Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Devlet üniversiteleri paralı olmalı"

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
ardeth güzel düşünmüş ben de katılıyorum.ara eleman kötü kaka olarak gösterilip insanların yönlendirilmediği bişey haline geldi,düzenlenmesi lazımdı.herkes yönetici bilim adamı olamaz ya
Mesaj tarihi:
Alakası yok, kıdemli teknik eleman. Onlara az para verilip verilmemesi eğitim sistemi ile ilgili bir sorun değil. Herhalde toplumda çalışanlar açısından belirli sınıfların olması gerektiği gerçeğini reddemeyiz. Bu durumda tamamen sosyalist bir sisteme geçmediğimizi sürece en adil sistem yine sadece işçi/çalışan (bu birşeyler üreten herkesi kapsıyor) sınıfları arasındaki geçişlerin mümkün olmasıdır. Bu durumda isteyen fakat imkanı olmayan insanlar devletten kredi alıp üniversite okuyup daha yüksek pozisyonlarda yönetici, mühendis vs olabilir. Ama yok ben uğraşmam derse, gider paşa paşa teknik lisesini, meslek üniversitesini okur, devlette kendini daha yüksek bir çalışmaya adayamayacak/adamayacak insanlara üniversite yetiştirmeye çalışarak genel akademik üniversite kalitesini düşürmez.

Ha burda başvuranların sayısı da çok fazla olursa (olabilir yine de o ihtimali göz ardı etmek saçma olur) o zaman tabi yine bir çeşit sınav yöntemi kullanılmalı burs alacak öğrencileri belirlemek için. Ama yine bunun için de başımıza çöken öss sisteminden kurtulmamız lazım. Üniversiteye girmek isteyen öğrenci sayısının azalacığını düşündüğüm için eski senelerde olduğu gibi her üniversite bölümlere özel kendi sınavını yaparsa daha mantıklı olur gibi geliyor bana.
Mesaj tarihi:
Aklima yatan yatabilen sistemi şu sekilde ozetliyeyim..

Kreş zorunlu. 2 ve uzeri yaştan itibaren..
Masraflarin yuzde 40-60 civari devletten. Taa ki universiteye kadar. Yanliz azalarak ilerliyor.. Yani atiyorum bir kreş'de masraf aylik 200-300 milyon civari sabit, bunun 100-200 milyon civari devlet tarafindan karşilaniyor.. Ama lise'de masraf aylik 50-100 milyon bunun 20-40 kadari devletten yani yuzde 20-40 arasi.. Gibi.. Herhangi bir para okul tarafindan talep edilmiyor, ne beden egitimi için, ne salak bagişlar için, ama ucretler sabit.. Yani her ogrenci aylik belli miktar odemek zorunda..

18 yaşina kadar sahip oldugun cocuklar için belli miktarda masraf parasi, cocuk sayisi arttikca miktar azalicak.

Universite egitimi, istege bagli olucak, ve yillik 1000-2000ytl arasi degişebilir, taksitlendirme mevcut felan.. Her ile en az 1 en cok 30 universite kurucaksin.

Meslek liselerine giriş istege bagli olarak, ilkokuldan sonra. Gene ucretlendirmeye tabi..

Butun işyerleri, acilmasi ve işletilmesi için mesleki bilgi sertifikasi isteyecek, işcilerin tamami mezun olmak zorunda olucak. Yani bir kaportaci, ostim'de degil, bir meslek lisesi mezun'u olmak zorunda olucak..

Aldigimiz hizmet kaliteli olur, verdigimiz para bosa gitmez. En az 15, en cok 30 yilda avrupayi sollariz :D
Mesaj tarihi:
Bence şu ara eleman sorununun en önemli sebebi dersaneler.

Reklam yapıyolar yapıyolar "üniversite kazanın adam olun, kazanamazsanız loser sınız ooluum" modelinde, bunu yiyen aileler çocuklara baskı yapıyolar, baskı yiyen çocuklar manyak oluyolar, üniversiteye girmeliyim diye kıçlarını yırtıyolar, kıçları yırtılınca da bi halt olamıyolar.

