Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Unreal Engine 6

Öne çıkan mesajlar

• 4 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:

https://www.youtube.com/watch?v=-kEYrTBApXg

en ideal ue6 videosu bu. hem oyunları gösteriyor hem de konuşmadan da kesitler almış (embed izin vermemiş ama).

grafik falan göstermiyorlar zaten. veya eskiden olduğu gibi demo da yok. çünkü ue6 ile grafiğe değil yapısal değişikliklere odaklanmışlar. açık ecosystem olmaya çalışıyolar, bizdeki başkalarında çalışsın başkalarındaki bizde olayı. metahuman'ı unity ve godot'a açmışlar veya usd/gltf dosyaları almaya başlamışlar falan. unity gibi aynı oyunu tüm platformlara shipleme falan da kasmışlar.

asıl değişiklik ise dlc ve dijital varlıklara yapmak istiyolar. oyun modellerinin oyunlar arası geçebileceği bir altyapı kasıyolar. bu sayede destekleyen oyunlarla birlikte bir oyunda aldığınız bir eşya diğer oyunlara taşınabilecek. özellikle steam tarafında workshopların oyun bazlı değil tek bir yerde olduğunu düşün. bi eşyaya giriyon desteklediği tüm oyunlara çekilebiliyor falan. ama işte diğerlerinin de atlaması lazım bu vagona.

• Tesekkurler 1
  • 4 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:

oyun grafikleri 20 senede çok değişti, self shadows, bump mapping, tesselation, ambient occlusion gibi bir sürü şey gördük. ama sanki bir şeyler eksikmiş ve sanki yerinde sayıyormuş gibi hissettiriyor bir süredir. internette bu "2016 yılı grafiklerin peak noktasıydı, sonra diminishing returns yaşadık" gibi söylemlere yansıyor.

bir kıyaslama yapmak istedim. next gen - latest gen - future gen temsil edeceğini düşündüğüm üç tane oyun tarzını LLM'lere verip sistem gücü ihtiyacı hesaplaması yaptırdım.

1- Next Gen:
GPU (FP32): 8–12 TFLOPS
VRAM: 8–12 GB
Bandwidth: 250–400 GB/s
CPU: 6–8C/12–16T
RAM: 16–32 GB
Storage: 60–90 GB SATA SSD

2- Latest Gen:
GPU (FP32): 40–60 TFLOPS (1,5–3 G segment/s Ray throughput)
VRAM: 16–24 GB
Bandwidth: 550–900 GB/s
CPU: 8–12C/16–24T
RAM: 32–48 GB
Storage: 120–200 GB NVMe PCIe4

3- Future Gen:
GPU (FP32): 180–250 TFLOPS (6–12 G segment/s Ray throughput)
VRAM: 32–48 GB
Bandwidth: 1,2–2,0 TB/s
CPU: 12–16C/24–32T
RAM: 64–96 GB
Storage: 300–500 GB NVMe PCIe5

kabaca böyle bir hesaplamayla karşılaştım. istediğim şeyi doğru şekilde hesapladı mı emin değilim. 

ancak bu hesaplamayı yaptıktan sonra "eskiden oyun firmaları oyunlarını çok iyi optimize ederlerdi, şimdi o teknik becerileri gitti, o yüzden oyunlar hayvan gibi sistem istiyor" diyenlerin bu söyleminin çok da gerçekçi olmadığını görüyoruz.

aşağıdaki video tarzında grafikleri PS6 ve UE6 geldiğinde elde edebilecek miyiz göreceğiz. ben sanki PS7 ve UE7 zamanına kalacak gibi düşünüyorum. 

Mesaj tarihi:

bu arada, "2016'dan sonra oyun grafikleri hiç değişmedi" tarzı söylemlere pek katılamıyorum.

belki LoL ve PubG oynayan sıradan oyuncu için hiçbir şey değişmemiş olabilir, ancak Division ve Watch Dogs 2'yi, Crimson Desert ve Resident Evil Requiem ile yanyana kıyaslayınca epey bir grafiksel ilerleme olduğu farkediliyor.

ancak oyunlarda kullanılan tekniklerin fazla "oyunsu" hissettirmesi, grafiklerin gittikçe gelişirken immersion'ın o kadar hızlı ilerlememesi, oyuncuya oyundan kopmayı getiriyor. 

