Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Korsan

Giovanni

Öne çıkan mesajlar

Giovanni said:
Maddi imkanınız olmadığında gidip örneğin pırlanta yüzük de alamıyorsunuz. Sonuçta almıyorsunuz. Çünkü alacak maddi imkanınız yok. Gidip çalmıyorsunuz. Çalıp kusura bakmayın bu yüzüğü çaldım çünkü alacak maddi imkanım yoktu da diyemezsiniz :)

Ben pırlanta yüzükler için torrent kullanıyorum genelde, ama rapidshare'den daha hızlı iniyomuş.
Sosyal ağlarda paylaş

Da o zaman netin sınırsız olmasının ne anlamı var zaten elbet bunu yaptıysan birşeyler indireceksindir..

şöyle diyim bi ps2 oyunu orjinali satılıyor 90 tl ye bunu şuan ki Türkiye şartlarında kim alabilir ? %90'ı alamaz o zaman yapıcak birşey yok devlet tarafından insanların maddi imkanlar sunulan şartlar iyileştrilmedikçe insanlar bu tür korsanlara ihtiyaç duyacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:
Maddi imkanınız olmadığında gidip örneğin pırlanta yüzük de alamıyorsunuz. Sonuçta almıyorsunuz. Çünkü alacak maddi imkanınız yok. Gidip çalmıyorsunuz. Çalıp kusura bakmayın bu yüzüğü çaldım çünkü alacak maddi imkanım yoktu da diyemezsiniz :)

iyide pırlanta veya başka somut bi maddenin örneği pek olmamış.
sonuçta biz orjinal cdyi veya kitabı dükkandan çalmıyoruz ki!? bizim çaldığımız bi sanat ürününün dijital kopyası, yani anca o bahsettiğin pırlantanın başka bi firma tarafından yapılmış emitasyonunu satın alıyoruz diyebilirizB)- sonuçta sahte mona lisa tablosu bulunduranlar nasıl bi ceza almıyorsa, dijital ürünleri korsan alan birininde aynı şekilde suçsuz olduğunu düşünüyorum.
bunları sölerken şunuda ekleyeyim, çok param olsa beğendiğim şeylerin orjinalini alırım. ama haketmeyen ürünleride kısa bi süre kullanmak denemek için o kadar para vermem açıkcası...
Sosyal ağlarda paylaş

heh şaka bir yana dediğin çok doğru olmakla beraber fiiliyatta veri kopyalanabildiğinden başkasının malını onun elinden çalmadan kendin kullanabiliyorsun. eminim kuyumcunun elindeki yüzük onun elinden eksilmeden kopyalanabilse o da yapılırdı.

ha şahsen üçüncü şıkkı seçtim, zira ülkemizdeki gelir düzeyi daha düşük olduğu halde bu ürünler daha pahalıya satılıyor. satmaya çalışanın sürümden kazanma gibi bir derdi olsa daha makul seviyelerde sunarlardı nispeten fakir ülkelere.

mağazada gidiyorsun bakıyorsun oyun batıdaki fiyatının 1,5-2 katı. ya ben onu soyacağım, ya da onlar beni.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:

Korsan film gibi, dolaylı yoldan çalma imkanı olsa ve denetlenmese, pırlantayı herkez çalar, aa ben bunu neden çalıyorum bunun üretimi çok maliyetli ve zanaat gerektiriyor demez.

Korsan tabi olmasın herkez emeğinin karşılınığını alsın demekte mantıksız, dvd veya cd işin içine girdimi bu ticarete kar getirir, ama sinemadaki filmin izlenmesi(gişe) sanata kar getirir.(müzikte iş farklı, sevdiğin bi grubun cdsini alırsın imkanın varsa, ama 1 şarkı için koca bi albüme para vermek için paranın nerden geldiğini bilmemen lazım.)
Sosyal ağlarda paylaş

