Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

4 halife ve mayndfak

Korax

Öne çıkan mesajlar

Nasıl laf olsun diye?
Halifelik mevkisi sahibi insan Papa gibi bir insan değil mi?

İslam dünyası lideri diye geçiyor diye biliyorum ben. Emeviler zamanında en büyük islam devleti oldukları için onlarda olmuş. Onlar yıkılınca Selçuklular falan, arada Abbasiler de olabilir emin değilim. Böyle böyle Osmanlı'ya kadar geliyor işte.

Tabi 4 halife döneminden sonra olan halifeler her zaman devletin de başında oldukları için, zaten sözleri kanun niteliğinde olduğu için halifelik önemini yitirmiş doğal olarak. "Ben halifenizim bu yüzden yapacaksınız" değil de "ben sultanım o yüzden benim dediğim olur" tavrından dolayı.

Avrupa'da ise Papa bütün avrupayı gazlayıp haçlı seferine bile yollatmış zamanında.
Sosyal ağlarda paylaş

O degilde libyali bi arkadsaim vardi isvecce kursuna ilk gittigim zamanlarda. Cok iyi bi heriftide Ataturk'ten nefret ediyodu, niye la diye soruncada "halifeligi kaldirdi, bizim memlekette kimse sevmez onu" diye cevap veriyodu. Gerci önemini ve anlamini anlatincada buyuk adammis yav, ama yinede halifeligi niye kaldirdiki diye almiyodu kafa. Buda böyle bi animdir
Sosyal ağlarda paylaş

Holy said:

Halifeliğin kalkması biraz vurucu olmuş evet. Yapılacak en mantıklı hareket araplara vermek olabilirdi ama o ortamda böyle bir şey mümkün değildi muhtemelen. Halk iyice galeyana gelebilirdi.

Aga araplara bi bok verilmez, onunda cilkini cikarirlardi kesin. Ayrica halifeligi kullanip diger arap ulkelerinide yanlarina alip daha buyuk bi guc olabilirlerdi o bölgede, petrol falanda eklenince. Gerci simdiki hallerinden iyi olurdu, amerikanin ingilterenin iti olmazlardi. Sevmiom araplari hic, %90ini falan at cöpe gitsin. Bence de elde tutmak daha mantikli olurdu zamaninda, o ulkeler onun bunun somurgesi olacagina yine az cok bize bagli kalirlardi.
Sosyal ağlarda paylaş

atatürk'ün yaptığı en hayırlı işlerden biri islam papalığını kaldırmak, abuse edilen gm'lik gibi birşey o makam zaten. yok kayzer talimat verir cihad ilan edilir filan, araba da versek şimdi bush'un emriyle cihad açarlardı. kitap var, açsın okusun isteyen.
Sosyal ağlarda paylaş

Holy said:

Nasıl laf olsun diye?
Halifelik mevkisi sahibi insan Papa gibi bir insan değil mi?

ilk 4 halife, hz. Muhammed'in yaptığı görevi sürdürsün diye seçilmiş.
ancak hz. ali'den sonra halifelik bitmiş ve bu karışıklıktan dolayı da müslümanlar sünni-şii diye ayrılmış.
bu göreve seçilerek geliyordun. ancak emeviler ve abbasiler döneminde görevden ziyade sadece ünvan halini aldı ve babadan oğula geçmeye başladı.
o yüzden "gerçek" halifeler sadece 4 halife'den oluşuyor ve adı 4 halife dönemi. diğerleri laf olsun diye, ünvan olsun diye, halkı coşturmak için diye felan...

4 halife döneminden sonraki halifeler papa gibi diyebiliriz, ancak 4 halife dönemindeki halifelerin papadan çok daha fazla sorumlulukları ve görevleri vardı.

ek: viktor gelince yazsın isterse, çok detaylı hatırlamıyorum, o hatırlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Aynı dili konuşuyoruz zaten. Sadece onlar "gerçek" bunlar "sahte" demek hatalı bence. Halife işte, 4 halife döneminde Hz. Muhammed'in ölümünün şokunu atlatana kadar böyle bir iş yapmış islam halkı, sonra Ali ölünce aleviler pırtlamış. Sünni-Şii ayrımı zaten Ali'den öncesine dayanıyor diye biliyorum, sadece bu kadar belirgin değil.

Ha alevilik gibi bir mezhep oluşumu da Ali'nin suçudur bence.
O konuda Ali'ye ben de çok kırgınım
Sosyal ağlarda paylaş

holy sen çok yanlış gelmişsin abi. alevilik le şiilik bambaşka şeyler işin aslı, o zamanlar sadece hariciler, emeviler ve hz ali taraftarları var. olay sadece iktidar mücadelesi. bu dini ihtilaf çok sonra oluşuyor.

bu konuda son zamanlarda baya çok kitap okudum, herkes kendine yontmuş tarihi, Emevi tarihçiler başka, şii tarihçiler başka söylüyor vs. iyi düşünmek lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...