Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Bilgi Edinme Hakkı" Kanunu bugün yürürlüğe giriyor

Norak

Öne çıkan mesajlar

- Merak ettiği herhangi bir bilgiye ulaşmak isteyen herkes bugünden itibaren ilgili kuruma yazılı bir dilekçeyle, faksla, mektupla ya da e-mail yoluyla başvurarak bilgi isteyebilecek. Kamu kurum kuruluşlarının bilgi edinme birimlerine başvuru yapılarak istenen bilgi ve belgeler talebin niteliğine göre 15 veya 30 gün içinde verilmek zorunda.

Bilgi ve belge talep edenlerden araştırma, kopyalama ve postalama gibi işlemler karşılığında belirli bir ücret alınacak. 10 sayfayı geçmeyen belgelerden fotokopi ve posta ücreti istenmeyecek.

İMKB ve Merkez Bankası gibi özerk kurumlar da dahil olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından kendi görev alanlarıyla ilgili bilgi ve belge istenebilecek.

Bilgi edinme hakkı kapsamına yazılı, basılı veya çoğaltılmış dosya, evrak, kitap, dergi, broşür, etüt, mektup, program, talimat, kroki, plan, film, fotoğraf, teyp ve video kaseti, harita, elektronik ortamda kaydedilen her türlü bilgi, haber ve veri taşıyıcıları giriyor.

İstenen bilgi veya belgenin niteliğine göre, kurum ve kuruluşlarca, başvuru sahibine söz konusu bilgi veya belgenin bir kopyası verilecek. Kopya verilmesinin mümkün olmadığı hallerde, başvuran kişinin bilgi veya belgenin aslını inceleyerek not almasına imkan sağlanacak. Yasa ve yönetmelikte belirlenen usuller çerçevesinde herkes bilgi edinme hakkına sahip.

Türkiye’de ikamet eden yabancılar, isteyecekleri bilgi kendileriyle ilgili olmak kaydıyla bu yasadan faydalanabilecek. Ancak yabancıların bilgi isteyebilmesi için karşılıklılık ilkesine göre vatandaşı oldukları ülkede de Türklerin bilgi edinme hakkına sahip olması gerekiyor.

Yasanın devletin şeffaflaşması yönünde önemli bir adım olduğu belirtilirken devlet sırrı, ticari sır ve özel hayata ilişkin bilgiler gibi çok sayıda istisnanın bilgi edinme hakkının kullanılmasını engelleyeceği yönünde eleştiriler de yapılıyor. Bilgi edinme başvurusu; hangi konuda bilgi istendiğini açıkça belirten, isim, soyad, imza ve adresin yer alacağı bir dilekçeyle, ilgili kurumun bilgi edinme birimlerine yapılacak.

Başvurular için formlar hazırlanacak; ancak, form dışındaki dilekçeler de kabul edilecek. Başvuru dilekçesinde, başvurunun Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapıldığına dair bir ibare bulunacak.[signature][hline][i]FR - Wow - MM - SmS
Sosyal ağlarda paylaş

SÜPER! artık saklanan osmanlı arşivlerine girebilecek miyiz yani...
süper..

hoş bence hükümet gizlenmesi gerekenleri yine saklamıştır yani bulamıyoruz fln geyiğine girebilmek için[signature][hline]Tekrar ediyorum, sevişgen geometrik bir şekildir ve çok da güzeldir.

Yılkı atlar oynaşırken bozkırlar sarsılırmış...

Oriflame temsilcisi
Sosyal ağlarda paylaş

Detaylı olarak bilmiyorum ancak NTV'de bu olayın konu edildiği bir programda konunun uzmanı artık her türlü bilgiyi isteye bileceğiz. Ama bu herzaman istediğimizi alabileceğiz anlamına gelmiyor demişti. Yani verecekleri cevap üzgünüm bu konuda size bilgi veremiyoruz olabilirmiş.[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Sosyal ağlarda paylaş

Terörle Mücadele'de geçirdiğim gecelerden birinde bizim okulun klasörlerini görmüştüm, sorsam onları da verirler mi :-P[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Sosyal ağlarda paylaş

said:
BabacumMostors, 24 Nisan 2004 16:37 tarihinde demiş ki:
SÜPER! artık saklanan osmanlı arşivlerine girebilecek miyiz yani...
süper..

hoş bence hükümet gizlenmesi gerekenleri yine saklamıştır yani bulamıyoruz fln geyiğine girebilmek için

