miyaw33 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 (düzenlendi) Oğlum sınavda 36k yaptı,ne yazsak diye iki koldan araştırıyoruz.Burası mühendis membaı oldugu ıcın sizlere sorayım;itü Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği,eskişehir teknik üni. Uçak Gövde ve Motor Bakımı ,odtü inşaat tutuyor bu puanlarla.Ne dersiniz ne yazılır?Tıp istiyor ama bu puanla ancak yüzde 50 burslu özel tıp tutuyor ve zorlanma ıhtımalı var,diş istemiyoruz gelecek görmediğimizden Yazınca dank etti,yaşlanmışız,oyun tavsıyesı yerıne okul tavsıyesı hemde çocuğa Temmuz 21, 2025 miyaw33 tarafından düzenlendi
Deathblade Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 Gemi makine yazacaksa uzakyol gemi vardiyalarini iyice düşünüp yazsın. Maddi olarak çok iyi, ama manevi olarak yorucu olabilir.
Fistan Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 yurtdışında okuma imkanı varsa iyi olur, tr’de eğitim ve hayat kalmadı gençler için
Gallant Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 Oncelikle oglanin karakteri onemli. Mesela surekli tekrar eden sabit isleri mi seviyor, yoksa her gun aksiyon mu ariyor, yoksa daha mi ortada? Insan iliskileri nasil? Ice mi donuk yoksa disa mi? Ozguveni nasil, cekingen mi, yoksa bosu bosuna gereksiz ozguveni mi var, yoksa bildigi konularda ozguvenli bilmedigi konularda dogru sorulari sorup notr mu davraniyor(bence en sagliklisi). Arastirmalara gore erkeklerde karakter olusumu 25 yasinda civari fixleniyor. Karakter yapisi da meslek yasamina etki ediyor. Ikincisi okudugun isi yapmak zorunda degilsin. Genelde mezun olduktan sonra ilk 5-10 senede yaptiklarin seni profesyonel olarak bir yere itiyor, o noktadan sonra diplomanin onemi bayagi azaliyor. Bence muhendislik buyuk olcude formasyon egitimi. Bizim makine muh alumni kadrosunun %90 i muhendislik altyapili isletmeci formatina (engineering with business) evrildi. Bende biraz bu acidan ve yurtdisi piyasasi icin degerlendirecegim. Gemi makineleri (aka Marine Engineering) biraz makine biraz elektrik altyapisi verdigi icin, muhendislik+isletmeci formatina daha yakin. Turkiye de gemici damgasi yiyorsun, yurtdisi mixed engineer gozuyle bakiyorlar. O acidan avantajli. Ucak govde ve motor bakimi, THY de tanidiginiz varsa iyi. Adinda ucak gectigi icin, Turkiye de ucak harici islere girdiginde ilk basta dezavantajli giriyorsun. Yurtdisinda yine ucak bazli is yada baska bakim onarim isi cikar. Bakim onarim biraz karakter isi, sonucta surekli tekrar eden prosedurler var, ozellikle ucak sanayisinde oyle kafana gore cozum uretemiyorsun. Degisiklik seven birisi isen karakterine uygun degil. Ofis isi (Satinalma, statik uzmani, tasarimci, vs) filan olmayacaksa, yani santiyeye odaklanilacaksa insaat muh icin aman aman diyeyim. Turkiye'de yada Turk firmalarinda santiyede veya muteahit olarak bir yere gelmek icin insani olarak karakterinde bisilerin eksik olmasi lazim. ABD ve Avrupa firmalarinda durum bu acidan daha iyi, hem insan olup hemde bir yerlere gelebiliyorsun. Ucuncusu Turkiye de calisacaksan yeni mezun olarak okulunun adi is ararken markan oluyor. ITU, ODTU bilinen markalar. Yurtdisinda bunun bir onemi yok, you have studied in Turkey oluyorsun. Son olarak, insan bir kere genc oluyor. Gemiydi, insaatti, bakim onarimdi bunlarin cogunlugu erkek egemen bolumler. O noktada Eskisehir sosyallesme acisindan bir tik ileride duruyor.
miyaw33 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 Fistan, 21.07.2025 23:49 tarihinde dedi ki: yurtdışında okuma imkanı varsa iyi olur, tr’de eğitim ve hayat kalmadı gençler için Yurtdışından 4 yıl okutamam fistan,kız hemen peşinden geliyor ve o tamamen yurtdışı odaklı(üsküdar amerikanda ib yapıyor).ikisi beraber ımkansız benım ıcın,ama universite sonrası lisansüstüne gönderebilirim. Gallant yazdıklarına göre bizim oğlan gemi yada uçak seçmeli.Uçak bitirse yurtdışı olanakları(yuksek lısansa devam ve iş olanakları) gemiye göre dahamı düşük sence?
