Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Jannisery > Turk


totenkopf

Öne çıkan mesajlar

Yunanlıların yeniçerileri yunan saymaları ve Osmanlı askeri gücünde onların başarısının olduğu tezi ile aslında Türklerin bir şey yapmayıp etrafı oların fethettiği gibi bir fikirleri olduğunu öğrenmekle dumur olmuş vaziyetteyim.

Biz türk kılıcı mılıcı derken adamlar yeni çerimizde sahip çıktılar (kahve, baklavayı saymıyorum…).

Tamam, adamlar devşirme idiler ama hepsi zorla toplan, kaçırılan falan değildi, yüzde ellisi kendi aileleri tarafından saray kapısında kul olmaları için bırakılır ki her halde bu yaş ne 3-4 nede 17-18 dir.
Adamlar bunları yetiştirilmeye ve türk töresine göre yetiştirilmeye elveren yaşlar da aldıkları göz ardı edilemez. Bırakın töreyi möreyi sırf elit Savaşçı yetiştirecek olsak bile bunu yaşı bellidir.

Ve son olarak bu eğitimden geçen insanların dönemin ahlak sistemi ve İslam örfüne göre şekillendikleri için babalarının kim olduğunun bir önemi olduğunu zannetmiyorum. Ama Osmanlının duraklama devirlerinde bu soysuz asker ve vezirlerden neler çektiği ortadadır.
İmza : Keşke içi boş ağalık ve beylik sistemi olacağına, 15 yy. Türk soylu aileleri ortadan kaldırılmasaydı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yeniceri dediginiz ordu
osmanlinin ordusunun hic savasmayan kismidir
ortacag sovalyeleri gibidir
ancak savas kazanildiktan sonra kalan ordulari supurmek icin salinir
nedenide basit aldiklari yogun egitim ve ustlerinde harcanan paradir

osmanli ordusunu ordu yoldayken toplanan gencler ve her ilin ilcenin yetkilisinin besledigi kapikulu askerler besler aslinda
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

osmanlinin cok uluslu bir imparatorluk oldugunu soyelerek cokda haksiz olmadikalrini soyluyorum
ancak kazin ayagi oyle degil

osmanlida savasta ileriye surulen ve olen hep turkler cunki
baska milletlerdende adam var orduda onalrda savasiyor dogru ama ordunun omurgasini olsuturan harcanabilir birlikler hep turk
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yeniçerilerin savaşa girmesi için Padişahın tehlikede olması lazım zaten. Birde yeniçeri ocağı ile ilgili ilginç bir yazı okudum geçen pazar. Yazıda Yeniçeriler veBektaşi tarikatı 18 ve 19 yüzyılda Türk sermayesini oluşturuyormuş. Yahudi tüccarlarla işbirliği halinde sermaye birikimi yapıyorlarmış.
Rum-Ermeni sermayesi Nakşibendi tarikatı ile işbirliği halinde yeniçeri ocağını kaldırtmış imparatorluğun çöküşüne zemin hazırlanmış, Türk sermayesi daha oluşmadan ortadan kaldırılmış falan diye. Türk burjuvazisi olacakmış yeniçeriler vs vs. Daha önce duymadığım bir tezdi ve ilgimi çekti. Bilgisi olan varsa konuyu açabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 6 yıl sonra ...
ombakkombak said:

Yazıda Yeniçeriler veBektaşi tarikatı 18 ve 19 yüzyılda Türk sermayesini oluşturuyormuş. Yahudi tüccarlarla işbirliği halinde sermaye birikimi yapıyorlarmış.

Rum-Ermeni sermayesi Nakşibendi tarikatı ile işbirliği halinde yeniçeri ocağını kaldırtmış imparatorluğun çöküşüne zemin hazırlanmış, Türk sermayesi daha oluşmadan ortadan kaldırılmış falan diye. Türk burjuvazisi olacakmış yeniçeriler vs vs. Daha önce duymadığım bir tezdi ve ilgimi çekti. Bilgisi olan varsa konuyu açabilir.


bende zamanın birinde okumuştum, üni. kütüphaseinde bir dergide olabilir,

orada da, rum ve ermilerin, imparatorluk içinde güçlenen yahudileri çekemeyip onlara karşı harekete geçtiklerinin den bahesdiyordu, dönemin ne zengin insanlarından yahudi bir kadın bankerin kafasını kesilmesi ve kapıya asılması falan olayları var diye hatırlıyorum.

ama yazının asıl noktası, 6-7 Eylül Olaylarının, geçmişte yahudilere yapılanların, ki arkasında rum ve ermeni zengilerinin olduğu söyleniyor- öcünü almak için menderese gaz veren yahudilerin olduğundan bahsediyordu
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hahaha, varlık vergisi ödeyip aşkale'ye çalışmaya gitmeyi de herhalde bir nevi eğlence olarak düzenledi yahudiler.

Ayrıca 6-7 eylül olaylarında Yahudi vatanaşların dükkanları ve malları da yağmalanmış, bu olaylardan sonra binlercesi vatanını terketmek zorunda kalmıştır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yahudi vatandaşlarımız tertip ettimiş demedim, biraz dikkatli okuyun...

nazilere nasıl fakir yahudileri bırakıp, israili kurmak için ss subayları ile çalıştılarsa yine benzeri şeyleri yapabilirler

diğer taraftan, nihayetinde bir dergiye yazan teorist, %100 inandığım bir şey değil ama olma ihtimali var

aslında yazıya bir kez daha bakmak lazım belki notlarımada vardır

iş komik tarafı, böyle zamanlarda lazım olur diye bir sürü not tutmuşluğum vardır ama her seferinde üşenirim ve çoğunun yerini bile hatırlamıyorum :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tam olarak kim neyi yaptı, o zaman anlayamadım herhalde biraz açıklarsan iyi olur.

