Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Topla v0.91 [2023 versiyon]

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

Çok kararsız kaldığım bir konu var.

Monitörümü değiştirmeyi düşünüyorum. 4K iyi, ama zorlamaya başladı. DLSS Performance gerektiriyor bazı oyunlarda. Monitör IPS ayrıca, teknoloji olarak en iyisi değil.

Parasını versem söyle güzel bir 27" 1440p OLED mi alsam diyorum. Hem 3090ti güncellemeye gerek olmadan epey daha götürür, hem HDR'nin tadını çıkartırım en sonunda, hem DLSS olmadan 60 fps alırım, hem de OLED olduğundan 4K olmasa da filmler daha iyi olabilir.

Şunu düşünüyorum: https://www.amazon.com.tr/Samsung-LS27DG602SUXUF-FreeSync-Premium-Monitörü/dp/B0D3VHKYP2/

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

@GERGEtam bende bi onu bide onun 32 inch 4k versiyonunu attım sepete hangisini alsam diye düşünüyordum sdf

Rtings te hep şu an en iyi oled monitör 32 inch 4k versiyonu diyor. https://www.rtings.com/monitor/reviews/samsung/odyssey-oled-g8-g80sd-s32dg80

27 inch versiyonu da iyi ama input lag biraz daha fazla büyüğüne göre diyorlar, özellikle düşük frame ratelerde. Bide text clarity problemleri olabiliyormuş 27 de.

4080 super var bende. 4K zorluyor mu oyunlarda? Bende en çok oyun oynamak için kullanacam. Bide 32 inch büyük mü gelir acaba diye düşünüyorum.

progamer tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:
GERGE, 06.11.2024 10:11 tarihinde dedi ki:

Parasını versem söyle güzel bir 27" 1440p OLED mi alsam diyorum. Hem 3090ti güncellemeye gerek olmadan epey daha götürür

aslında formülü bulmuşsun ama 4k dan 2k ya düşmek istememen doğal bir dürtü. Oyun için şuan en ideali 2k. 2k + 3090ti den devam etmeni tavsiye ederim.

Mesaj tarihi:

selam ben de araya atayım sorumu; 100k gibi bir bütçem var artık evdeki 10 yıllık bilgisayar öldü ölecek; zamanında hackintosh için toplamıştım çok iyi götürdü ama artık ddr3 harici ram bile takamıyorum vs. yeni bir sistem toplamak istiyorum.

Baktığım kadarı ile artık hackintosh çok zor ve olmuyor her güncellemede bin tane kext opencore ayarı vs. yapmak istemiyorum artık bu yüzden doğrudan mac'e geçiş yapmak istedim.

Aklımda mac mini var yeni çıkan m4 pro işlemcilerden gırtlak dolu yaptım aleti; 109k'ya geldi ancak ispanyadan tax free ile alıp üstüne daha da ucuz olduğu için 75k tl'ye geliyor oradan almayı düşünüyorum ay sonuna yetiştiriyor apple siparişi verip ispanyadan alıp gelebilirim. bilgisayar specs

Ancak böyle olduğunda ekranım yok ekran içinde Samsung Viewfinity S9 düşündüm 218 ppi 5k ekran 60hz tam bir imac ekran clone'u hatta daha bile iyi neredeyse bunun fiyatıda 25k.

Yani ikisi 100k'ya geliyor benim için.

Ya da bunun dışında başka bir şey mi yapmalı 100k buna değmez mi bilemedim, bana %99 mac lazım çünkü appstoreda uygulama var onun güncellemeleri için xcode gerekiyor. Yine de abi bu kadar kasma git 20k'ya en ucuz mac mini'den al sonra da 80k'ya şu makineyi topla fln da diyebilirsiniz.

Abi 4k’dan geri dönmek attan inip eşeğe binmek gibi olur, ben şahsen yapamam artık lol. Senin de içine sinmeyeceğini düşünüyorum.

dlss performans gayet yeterli, 1440 native veya 1440 quality gözüne daha iyi görünmeyecek kesinlikle. Performans da yetmediği gün gelince düşünürsün.

taa native < dlss performans. O bulamaca geri dönmek eminim pişmanlığa yolaçar.

Sam tarafından düzenlendi

Bende 4k 28'' yazılım için kullandığım bir ekranın yanında 1080p oyun için kullandığım ikinci bir ekran daha var. Görüntü farkı inanılmaz ama şahsen oyunlarda 4k eciş bücüş dlss li görüntü yerine 1080p rtx li native görüntü beni daha mutlu ediyor.

5000 serisi yoldayken biraz sabredip yeni ekran kartlarını görmeni tavsiye ederim.

Somon2, 06.11.2024 12:36 tarihinde dedi ki:

Aklımda mac mini var

özellikle mac mini istemenin bir sebebi var mı? neden mac book pro vs değil.

calvaria tarafından düzenlendi
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

Aslında 5070 büyük ihtimalle benim 3090 ti'ı sollayacak. 4K da çalıştırır gibi. O da aklımı tutmuyor değil. Asıl 1440p'nin olayı bir de OLED olması. En son Final Fantasy 16'de DLSS Quality oynadığımda 50 fps'ler gördüğüm oldu, ini dosyası ile aralık belirleyip dinamik yaptım. Kararlı 60fps ile sıfır sorun yaşadım mesela.

