Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bitkiden kurban olur mu?

ombakkombak

Öne çıkan mesajlar

Bitkiden kurban olur mu?
Müslüman vejetaryenler alternatif arıyor..

10.12.2007 08:23
KURBAN Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte İngiltereli vejetaryen Müslümanlar ayağa kalktı. Öğretim görevlisi Abdülkerim Vakil’i soru yağmuruna tutan vejetaryen Müslümanlar, kabaktan domatesten kurban olup olmayacağını öğrenmek istiyor. Kendisi de bir vejetaryen olan Vekil, “Ben kurban keseceğime birilerini okutuyorum” diyor.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Uluslararası Kurban Sempozyumu’na katılan King’s College London öğretim görevlisi Abdülkerim Vakil, hayvan yetiştirilen yerlerin fabrikalaştırıldığını belirterek, “Buralarda hayvanlar sadece kesilmek için yetiştiriliyor. Ne için yaparsanız yapın, hayvanları öldürmek adaletsizliktir” dedi.

Hac farizası sırasında kurban kesilmesine karşı olmadığını belirten Vakil, “Buna karşı değiliz çünkü Hz. Muhammed’in yaptıkları ve sünnetleri var. Ancak normalde kesilmesine karşıyım. İnsanları okutmak, burs vermek sadece eti için hayvanı öldürmekten daha iyi” diye konuştu.

Kendisine mail yoluyla sık sık vejetaryenlerden sorular geldiğini sözlerine ekleyen Vakil şöyle konuştu: “Vejetaryenler, kurbana alternatif bir şeyler arıyor. Bana gelen mail’lerde bitkiden kurban olup olmayacağını soruyorlar. Sürekli bir arayış içindeyiz. Ancak buna hâlâ cevap bulamadık.”

Seda KILIÇ / Akşam

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=47102&cat=230&dt=2007/12/10
Sosyal ağlarda paylaş

İnsanların hiç sorgulamadan ' tanrı böyle buyurdu ' diyerek, çağımıza hiç uymayan (müslümanlığın çıktığı dönemlerde bazı amaçlara hizmet eden, ama 21. y.y. da fazlaca bir anlam ve amacı kalmamış olan) bazı tanrı buyruklarını oldukça bilinçsiz bir şekilde yerine getirmeye çalişmaları(!) beni de çok rahatsız ediyor( örn. kesilen kurbanların çoğunlukla aile içinde tüketilmesi, insanların kurban bayramında ' tanrının isteği' diyerek boşu boşuna gereksinimin çok üstünde et tüketmesi).. Dolayısıyla düşünen, sorgulayan müslümanların çoğalmasının tüm canlıların yararına olduğunu düşünüyor, dinde reforma çok sıcak bakıyorum...
Sosyal ağlarda paylaş

Abi bu ne be, dalga mı geçiyorlar, kafaları mı iyi?
Hani vejeteryanlar ya, paso ot içip "high" olmuşlar herhalde.

Kurbanın anlamı fakir insanları doyurmak.
Kurbanı kesip sen yemiyeceksin ki, e o zaman "ben vejeteryanım, bitkiden kurban yapabilir miyim?" diye soruyorsun ki.

Ha bir de açık kapı var, istersen kurban kesmek yerine, kurban parasını fakir halka dağıtabilirsin.

Buna rağmen çıkıp karşımıza "ben vejeteryanım, bitkiden kurban yapabilir miyim?" diye soranın kafasında tahtaları eksik demektir.
Gelip bunu haber yapan kişi ise daha bir tuhaftır.

