Bone Mesaj tarihi: Eylül 22, 2026 Mesaj tarihi: Eylül 22, 2026 Insomniac bu oyunun ilk teaser'ını çıkardığı günden beri heyecanla bekleniyordu. Ama sanırım oyuncuları epey bölen bir oyun yapmışlar. Bir kesim, oyunun yetersiz yönlerini eleştirirken, bir başka kesim ise, "ELEŞTİRMENLERİN CANI CEHENNEME" kafasıyla oyunu övme yarışına girmiş. Bu övenler kiralanmış troller mi, yoksa 13-14 yaşındaki çocukların heyecanı mı bilinmez. Ama oyun bir "Insomniac oyununa" yakışmayacak kadar tırt bir sonuca sahip olmuş. Animasyonlar güzel, parry mekaniği ve finisher hareketleri belki de oyunun en başarılı yönü. Öte yandan geri kalan her şey bu kadar deneyimli bir stüdyoya yakışmayacak şekilde ultra amatör kalmış. Mesela cutsceneler ve hikâye gösterimi sanki Avengers oyunundaki soap opera özentisi tarzda olmuş. Ayrıca oyun çok "handholding" yapıyor diye yerden yere vuruluyor. QTE'ler bile otomatik olarak gerçekleşiyor, biz bir şey yapmasak da başarılı sayılıyor. Spider-Man 1 ve 2 hakkında bazı eleştiriler izlemiştim zamanında. Bu "woke olmuş" tarzı şeyler değil de, Peter Parker'ın yüz tipinin değişmesi, Mary Jane'in oyunun içinde yanlış kullanılması, Silver Sable'ın problemli yönleri gibi şeyler. Insomniac bu eleştirilerden hiçbir ders çıkarmamış gibi gözüküyor. Hatta işin komiği, o oyunlarda övülen ne varsa atmışlar, eleştirilen ne varsa daha da derinleştirmişler gibi gözüküyor. "Bu dandik oyun $200 milyon'a yapılmış" diyenler var. Ama öte yandan, aslında çok daha az paraya yapıldığını söyleyen de var. İlk başta 200 milyon dolar bütçe hedeflenmiş, sonra Sony bunu epey bir kırpmış, çok azaltmış, bu yüzden oyundaki haritalar ve bölümler de kırpılmak zorunda kalmış diyen de var. Oyunun zayıflığının bir kısmını bu açıklayabilir. Ama 70'lerden beri çok sevilen Logan karakterini tamamen softlaştırılmış bir karaktere çevirmiş olmaları, kendisine bir türlü oturmayan "babyface" surat ifasesini, Los Angeles'ta yaşayan yazarların dışında kimsenin sevmeyeceği klişelerle doldurmuş olmaları, elde kalan oyunun bile sıkıcı hâle getirmiş olduğunu düşünüyorum. Tabii bu oyunun sadece oyunun kendisiyle ilgili değil, Sony'nin batışlara girmiş olduğuna yönelik tartışmalara da ortam yaratmış olması da ayrı bir tartışma konusu.
Bone Mesaj tarihi: Eylül 22, 2026 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 22, 2026 başlığa bakınca bonec topiği olduğunu anladım. 1
Raze Mesaj tarihi: Eylül 22, 2026 Mesaj tarihi: Eylül 22, 2026 zannımca oyun dünyası en parlak zamanını yaşıyor. dünya kadar oyun çıkıyor. kötü oyun yaparsan, müşterini tanımazsan batıyorsun. güzel oyun yaparsan, cancel falan işlemiyor millet çatır çatır alıp oynuyor. ben haftada 10 saatin altına düşmüş casual bir adamım, sadece goty oynayarak yetişmeye çalışıyorum. bunlar benim radarıma sadece dalga konusu olarak giriyor. twitter clickbaitlerinden gördüğüm kadarıyla da bayaa kötü. 2-3 sene önce olsa studyo kapanır, toksik oyuncuları suçlar, yollarına devam ederlerdi. o yol bitti sanırım.