5090 alırım diyordum ama $2000 dedikoduları bu fikirleri aklıma soktu.

Ama 28" ile 4K kullanıyorum. PPI mükemmel. Filmler, iş, Word, internet... her şey çok iyi. Oyunlar da iyi aslında, daha DLSS sayesinde son ayarlarda 60fps alamadığım oyunlar sadece Path Tracing yapanlar. Onları da 40-50 arası oynadım.

Mesaj tarihi:

mac mini alınca monitor, apple trackpad ve apple keyboard almakta gerekecek. mevcutta elinde bunlar olan için iyi bir alternatif. ama yoksa benzer paralara geliyor.

• 2 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:

ben oled'e hala güvenemiyorum ya paradox oyunu ve browser vs yüzünden. "ya eskiden böyle bir sorun vardı ne kötüydü" diye çözümünün bulunduğu bir nokta uzakta değildir umarım.

Mesaj tarihi:
progamer, 20.11.2024 17:10 tarihinde dedi ki:

32 inc 4k samsungu aldıydım iade ettim Amazon'a. Çok büyük geldi monitör, rahatsız etti. Görüntü olarak çok iyiydi ama tabii.

kaçtan geçmiştin ki 😛 insan her bir halta alışıyor ya. ben 27 den geçiyorum, 7-8 senelik aletti.

Mesaj tarihi:

yani masa mesafesinde (50-60cm) 32 bile fazla büyük bence, onun ötesinde zaten koltuktan tv'ye bakma mesafelerine geçmek lazım. ben 50cm'de 28" için kenarda birşey varsa göz çeviriyorum, daha büyüğünde boyun çevirmeye başlarım kesin. oyunlar boşuna ui'da en önemli şeyleri köşelerden merkeze taşımaya başlamadı. eskiden hp barı filan köşeye koyunca sorun olmuyordu ama şimdi sorun oluyor.

Mesaj tarihi:

27 den 32 ye geçtim de büyük geldi. Sam'in dediği gibi masa da fazla büyük ve yakın geldi, gözlerimi de yordu biraz. Zaten 27 inch istiyordum aslında da sonra 4k da olsun diye bunu aldıydım. Belki 27inch 1440p versiyonunu denerim. Şu an ki ekranım 1080p olduğu için ne alsam upgrade oluyor zaten.

ui scaling seçeneği koyuyor bu yüzden oyunlar. windows'ta da ui scaling var gene. eski piksel piksel monitör devirlerine göre yapılmış eski oyunlar sorunlu sadece.

hoi4 mesela 1080p'ye göre yapılmış, scaling'i 2x yapıyorum tam oluyor hafif pikselize olsa da. 8 yıllık oyun gerçi olur o kadar. daha yenilerde sorun yok.

Sam tarafından düzenlendi
  • Tesekkurler 1
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:

Sam bu arada bizim monitörün HDR için hala tam karar veremiyorum. Bazen daha iyi, bazen daha kötü. HDR dinamik direk kötü de, standart neredeyse SDR'nin aynısı çoğu zaman.

Nasıl kullanıyordun sen?

Mesaj tarihi:

valla ben dinamikte kullanıyorum şahsen, gerçek kötü hdr'dan (samsung'un ilk hdr monitörü vardı, karanlık ve soluktu hdr hem oyun windows'ta) geçtiğim için garipsemiyorum. standart dediğin gibi zaten hdr hissi vermiyor bana. monitör teknolojisi tv'leri bayağı dramatik geriden takip ettiği için dert etmiyorum doğrusu, memnunum şu an. tek "olsaydı" dediğim şey ortam ışığına göre parlaklık ayarlama, hdr'a müdahale edemiyorum. gerçi ekran çok parlak olamadığı için rahatsız etmiyor ama parlayabilseydi ederdi, tv ediyor mesela, edince ortam ışığına göre backlight ayarını devreye sokuyorum. "parlak değil" eleştirileri bana eleştiri gibi gelmiyor mesela, parlamasın zaten oyunlarda o karanlıktan aydınlığa çıkınca körleşme olayını yaşamamak için güneş gözlüğü takan biriyim, neden üstüne para vereyim kendime oyunda yaşatmak için lol. hatta fast travel flashbang yapan bl3 ve starfield gibi oyunlar çıldırtıyor beni, yere bakıyorum fast travel yaparken. black ops 6 flashbang'i ekranı karartmaya çevirme seçeneği koymuş mesela direkt seçtim. yılın accessibility ödülü oylatırsa game award direkt oylayacağım onu.

hani düzgün hdr'lı, yanmayan oled'li, adaptive brightness, motion clarity (nvidia'nın özel desteklediği bir standart var unuttum adını) monitörler makul fiyatlara inince birkaç yıla değiştiririm. ben bunu aldığımda daha millet lg 42" tv alıp monitör niyetine kullanıyordu yani o vaktin 500$'lık monitörü olarak üzmüyor beni hala. ama evet hdr için 8 dikey alan var mesela, sonra 1092 alanlı modeller filan çıktı yani o tarz şeyler lazım tv ayarında hdr'a gelebilmek için. pahalılardı ama son fiyatlara bakmadım.

• Yeni Oluştur...