Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

PC gaming

axedice

Öne çıkan mesajlar

Offf ne kotu bi arguman, firmalar bile uyandi bizim forumdaki kendine referanscilar uyanamadi hala

Korsan satis filan dusurmuyor, bir oyunu korsan kullanan adam zaten ona para vermek istemiyordur, urunun sundugu degere kiyasla satin alma maliyeti fazla geliyordur adama ki anca indirim bekleyip alir bu durumda, o musteriyi kazanmak icin ya korsanda aldigindan daha iyi bi deger sunman lazim ( paket iceriginden multiye, surekli updatelerden community buildinge ve hatta ambalaja kadar hersey serbest burda)

Peki ne satis dusuruyor?
Ikinci el

Tam fiyata ayni urun cevriliyor, urunden faydayi alan adam baskasina transfer edip parasini geri aliyor, firma iki oyun saticakken bir tane satmis oluyor, satin aldigin birseyi satma hakkin olmaman en basta cogu ulkede anayasa ile korunan mulkiyet hakkini aykiri, haliyle korsani bahane edip drm sokuyorlar ikinci eli engellemek icin

PC de ikinci el oranlari cok dusuk DRM yuzunden ki en buyuk DRM steam zaten, inidirimdi vs idi transfer hakkimiz olmayan oyunlari aldiriyor bize ki dijital satisi zorlamalarinin nedeni o, fiziksel urun ortadan kalkinca ikinci elde biticek komple

Siz hala anlattiklari masallara inanin, film icin, muzik icin, ebook icin okeyde oyun sektorunde korsanin etkisi cidden minumum dire, online ozellikler yayginlastikca ve gelistikce fiziksel urunun ortadan kalkmasi ile sifira yaklasicak korsan
Sosyal ağlarda paylaş

PC içersinde büyük pazar payı zaten MMO'lar ve MOBA'lar single player oyunlar market payının küçük dilimi.

İkinci el olsa ne kadar etkiler zaten ? En çok koyun alan adamın yılda oyun masrafı nedir ya çok abartıyosunuz şu topikte senin paran EA'ye gitti yok benim param EA'ye yar olmaz muhabettini.
Sosyal ağlarda paylaş

2. el mi ?

neyse ya forumda tartismaktan cok binlerce arastirma var zaten bu konuda.

http://www.techradar.com/news/gaming/the-truth-about-pc-game-piracy-688864

simdi bunca arastirma karsiti baska arastirmada vardir bilemiyorum. onlarida gormek isterim yani oyun sektorune ikinci elin etkisi, korsanin etkisi, online in katkisi vs gibi. forumda kisisel yorum cok sig bu konuda.

online drm azaltir ona katiliyorum. ulkeye uygun fiyat politikasi degistirebilir. egitim sart zaten :)
Sosyal ağlarda paylaş

ulkeye uygun fiyat politikasi ya da regional pricing dedigimizde olay sadece pozitif ayrimcilik seklinde gerceklesmiyor. indirim yaptiklari ulkede satista cok yuksek hacim bekliyorlar, o yuzden herseyi release etmemeye basliyorlar. sadece belli urunler bu ulkelerin marketlerinde belirmeye basliyor. ayrica formulu tersten isletip, soyabildikleri ulkelere de gecirmekten geri kalmamaya basliyorlar.

grey marketing gibi sorunlar da cabasi (bkz: hintli simcity key i alanlar), bazi regionlari da cok fena soyuyorlar. (bkz steam de avrupada herseyin daha pahaliya ittirilmesi) halbuki AB uyesi olsa da dogu avrupa ulkeleri, ya da turkiye, israil gibi region olarak avrupa sayilan ulkeler adam basi gelirlerde bir kuzey avrupa ulkesi fiyatlarina urun satin almamalilar.

bazi durumlarda (ornegin steam de bazi urunler) dogu avrupa da ucuz tutulmasina karsin, USA dan gene daha pahali oluyor. anlamak mumkun degil.

mazeret olarak kutulu satilan urunun altina inmemek ve distributoru korumak gosteriliyor. eger dagitim maliyetleri yuksekse o zaman bu ulkelerde distributor aglarini terket, sadece dijitalde kal. fiyati da ona gore ucuzlat.

bkz turkiye. steam Aral in PC satislarini oldurdu ornegin. konsoldan yuruyorlar daha cok. (gerci onlara SC2 ilk satisindaki fiyat politikalari nedeniyle bu kadar zaman sonra hala o kadar ofkeliyim ki, uzulmeli miyim bilemiyorum)