Deathblade Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 (düzenlendi) Uçak bitirip direkt yurtdışında iş bulması imkansıza yakın. Ama bir miktar (3-5 sene) tecrübe yaptiktan sonra iş bulabilir. Edit: Sonrasında yüksek demişsin. Avrupa'da yüksek yaptığı koşulda bulabilir. Gemi İnşa ile Uçak Mühendisliği Avrupa'da iş konusunda benzer imkanlara sahip. Gemi işletme okuyan birinin Avrupa'daki iş potansiyeli konusunda maalesef bir tecrubem yok. Temmuz 21, 2025 Deathblade tarafından düzenlendi
Gallant Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2025 Isletme tier yuksek lisans olursa yurtdisi icin iyi not ortalamasi haric bolum cok bisi fark etmiyor. Teknik alandaki yuksek lisansta talebe gore uniler daha secici olabiliyor. Is olanaklari ucak icin yeni mezuna direk yurtdisi zor, anca tecrube ve iyi lisanla bisiler cikabilir. Is imkani olarak uzak yol gemiciliginden dolayi gemiciler daha rahat is buluyor, ama 6-9 ay gemidesin. Geminin gemicilik harici is imkanlari arastirin. Oglan ne istiyor? Tipla alakali az bisiler ciziktireyim, cunku tip okumayi millet olarak hasta goren doktorla esdeger tutuyoruz. Yurtdisinda doktor olup universitede tibbi arastirma yapan, ilac ve gida sektorunde argede calisan yada tibbi cihaz ureten firmalarda calisan cok fazla sayida insana denk geldim. Saglik bilimlerinin is olarak onunu her zaman cok acik goruyorum. Ama yine ayni soruya donuyoruz. Oglan ne istiyor?
Drall Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 https://anabin.kmk.org/db/schulabschluesse-mit-hochschulzugang#land_gewaehlt şurdan direkt o üni ve bölümün almanyada denkliği var mı kontrol edebilirsin. Almanya özelinde en azından yurtdışına gitmek isterse yüksek lisansa sorunsuzca başlayabilir mi görmüş olursun
deadwoll Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Liseden iki arkadasim İTU gemi muh. bitirdiler. Dereceyle hem de. Birisi ardindan ABD’de yuksek lisans yapti. Su an havayolu pilotu, digeri de helikopter sanayiindeydi en son gorustugumuzde. İkisinin de geliri ve hayatlari keyifli ama ne yapsalar basarili olacak insanlardi. Ozellikle pilot olan arkadasim. Yurtdisinda yuksek lisansa kabul almak nispeten kolay. Not ortalamasi iyi olur ve cv’de anlatabilecegi bir AB projesine falan katilirsa ya da uluslararasi bir yarismada odul alirsa (benim arkadaslar boyleydi) burs da bulur kolayca. İssiz de kalmaz gunun sonunda ama kendi alaninda calismamasi olasi Kardesim dis hekimi, hatta cene cerrahi, Capa lisans + doktora. Kendi klinigini acti evlendikten sonra ama klinigi acana kadar sagda solda calismasi gerekmisti doktorasi bitene kadar. Simdi iyi kazaniyor ama bugunun parasiyla 5 6m sermaye + iyi yerde hazir gayrimenkulle acti klinigi. Yoksa cektigi cileye degen bir geliri olmazdi. Kuzenim, kocasi ve iki ogullari da dis hekimi. Onlarinda kendi klinikleri var. Lisanstan sonra kari koca direk bir poliklinige ortak olmuslardi 30 yil once falan. İyi kazaniyorlar. Kardesimin de benim de eslerimiz doktor. İkisi de yan dal asistani su anda. 6 sene lisans + 4 sene uzmanlik + 3/4 yil da yan dal asistanligi suruyor. Maaslari iyi ama harcadiklari efora ve kabiliyetlerine gore cok dusuk bence. Ote yandan yurtdisinda calismak isteseler yarin is bulurlar. Tip mezunlarinin yapabildigi hekimlik harici dunya kadar is var. Ben ekonometristim. Bizim donemde birlikte mezun oldugum ve gorustugum arkadaslarim iyi paralar kazaniyor ama yeni mezunlar ac. Cunku bizim islere endustri/matematik/isletme muhendisleri aliniyor artik. Tabii bunda kabahat sirketlerde degil. Puanlar dustu, her universitede bolum acildi, esit