O saklanan Osmanlı Arşivleri yıllar önce kağıt olarak Bulgaristan ve Romanya'ya satıldı diye biliyorum ben. Hatta adamlar kağıt olarak aldıktan sonra bu ne diye inceleyip kendi tarihlerinin bir kısmını falan oradan çıkardılar?[signature][hline]nukbasliklikiz 28 May 2003 04:06 tarihinde demiş ki:

patlıcan ın altındaki goril yokedilsin..
Sosyal ağlarda paylaş

Hayır şöyle bir noktayı merak etmiyor da değilim. Yani devlet den ne bilgisi almak istediniz de alamadınız. Pati ailesinin %90 ödev için araştırma dışında devletten ne bilgisi talep etti. Zaten devlet daireleri, kamu kuruluşları v.s çok abartılı bilgiler istemediğiniz sürece bürokratik bir süreçle sunuyor sizlere. İstediğiniz bilgi adamları kıllandırdığı sürece zaten bulamadık diyip yollayacaklar sizi yine.

Kısacası bunlar AB ye kendimizi satma yolunda attığımız bir kaç adımdan biri. diğer bir çok yasa gibi sadece kağıtta olacak bu, uygulama, İMKANSIZ ! (unutmayın ki yurtdışına bilgi kaçırırız diye upload hızımız 3-4kb bu ülkede)[signature][hline]''Ben ilk lanetlenmiş olanım; zamanın başlangıcından sonuna ve hatta zamanın ötesinde sonsuza kadar.Ben kardeşinin etini ilk tatmış olanım.İlk kanı ben akıttım, ilk defa ben kıskandım.Çılgınlığın boşluğundayım...bir ruhum yok benim.Ne insan, ne melek, ne de şeytan.Ben...vampir''
Sosyal ağlarda paylaş

said:
horacegoesskiing, 25 Nisan 2004 00:54 tarihinde demiş ki:
inanmayın böyle şeylere takiyye yapıyo rte...

hatta ve hatta bunu maksadı cübbelilerin askeri istihkamların yerini öğrenmesini sağlamak! tabii ya! nasıl göremedik! kaldırın lan bu yasayı![signature][hline]Sam of Paticik - Lvl 9 Maydonoz - Çokbilmiş
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Selamon, 25 Nisan 2004 01:15 tarihinde demiş ki:
(unutmayın ki yurtdışına bilgi kaçırırız diye upload hızımız 3-4kb bu ülkede)

+1[signature][hline]Level 12 Jedi
Level 15 topuk
Anti-Chemical
Bathory, 07 December 2003 21:43 tarihinde demiş ki:
benim butun kız arklarım cok sevmisti ;) cok rahat alıolar ellerine ;)
Sosyal ağlarda paylaş

bi dakka ya.
anlamadim kanunu ben biri açiklasin.

mesela hopping vampire nedir bunu ögrenebilecek miyiz? (basit bir örnek oldu)
peki nasil ögrencez?
bilgi edinme bürölari mi açilcak?
yoksa heryerde bu hakkimizi kullanabilecek miyiz?

mesela kanal d'ye e-mail yolla, "bilgi edinme hakkimi kullanarak sizden hopping vampire'lar üzerine bilgi almak istiyorum" mu diycez?

ayrica ne tip bilgiler alinabilir?
ansiklopide bulamadigimiz tarih bilgileri mi sadece?

peki mit'sel bilgiler de ögrenebiliyor muyuz?

nedir ne degildir kafam karisti?[signature][hline]rollin' rollin' rollin'
Though the streams are swollen
Keep them doggies rollin'
rawhide

Sosyal ağlarda paylaş

yok be o kadar deildir...mesela bi yönetmelikle ilgili bi soruun falan varsa anca onu öğrenirsin heralde..[signature][hline]when a man lies he murders some part of the world
these are the pale deaths which man miscall their lives
all these i cannot bear to witness any longer
cannot the kingdom of salvation take me home

:rock:To LiVe iS To Die:rock:
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Cthulhu_, 25 Nisan 2004 15:41 tarihinde demiş ki:
...bla bla heralde..
[signature][hline][b]when a man lies he murders some part of the world

Sosyal ağlarda paylaş

hadi ya o nedenlemi öyle ??

*şaşkın şaşkın bakınır...*[signature][hline]when a man lies he murders some part of the world

Sosyal ağlarda paylaş

Daha önce çok sallama gördüm de bu artık öeeehh dedirtiyor :-)

said:
Selamon, 25 Nisan 2004 01:15 tarihinde demiş ki:
(unutmayın ki yurtdışına bilgi kaçırırız diye upload hızımız 3-4kb bu ülkede)
[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Sosyal ağlarda paylaş

Şu topici ilk gördüğümde aklıma ilk gelen resim nedense Bahadır Boysal'ın "Teoride ve Pratikde Bahadır Boysal" adlı eskiden Leman da çıkan sayfasıydı..

Alla alla..[signature][hline]There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't..

seviyeli muhabbet icin ozelime gelin
bekliyorummm
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...