Dersaneler dediysem onlardan ibaret değil tabi. Genel olarak bi görüş oluşmuş
üniversiteye giden=zeki çocuk,büyük adam,süper şahıs;
üniversiteye gitmeyen=tinerci,serseri,angut diye
Herkes te buna kapılmış, öyle gidiyo. Bu durumda kimse üniversite kazanamamayı gururuna yediremiyo, ya senelerce kasıp biyere kapağı atıyo, ya şansa bala giriyo, ya da cidden inekliyo öyle giriyo ama bi şekilde giriyo.E bu durumda başarılı bir ara eleman olabilecek kişi başarısız bir mühendis oluyo.

Yani sorun üniversitelerde ya da buna girişte değil, genel görüşte.Yoksa her türlü sınav, inekleyerek rahatlıkla geçilebilir. Sırf paralı olursa da zengin çocukları çat diye bastırıp parayı rahatlıkla giricek, e tamam da adamda bunu öğrenicek seviye var mı? Kimin umrunda, parayı bastırsın da gerisi önemli değil...
Mesaj tarihi:
İyi devlet üniversitelerinin puanı zaten iyi özel üniversitelerin burslu puanlarıyla hemen hemen aynı oluyor, böyle olması daha iyi olur bile hatta.
Mesaj tarihi:
ShadowFury said:
Bence şu ara eleman sorununun en önemli sebebi dersaneler.

Reklam yapıyolar yapıyolar "üniversite kazanın adam olun, kazanamazsanız loser sınız ooluum" modelinde, bunu yiyen aileler çocuklara baskı yapıyolar, baskı yiyen çocuklar manyak oluyolar, üniversiteye girmeliyim diye kıçlarını yırtıyolar, kıçları yırtılınca da bi halt olamıyolar.

Dersaneler dediysem onlardan ibaret değil tabi. Genel olarak bi görüş oluşmuş
üniversiteye giden=zeki çocuk,büyük adam,süper şahıs;
üniversiteye gitmeyen=tinerci,serseri,angut diye
Herkes te buna kapılmış, öyle gidiyo. Bu durumda kimse üniversite kazanamamayı gururuna yediremiyo

çok doğru demişsin. şu dershane sektöründe dönen paranın haddi hesabı yok.
zaten özel ders ve dershaneye tonla para döküyor aileler.
parayı bunlara vereceğine üniversiteye versin, kayıt dışının da önüne geçilmiş olur aynı zamanda.
ama dershanecilik sistemi çok ciddi rant sağlıyor, sektörü bitirmek çok zor. yapan çıkarsa alnından öperim.
Mesaj tarihi:
pekaziz said:
Bunun adı fikir özgürlüğü değildir arkadaşlar, anayasal suçtur. Bakın ne yazıyor:

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler

II. Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi

MADDE 42. Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.

Anayasa mı ? O da değişiyor, az kaldı.. Onunda kılıfı hazırlanıyor. Bekleyelim görelim.
Mesaj tarihi:
Anayasanın Kılıfı hazır,devlet sadece zorunlu eğitimin giderlerini karşılamak zorundadır.(Nasıl ki evlere giden özel hocanın parası devletten talep edilemez ise,üniversite parası da devletten istenemez.)

Fakat;eğer sosyal devletim diyorsan,eğitimin her aşamasında hem fırsat eşitliği sağlamasın(Dersaneler vb. bunu bozuyor.),hemde her aşamayı ücretsiz yapmalısın.Yapmassan 8.sınıf vatandaşlık ile Atatürk ilkeleri dersinde diyemezsin "Türkiye sosyal bir devlettir" diye.
Mesaj tarihi:
eger ucuz kredi verilecekse hemen gecilmesi gereken sistem

yani devlet size 10 20 bin neyse bir 4 senelik kredi verip bunu 10 senede geri odetse

universiteler icin cok iyi olur
Mesaj tarihi:
matama said:
eger ucuz kredi verilecekse hemen gecilmesi gereken sistem

yani devlet size 10 20 bin neyse bir 4 senelik kredi verip bunu 10 senede geri odetse

universiteler icin cok iyi olur

20 bin YTL verdi diyelim. 4 sene okudu, 10 senede geri alıcak 14 senenin sonundaki taksidin değeriyle 14 sene önceki ilk taksidin değeri arasındaki farkı ne yapacaksın? Ha diyosanki %18 vergi az %45 vergi alsınlar tabi o zaman 14 sene soraki paranında geri dönüşü hesaplanır. Tanıdık biri vardı Üniversite Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan sanırm kredi almış 1980lerde.. 2 3 sene önce taksidi ödüyordu aylık 17.000.000 TL.. 17 YTL..
Mesaj tarihi:
İkinci öğretimler resmen paralı okuyor zaten devlet üniversitesinde. Üstüne üstlük kimi bölümlerde salaklarmış gibi davranılıyor. Parasıyla rezil oluyor yani, yazık.
Mesaj tarihi:
gec cevap oldu soyle soyliyim

ucuz kredi enflasyon oraninda veya daha azda ayarlanabilir gayet. Bunun devlet icin cok problem olacagina inanmiyorum.

gelelim ikinci degisinize is garantisi varda biz mi yapmiyoruz vs .