deli bir şekilde orjinal ürün alan bir adamın.
ama "korsan ürün almak hırsızlıktır" mantığını oldukça saçma buluyorum.
kopya ürün kullanmakla hırsızlığın alakasını kurabileni tebrik ediyorum.
şimdi şöyle ki, "korsan müzik" deyiminden önce, arkadaşımızdan müzik kaseti kopyalardık, televizyondan vhs'ye kayıt yapardık. bunları hırsızlık yapmak, emek çalmak vs için yapmadık hiçbirimiz. ancak şimdi birileri çıkıp, benzeri yöntemleri "hırsızlık" diye nitelendiriyor.
internetten mp3 indirmekle, arkadaşımdan kaset kopyalamak arasında pek bir fark göremiyorum ben.
ha şu var, "korsan satıcı"lara karşıyım.
"korsan" aslında "kopya ürün satan kişi" anlamına geliyordu. ama artık internetten indirilen her türlü ücretsiz dosyaya da "korsan" denilmeye başlandı.
bence yapılması gereken şey, telif hakkı ödenmeyen program/müzik gibi şeylerden "kâr" elde edenlerin cezalandırılması.
ama görüyoruz ki, "korsan satıcılar"ın peşine düşüp onları cezalandırmaktansa, kopya ürün kullananların peşine düşülüyor.
"korsan satıcı"lara "hırsız" denmiyor ama "kopya kullanan"lara "hırsız" deniyor.
bunun arkasına baktığım zaman, büyük şirketlerin oyunu olduğunu düşünmeme neden olan olaylar görüyorum.
kuralları hep kendi avantajlarına çeviriyorlar. sanatçıların, yapımcıların haklarıyla ilgilenmiyorlar. tek emelleri ürünlerden daha çok para elde etmek.
öyle bir mantık oluşturmaya çalışıyorlar ki, nefes aldığın zaman bile "telif hakkı" ödememişsen, "suçlu" konumuna geleceksin.
yukarda dediğim gibi korsan satıcılara karşıyım. bunun nedeni, kullanıcıların ürüne vereceği paranın o ürünü üreten kişiye değil alakasız kişilere gidiyor olması.
ancak aslında bakınca, orjinal ürünün de korsan üründen pek farkı olmadığını görüyoruz.
korsan ürünlerde sadece o korsan satıcı para kazanıyor, ürünü üreten kişiye para gitmiyor.
ama 20 milyonluk orjinal bir ürün alacağınız zaman da, atıyorum sadece 1 milyonu ürünü üreten kişiye gidiyor.
yani iki türlü de kaybeden üretici oluyor bence.
tamam o ürün 500.000 satınca, 500 milyar kazanmış oluyorlar, ama bunun yaklaşık 20 katı alakasız insanlara gitmiş oluyor.
fabrika pay alıyor, dağıtıcı pay alıyor, devlet pay alıyor, satıcı pay alıyor, ama ürünü üreten esas kişiye çok az pay düşüyor.
ABD'de senaristler ayaklanmıştı. "dizilerin oluşmasında çok önemli bir yerimiz var, ama dizilerden aldığımız pay yüzdesi gereğinden fazla küçük" diyerek eylem yapmışlardı. senaristler üretmeyi bırakınca tüm diziler durmuştu.
Ancak bizim ülkedeki "üretici" konumundaki şarkıcılar vs çok az kazandıklarını farkedince, böyle bir eylem yapmaktansa, "aa bak mp3 diye birşey varmış, suçu oraya atayım" diye kolaya kaçıyor.
Ama esasında az para kazanamamalarının nedenlerinden biri bu düşük pay oranıdır.
Diğer nedenlerden biri de, ürettikleri ürünü yeterince cazip kılmadıkları için.
Adam 15 şarkılık bir cd hazırlıyor diyelim, bu şarkılardan sadece 1 tanesi dinlenebilir kalitede. diğerlerini bir günde hazırlayıp oluşturmuş. Özensiz kıytırık birşeyler yapmış. Ama sen de o CD'deki 1 şarkıyı dinlemek istiyorsun. Gidip 15 şarkıya 20 milyon vermek de kolay değil. Bir şekilde ücretsiz temin etmeyi tercih ediyorsun.
Oysa tüketicilerin orjinal ürünleri tercih etmesi için birçok şey yapabilirler. Aklıma gelenlerden bazıları, CD ile birlikte imzalı poster vermek, MP3'te elde edilemeyecek kadar kaliteli HD Audio benzeri formatlar kullanmak, CD kitapçıklarına detaylı bilgiler koymak, CD bozulduğunda ücretsiz yeni CD'yle değiştirme garantisi gibi şeyler. İnsanların ilgisini çekip orjinal ürün tercih etmeleri sağlanabilir. Ama bu onlara büyük ihtimalle külfetli geliyor, onlar da en kolay yöntem olarak kopya ürün kullananları suçluyor, "hırsız" diyor.
Örneğin geçen gün televizyonda Orhan Gencebay'ın konuşmasını duydum. Adam "korsan ürünler yüzünden son aylarda satışlarım çok azaldı" diyor. Piyasadaki krizden habersiz herhalde. Herkes bütçesini kısıyor, işyerini kapatıyor, daha az para kazanıyor, bu ise satışların düşmesinin tek nedeninin korsan ürünler olduğunu iddia ediyor.
"Orjinali daha ucuz olsa da, korsan ürün alırım ben arkadaş" diyen inatçı kesimi geçiyorum.
Ürünü üreten kişiler ürünlerini daha cazip kılsalar, kopya kullananlarla savaşmak yerine korsan satıcıları engelleme yoluna gitseler bence bu kadar sıkıntıları olmazdı.
Tüketici için seyyar satıcıdan almakla zincir mağazadan almak arasında pek fark yok. Adam ürünün ne kadar telif hakkına sahip olup olmadığıyla değil, kolay alınabilirliğine ve fiyatına bakıp, ucuz olanı tercih ediyor. Bahsi geçen iki ürün arasında da hiç bir fark olmadığı için orjinali tercih etmiyor.
Bu da bir neden.
Bu yüzden ürünlerinin daha çok satmasını istiyorlarsa, orjinali kopyadan daha cazip yapacak şeyler lazım. Bunları da yukarda saymıştım zaten.

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...