Sam Mesaj tarihi: Eylül 22, 2026 Mesaj tarihi: Eylül 22, 2026 oynamadım, oynamayı da düşünmüyorum wolverine beni char olarak hiç çekmediği için ama malum videoları filan izleyince durum anlaşılıyor. ilk tepkim "bu kadar aptal sanmayın insanları" iken sonra tekrar durdum düşündüm. hani son dönem genel literacy skorlarında düşüş, öğretmenlerin viral videoları, üstüne kendim insanların media literacy'de çakıldıklarına tanık olmam çeşitli tartışmalarda, bir bütün filmi telefonuyla oynamadan izleyememesi çevremdeki insanların vs hepsini tekrar dikkate aldım. sonra dedim ki evet bu kadarına ihtiyacı olan insanlar var ama opsiyonel olması lazım. kendimi de tamamen soyutlamıyorum hani daha 2-3 gün önce dd2 başlığında dellendim quest patlayınca save yok diye çünkü gidip wiki/reddit okunmadığı sürece tamamen el yordamıyla ilerlenip kendi save'ini zaman geçirtmek için kullanınca için patlayan questler var. ha çok şükür tek rota yolda ilerlemem gerektiğini anlamak için yanardöner ışıklar arayacak noktada değilim ama adventure ekranında hangi obje ile interact edileceğini yoklamak ile bunun arasında geniş bir yelpaze var, default ayarın da bu olmaması lazım, nihayetinde film değil, etkileşimli bir medyum. azıcık zorlansın insanlar.
Bone Mesaj tarihi: Eylül 24, 2026 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 24, 2026 Yani "handholding" meselesi çok da o kadar da kötü bir şey değil. Oyunların kaç saatte bitirildiğine baktığında: 80'lerde The Legend of Zelda 8 saat, Ultima I 5 saat, Prince of Persia 2 saat, Super Mario Bros 2 saat, 90'larda A Link to the Past 15 saat, Fallout 16 saat, Tomb Raider 15 saat, Super Mario 64 11 saat, 2000'lerde Twilight Princess 37 saat, Oblivion 27 saat, Assassin's Creed II 20 saat, Mass Effect 17 saat, Şimdilerde ise Tears of the Kingdom 60 saat, Skyrim 110 saat, Assassin's Creed Valhalla 61 saat, Elden Ring 100 saat, gibi sayılara rastlıyorsun. Bunlar, kendisini "hardcore oyuncu" olarak tanımlayan kişiler için bile pek de altından kalkabilecek süreler değil. Diablo ilk çıktığında akşam oturur, oyunu bitirene kadar sabahlardık. Şimdi aynı şeyi mesela Red Dead Redemption 2'da yapmayı denesene mesela... Oyunun tamamını bitirmek bile 4 gün aralıksız oynamayı gerektirecek ki o da pek olası değil. Hâliyle oyunların süresi arttıkça, "handholding" ihtiyaçları da artıyor. Ancak Wolverine'deki bu "handholding" mevzusunun sadece "handholding for the sake of handholding" olduğunu düşünmüyorum. Wolverine'in 300 milyon dolara yapıldığı söylense de, ben bu paranın doğru olmadığını düşünüyorum ve aslında çok daha az bütçeye düşürülmüş olduğu iddiasını daha tutarlı buluyorum. Yani oyuna baktığında, sanki Spider-Man 2'den bile daha büyük bir şehirde oynamak zorundaymışız gibi bir sürü mekanik yerleştirmişler. Sarı üçgen, mavi rota, mavi ışıklar felan filan bir ton şeyin doldurulmuş olmasının başka bir açıklaması olamaz. Subway Surfers vari bir oyun yapıp da bu kadar handholding kasmasını en aptal firmanın bile yapacağını düşünmüyorum.
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 24, 2026 Mesaj tarihi: Eylül 24, 2026 Sweet Baby Inc'ten danışmanlık almışlar, haliyle oyunun iyi olma ihtimali yok deyip baştan eledim ben kafamda.
MrLevie Mesaj tarihi: Eylül 24, 2026 Mesaj tarihi: Eylül 24, 2026 Ya ben çok üzülüyorum böyle oldugunda. Şirkette bilmem kaç kişi -emekçi kardeşim- oyunu yapmak için uğraşıyor. Sonra oyun beğenilmiyor yerden yere vuruluyor. benim appim emeğim yerden yere vurulsa ben çok uzulurum ya ne bileyim. yani yorumlar haksiz görünmüyor da ne bileyim ya amaaaan
Masticore Mesaj tarihi: Eylül 24, 2026 Mesaj tarihi: Eylül 24, 2026 https://x.com/_ersin8/status/2099640690841940040
Öne çıkan mesajlar