GOG un one price all regions politikasini hindistan, cin vs gibi ulkeler icin haksizlik olarak gorebilirsiniz alim gucu farkindan dolayi, ama en azindan adil bir sistem. amerikada kac para ise burada da o kadar para. bunda gog un aslinda avrupa kokenli olmasi dolayisi ile konuya daha hassas olmasi ve ayrica sattigi oyunlarin cogunun artik kutulu satisi olmamasi da etken.
Sosyal ağlarda paylaş

bir de korsan in gelirlere etkisi yok demek icin baya naif olmak lazim. Korsani demo gibi kullanip 1 saat sonra kenara atan kitleyi saymaz isek, kalan kitle satisa yonelseydi oyun satis gelirleri en az 2 ye katlanirdi.

konu ya ek ama direk alakali degil

ayrica gecmiste konsol-pc hybrid ucube sisteme gecis daha az title da ve daha yavas gerceklesirdi. (eninde sonunda gene olurdu gerci, zira greed>all)

korsan olamsa fiyatlar ucuzlardi da, ama EA gibi firmalar yapacagindan degil, kullanici baskisi ya da ufak firmalarin korsan korkusu olmadan palazlanmasi nedeniyle olurdu.

konu ile az alakali

always online DRM, online kalmanin maliyeti hala yuksek oldugu ve kaynaklar launchlarda yetersiz kaldigi icin can sikiyor. ama bandwidth dedigimiz sey son 10 yilda gosterdi ki her yil biraz daha ucuzluyor. server dedigimiz sey de oyle. always online drm konseptinden nefret etsem de 5-10 seneye always online DRM siradan bir sey olacak ve sorun yasatmayacak.

ama "korsan kullanici zaten DRM i asiyor, DRM den sadece satin alan can cekisiyor ve kullanici guvenini sarsiyor" demek tamamen dogru bir arguman degil. satin alanin canini acitmasi ile ilgili ikinci kismi kesinlikle dogru.

ancak bir gercek var DRM free olan oyunlar bu sebepten daha yuksek satis grafigi falan yakalamiyorlar. hatta tersine, muhtemelen DRM koyanlar cok daha fazla satis yapiyorlar.

"2d boy" said:

Carmel recounted seeing torrents with upwards of "500 seeders and 300 leechers" and receiving emails from some who bought the title after pirating it, but flat-out said that "the piracy rate was about 90" percent. "We're doing ok, though," Carmel said in stride. "We're getting good sales through WiiWare, Steam, and our website. Not going bankrupt just yet."

simdi bu adam bir sonraki oyununda DRM kullanmaz mi? kullanacak muhtemelen. zira DRM i olsaydi belki lanet ederdi oynayanlarin ufak bir kismi, ama satisi ve gelirleri en az 2 kat fazla olacakti. lanet edenin kat kat ustunde musteri kazanimi olacakti.
Sosyal ağlarda paylaş

yani o bloglar, forumlar, boardlar vs lerin "DRM oyunculari cezalandiriyor, pirate i zaten onleyemezsiniz, DRM de olsa DRM freede olsa bu oyunlar ayni miktar satacak" teranesini isitip isitip getirmeyin buraya.

hakikaten terane cunku.

EA falan hadi oyun oynamaktan bihaber dangalak marketingcilerin yonettigi bir firma. Keza Ubisoft ta cok buyudu, onunu goremiyor diyelim.

piyasadaki diger DRM cileri ne yapacagiz buyugunden kucugune? manyak mi bu kadar adam, satin alan musterileri kendilerine domates firlatsin diye mi DRM koyuyorlar oyunlara?
Sosyal ağlarda paylaş

reampage said:

Abi tanrı kickstarterı korusun

ve kickstartera çok sıfırlı paralar saçan büyük başganları.

çok istiyorum abi günün birinde "hmm bu oyun güzel olur" diyip böle 1000 doları gözüm kapalı verebileyim. şimdi 1 dolar bile verirken düşünüyorum lan ahasdhj fakirliğin gözü çıksın.
Sosyal ağlarda paylaş

Kanuni said:

senin gibi milyonlarca kisi var orasina katiliyorum korsancida milyonlar var. diyorum ki korsan olmasa herhangi bir sektorun geliri daha yuksek olur bu kadar..

Daha önce yazmıştım gerçi sana da, yine de topicte bir ek yapmak istedim.