Hani haber bulamıyorlarsa gelsinler ben yardım edebilirim onlara.
Sosyal ağlarda paylaş

kurban i sadece farkilere yardim olarak gormek hata

en basit sekliyle surda gordugunuz gibi
veggieler kurban kesmek istemiyo
sirf bunun icin kesmeleri gerekiyor

zannediyor musunuz ki hz. ibrahim hz. ismaili gule oynaya kurban edicekti

allahin verdigi nimetler icin istemesekte yapmayi sevmesekte bir seyler geri vermekte kurbanin bir yonudur
Sosyal ağlarda paylaş

ben yazdıklarından kurbanın fakirlere yardım etmek dışındakini amacını anlayamadım.

bizim din hocası misal "çocukların ve insanların gözü önünde yapılması kötü değildir hem vahşet duygularını azaltır (bir nevi kolezyum misali) hem de kana ve vahşete karşı alışkın ve soğukkanlı olmalarını sağlar" gibi bişey demişti. O mantıklı gelmemişti bana zira.

biraz daha düşündüm anladım demek istediğini. fekat söylediklerin bana fazla egoist geldi. varlığının kabul edilmesi ve saygı duyulması yanında, bir de sana zaten inanan insanların senin için duygusal açıdan zorlanması ve yapmak istemedikleri şeyler yapmasını beklemek (tabi bu şeyler nötr olmalı, yani adam öldürmek, hırsızlık yapmak vs gibi toplumsal bir etkisi olmamalı)biraz benim gözümdeki yaratıcı konseptini aşıyor. Zaten amaç temelde insanların senin varlığını tanıyıp, ona saygı duyup belirlediğin iyilik yolunu takip etmek değil midir? Bunun yanında iyilikle ilgisi olmayan ve sadece ucu yaratıcıya dokunan bir meselenin bu kadar önemli olması garip geldi. Bence insanların en büyük görevi toplumsal fayda ve iyilik olmalı, yaratıcı için birşeyler yapmak değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Tanrının ben sizin için bukadar şey yapıyorum o zaman siz de benim için canlıları caart diye kesin, afiyetle yiyin dediğini hiç zannetmiyorum, o zamanki dönemde ve o zamanın koşullarında insanların bazı şeyleri daha iyi anlamasını sağlamak için böyle bir rituel gerekmiş ve yapılmış, ama şimdi gerçek amacın fakirlere yardım olması gerekir ve bu da bir canlıyı boğazlamak yerine başka birçok yollarla sağlanabilir, kurban kesme tanrıyı kutsamak olarak anlaşılacaksa( hala ve de üstelik bu çağda), olay inkalar gibi insan kesmeye kadar gidebilir( onlar da bunu tanrıyı kutsamak adına yapıyorlardı). Her dinde ve her mezhepteki birçok insan da birbirlerini tanrı adına öldürmüş ve öldürmekte...Eğitimli kişiler olarak canlıların üstelik sadece tanrı adına kesilmesine karşı olmamız gerektiğini ve yüce bir tanrının bundan hiç ama hiç haz etmeyeceğini düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:
Kurbanın anlamı fakir insanları doyurmak.
Kurbanı kesip sen yemiyeceksin ki, e o zaman "ben vejeteryanım, bitkiden kurban yapabilir miyim?" diye soruyorsun ki.

Olay onların yemesi değil gibi görünüyor burada. Hayvan kesme fikrine sıcak bakmadıkları için genelde vejeteryan oluyor insanlar, burda da hayvan yerine bitki kurban edelim bari demişler. Kendi keyiflerine değil yani, hayvana yazık diye. Ayrıca sebze de karın doyurur.
Sosyal ağlarda paylaş

hayvana yazık gözüyle bakılmasını anlamıyorum, bi şekilde insanlar yesin diye var onlar dünya da
balığa yazık deil mi sudan çıkartıyorsun hayvanı
yengeç mi istakoz mu canlı olarak haşlanıyor tadı bişeye benzesin diye

kurban da yine en kısa süre de en az eziyet çektirerek öldürüyorsun
sonuçta bir ölüm var acısız olması imkansız, hayvanın bıçakla öldürüyorsun yani

dier mesele de yıl boyunca kurban bayramının 2324132 katı hayvan kesiliyordur, bayramda dert edilmesini anlayamıyorum

kurban kesmek yerine para vermek, bir öğrenciye burs vermek, hepsinin sevabı, faydası vardır; ama hepsi de farklı şeylerdir
kurbanın parasını vererek, kurban kesmiş sayılmıyorsun, insanlara yardım etmiş oluyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

forgiver said:
...

