Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Adalet anlayışında kısasa kısas

Napolyonn

Öne çıkan mesajlar

Glatheros said:

enteresan bir yaklasim. evet hakim hukuk yaratabilir turkiyedede. yargitay ozellikle.

fakat bu common lawdaki gibi degil. arada buyuk bir ucurum var.

sistemin bozukluguna gelince, bugun turkiyede hukuk fakultesi ve tip fakultesinden bol fakulte yok. iki sistemde su an bozulmus durumda. Yetersiz egitim duzeyine sahip insanlari avukat hakim savci yapan sistemin hatasi o. O adami oraya getirenin sucu.

anadolunun x yerinden belli dogmalarla cikmis, ufkunu genisletecek deneyimlere sahip olamamis bir insan toplumun yargi sisteminde yer alinca cok normal o. Fakat gene suc bu insanlarin degil, onlari o sekilde oraya getiren Milli egitim bakanliginin sucu. gene is mecliste bitiyor, arkadaslar artik kabul etseniz iyi olur turkiye meclis tarafindan yonetilen bir ulke, gucler ayrimi sadece kagit uzerinde.

milli eğitim sistemine sabahtan akşama kadar giydirebilirsin ve altına imza atarım. Ancak söz konusu hakim oldumu milli eğitim sisteminden daha derin bir sorun var. Hakimler temel hukuk ilkelerinden haberdar değil ve kesinlikle adaleti sağlama gibi temel iş tanımlarını sallamamaktalar. Tamamen ben verdim oldu kanuna hukuk ilkelerine yargıtay içtihatlarına uyup uymaması önemli değil sen içeride gir yat 8-10 sene sonra yargıtay bozarsa çıkarsın modundalar.
Sosyal ağlarda paylaş

Napolyonn said:

yani tecavüz eden birisinin kısırlaştırılması, başkasının canına kast edenin idam edilmesi gibi tamamiyle başkasına hak gördüğü kötülükleri kendisine yaşatma anlayışını haklı buluyor musunuz?

ayrıca bu şekilde uyuşturucu kaçakçılığı, tecavüzler ve terör azalabilir mi?

ideal bir dünyada evet. ideal dünya ne demek? kişinin suçunun %100 kesinlikle belirlendiği bir dünya. ama böyle bir dünya olmadığı için kısasa kısas mümkün değil. böyle bir dünyada her suçlunun her zaman aklanabilme hakkı bulunmalı çünkü yargı kesin doğrulukla işlemiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

ayrıca ben şu hep nefsi mudafa olayını çok merak ediyorum.

hani seni öldürmeye calısanı istemeden öldürmek gibi.illa hapis geliyor mu sanada

hani çok detaylı bilmiyorum nasıl işliyor burda kanun.hep merak ettim başımıza gelirse bok yoluna hapislere mi gireriz diye
Sosyal ağlarda paylaş

Napolyonn said:

yani tecavüz eden birisinin kısırlaştırılması, başkasının canına kast edenin idam edilmesi gibi tamamiyle başkasına hak gördüğü kötülükleri kendisine yaşatma anlayışını haklı buluyor musunuz?

"tecavüz ettiği iddia edilen kişi"nin anında kısırlaştırılması, "katil olduğu iddia edilen kişi"nin anında idam edilmesine karşıyım.
suçunun kesin olup olmadığını bilmeden peşin hüküm veriliyor.
idam kararlarının birçoğunda adamın aslında masum olduğu sonradan anlaşılıyor.

suçsuz insanlara ceza veren bir adalet sistemine karşıyım.

ha, kameraların önünde 100 kişiyi öldürür, onun olduğu sabit delillerle belli olur,
o zaman suçu neyse bedelini ödesin.
ama mesela bi kızla birlikte olursun, ertesi gün "bana tecavüz etti" yalanıyla mahkemeye gider ve ertesi gün hadım edilirsen, pek hoş bir durum olmasa gerek.

adalet masumdan yana olmalıdır ve bu yüzden masumiyetten iyice emin olduktan sonra karar vermelidir.
geri dönüşü olmayan kararları sadece dedikodulara dayandırarak vermemelidir.

daha önce tartışmıştık bi topicte,
herkes
"TABİİ Kİ, TECAVÜZ ETTİYSE KISIRLAŞTIRILSIN!" demişti felan.
orda da karşı çıkmıştım kısırlaştırılma şeysine.

tecavüz meselesinde önemli olan şu,
birisi durduk yere gidip tecavüz etmez.
baskılanan cinsel arzuları bir şekilde giderebilmek için tecavüz yolunu seçerler.
hadım cezası ile, toplumun suçunu tek bir kişiye yüklemiş olursun.
hadım cezası getirsen de, cinselliği baskıladıkça tecavüz vakaları da artacaktır.

bu tip kişileri hapishaneye değil de akıl hastanelerine ya da benzeri terapi yerlerine götürmek daha işe yarar olur bence. adamın yaptığı suçun hatasını göstermek lazım.
öte yandan hadım olsa da bu sefer intikamını alabilmek için başka yollara başvurabilir diye düşünüyorum.

Nomak said:

Örnekleyim sufi.

Banka batıyorlar kitabına göre adam yürüyor gidiyor.

3 genç baklava çalıyor 3 yıl yiyor.

:)-D

kısasa kısas olacaksa bu şekilde bir kısasa kısas olsun.

baklava çalan kişilere 1 hafta hapis cezası ve belli bir miktar para cezası veya belli bir miktar community service cezası verilebilinir.

öte yandan banka batıran adamlar gene onun karşılığında bir ceza alsın.

dengesiz bir sistem olmasın.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...