agirlikla ogrenci aliniyor falan. Son olarak sunu soylemekte fayda var. Ozel olarak ilgisi olan ve disiplinli olarak calisacagina inandigi hangi alan varsa o alanda ilerlerse basarili olur. Artik klasik anlamda universiteden mezun olup is hayatina atilma yapisi ortadan kalkmak uzere. Genclerin bizim ve bizden onceki nesillere gore cok daha aktif olmasi ve alanlari haricinde pek cok yetenek gelistirmeleri gerekiyor. O yuzden universite tercih ederken, bolum kadar belki de daha fazla, sagladigi imkanlar, prestij ve network acisindan universitenin kendisini secmek de onemli. İyi devlet universiteleri arasinda dahi onemli farkliliklar var bu anlamda. Eger oglanin potansiyelinin daha iyi oldugunu dusunuyorsaniz ya da istedigi yerlere yetisemiyorsa sinava bir kez daha girmeyi denemesinde bir sakinca da yok. Siralamam iyi bir sene kaybetmiyim diye dusunup isteyip istemediginden emin olmadigi bir yere yerlesmesin. Ha ama belli bir ideali yoksa fantaziye de gerek yok. 1
df Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 senin gemi müh dediğin gemi inşaat müh büyük ihtimalle. op un söylediği işletme. daha çok uzun yol kaptanı oluyor onlar. ikisi ayrı dikkat etmek lazım.
Archangel_ Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 diş hekimliğini hemen çizmeyin derim. mezun olduğunda uzmanlık sonrası muayenehane/klinik açabilecek bir gücün varsa, biraz çevre, evladında biraz ticaret bilme durumu varsa geleceği çok da karanlık değil bence. ancak evladında böyle bir istek ilgi yoksa hiç bulaşmayın, okuması gerçekten zorlayıcı bir bölüm
Pyro Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Konuya biraz daha farkli acidan girip, eger oluyorsa ki muhtemelen oluyordur, makina muhendisligini de onerebilirim. En azindan mezun olduktan sonra calisabilecegi is yelpazesi epey genis.
xaty Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Tıp/diş kenara itilecek bölümler değil ama herkesin yapabileceği şeyler de değil, eğitim süreci ve sonrası farklı challenge'lar içeriyor. Gemi'de yerleşik imkanlar TR ve EU'da bolca var, biraz şansına göre kaderi belli olur. Ama uzun yol işi sürdürülebilir mi kişiye göre çok değişir. Uçak kısmının geleceği çok, TR'de ve bazı EU ülkelerinde şu sıralar oluşan yapılar ilerde büyük iş fırsatları olacak. Eskişehir de bu konuda fırsatları olan bir yer, ama diğerlerine göre daha garanti ama ortalama gibi geliyor. Ben de havacılık sektöründe mühendisim, gayet de memnunum yaptığım işten ama güzel fırsatlara denk gelmek lazım. odtü inşaat en son tercihim olurdu heralde, oradan başka yere sekerim diye bakıyorsanız bir ihtimal. ilerisi için yurt dışı düşüncesi kafanızın bir yerlerinde varsa seçim yaparken ona da dikkat etmekte fayda var. bölüm bağımsız, yabancı dil, okulun dış ilişkileri, değişim programları vb bir çok süreci kolaylaştıracak parametreler
razzRaziel Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 robotics yok mu lan hala üniversitelerde
miyaw33 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 df, 22.07.2025 09:14 tarihinde dedi ki: senin gemi müh dediğin gemi inşaat müh büyük ihtimalle. op un söylediği işletme. daha çok uzun yol kaptanı oluyor onlar. ikisi ayrı dikkat etmek lazım. gemi makinaları ,gemi inşaat değil. Drall, 22.07.2025 08:06 tarihinde dedi ki: https://anabin.kmk.org/db/schulabschluesse-mit-hochschulzugang#land_gewaehlt şurdan direkt o üni ve bölümün almanyada denkliği var mı kontrol edebilirsin. Almanya özelinde en azından yurtdışına gitmek isterse yüksek lisansa sorunsuzca başlayabilir mi görmüş olursun hemen bakıyorum.tavsiyeler için teşekkür ederim.
dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 oncelikle bu devirde insaat secenin aklindan suphe ederim. gemi mak ve ucak govde hicbir fikrim yok dogrusu. neden disciligin ustunu cizdiginizi anlamadim. bence discilik en safe mesleklerden birisi abi. ne zanaat ne de formulaik / mekanik takir takir muyendizlik. yarin isletme vs sorumlulugunu ai'ya vermeyecegimi soyleyemem dogrusu. ama robot disini oyacak deseniz "siggggit" derim. 1
df Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 @miyaw33deadwoll un dediği gemi inşaattır dedim onun hemen altına yazdığım için belirtmemiştim. helikopter sanayii vs diyince teknik olduğunu varsaydım. senin dediğin işletme olduğunu farkettim. o yüzden dikkat et dedim. makine kelimesi iki bölümde de geçiyor. "gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği" ile "gemi makineleri işletme mühendisliği". işletme olan uzun yol tanker kaptanlığı vs için tam mühendislik sayılmaz. inşaat olanı ise daha teknik dersler. dalga fizikleri, gemi tasarımı vs vs. tam mühendislik. ikisinin farklarına dikkat etmek lazım. o da uzun yola çıkabiliyor ama mühendis olarak. kaptan olarak değil. ama tersanede, yat tasarımında vs de çalışabiliyor. uzun yol şart değil. tam ne istediğinize göre yazın. 1
miyaw33 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 tamamdır,bu arada uçak kısmının almanyada denkliği varmı,lisans seviyesinde eğitim kabul edilir,almanyada yuksek lisans yapılabılır dıyor.Bugun havacılıktan birine sordurduk hem havacılık sektörünü hemde bu bölümü tavsiye ederim ama baya yorucu haberiniz olsun demiş.maaş konusunda tatmin olacaksınız merak etmeyın demiş.Okul bitince 2 yıl calısıp tip lisansını alınca kopup gidersin demiş.Gemiden vazgectık burayı üste geçireceğiz. dasaaa, 22.07.2025 16:03 tarihinde dedi ki: oncelikle bu devirde insaat secenin aklindan suphe ederim. gemi mak ve ucak govde hicbir fikrim yok dogrusu. neden disciligin ustunu cizdiginizi anlamadim. bence discilik en safe mesleklerden birisi abi. ne zanaat ne de formulaik / mekanik takir takir muyendizlik. yarin isletme vs sorumlulugunu ai'ya vermeyecegimi soyleyemem dogrusu. ama robot disini oyacak deseniz "siggggit" derim. Öncellikle ülkenın kaldırabılecegınden fazla fakülte var şuan,deli gibide mezun veriyor,direk sektörden kişilerle(ortodontist,teknisyen,büyük distüributor,öğretim görevlisi) konuştuk,aşırı fakülte var,üstüne çoğu diş hekimi uzmanlık olmamasına ragmen bazı işleri el altından yapıyor,plak ve dişleride 3d yazıcıdan basmaya basladık ,en fazla 5 yıl içinde sıkıntı başlar dediler.Birde abi insanla uğraşmak zor,ben veteriner hekim olarak hasta sahiplerine dayanamıyorum bazen,diş hekimliği eminim daha yıpratıcıdır muhendıslıge göre.
Archangel_ Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 (düzenlendi) evet her bölümde olduğu gibi diş hekimliğinde de çok fazla fakülte var. ama hangi bölüm için yok ki ve mühendislik için de creme de la creme bir üni olmadıkça işsizler ordusuna katılman ya da meslek dışı bir iş yapman kaçınılmaz. diş hekimliğinde ise değişmeyecek tek gerçek herkesin ağzında 32 diş var ve fazla fakülte, fazlaca iyi yetişmemiş diş hekimi olması yine iyi diş hekimlerine yarayan bir durum. örneğin kötü yapılmış bir bina depreme kadar dayanabiliyor ancak ağızda yapılmış kötü bir iş daha iyi bir diş hekimi tarafından yenileniyor. en fazla 5 yıl içinde başlayacak olan sıkıntı, işini iyi yapanların daha da ayrışacağı bir süreç yaratacak bence ki 15 yıllık diş hekimi olarak söyleyebilirim ki kötü yapılan işleri yeniden yaptığımız yeni hasta girişleri gün geçtikçe artıyor. o yüzden postumda evladın istiyorsa ve senin ona klinik açabilecek gücün varsa diye dikkat çekmek istedim ek; eksileri de var tabii. senin de belirttiğin gibi insan ile uğraşma kısmı ve yurtdışı denkliğinin diğer mesleklere göre görece daha zor olması başta sayılabilir. Temmuz 22, 2025 Archangel_ tarafından düzenlendi 1
