Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

benim kırmızı algıladığımı herkes

fede

Öne çıkan mesajlar

ayyyynen böyle düşündüm ben de. Tamam matematiksel olarak herkes ayni şeye kırmızı diyor. Ama acaba herkes ne görüyor. Bence sadece renkler değil, tüm görsel decoding kişisel ve kimse bir diğerinin gördüğünü görmüyor. ama ayni matematik dizgiye ayni isim verildiği için ne olduğu konusunda tartışma yok. Güzel kadın güzeldir mesela, ama acaba ben neye güzel kadın diyorum siz neye?
Sosyal ağlarda paylaş

fede said:

kırmızı mı algılıyo. yoksa benim kırmızı gördüğümü başkası benim yeşil gördüğüm gibi görüyor ama kırmızı diyor olabilir mi

Bunlarin hepsi birer isimlendirme oldugundan ve cogunluk ayni sekilde isimlendirdiginden ne oldugunun bir onemi yok. Ufak bir azinlik halinde bir zurafaya bundan sonra papatya denmesi halinde artik o seyin her kes tarafindan papatya olarak bilinmesikadar normal bir durum bu.
Sosyal ağlarda paylaş

bence herkesn algisi ayni fakat algida yorumlama farkli olabilir.. belli kesin kurallar yoruma kapalıdir mesela.. hani kaleme bakan biri kalem oldgnu inkar edemez.. onun disindaki güzellik çirkinlik temizlik sadelik fln filan bunlar algidan cok yorumsal ve görecelidir... kimse senin kırmızı gördgu siyah görmez ama kendi algisinda acık kırmızı koyu kırmızı.. lekeli kirmzi vb. cıkarmlar yapabilr...
bence ;)
Sosyal ağlarda paylaş

Kadınlar erkeklerden daha doygun görüyo renkleri bi kere. Ayrıca herkesin görüşünde belli ton farkları oluyo (tabii gök mavisini lacivert görmek gibi değil bu dediğim).

Hatta büyük ihtimalle insanlık yerleşik yaşama geçmeye başladığında kadınların bu yetiyi kazanmaya başladığı düşünülüyo. O zamanlarda fiziksel olarak güçlü olan erkek hayvan avlayabilirken, kadın da bitkilerle uğraşıyodu. Meyve-sebzenin iyisi ile kötüsünü ayırt etmek gündelik iş olmaya başlamıştı. Kadınların renk algısının böyle sivrildiği düşünülüyo en azından.

Bunun ilginç kanıtları, kadınların makyaj yapması, erkeklerin sevmediği renkleri sevmesi, erkeklere göre daha çok renk adı bilmeleri vs. gibi gidebilir :)

Geyik bi resmi vardı bunun ya dur bakiim...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...