Ayrıca tam doğru olduğunu düşünmediğin bir teoriyi?, ne amaçla foruma yazdığını da anlayamadım.

Şunu da ekleyim, yahudiler yoksulları nazilere bıraktı da gerçekçi bir yorum değil. Bu konuya dair bir şey okumadım ama her zaman için göç hareketlerine(zorunlu olanlar hariç) en alt kesimi katılamıyor toplumun. İmkanı olanların yahudi karşıtlığı arttıkça kaçmış, olmayanların kalmış olması daha akla yakın gelen bir varsayım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya tamamen komplo teorisi yok hitleri yahudi bankerler bilerek besledi yükseltti geyiği, saçmalık. Düzenlerini kurmuşlar bütün Avrupada, niye bu savaş mnyağını getirip bozsunlar ve yerlerinden olsunlar ki.


Konuya dönersek, yunanlıların ezikliğidir yeniçeriyi yunan sayıyorlarsa, çoğu bulgar sırp ve slavdı ocağa alınan gençlerin. ayrıca bizans kadar yabancı asker kullanan bir imp daha yoktur sanırım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yazma sebebimi söyledim zaten, o okuduğum yazı benzeri fikirleri daha önce görmemiştim şimdi görünce dikkatimi çekti.

avrupa yahudi olayları için, kaynakla bahsedilen ama gözümle görmedikçe tam emin olmadığım, siyonist toplantılar var, dünya savaşı öncesi yapılan özetle,

"kilise baskısı ortadan kalkınca, avrupada yaşayan yahudiler toplum ile entegre olmaya başladılar var, siyonist emellerden uzaklaşmaya başladılar, zaman geçmeden önlem alınmalı, yoksa israil devletini kuramayız, ne yapacaz radikal şeyler yapmak lazım."

bunu gerçek olarak değerlendirsek, bakıyoruz en radikal şeyleri kim yapmış, naziler. nazilerin fikirleri başından belli iken, tam yok olacaklarken kim yardım etmiş ambargoyu delip, yahudiler

haddi, para olunca adamın umrun da olmaz tezi de doğru ama aksi de olabilir...

bunun dışında, israilin kuruluşda rol oyanayan, gizli örgütlerin ss lerin ilgili bürosu tarafından yetiştirildiği de anlatılan şeyler ve yahudilerin suikast yapmadığı ve eceli ile ölen ünlü naziler de var.

dediğim gibi bunların kaynaklarını gözüm ile görmeden tam olarak inanmam ama tamamen uçuk şeyler olarak görmüyorum.


diğer taraftan osmanlıya gelirsek benim duyduğum, ispanyadan gelen yahudiler den biri zamanla zenginleşiyor ve saraya faizle para vermeye başlıyor, bazıları bundan rahatsız oluyor ve ,kadın olması lazım diye hatırlıyorum, öldürüp kafasını saray kapısına asıyorlar...

şimdi burada ayırmamız gereken, geçim derdinde olan yahudi vatandaşlardan bahsetmiyorum ama bazı radikaller için intikam alınacak bir durum olarak görülebilinir, ve bunu da yadırgamam...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi böyle komplo teorilerini yazarak tam inanmıyorum ama doğru olabilir demenin anlamı yok. Ben sana söyliyim bu yazdıkların saçmalık, ha sen dersin ki bak böyle bir kaynak varmış, şöyle olmuş, o zaman ona göre değerlendiririm.

Mesela yazmışsın, israil nazilere karşı ambargoyu deldi. Ne ambargosu delinmiş, ne zaman delinmiş, kim delmiş tam olarak bunu da yazman lazım, yoksa ben bunu ciddiye alamam.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

okuduğum kitaplar ve onların dayandığı kaynaklar var ama o yazılan kitabın dayandığı kaynakları birinci elden görmeden böyle bir konuda kesin konuşamam diyorum, ama diyorum, olabilir de niye olmasın, kesin bu yalandır diyeceğim bir dayanağım da yok...

ha mesela naziler zengin ve varlıklı yahudilerin "kaçmasına" göz yummasalardı, veya savaş sonrası yahudiler bazı ss leri öldürüp bazılarına göz yummasalardı derdim bunlar bariz yalan.

ha bu da kesin bir sağlama olmuyor niye böyle yaşanmış tarihin arasına serpiştirilmiş "gerçeklere" inanacaksak, whitewolf a göre vampirler dünyayı yöneten güç
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

o zaman her şey olabilir, herkes sallasın, yalan olduğunu kanıtlayana kadar olabilir diye üstünde kafa yoralım.
Yoksa öyle kafadan teoriler yazıp, yok kütüphanede okudum, şöyle şeyler deniyor vs. Bunları belki de sen uydurup buraya yazıyorsun.

Bir de hani genel kabul olmuş şeyler olur, ne biliyim dersin atıyorum Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler'in yardımları oldu Türkiye'ye. Ben buna kaynak istemem çünkü birçok kaynakta okuduğum bir somut gerçek. Ancak hiçbir tarih kitabında vs. göremeyeceğim komplo teorileri yazıp, ben bunu okumuştum doğru mu bilemem ama yanlış da bilemem dersen ben de saçmalık deyip geçerim.

bir değil iki değil, sen inanmadığın, doğru olduğunu bilmediğin şeyleri niye yazıyorsun ki sağa sola. Gayet tabi aklına yatmış ama elle tutulur bir delil bulamadan yazıyorsun, ya tutarsa diye.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...