benim merak ettiğim, bir hayvanı neden özel olarak alıp sokakta göstere göstere kesmek zorunluluğu var (ki bunu şov yapan da onca insan doğuyor bu yüzden), yani kasaba ya da mezbaya parasını verip öyle bir ortamda kestirip sonra etini dağıtmaktan farkı nedir? bu tür şeylerin böyle katı olması bana çok anlaşılmaz geliyor. Bu insan öldürmek gibi bir durum değil "insan öldürme" emrinin katılığının tartışılabileceği çok az nokta vardır zira (kendini müdafa etme durumları vs gibi). Ama kurban bayramında kurbanın nasıl kesildiği veya bu adetin nasıl yerine getirildiği ile ilgili konular, ki toplumsal iyilikle uzaktan yakından alakalı olmayan kısımlarının bu kadar katı olması anlaşılır değil benim için.
Sosyal ağlarda paylaş

@Ardeth:

bir hayvanı sokakta kesmek, yapan kişinin hayvanlığı oluyor, yani aklı başında biri asfaltta hayvan kesilmemesi gerektiğini akıl etmesi lazım

"kasaba ya da mezbaya parasını verip öyle bir ortamda kestirip sonra etini dağıtmaktan farkı nedir"

herhangi bir farkı yok, kurbanı illa kurban edenin kesmesi diye bir şart yok.

bahsettiğinin sokakta kesme olayı daha çok kurban kesim alanının az olmasından kaynaklanıyor,
mesela hayvanı derisiyle etiyle tam olarak faydalanmak isteyen kendisi kesmeye çalışıyor
hayır kurumları kurbanın etinin çok az bir yüzdesini verdiği için yukardaki olayı tercih edenler var
Sosyal ağlarda paylaş

DoGMeaT said:
bir danayı kurban bayramında kesip etini dağatmakla
kurban bayramında ihtiyacı olan ailelere..sallıyorum 200 kilo pırasa patates havuc dağıtmak arasında ne fark olabilir
dimi
bence.

Önüne 2 tabak pırasa mı konulsun tercih edersin yoksa 1 tabak et yemeği mi? Kabul edelim ki her insanın istediği şeyler var. Fakirlere 1 kilo et yerine 1 çuval patates vermek bazen 1 çuval patatesten daha hora geçebiliyor. Aynı şekilde zekatta da ya ne para verecem onun yerine çuval çuval gıda dağıtırm demekte tek başına yeterli olamayabiliyor. O kişi de insan ve çarşıdan beğendiği birşeyi alabilecek parası yoktur mesela. Bu yüzde gıda türü yardım yapıyorsan belli bir miktar para da vermeli bence.
Değinmek istediğim insanların karınları kadar gözleri, nefsleri de birşeyler ister.
Sosyal ağlarda paylaş

ya fakirde vejeteryansa?

ayrica kurban kesenlerin abartisiz %70 i fakire filan birsey vermiyor
apartmana ese dosta dagitiyor
her kurban bayrami dolabimiz kurban eti ile doluyordu etraftan gelen annem onlari biriktirip fakirlere dagitirdi

allahtan akape olaya el atti mileltin cogunda kurban kesicek durum kalmadida rahatladik yani
Sosyal ağlarda paylaş

Ya nasıl bi savunmadır "ya fakir de vejetaryense?" demek. 1 fakire vejetaryense eğer en azından 10u 15i vejetaryen değildir (yine de bu oranlarda çok iyimser davrandığımı düşünüyorum). Ayrıca elalemin ne yaptığı kurban ibadetini değiştirmez. değişmesi gereken ibadet değil kişilerin zihniyetidir. insanlar kendi aralarında paylaşıyor fakirelere dağıtmıyorlar diye kurban ibadetini değiştirmektense o insanların zihniyetini değiştirip en azından kurbanın 1/3'ünü (ki bu minimumdur bundan aşağısı olmaz)fakirlere dağıtmasını sağlamak gereklidir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...