Crimson Desert'ta kullanılan parallax occlusion mapping with silhouettes yönteminin bu "oyunsuluğu" azaltmada önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum. yeni oyunlarda bu tip yöntemlerin artması gerekiyor bence.

Unreal Engine 5 bu konuda yeterli olamadı, bakalım UE6 bir şeyler getirecek mi...

Mesaj tarihi:

yerinde sayan birşey varsa sistem gereksinimleri 10 yıldır filan. "oyunlar güzelleşmedi yerinde saydı" yorumlarından sonraki ikinci popüler yorum "1080ti best gpu of all time hala kullanıyorum" yorumları. "10 yıllık donanımlar neden hala iş yapıyor" diye soran yok, "10 yıllık cpu'm microcode desteklemiyor diye oyunu neden açamıyorum" diye soran var. biz 95'te alınan top of the line pc ile 98'deki oyunu kare kare zor açan nesiliz.

normal yani, bayağı dramatik stagnasyon var artık donanımda. 2010'larda başlamıştı ama 2020'lerde iyice ayyuka vurdu artık. konsoldan konsola 3-5'e katlanan specler şimdi ancak ikiye zor katlanıyor. cpu/gpu nesilleri arasında geçen zaman da iyice arttı, sanırım şu anda rekorda olmamız lazım. mid-gen refresh bile olmadı, sonraki için haber bile yok. gerçi donanım pahalanmışken isabet denebilir bir yandan.

ben romantize edildiği kadar farkın az olduğunu düşünmüyorum. bir yandan da diminishing returns var tabii. 100 poligondan 1000'e 10000'e çıkarken olduğu kadar fark hissedilmemesi doğal 100000'e çıkarken. 320x200'den 800x600'e çıkarkenki kadar fark olmuyor 1080'den 1440p'ye geçerken vs. gene de en basidinden 2000'lerden bir cgi cutscene bile komik kalıyor yeni oyunların real-time grafiklerine kıyasla.

Mesaj tarihi:

Bir de hiper gerçekçi oyunların gereksinimlerini karşılamak için kaç gb vram kullanacağız? Kaç kişi bunu alacak da bu hiper gerçekçi grafiklerle oyun oynayacak?

Bone, 11.07.2026 00:05 tarihinde dedi ki:

3- Future Gen:
GPU (FP32): 180–250 TFLOPS (6–12 G segment/s Ray throughput)
VRAM: 32–48 GB
Bandwidth: 1,2–2,0 TB/s
CPU: 12–16C/24–32T
RAM: 64–96 GB
Storage: 300–500 GB NVMe PCIe5

Güzel bir vizyon olmuş bu... Kaç kişi böyle bir sistem kullanacak da, oyun satacak? Steam'deki datalar ortada. Hele ki ram fiyatlarının uzaya fırlamasıyla beraber. 2-3 sene daha gider diyorlar bu kriz bir de.

Mesaj tarihi:

ue6 ilk oyun 5 sene sonra çıkar. anca 10 sene sonra yaygınlaşır zaten. o zamana kadar da 10 tane ram fabrikası açılacak. herkes kendi fabrikasını açmaya odaklandı artık. amerika, avrupa, israil vs

Mesaj tarihi:
Selamisahin, 12.07.2026 16:47 tarihinde dedi ki:

Bir de hiper gerçekçi oyunların gereksinimlerini karşılamak için kaç gb vram kullanacağız? Kaç kişi bunu alacak da bu hiper gerçekçi grafiklerle oyun oynayacak?

Güzel bir vizyon olmuş bu... Kaç kişi böyle bir sistem kullanacak da, oyun satacak? Steam'deki datalar ortada. Hele ki ram fiyatlarının uzaya fırlamasıyla beraber. 2-3 sene daha gider diyorlar bu kriz bir de.

90'lardaki ve 2000'lerdeki grafik ilerlemesini düşünürsek, şimdiye kadar bu seviyeye gelmiş olmamız gerektiğini düşünüyorum. Ama geçmişte yaşadığımız çip krizlerini, GPU krizlerini, RAM krizlerini vs yaşamamış olsaydık bile bu seviyeye gelebilir miydik emin olamıyorum. yine de oyun ekran kartlarına ve donanımlarına yeterince yatırım yapılmadığı için geride kaldığımız gibi bir önyargım var.

• Yeni Oluştur...