"Binlerce araştırma var" diyoruz da, bu araştırların ne kadar doğru olduğu şüpheli. F2P oyunlar, microtransactionlar, digital dağıtıcılardan satılanlar bahsi geçen araştırmaların içine girmiyor. Mesela bir oyun toplamda 1 milyon adet satıyor, ama kutu satışı 100.000 adet gözüküyor, dijital satışlar söylenmediği için "oyun hiç satmadı" denebiliyor.
Öteki taraftan oyun şirketi etraftan oyunlarının torrent seed sayıını topluyor, getiriyor önümüze koyuyor "toplam 1 milyon adet download edildi" diye. Bu sayının hepsi tekil değil, dosyayı açmayanlar, reseederlar, botlar vs derken download sayısı şişirilmiş bir sonuç veriyor. Ayrıca bu indirenlerin hepsi, oyunun korsanı olmasa oyuna para verip alacak kitle değil. Yani yazılan sayıların sadece "belli bir bölümü" satış kaybı olarak sayılabilir. Evet, korsan olmasa elde edilecek gelir biraz daha fazla olurdu, ama şirketlerin bize sunduğu kadar büyük bir uçurum yaratmazdı.
Bu arada Viktor'a katılıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Mesela SC2'nin yenisi HOTS, digital olarak Battle.net'ten ve kutulu olarak mağazalardan alınabiliyor. Bioshock Infinite de birçok digital dağıtıcıdan (Steam dahil) ve gene maüazalardan kutulu olarak alınabiliyor. Bunların ayrı ayrı kaç adet sattığını bulmak lazım. Hangi ülkede digital, hangi ülkede retail tercih ediliyor bakmak lazım. Bazı araştırma siteleri var ama mesela sadece Amerika'daki kutulu satış oranları veriyor, felan.
Sosyal ağlarda paylaş

Steam satis rakamlarini aciklamadan "BINLERCE ARASTIRMA" nin bes para eder degeri yok

Korsan kismini "ulan 50milyon kisi indirmis, korsan olmasa demek 50m satis olcakti" demek dupeduz tuzak, korsan alan adam zaten para vermek istemedigi icin korsan kullaniyor cunki

Kanuni nin kanser hallerinide bu topic nedeniyle cozduk sonunda, nasit bi buyers remorse general sendromuymus aslinda, eh korsan alamayip herkes gibi para verdigi icin bu kadar asabi oluyor demek patlayan oyunlarin topiclerde
Sosyal ağlarda paylaş

super meat boy'un geliştiricisi, korsanla savaşmanın anlamsız olduğunu ve dijital satışta korsanın aslında kayıp olmadığını yazmış blogunda.

http://tommyrefenes.tumblr.com/post/45684087997/apathy-and-refunds-are-more-dangerous-than-piracy

Özetle DRM'ye harcanan enerji ve paranın boşa olduğunu, korsan indiren 1 kişinin bile DRM yüzünden oyunu orjinal alacağının kesin olmadığını, şirketlerin müşterilerini memnun etmeye odaklanması gerektiğini yazmış.
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:

Korsan satis filan dusurmuyor, bir oyunu korsan kullanan adam zaten ona para vermek istemiyordur, urunun sundugu degere kiyasla satin alma maliyeti fazla geliyordur adama ki anca indirim bekleyip alir bu durumda, o musteriyi kazanmak icin ya korsanda aldigindan daha iyi bi deger sunman lazim ( paket iceriginden multiye, surekli updatelerden community buildinge ve hatta ambalaja kadar hersey serbest burda)
soyle bi ornek olsun ozaman ben skyrimi ilacladım 60 dolar oldugu icin sonra 20 dolara kadar indi yine de almadım niye zaten ilaclı kullanmastım. oyle yapmasaydım 20 dolara indiginde oynamak icin almam gerekicekti. en azından 20 dolar(ya da ne kadar sa iste en son kalan para) giricekti adamların kasasına. ama girmedi. bu kadarı bile yeterli korsanın nasıl bir zarar verdigini gostermek icin. ki oyunun indirime girmesini beklememe gerek yoktu cunku skyrim oyun release edildikten 15 dk sonra ilaclandı.

diger turlu de soyle ornek verebilirim fm12 normalde korsan oynayabiliyorsun sonucta ama adamlar bi patch releaselediler oyundaki problemleri duzelten ve bu patch asla korsanlanamadı en azından ben bulamadım. eeeh dedim indirim zamanı aldım oyunu. ve fm13 cıktıgında da indirimi gordugum gibi aldım oyunu hic korsanlamayı denemeden bile. Adam bana korsanlayamayacagım biseyler sunmasaydı fm yi asla orjinal almayacaktım ve adamların kasasına o paralar girmeyecekti.
Sosyal ağlarda paylaş

drm konusunda screwy hakli. simdi bir oyunda always online drm var butun oyunlarda kirilmaz drm oldugunu dusunun. adamin pc gamingi birakmasi lazim. drm korsani etkilemez demek baya marjinallik bence. bende bir cok oyunu yillardir ilacli kullandim imkanim olmasina ragmen azimsanmayacak bir kismini satin almamisimdir. screwynin verdigi ornekteki gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

edit:ben bunu yanlıs anlamısım duzeltiyorum
supermeatboy 5 dolarlık bi oyun oldugu icin pirate edilme miktarının %10 larda olması ile drm yapma gerekliligi dusebilir. eger AAA 60 dolarlık bi oyun yapsaydı bu yazısını nasıl degistirirdi onu dusunmek lazım.

edit5(simdi cıkıp simcity zaten cok kotu yazıcak):simcity AAA 60 doları hakedicek bi oyundur demiyorum ama oyle bi oyun olsaydı diyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...