Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Neden insanlar kaldırımda yanyana yürürüp bizi sinir eder

nutella yerim

Öne çıkan mesajlar

bu cevabı arıyodum yıllarca ;

How do we walk together?

The observation of moving pedestrian groups, such as a few friends walking together, revealed a new kind of interaction in human crowds.

THE WALKING BEHAVIOUR OF PEDESTRIAN SOCIAL GROUPS AND ITS IMPACT ON CROWD DYNAMICS

21.03.2010

Publication abstract:
Human crowd motion is mainly driven by self-organized processes based on local interactions among pedestrians. While most studies of crowd behavior consider only interactions among isolated individuals, it turns out that up to 70% of people in a crowd are actually moving in groups, such as friends, couples, or families walking together. These groups constitute medium-scale aggregated structures and their impact on crowd dynamics is still largely unknown.
In this work, we analyze the motion of approximately 1500 pedestrian groups under natural condition, and show that social interactions among group members generate typical group walking patterns that influence crowd dynamics. At low density, group members tend to walk side by side, forming a line perpendicular to the walking direction. As the density increases,
however, the linear walking formation is bent forward, turning it into a V-like pattern. These spatial patterns can be well described by a model based on social communication between group members. We show that the V-like walking pattern facilitates social interactions within the group, but reduces the flow because of its “non-aerodynamic” shape. Therefore, when crowd density increases, the group organization results from a trade-off between walking faster and facilitating social exchange.
These insights demonstrate that crowd dynamics is not only determined by physical constraints induced by other pedestrians and the environment, but also significantly by communicative, social interactions among individuals.

Empirical Observations
In human crowds, up to 70% of people are moving in groups, such as friends, couples, or families walking together.

The analysis of video recordings of pedestrian traffic shows that the group walking configuration is a concave shape, where individuals in the middle of the group drop back and her companions move forward and toward the center.

This spatial configuration facilitates social interactions and communication among group members, but lacks aerodynamic features and thus reduces the walking efficiency.

Computer Simulations
Numerical simulations shows that pedestrian traffic is strongly affected by the presence of people walking in group, as compared to a situation with isolated pedestrians only. We estimate that pedestrian groups reduce the traffic efficiency by an average of 17%.

link

Sosyal ağlarda paylaş

Aynı problemden müzdaripim...

Bazen o dar kaldırımlarda 2 kişi yanyana yürüyerek karşıdan gelir ve hiç istiflerini bozmadan devam ederler. Yola inmek zorunda kalıyorum ya:

http://i.imgur.com/VUH3J.jpg

Ulan insan bir "yavaşlayayımda companion'ın arkasında çizgi olayım, yol vereyim" yada "hafiften omzumu çevirme hareketiyle kaldırımda kapladığım alanı daraltayım, böylelikle geçebilsin" falan der! Ama yok! İnsancıklar aynı şekilde üstüne üstüne gelir.

http://media.2leep.com/111580-rect-220.jpg
Sosyal ağlarda paylaş

yazıyı okumadım
insanlar grup halinde dışarı çıkmışlarsa grup halinde yürürler, bunda şaşılacak bişey yok
tek başınıza yürüyorsanız da yol vermezler, çünkü çoğu insan çok da iyi niyetli düşünceli empati sahibi değildir, hatta çoğu öküz oğlu öküzdür, ilkeldir
tek başınıza yürürken ağlamayın yani bana yol vermediler diye, hatta buna şikayet edicek ne var lan anlamadım bile sdf

yavaş yürümek için de yürümenin tadını çıkartmayı deneyin, turist gibi sağa sola falan bakın
ben de çoğu zaman haldır huldur yürüyorum ama onu inkar edemem
Sosyal ağlarda paylaş

Yol vermeyenlere bulduğum çözüm :

Kaldırımın kenarında durup bekliceksin omuzları genişletip, hafiften gardını alıp..

Şu ana kadar değen çarpan olmadı...ha kaldırımdan inmemek için vakit kaybediyosun ama o karşıdan gelen davar böyle şeklini bozuyo ya boşluğa adapte olıyım diye işte o herşeye değiyor...
Sosyal ağlarda paylaş

pazartesi günleri spor ayakkabılarımla mahalle bazarına çıkarım
kalabalıkda seri hareketlerle hatalı sollama-sağlamalar yaparm
yan dönüp aralardan sıyrılırım
yolun ortasında ki demirlerin arasında artistik patinaj yaparm
geçemeyeğim yerde ani fren yapar karşıdan gelene sinirli sinirli bakarım. dönüşlerde F1 efekti kullanırım nokta.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
thecure said:

Aket-Atum said:

Benim ciddi bir şekilde kaldırımda nasıl yürünür öğrenmem gerek. Normal hızdan hızlı yürüyorum, bir yerden sonra çok rahatsız edici oluyor. SÜrekli bir telşaım varmış gibi. Yavaşlamayaı deniyorum bu seferde sıkılıyorum resmen.

ben de böyleyim ya:(

öyle garipsiniz ki mesala sizi yakalamaya calıstıkca daha da hızlanıyorsunuz delleniyorum resmen az bi yavas yürüyün hele yemek sonrası dısarı cıkmıssak tam sinir harbi vazgeciyorum direk yürüsün gitsin diyorum
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...