Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mu Uygarlığı-Kıtası

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
yemin ediyorum feyarebend şu başlığı okusa popper'a gider; abi ben ettim sen etme nolur alın akademi, bilim her şey sizin olsun kitleleri de atom bombasıyla yok edelim derdi.

gerge gel de şu esprime gül
Mesaj tarihi:
Moncici beni munun olmadığına ikna etti.

Peki bu göbeklitepe ne ayak moncici? Avcı toplayıcı insan din mi icad etmiş yoksa tarım ve yerleşik hayata geçiş düşündüğümüzden eski mi? Yoksa bambaşka bişey mi?..

http://i.imgur.com/jkPbp.gif

das

Şöyle mühendislerin anlayacağı şekilde mümkünse.
Mesaj tarihi:
şimdi abi tarım-hayvancılığa geçişle göbeklitepe'deki tapınak arasında uçurum yok zaten tarih olarak. bir de şu önemli, neredeki geçiş?

bilinen ilk evcilleştirilmiş buğday fosilleri, bugün batı suriye-israil bölgesinde milattan önce yaklaşık 10000'lere tarihleniyor. göbeklitepe de hemen hemen aynı tarihlerde inşa edilmiş.

yani kısacası o bölgede (güneydoğu anadolu - ortadoğu) bazı topluluklar yavaş yavaş tarımsal faaliyetlere başlarken, bazıları da aynı tarihlerde avcı-toplayıcı. zaten bu iki yaşam tarzı arasında öyle uçurum yok. yerleşiklik = tarım değil. natufianlar (yani batı suriye-israil'de yeşeren kültür) tarımdan önce yerleşik yaşama geçiyorlar zaten. muhtemelen bölgenin yeterli kaynağa olan erişim imkanları sayesinde oluyor. (el wad ain mallaha tarzı tarım-öncesi yerleşik yaşam örnekleri bulunmuş durumda) hatta neden tarım icat edildi? sorusuna verilen en tatmin edici yanıt da şu: bu insanların o bölgedeki avcı-toplayıcı yerleşik yaşam başarısı, nüfusun artmasına neden oldu. artan nüfus da uzun vadede kıtlık yarattı. zamanla halklar çözüm olarak hayvanların evcilleştirilmesi ve tarımı keşfettiler. din ise çok daha öncesinde zaten vardı, mö 40000'de bile insanların mezar kültürü, gömülme ritüelleri oluştu. yerleşikliğe geçiş de monumental yapıların oluşmasını sağladı doğal olarak. insanlar dinlerini şehirlere taşıdılar, şehirler dinler yaratmadı...

sonrasında da tarım birbirleriyle ufak ufak etkileşim içine giren topluluklar sayesinde yayılıyor. mesela çayönü kazılarında alt tabakadaki bulgular avcı-toplayıcı bir yaşam tarzını yansıtırken, üst tabakalarda tarımın izlerine rastlanıyor. göbeklitepe'de de buğday tarımının yapılmış olmasına dair izler vardı ama pek bir bilgim yok, okumam lazım. yani kısacası, gayet normal ve tahmin edilen kronolojiye uyan bir yapılaşma.

tabi şimdi böyle diyoruz, atıyorum adam gelip diyor ki ama bak rusya'da mö 20000'de köpek evcilleştirilmiş. ama sen diyorsun ki evcilleştirme natufianlarda başladı. hayır abi öyle demiyorum. "tarım-evcilleştirme ekonomisinin kabataslak hangi coğrafyalardan yayılıp başarılı olduğunu" falan kastediyorum. bu insanlığın gelişimi öyle bir yerden çıkıp doğrusal yayılan bir şey değil yani. kompleks etkileşimler sonucu oluşuyor. ama bu demek değil ki şarlatanlıklara, saçmasapan yalanlara karşı garip bir bilinemezcilikle bilinen şeyleri de reddedelim.
Mesaj tarihi:
abi moncici yenildi dediysem haksız değil haklı. kimse yalanlayamıyor mu şimdi bu adamın kanıt diye sunduklarını. yoruma dayalı çünkü. kare mu yu temsil eder demiş ordan devam etmiş bunları okumaya.

hayır versin devlet bana gidiş dönüş uçak bileti, konaklama ücreti yemek parası bi macbook air alsın bi iphone 5 bide harley davidson motor alsın onu tr ye dönünce kullanırım. gidiyim bakıyım o meksiko piramitinin üstünde ne yazıyo. kabaca arayınca internette yok çünkü böyle bir belge. ama orda bişey yazıyor demekki kimse yalanlamamış bu güne kadar.

hayır yani sümerlilerin nereden geldiği belli olmayan sami ırkıyla savaştığını doğrulayıp bu adamı yalanlayan ne.
Mesaj tarihi:
göçebe millet piramit mi yaparmış lan. çinde bir de. çinden kız kaldırmak için yapmış olmasın beyin biri ? o zamanların bmwsi, firavun da koç burssuz.
Mesaj tarihi:

moncici said:

hadi hadi ikile. yalancı. ben sana diyorum ki koy diplomanı konuşalım. ama ko-ya-maz-sın. sen gel millete nerenizle okuyorsunuz postları diye ahkam kes, okulunu okudum diye yalan söyle, sonra milletten saygı bekle. oldu güzelim.

@mal, yok abiciğim tablet falan. naacal tabletlerini gören de yok.

bakın abicim şuna inanıyor insanlar: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Clip_map1.jpg
2 tane böyle kıta batacak ve jeologlar bunların izine rastlayamayacaklar okyanus diplerinde. ah pardon unutmuşum bilim statükoya hizmet ediyor değil mi.

alın okuyun: http://www.amazon.com/Archaeological-Fantasies-Pseudoarchaeology-Misrepresents-Misleads/dp/0415305934

iftira, en azından benim böyle bir iddiam yok

sadece dünyanın her hangi bir yerinde her hangi bir ileri veya görece ileri bir medeniyet merkezi olabilir, zira bilmiyoruz varmı yok diyoruz, atlantisin yeri, mu haritasi ile cevap veriyorsunuz

pek ala gobi de, taklamakanda, amazonda veya sibiryada da olabilir nasıl araştıra biliriz ki, e yokki zaten, çok skolastik fikirler bunlar, okumuş adamlardan gelen

kilisede galileye bu şekilde karşı çıkıyordu, zira kitaplar ve mevcut bilgi karşında galile komik kalıyordu, ayrıca fesatçıyıdı, ve o devirde engizsyonu ikna edecek şekilde zaten ispatta yapamazdı

son olarak :

arkelojin ortaya çıkması veya popüler olması fransızların mısıra, ingilizlerin mezopotamya inmeleri, ve bunlara karşı boş durmayan almanlarında yunan ve anadolu medeniyetleri ile ilgilenmelerini olduğunu söylersek o kadarda yanlış bir şey söylemiş olmuyoruz ve ben ve benim gibi düşünenler bunları ve söylediklerini yıkılmaz kanıt olarak görmüyor

zaten yapılan kazılar hep bu bölgelerde yapılmış, darvin afrikaya gitmiş, asya ve amerika ile o kadar ilgilenilmemiş, amerika işi hem pahalı hemde gereksiz söz konusu ülkeler için, rusya ve sovyetler zaten etki alanları altındaki milletlerin derin tarihlerin ortaya çıkmasını istemiyor, çöller, tropikal ormanlara zaten giremiyoruz ve biz bu bilgiler ile küresel medeniyetler tarihi üretiyoruz.

bu sağlıklımı şimdi
Mesaj tarihi:
ya bak feamer, abicim, bu mu kıtasını, atlantis'i, herhangi bir ileri uygarlık düşüncesini ortaya atanlar bunu çoğu zaman parasal çıkar için veya ebleklikten, bilgisizlikten yapıyor zaten.

şunu anlamak bu kadar zor mu? ilerici olan arkeoloji biliminin kendisi zaten. yeni bir kazı yapılır, mevcut düşünceler, tezler geliştirilir. bu insanlar gelse dese ki, bakınız hititlerde arkeologların hesaba katmadığı bir tane daha kral olabilir, şu şu tabletler ona işaret ediyor... bir düşünülür, tartışılır. tartışan arkeolojidir. her sene hayvan gibi kazı raporları yayınlanıyor, niye yayınlanıyor bu kadar şey? neyi kazıyor bu insanlar? bir siz akıllısınız dimi? tonlarca fikir ayrılığı var çoğu konuda. ama spekülatif konular değil bunlar ne yazık ki. göbeklitepe olayı oldu mesela, çok heyecan vericiydi arkeolojiyle ilgili insanlar için. ama millet atladı hemen hooo eski uygarlıklar var, maymundan gelmedik diye. başta adnan oktar. halbuki çok daha basit bir olaydı ortaya çıkan şey.

allah aşkına bak bu söylediklerinin gerçekten aktüel arkeolojiyle ilgisi yok. amerikayla ilgilenilmiyormuş falan... ileri uygarlık olabilir daha önce diyorsun. zaten ilk homo sapiens güney amerika'ya mö 10000'lerde ulaşıyor. gelişimleri ortada, ekonomileri ortada, hiçbir zaman eski dünyadaki insanlar kadar gelişemediler. o yüzden ispanyollar geldi ve aldı kıtayı. bak tüfek, mikrop, çelik belgeselini izle youtube'dan, mühendisin anlayabileceği bir seridir.

şüpheye her zaman açığım. bak sanal bir evrende mi yaşıyoruz tartışmaları yapıyorlar fizikçiler. bu şüphe ayrı bişey. ama ortada ne için uydurulduğu çok bariz olan yalanlar var. adam diyor ki aztekler bu taşları nasıl bu kadar keskin kesebildiler, makina kullandılar!!! adamlar history channel'da sezonlarca bunları uyduruyorlar. kanmayın böyle şeylere gözünüzü seveyim. somut sorular soralım, tartışalım ama önce mevcut bilginin hangi noktaları eksik, bulanık, bunları tespit etmek lazım. bunun için de gerçek bilgi lazım...
Mesaj tarihi:
Galile bilimsel kanıtlara (gözlem ve deneyler) dayanarak mevcut anlayışa karşı çıktı, sen dayandığın kanıtların desteği yok. Yarın öbürgün timelineda yerine oturmayan bir kanıt bulabilirsek (25.000 yıllık bilgisayar falan mesela) evet gelişmiş eski uygarlıklara şüpheyle yaklaşmayalım. Ama şimdilik hayalden öteye geçemiyorlar.

Hani şimdiye kadar mu vardır atlantis vardır diye ortaya atılan iddaların temelleri bu kadar zayıf olmasa yine bi acaba dedirtir ama ancient alienstan öteye gidemiyor bilimsel geçerlilikleri. "Dünyanın herhangi bir yerinde gelişmiş bir teknolojiye ait kalıntılar olabilir, dünyanın her noktasını tam olarak incelemedik" demekle, "dünyada prothean teknolojisi kalıntıları olabilir mass relaylere işaret eden, onları da belki reaperlar yapmıştır ve ellibin yılda bir evrene reset atıyorlardır" demek arasında çok bi fark yok. İkisi için de kanıt yok ortada.

Ha ama bak şey diyebilirsin mass relay yerine, warp engine yapabiliriz çünkü bir cismin önündeki uzay-zamanı daraltıp arkasındaki uzay-zamanı genişletmek teorik olarak mümkün, negatif kütleyi keşfettiğimiz gibi hop alpha centaurideyiz. Hayal etmek budur işte, bilim yaparken de tabii ki hayal gücünü kullanacaksın ama bu hayalini elle tutulabilir çalışmalarla desteklemen gerekiyor. Şu gergenin topik başına eklediği bi film var biraz izleyin moncicinin bahsettiği yalanları göreceksiniz.

Özetle demek istediğim, çook büyük bir evrende yaşıyoruz ve "herşey" mümkün. Ama bu imkanlara yönelik iddalarda bulunurken kanıtlarla konuşmak lazım.
Mesaj tarihi:
yaptığınız hata

uzaylılar, mu, yok olmuş gelişmiş uygarlıklar vardır diye bir iddiamız yok, olabilir diyoruz, olmaya da bilir

zira diğer arkadaşın da dediği, arkeolojinin uygulamasında veyahut elde edilen bilginin sunuluşunda sıkıntı var

bizim iddiamız bu kadar, gerisini siz yazıyorsunuz, siz itiraz ediyorsunuz
Mesaj tarihi:

moncici said:

şimdi abi tarım-hayvancılığa geçişle göbeklitepe'deki tapınak arasında uçurum yok zaten tarih olarak. bir de şu önemli, neredeki geçiş?

bilinen ilk evcilleştirilmiş buğday fosilleri, bugün batı suriye-israil bölgesinde milattan önce yaklaşık 10000'lere tarihleniyor. göbeklitepe de hemen hemen aynı tarihlerde inşa edilmiş.

yani kısacası o bölgede (güneydoğu anadolu - ortadoğu) bazı topluluklar yavaş yavaş tarımsal faaliyetlere başlarken, bazıları da aynı tarihlerde avcı-toplayıcı. zaten bu iki yaşam tarzı arasında öyle uçurum yok. yerleşiklik = tarım değil. natufianlar (yani batı suriye-israil'de yeşeren kültür) tarımdan önce yerleşik yaşama geçiyorlar zaten. muhtemelen bölgenin yeterli kaynağa olan erişim imkanları sayesinde oluyor. (el wad ain mallaha tarzı tarım-öncesi yerleşik yaşam örnekleri bulunmuş durumda) hatta neden tarım icat edildi? sorusuna verilen en tatmin edici yanıt da şu: bu insanların o bölgedeki avcı-toplayıcı yerleşik yaşam başarısı, nüfusun artmasına neden oldu. artan nüfus da uzun vadede kıtlık yarattı. zamanla halklar çözüm olarak hayvanların evcilleştirilmesi ve tarımı keşfettiler. din ise çok daha öncesinde zaten vardı, mö 40000'de bile insanların mezar kültürü, gömülme ritüelleri oluştu. yerleşikliğe geçiş de monumental yapıların oluşmasını sağladı doğal olarak. insanlar dinlerini şehirlere taşıdılar, şehirler dinler yaratmadı...

sonrasında da tarım birbirleriyle ufak ufak etkileşim içine giren topluluklar sayesinde yayılıyor. mesela çayönü kazılarında alt tabakadaki bulgular avcı-toplayıcı bir yaşam tarzını yansıtırken, üst tabakalarda tarımın izlerine rastlanıyor. göbeklitepe'de de buğday tarımının yapılmış olmasına dair izler vardı ama pek bir bilgim yok, okumam lazım. yani kısacası, gayet normal ve tahmin edilen kronolojiye uyan bir yapılaşma.

tabi şimdi böyle diyoruz, atıyorum adam gelip diyor ki ama bak rusya'da mö 20000'de köpek evcilleştirilmiş. ama sen diyorsun ki evcilleştirme natufianlarda başladı. hayır abi öyle demiyorum. "tarım-evcilleştirme ekonomisinin kabataslak hangi coğrafyalardan yayılıp başarılı olduğunu" falan kastediyorum. bu insanlığın gelişimi öyle bir yerden çıkıp doğrusal yayılan bir şey değil yani. kompleks etkileşimler sonucu oluşuyor. ama bu demek değil ki şarlatanlıklara, saçmasapan yalanlara karşı garip bir bilinemezcilikle bilinen şeyleri de reddedelim.

şunu da ekliyim, adnancılardan falan alıp, onlara yapacağın eleştiriyi gelip bize yapma, farklı şeylerden bahsediyoruz,

şimdi bu şekilde tartışsaydık konu şu anda daha ileriye gitmiş olurdu ama denmeyen şeyler üzerinden eleştiri gelince konu sapitiyor.

yazıya dönersek, mesele hitilerin atlanılan kralı değil, hittililer nereden geldi? ve geldikleri yerdeki yaşantıları nasıldı? dorlar nerden geldi ve gelmeden önceki yaşantıları nasıldı, yunanistanı demir silahlar ile işgal eden adamlar her halde mağra adamları değildi, keza mısır istilacıları, sümerler nereden nasıl geldiler, niye geldiler, gelirken teknoloik seviyeleri neydi? misalm bronz çağı çöküşü konusu gayet medeniyet sıfırlanmış, birçok şehir merkezi terk edilmiş, koca devletler yıkılmış, açlık ve kıtlık olmuş ve toprağı işleyecek tarım aletleri bile yapamamışlar, zira bu gün küresel bir savaş veya doğal felaket olursa yine benzer bir şey olacak, sadece romanın filen son bulması bile nelere mal oldu

bunlar gibi daha bir çok soru var ama ben kanıtlı cevapların verildiğini görmedim atladığımız bir bulgu varsa söyleyin bilelim, yapılan kazılar ve sonuçlar tabi ki kendi içinde tutarlı ama yaz kazılmayan araştırılmayan yerler?

birde bir yanılgınız var, mö 20000 yıllarda yıldızlar arası seyahat vardır diye bir şeyde iddia etmiyorum ama bir klasik greek medeniyeti ayarında bir uygarlık olması veya şu anki seviyemizde bir medeniyetin olması olası o kadarda az değil
Mesaj tarihi:
axedice said:

Galile bilimsel kanıtlara (gözlem ve deneyler) dayanarak mevcut anlayışa karşı çıktı,

şimdiki bilginle böyle söylüyorsun ama, o zamanın bilgisi ile bunu söyleyebilirmiydin veya engizisyona bunu anlata bilirmiydin?

zira onların iddiası asırlardan beri var olan çocukların bile bildiği bir bilgiydi ve galile çıkıp çocukça bir iddiada bulunmuştu ve onu dahada bir komikçe savunmuştu
  • Yeni Oluştur...