Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sokak Çocukları

maelstrom

Öne çıkan mesajlar

yanlış anlaşılma olmasın, polemik yaratmak değil amacım.. sadece içime bir his doğdu, dedim ki kendi kendime; "buraya mesaj atan ilk 3 kişiden birisi, kesin zamanında giydirmiştir sokak çocuklarına bir yolla".

"sokak" diye aramaya inandım; daha ikinci mesajda sınıfta kaldık: http://forum.paticik.com/read.php?45,1265548,1265552#msg-1265552

hatalıyız. hepimiz.
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşlar lütfen bu çocuklarımıza, kardeşlerimize acımayalım. Acımayalım diyorum çünkü acımak artık yapılabilecek şeylerin bittiğini düşündürüyor bizlere. Oysa ki bu çocuklarımız, kardeşlerimiz için yapılabilecek o kadar çok şey var ki... Yeter ki isteyelim...
Dayımın bi şiiri vardı : http://www.siirdefteri.com/index.php?sayfa=siir&siir_id=36497
Sosyal ağlarda paylaş

Bozuk düzenin doğal sonucu, üreyin ey millet deyip doğum kontrolü programlarını göstermelik bırak, iş yaratmak yerine sıcak para ekonomisine dön, sosyal yardımı sadece oy verebilene gönder: buyrun sonuç. Çocuk Esirgeme Kurumları erkek çocukları 18 yaşına gelince sokağa bırakıyor. Ne akraba, ne eş, ne dost, ne iş, ne kalacak yer.... Daha önce yurttaki eziyetten kaçanlarıda ekle üstüne.
Sosyal ağlarda paylaş

yalnız işin şu kısmı da var (kabul, bu olaylarda taş kalpliyim biraz) yardım götürülen çocuklar bu hayatı tercih ettikleri için kaçıyorlar ve sokaklara geri dönüyorlar.

bunlara ne yapılabilir bundan sonra bilmem (valla çok da düşünmüyorum desem yeridir) çünkü bunlar sınırı geçmiş, geri dönüşü olmayanlar. gidip memur olmasını ne bileyim, evinden işine işinden evine gitmesini bekleyemezsiniz. yetişmesi hatalı. ancak bu olayın devamının gelmesi engellenebilir. daha kolay ve uygun bir çözüm olacaktır. tabii sorunla ilgilenen birilerinin olması lazım. bildiğiniz gibi bu ilgilenmesi gerekenler onlarca yıldır kendi sorunlarını yaratıp onları çözerken batırmakla meşguller ve sıra gerçek dünyanın sıkıntılarına gelemedi henüz. belki 1yy sonra gelir sıra. ümidinizi kesmeyin

şahsen bu çocuklara karşı hiçbir şey hissetmediğimi de belirtmem lazım. yanlış anlaşılma olmasın, ben bu çocukları yok edelim de demiyorum. ama 7tanesi beni yeryüzünden siliyordu, gerçekten son saniyede yaptığım şanslı bir hamle ile canımı zor kurtardım ve artık onları hiç (öylesine söylenmiş bir "hiç" değil bu. ciddi bir hiçlik) umursamıyorum. başlarına kötü şeyler gelirse sevinmem, nefret hissetmem. aç kaldıklarını görürsem de yuppi diyip sevinç dansı yapmam...

ama kesinlikle üzülmem de. kılım bile kıpırdamaz. duyarsızlaştım tamamen onlara karşı. nabız normal pulse=84 devam ederim yoluma.

budur.. komple boşum sokak çocuklarına karşı.

ve üzgünüm ki konuyu dağıttım biraz. keşke inanarak üzülebilsem içinde bulundukları duruma, ailelerinin vebalini ödeyen gençler. kader kurbanları. bir şeyler yapmalıyız. içim parçalandı falan diyebilsem.

diyemem, bunlar tamamen yalan olurdu..
Sosyal ağlarda paylaş

kapitalizmin getirdiği kaçınılmaz son bu çocukların yaşadığı, toplumun artıkları. siz vücudunuzdan çıkan irine, dışkıya acır mısınız? işte kapitalistler de acımıyor bu çocuklara. en fazla şunu söylüyor "ben bu çocuklara barınak yaptım bakın, onlar oradan kaçıyorlar." ulan mal demek geliyor içimden sigarayı bırakmak bile ne kadar zorken, bu çocukların çoğu madde bağımlısı kaçıyorsa bağımlılıktan kaçıyor. problemin çıkış noktasını es geçiyor liberaller, bu çocuklar niye sokakta. soruyorum size siz neden sokak çocuğu olmadınız? bir gece dışarıda kalsanız bütün sülaleniz sizi arardı değil mi? peki bu çocukların niye bir arayanı soranı yok?

amerikan rüyasından uyan ey insanoğlu. dünyadaki en çok evsizi amerika da yaşıyor...
Sosyal ağlarda paylaş

neden arayanı soranı olmadığına verilebilecek garip bir yanıt bu çocukların aileleri tarafından atılmış olmasıdır.

gariptir çünkü bakamayacağı kadar çocuk yaptıktan sonra bunları fırlatıp atan aileler çok. ayrıca gariptir bir kısmı da aile büyükleri çalışmazken çalışsın da para getirsin diye aileleri tarafından sokaklara sürüklenmiştir. elbetteki aileleri çocuklarından bile yağ çıkartmak isteyen kapitalizmin uşağı kişilerdir, hatta daha bebeyken j. maynard keynes falan okurlar çocuklarına hikaye yerine bu liboş mallar.

