçi ABİ BU TÜR ŞEYLER VAR EPEYDE KOSGEBDEN FELAN DESTEK ALIYO HATTA sırf kosgeb projelendirmesi diye bi iş sektörü var (caps pardon) yane adamlar kosgebe proje hazırlıyo sana geri ödemesiz yada vadesiz geri ödemeli kredi alıyo sen iş kuruyosun mesela güneş enerjisiyle alakalı benim hoşuma giden bi proje şeydi güneyde bi yerde b gölde balık yetiştiriyolar balık soğuk su seviyo ama çiftlikler yüzeyde güneş enerjili pompa yapmışlar dipten su çekip basıyo yukarı üretimleri 1.5 kat artmıştı felan adamların Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Feamer Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 kosgepi bende biliyorum, kullanmaya çalışıyoruz da demek istediğim farklı, olmayan bir şeyin de araştırılmasını içeriyor, üniversiteleri daha aktif hale getirmek lazım gibi bir şeydi ek yapayım: mesela tayyip efendi her zamanki gibi elektirikli araba konusunda boşa atıp tutmak yerine, bunu üniversite ve kobilere güzelce yayıp öğrenci ve kobi/sanayiciyi bu işlelere kafa yordursay dıyı diyorum aslında sadece bu konu içinde değil, muhasebeci mezun oluyor muhasebeden bi haber, %90 eğer anası dayısı falan alakalı değilse direk mezun olunca çalışacak kapasite de olmuyor, onbinlerce işletme mezunu veriyoruz ama işletmeden bir haberler yani bu konu vesile oldu, alakasız oldu bir nevi ama yapım ve eğitimim gereği bir iş nasıl yapılsa daha iyi nasıl olur onu duşunuyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2013 Yanlış anlaşılmasın, aşağılamaya çalışmıyorum. Sadece bu işin bir gövde gösterisine, marketing marifetine döndüğünü düşünüyorum. Öğrencilere ya da üniversiteye inanılmaz bir know-how kazandırdığına da inanmıyorum açıkçası. Ha yapılmasın mı yapılsın, ama haber değerini birkaç yıl önce kaybetti bu bir, ikincisi yaratıcılığın önünü tıkıyor, 'ara eleman' kafasını güçlendiriyor, farklı bir şey çıkarmaya çalışmıyor öğrenciler. Çünkü güneş enerjili araba olayı; 1) sponsor garantili (gidin de göl üstüne güneş enerjisi koyucam pompa çalışcak diye sponsor bulun kendinize) 2) tried-and-true metodlara dayanıyor, nasıl yapılacağı %90 belli 3) haber ve prestij garantili Sanayii bakanlığı değil de 'TÜBİTAK öncelikli alanlar' diye bir şey var, Bilim, tekno ve sanayi bakanlığının onlarca teşviği var, ama bilen öğrenci yok. 'Bedava para dağıtılıyor' resmen, ama bilen insan yok yani. Popüler edilmesi gereken öncelikli alanlar var, popüler olması gereken teşvikler var, popüler olması, çözülmesi gereken milyonlarca sorun var ama yıllardır aynı tas aynı terane. KidLazer said: Güneş paneli biz üniversitedeyken piyasada yoktu yani hep ithal ürünlerdi şimdi var mı bilmiyorum ancak güneş arabasının içinde öyle deli dehşet bir sistem yok. bir elektrik motoru gerekli teçhizatlar vs. yani gerçekten de aşağı yukarı güneş paneli aracın %20'lik kısmını oluşturuyor. Zaten arabanın için genelde alüminyum profilden üretiliyor (hoş KOU'daki elektronikçi hıyarları saymazsak - öküzler dökme demirden gövde yapmıştı niye gitmiyor bu araba diyorlardı -_-) ve paneldeki enerjiyi motora ileticek bir teçhizatlar dizisi yerleştiriliyor olayı bu. %20 derken yüzey alanı olarak demedim, değer olarak dedim. Fiyat olarak. Hiç sanmıyorum o aletlerin maliyetinin %20sinin panel olacağına. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar