Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Orhan Pamuk: Türk burjuvazisi beni tiksindiriyor.

sipeyskeyk

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Orhan Pamuk'un kişiliği, siyasi görüşü, vatan severliği ya da hainliği umrumda değil. Eğer yazarları kişiliklerine göre yorumlasaydık işimiz zordu yani. Lovecraft, Poe, Kerouac gibi adamlar, Proust gibi kafayı yemiş yazarlar, Graves gibi vatan haini bile denilebilecek yazarların hepsini atmamız lazım. Ama bizim memleketten olmadıklarından okuyorsunuz hepsini. Bizim Nahid Sırrı Örik bile dönemine göre epey ahlaksız bir adam.

Dediğim gibi, Orhan Pamuk isterse kız kardeşine tecavüz etmiş, anaokulu öğretmenliği yaparken çocukları dövmüş, devlet sırlarını Ermenistan'a satmış, en kötüsü de tiyatroda konuşan bir kişilik olsun. Benim Adım Kırmızı yazılmış en iyi Türkçe kitaplardan biridir, Yeni Hayat ve Kara Kitap mükemmeldir, Beyaz Kale en iyi portmodern tarihsel romanımız olabilir. Karakteri ve Benim Adım Kırmızı'nın imbalığı arasında bir ilişki yok. Benim Adım Kırmızı postmodern bir başyapıt ve portmodern edebiyat herkesin sevebileceği bir şey değil, ama bu Orhan Pamuk'u kötü bir yazar yapmak.

Bu arada Viktor da yanlış bu sefer, Nobel'den önce tüm kitapları bir sürü dile çevrilmiş, hatta Avrupa'dan en iyi çeviri kitap ödülleri de olan bir yazardı Orhan Pamuk.

Kar sonrası kitaplarını hiç sevmiyorum ama, Kar da idare ederdi. Ama Kar'dan öncesi bence imba. Masumiyet Müzesini beğenmedim hiç, postmodern tarzından ayrılıp farklı bir kitap çıkarmış. Bana göre değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Orhan Pamuk meselesi uzun da,
Benim sorum şu;

Bu memlekette başarılı olan sanatçı/yazar vs. hepsi mi tükaka, vatan haini vb.? Yani orhan pamuk diyelim ki öyle, ondan önceki Nazım Hikmet, Yılmaz Güney, Ahmet Kaya, Ahmed Arif vb. uluslararası ödül almış kaç kişi varsa hepsi bu memleketten sürüldü. Gerçekten dönüp bakınca, dünyanın tanıdığı bütün Türkiyeli sanatçıların mezarı başka ülkede.

Yani orhan pamuk matah birşey değil ama biz çok mu sanatsever bir milletiz sanki? Bizde başarılı olan, üreten, düşünen adam sevilmez.
Sosyal ağlarda paylaş

Pirvan said:

Orhan Pamuk meselesi uzun da,
Benim sorum şu;

Bu memlekette başarılı olan sanatçı/yazar vs. hepsi mi tükaka, vatan haini vb.? Yani orhan pamuk diyelim ki öyle, ondan önceki Nazım Hikmet, Yılmaz Güney, Ahmet Kaya, Ahmed Arif vb. uluslararası ödül almış kaç kişi varsa hepsi bu memleketten sürüldü. Gerçekten dönüp bakınca, dünyanın tanıdığı bütün Türkiyeli sanatçıların mezarı başka ülkede.

Yani orhan pamuk matah birşey değil ama biz çok mu sanatsever bir milletiz sanki? Bizde başarılı olan, üreten, düşünen adam sevilmez.

orhan pamuk tartışması tamamen farklı bir boyut. kimse burda adamı vatan hainliğiyle suçlamadı mesela...

nazım hikmet olayı mesela o dönemler amerikan baskısının da getirdiği "komunistler rusyaya" tarzı eylemler vardı, bu tip adamlar onun yüzünden yurtdışına sürüldü.

ahmet kaya vatan hainliği yapmasa da, pkk'nın en yoğun olduğu yıllarda pkk konserlerine çıkmıştı ve bu yüzden çok büyük bir tepki almıştı.

farklı nedenler, farklı olaylar.

başarılı olan adam, üreten adam, düşünen adam da farklı şeyler.
başarılı olan adam sevilir. kendimizin normal zamanlarda hiç iplemediği olimpiyat sporcuları altın madalya alınca bir anda baştacı yapıyoruz.
üreten adam sevilir, eğer hükümetin yanında yer alıyorsa.
düşünen adam sevilmez, hükümeti eleştirir çünkü, iktidarlar da koltuklarını tutmak için bunu istemez. "düşünce suçlusu" altında uzun yıllarca insanlar tutuklu kaldı, şimdi de "ergenekon suçlusu" adı altında "düşündüğü ve konuştuğu için hükümeti yıkmaya tesebbüşten terör suçlusu" olduğu için tutukluyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

nazım hikmet olayı mesela o dönemler amerikan baskısının da getirdiği "komunistler rusyaya" tarzı eylemler vardı, bu tip adamlar onun yüzünden yurtdışına sürüldü.

şu yanlış değil ama eksik. nazım hikmet olayını sadece bu kadar anlatırsak bambaşka bi manzara çıkar ortaya. nazım hikmet'in tu-kaka ilan edilmesi 1924 yılında başlar. aydınlık gzxetesi yazıları yüzünden 12 (ya da 15?) yıl hapis yer. ama dava bitmeden rusyaya kaçar. 28'de afla döner, başka bi dergide çalışmaya başlar. 38'de tekrar yargılanır ve 20küsür yıl yer ama bu kez kaçamaz 12 yıl yatar, infaz yasası uyarınca sanırım 50'de çıkar ve tekrar rusyaya gider.

buraya kadar olan bölüm için amerikan baskısından bahsedeceksek atatürk'ün dahi amerikan baskısı altında olduğunu falan iddia ediyor oluruz ki fazla uçmuş oluruz.

vatandaşlıktan çıkarılması 51'de bakanlar kurulu karayla oluyor. bunun için diyebiliriz amerikan baskısı davasını. ama bunun için amerikan baskısına çok ihtiyaç olduğunu sanmıyorum. kendi kendimize de çok rahat yapardık bunu, bana sorarsanız da muhtemelen öyle oldu.
Sosyal ağlarda paylaş

Sufi said:
buraya kadar olan bölüm için amerikan baskısından bahsedeceksek atatürk'ün dahi amerikan baskısı altında olduğunu falan iddia ediyor oluruz ki fazla uçmuş oluruz.

yok abi nazım hikmet 24'te bu nedenden dolayı sürüldü demedim.
bu tip adamlar 50'lerde 60'larda felan "komunist oldukları için" dışlanıp tartaklanıyordu, onu kastettim.
Sosyal ağlarda paylaş

Misirda ustad seyyid kutup bir fikra anlatir, der ki;bir kahvede ,adamin biri maymun getirip oyun oynatir,para kazansin amaciyla,o sirada ihvan dan birisi kahvede ihbari alan gizli servis ,kahveyi basar,herkes kacmaya calisirken,maymun da kacar tabii,niye kaciyor bu maymun diye iskillenen istihbarat yakalar maymunu,niye kaciyorsun diye silkelenen maymun,korkudan dile gelir;maymunmuyum ,insanmiyim ayrimi yapilana kadar 3-5 sene hapis de yatmaya niyetim yok der.

Velhasil-i kelam ,bu memleketin aydini da boyle ,devlet emperyal carka uyunca emperyalist kafada olur,milliyetci cepheye kayinca devlet hitleri aratir ;) mobildeyim,hatalarim olduysa affola...
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
O değilde, Orhan Pamuk şu Kar gibi, Masumiyet Müzesi gibi kitaplar yazmayı bırakıp yine bir Yeni Hayat, Benim Adım Kırmızı, Cevdet Bey ve Oğulları tadında imba kitaplara dönse ne güzel olur. Avrupa'da da bunlarla ünlü oldu zaten Nobel'den çok önce.
Sosyal ağlarda paylaş

• 9 ay sonra ...
  • Yeni Oluştur...