daha da emperyalist uşağı olan yanları ise doğuda çocuklarını çetelere satmalarıdır. kapkaç yapsınlar, araba çalsınlar diye.. sektör oluşturuyorlar tabii yeni yatırımlar ile.

sokak çocukları fakirlikten öte, kültürden gelen bir alışkanlığın kurbanıdırlar. çok çocuk yapma. önceleri tarlada çalıştırma, çok eşli evlilikler, aşiret gibi sebepler ile yerleşen bir kültür aslında. (bir de daha öncelerden gelen alışkanlıklara göre çok çocuk yapanlar aslen göçebe gruplar var. örnek olarak çingeneler.

bunların dışında kültürel alt yapı olarak karadenizliler de çok çocuk yapsa dahi karadenizin aile anlayışı biraz daha değişiktir.)

dolayısı ile "aman emperyalist güçler, vay siyonistler, yuh kapitalistler, süper ötesi beyazlaştırılmış türkler" demeden önce okumak gerekiyor biraz.

olaydan sonra posttramvatik bir dönem geçiriyorsun haliyle.. ve ilk adımlarda dediğin şey "bunlara yardım etmeliyim" oluyor. garip di mi? pek değil aslında.. neyse, gidip koştururken ve konu hakkında okurken, bilgilenirken olayın iç yüzünü görme imkanın da oluyor. pek hoş bir şey de değil gerçekten. çünkü romantik bir "çiçekler saçalım" sekansının yaşandığı vakii değil, her ne kadar öyle bir şeyler görmek istesek bile. durumlar ise düşündüğünüz basitlikte değil. bakalım, besleyelim, tedavi edelim.. böle bir şey yok. bi kere tedavi istemeyeni tedaviye zorlamak diye bir şey yok. ve kurtulmayı lafta isteyen ama gerçekte istemeyen de çok. ya da sadece bir süreliğine yararlanmak isteyenler.. yemek ve isteyene yatacak yer verilebiliyor, basitçe bir barınak. kendisi istemeyene yardım edilemiyor haliyle. kimisi para istiyor sadece -kafayı bulsun diye. düzenli eğitimler vs. az sayıda katılımcı ile yapılabiliyor. sonuca ulaşma oranı oldukça düşük tabii.

dolayısı ile olayın kaynağını kurutmak şart. gerisi boş çaba..

tabii her şeyi içinde bulunduğu duruma göre değerlendirmek yerine elinde bulunan tek baskı kalıbına göre irdelemek de öyle
Sosyal ağlarda paylaş

var olduğunu bildiğimiz halde gözümüze sokulmazsa aklımıza gelmeyen olaylar...

bu topic burada oluduğu sürece insanlar izleyip hatırlayacaklar, "vah yazık", "yardım etmeliyiz" diyecekler. yardım edebilecek miyiz? zor. belki de çok zor.

sırf bu değil; hayvanlara işkence yapan insanlar, malzemeden çalıp, öldüren, sözde bina inşacılar... hayatımızın bir bölümünde sövüyoruz, kızıyoruz ama sonra; puf. öyle bi programlanmışız ki aslında yaşamaya bakıyoruz sadece. lafta kalıyor her şeyimiz.

kendim için de söylüyorum yanlış anlaşılmasın. elimizde öyle bir güç yok zaten. ama her seferinde kin kusmak veya üzülmek garip geliyor. belki bir hafta sonra aklımızın en küçük köşesinde bile var olmayacak bu görüntüler için.
Sosyal ağlarda paylaş

2005 senesindeki verilere gore turkiye de ilk %20 gelirin %44`unu kazaniyor. son %20 %6`sini. bu durum duzelmedigi surece sokak yasamini engelleyemezsiniz. bireysel olarak acimak filan pek bir sey ifade etmiyor. ha buyurun elde ettiginiz geliri, babanizi ikna edin, iki uc aileye bolsun, evinizden bilgisayariniz, internetiniz, elinizden cep telefonunuz gitsin ama iki uc aile daha cocuklarini sokaga atmasin diyorsaniz sizi saygiyla selamlarim. ben diyemiyorum sahsen.
Sosyal ağlarda paylaş

adam ne biçim şov yapıyor ya hahaha.
kamera görmüş ya.

ben mi diyorum "isyan et kendini kes" diye.

madem bu hayatı istemiyorsun, yapacağın çok şey var. adam sanki çok dertliymiş gibi anlatıyor ama halinden oldukça memnun.

ama ertesi gün "para vermessen boyarım", "şef siftah ver bak bıçak var haa" tripleriyle milletin başına üşüşmeyi bilir.

de get.

bir de bir sürü kişi "ay çok üzüldüm", "bunlara yardım etmek lazım" felan diyorlar da,
yapabilecekleri birşey olmadığından mı kendileri tinerci oluyorlar sanıyorsunuz?
ilkokuldan mezun olmasalar da çalışabilecekleri birçok yer var.
barınmak isteseler barınabilecekleri birçok yer var.
yemek istiyorlarsa bile yemek yardımı yapan birçok kurum ve vakıf var.

ama bu adam sanki tineri zorunluluktan içiyormuş gibi davranıyor, siz de acıyorsunuz.

keyiften yapıyorlar.
bi eve soksan bile kaçıp gidiyorlar.

sokakta eşkiyalık kesiyorlar.

buna da oturup seyirci kalıyorsunuz.

tersine, sokak köpeklerini zehirlemeyi bilen belediyeler, şunları da zehirlese öldürse, insanlar şehirde can korkusu olmadan yürüyebilecek.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...