Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Allahın Sıfatları

PrudenT

Öne çıkan mesajlar

Kutsal bi ruh yoktur diyebiliyosun sen bazı bilgiler edinmişsin sana mantıklı gelmiş yada herneyse.Peki bu kutsal ruh inanışı ilk insandan günümüze kadar nasıl gelebilmiş ve katlanarak nasıl büyüyor?Dünyada çoğu şey din üzerine kurulu ve sen Tanrı yoktur diyerek dünyanın ilk oluştuğu günden bugüne kadar olan herşeyi çöpe atıyosun ve yerine bişey koyamıyosun.
Sosyal ağlarda paylaş

adamınbiri said:
Kutsal bi ruh yoktur diyebiliyosun sen bazı bilgiler edinmişsin sana mantıklı gelmiş yada herneyse.Peki bu kutsal ruh inanışı ilk insandan günümüze kadar nasıl gelebilmiş ve katlanarak nasıl büyüyor?Dünyada çoğu şey din üzerine kurulu ve sen Tanrı yoktur diyerek dünyanın ilk oluştuğu günden bugüne kadar olan herşeyi çöpe atıyosun ve yerine bişey koyamıyosun.

said:
Kisacasi, ayrintili bir felsefi analize tabi tutuldugunda, tanri inanci absurd denebilecek duzeyde sacma ve saglikli dusunen bir bireyin normal kosullarda kabul edemeyecegi bir kavramdir.

Fakat o zaman nasil oluyor da dunya uzerindeki bu kadar insan boyle bir kavrama inanabiliyor? Bunun cevabi buyuk olcude uygarlik tarihinde, sosyal mekanizmalarin isleyisinde ve insan psikolojisinde yatmaktadir.

Insan sosyal bir varlik olmasaydi, tanri kavrami ve ondan cikan dinlerin uygarlik tarihinde yapici fonksiyonlari olmasaydi ve obur dunya inancinin psiklojik acidan pek cok insanin ihtiyac duydugu yapici bir yonu olmasaydi, tanri kavraminin cocuk masallarindan ote inanilir bir yonu olmazdi.

Peki o zaman tanri kavrami bir ihtiyac midir? Tanriya inanmamak psikolojik bozukluga yol acar mi?

Aslında bizim düşüncemize göre, tanrı inancından kaynaklanan psikolojik etkiler (ceza korkusu ve suçluluk duygusu), tanrıya inanmamaya göre daha zararlıdır. Ve bizce, ki bunu ateist kesim üzerinde yapılmış gözlemlere göre soyluyorum, yeterli bir entelektüel olgunlukla birleşmiş bir ateizm, kişide tanrı inancını bir ihtiyaç olmaktan çıkardığı gibi, psikolojik açıdan daha sağlıklı bir hayat sürdürebilmeyi de sağlamaktadır.

Nitekim günümüzde, dinin diğer fonksiyonları (kanun ve düzen koyuculuk), bilimsel yöntemlerle diğer alanlara (bilimsel politika, hukuk, sosyoloji, vs) aktarılmış olduğu için aslında insanlık olarak dine ve tanrı inancına bir ihtiyacımız kalmamıştır.

Fakat toplumdan kısa surede bu inancı terk etmesini beklemek pratik açıdan pek mümkün değildir. Dolayısıyla, su anda insanlık bu inancı uygarlık geçmişinin bir mirası olarak taşıyor ve öyle görünüyor ki yakin gelecekte de bu durum değişmeyecektir.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya her topakta bir din çağrısı sıkıldım wallahi

adamınbiri said:
yapamazsın demiyorum zaten ama hem Allah'a inanlarla hemde inanmayanlarla dalga geçen biri neye inanıyo olabilir?

Dini inançların katliamlardan başka somut bir getirisi olmadığını gören ve hepsinden soğuyan biri geçebilir dalgasını evet.
Sosyal ağlarda paylaş

Cuce said:
işte banada gidip bizi sınava sokan omnipotent bi varlığa inanmak sacma geliyo işte..

garip dimi

dipnot: hanı bişeyi cıakrtıp yerıne bişey koymamak diyosunya, herkez için öle değil insanlar dinleriyle doğmuyolar sonucta

Ben neden inanmıyosun diye sorgulamıyorum.inanmıyabilirsin yani benim için gram sorun değil sadece mantelitesini anlıyamıyorum inamamanın.
Sosyal ağlarda paylaş

Benim Tanrı kavramında anlamadığım noktalar şunlar:
-Eğer Tanrı bizi yaratmışsa kusurlarımızdan o sorumlu değil midir? Niye bizi cezalandırıyor?
-Akli dengesi yerinde olmayan şahıslar (genetik kaynaklı ruhsal hastalıklar) ne amaçla yaratıldılar?
-Herşeye gücü yeten yaratıcı niye bu kadar çok kusurlu canlı yaratmıştır?
-Madem gücünün sınırı yoktur o zaman neden aracı kullanır? (bkz. melekler vs.)
-Kendi yarattığı varlıkları ne amaçla teste tabi tutar? Acaba ürününü başkalarına beğendirmeye mi çalışıyor?
-Cennete ve cehenneme niye ihtiyaç duyuyor? İstediği gibi yarattığı varlıkları niye cezalandırma ihtiyacı duyuyor? Kusurlu yanlarını tamir etmek dururken...
-Yaratılan birşeyin yaratandan bağımsız bir iradesi olabilir mi?

Gibi gibi uzuyor gidiyor bu liste...
Sosyal ağlarda paylaş

ombakkombak said:
Benim Tanrı kavramında anlamadığım noktalar şunlar:
-Eğer Tanrı bizi yaratmışsa kusurlarımızdan o sorumlu değil midir? Niye bizi cezalandırıyor?
-Akli dengesi yerinde olmayan şahıslar (genetik kaynaklı ruhsal hastalıklar) ne amaçla yaratıldılar?
-Kendi yarattığı varlıkları ne amaçla teste tabi tutar? Acaba ürününü başkalarına beğendirmeye mi çalışıyor?
-Cennete ve cehenneme niye ihtiyaç duyuyor? İstediği gibi yarattığı varlıkları niye cezalandırma ihtiyacı duyuyor? Kusurlu yanlarını tamir etmek dururken...

Gibi gibi uzuyor gidiyor bu liste...

1. soruya cevap
kimseyi kusursuz yaratmamıştır
kusurun var ise o sorumlu değil sensin sorumlu olan
sen o kusurunu düzelticeksin
sen erkeksin karıya kıza sark laf at zina yap sonra llah beni erkek yarattı boşunamı yarattı yaparım diyemezsin
nefsine hakim olmanı istiyor zaten
erkeklerin zayıf noktasıdır bu.
"-Kendi yarattığı varlıkları ne amaçla teste tabi tutar? Acaba ürününü başkalarına beğendirmeye mi çalışıyor?"
işte bu sorun cidden aptalca kusura bakma
biraz saygı inanmıyorsanda inanan arkadaşlar var.

"Cennete ve cehenneme niye ihtiyaç duyuyor? İstediği gibi yarattığı varlıkları niye cezalandırma ihtiyacı duyuyor? Kusurlu yanlarını tamir etmek dururken..."
cennet ve cehennemin var olduğu hakkında bi bilgisi olan varmı ? kur-an'da yazılanlar dışında? bişi bilmiyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

said:

Tanrıyı bir öğretmen gibi düşün dünyayıda bir sınıf hoca hiç bi öğrencisine karışmıyo sadece öğrenmek istiyen öğrencilerin sorularına yanıt veriyo haylaz olanlar sınıfta kalıyo diğerleride geçiyo.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...