Oce4n Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 22, 2025 o değil de yazılım nasıl da eridi gitti eskiden herkese yazılımcı ol derdik
Duygucuk Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2025 İyi üniversite, kendini geliştirmek gibi saçmalıklara artık inanmayın. İyi üniversite mezunları genellikle ailesi de iyi imkanlara sahip olduğu için başarılı oluyor. Referanssız kamu, yurt dışı veya ticaret imkanı kalmadı. Referans olmadan kıvrak zekayla bir yerlere gelebilmek hala mümkün olabilir ama bu zeka piyano dersleriyle değil de sanayide filan kazanılıyor. Yani kısaca çocuğu üniversiteye yollamak artık çok saçma bir yatırım oldu. En mantıklısı imkanları zorlayıp kamuya sokmak olabilir. Sonra canı isterse hobi olarak üniversite okur. Ben okutayım da gerisini o halleder devri biteli çok oldu. (tıp hariç) Ayrıca ailenin çilesi işe sokmayla da bitmiyor. Aşık olup evlenirse aileye nur topu gibi bir vampir damat/gelin geliyor. O yüzden kime ne zaman aşık olacağına da bir şekilde ailenin karar vermesi gerekiyor. Bu riskler bizim zamanımızda da vardı demeyin çünkü kesinlikle bu boyutta yoktu. 1
dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2025 oo kaynana mode on. vampir gibi gelin/damat
dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2025 miyaw33, 22.07.2025 18:29 tarihinde dedi ki: dişleride 3d yazıcıdan basmaya basladık ,en fazla 5 yıl içinde sıkıntı başlar bassa bile adam koyacak abi onu. mesela implant yaptiriyorsun, adam kafana vida cakiyor bariz. cok net soyleyim, insan hayatinda iskenceye en yaklasitigimiz an, disciye gittigimiz andir. o gun tanistigin bir adam, agzina elini sokup, yuksek rpmli bi alet ile bazir bazir disini, cenene kadar deliyor. bunun senin acindan "az trauma ile" atlatilmasinin tek sebebi adamin yaptigi iste iyi olmasi. mesela gitmeyim dedin disciye, harika. gene agri yapacak deli gibi. o da uzun sureli bir iskence. elin pardon disin mahkum gidiyorsun. eger yanlis yapilirsa da cilen bitmiyor, tekrar yaptirman gerekiyor cunku 6 ay - 1 sene sonra. neyse, gittin oturdun, abi/abla agzini aciver dedi, bazzz bazzz yonttu, canini yakmadi cok, uzerinden vakit gecti. memnunsun da. inan bana hep o adama gidiyorsun. hasbelkader baskasina gittin, adam agzina schti.. o arkadasa da "tesekkur ederim" diyip parasini veriyorsun, ama kendinden nefret ediyorsun bariz. ikinci tavsiyem ise berberlik, kuaforluk, takma tirnak vs. ayni disci gibi iyi berbere / kuafore gidiyorsun. hele ki avrupa istiyorsa... bakin cidden diyorum avrupada iyi kozmetikci, kuafor, takma kirpik -protez tirnak vs takan yok. millet bayagi kotu tirnak icin 250 euro veriyor. protez tirnagi sokturmek icin 80 euro vereni gordum. ve kalite facia. L seklinde duran takma kirpik koymuslar kadinin gozune. bariz L diye duruyor abi! biliyorum uni meslegi degil ama eger mekan acma imkani varsa, discilik, kozmetik falan cok iyi isler. demand var. her avm'de vietnamli kadinlar, arnavutlar falan calisiyor. ama kalite cok kotu. gurbetcilerden de korkmayin, hatta gurbetcilerin ne kadar kotu is yaptigini gorunce daha da mutlu olacaksiniz "rakibim bunlar ahahah" diye. cok kotuler abi, cok kotuler cidden.
Drall Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2025 Abi diş, okuması çok zor bi bölüm. Hakkaten okulu bitiresiye kıçı çatlıyo insanın. Bi de üstüne masraflı okul. Bi de ince işçilik sevmiyosa çile. Bi de spor yapmıyosa banko bel ve boyun sakatlığı derken derken diş öyle kişiyi tanımadan önerilebilecek bölüm değil 1
knox Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2025 Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2025 konu sahibinin sorusunu ve yazılan yorumları okudum ve bir bok anlamadım . karakter analizi, yurtdışı iş imkanı, kaç para kazanır, gelin damat, her yer üni mezunu dolu ver kaportacıya, ezbere iki meslek kozu. ''baba parasını ye, tadını çıkar. baba parası yemesi kadar tatlısı yoktur'' yazanı göremedim, üzdü
Öne çıkan mesajlar