Birincisi eger is bulamiyacagina inaniyorsan o bolumu okuma, adi guzel diyemi okuyorsun? Eger bu is sana gelecek olmiyacaksa gitme bir sey basaracak birinin hakkini yiyorsundur. Kaldiki universite bittiginde issiz kalicagina inaniyorsan hic bir universiteye gitme, meslek okulu oku veya baska turlu hayata atil. Herkesin doktor muhendis olmasi gerekmiyor. Ara elemanlara ustalara ihtiyac var. Herseyden otesi berberede bakkalada ihtiyac var. Herkes universite okuyacak diye birsey yok.

Sonra gelelim insan hayata borclu basliyacak olayina. Herhalde bu sistemdede dunyanin her yerinde oldugu gibi burslu okuyanlar olacak, cok calis gercekten burs al o zaman. Lutfen iskandinavyada boyle soyle demeyin, orada millet ortalama 30 bin euro vergi veriyor, burada 5 bini bulmaz. Egitimin cogu masrafida iki ulke arasinda yakin.

Ben kendi adima su an is yerinde programci ariyorum, bulamiyorum illede herkes universite mezunu vs vs ama ise yarar degil. Ayni sekilde grafikerde bulamiyorum. O yuzden ara eleman ihtiyaci cok bu ulkede.
Mesaj tarihi:
meslek yuksek okulalri ile olmuyor

meslek lisesini bitiren en kalabalik gurup imamhatipler bakin %90 i muhendis isletmeci avukat filan olma pesinde
puanlari olayinda kiyameti kopariyorlar firsat esitligi diye

ikiyuzluluk boyle bisey

keredi olayi cok sacma degil ancak zaten adam gibi egitim evrilemiyen ulkede tamamini ozellestirmek sacmaligin daniskasi

zengin cocuklar universite okusun
fakir meslek okulu

oldu, baska?

anadoludan calisip gelip istanbulda okuyan fakir cocuklar ne olucak?
haa kendi kendilerine comak sokarlar
bu cocuklar ortadan kalkarsa zengin cocuklarina takunyalilar nasil kapagi aticak o zaman?
gel sana kredi vercem geyigi doner aslinda gene

ulkemden tiksiniyorum su son zamanda

popolizmin kralini yapip makarna komur vs ("valiler ev ev gezip komru dagitirsa turkiye *take off* a gecer jet gibi ucariz")

diegr yandanda fakir insanlarin temel haklarini bir bir baltalamak

populizmle sosyal gozukup perdenin arkasinda cahil halk anlamadigindan birsuru sosyal devlet yapisina aykiri is cevirmek

ve yaptikalri gucuk seyelrle sosyaliz diyip oy toplamak

mustahaktir

milletler hakettikleri gibi yonetilir

biz elitist elitist takilalim simdilik
Mesaj tarihi:
birincisi sakin olalim

kendi adima anadolu lisesi turkiye 399 uncusuyum, babamda emekli subay, ne yaptiysam kendim yaptim yani oyle elitist vs bir hava yok ortada.

Her deneni imam hatipe cekerseniz isin sonunda tartisma anlamsiz.

Birincisi buyuk bir ara adam acigi var, ve bunun en buyuk nedeni kimsenin bu okullara gitmek istememesi. Anadoludan gelen cocukta senin benim gibi gayet guzel kredi alir devletten oturupta bu konuda elistislik yapma olayini nerden cikardin anlamadim.

Sonra bu ulkenin bu kadar bedava(300 milyon harcla muhendislik) acicak parasi yok begenin yada begenmeyin. Herkes 5 milyar kurslara dershanelere veriyor(en fakiri bile veriyor kandirmayin kendinizi) bu parayi universiteye aktarmanin o kadar buyuk abartmasi yok.

Ama kafan sadece din- seriat ekseninde takildigi icin baska birsey dusunmuyorsun.
  • Yeni Oluştur...